Νέα

Αίγυπτος : Οι εξεγέρσεις σήμερα και οι επιπτώσεις αύριο

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Kaloeros
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 321
  • Εμφανίσεις 11K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

ποιος ?

  • ο βασιλιας της Ιορδανιας

    Ψήφοι: 1 20,0%
  • ΓΑΠ κλπ

    Ψήφοι: 2 40,0%
  • Μπερισα

    Ψήφοι: 2 40,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    5
Εγγρ.
21 Αυγ 2010
Μηνύματα
5.818
Like
5
Πόντοι
66
Τωρα δηλαδη ανατελλει ο ηλιος της δημοκρατιας και της ελευθεριας στην Αιγυπτο?  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:


Ενεργοποιείται το σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων εξ Αιγύπτου. Γι αυτούς ΠΟΙΟΙ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ" θα τρέξουν;

Σε διαρκή επαφή με τις προξενικές αρχές στην Αίγυπτο βρίσκεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης ελήφθη απόφαση για ενεργοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού όσων Ελλήνων το επιθυμούν.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας, βρίσκονται σε ετοιμότητα αεροσκάφη, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστούν πρωτίστως οι συνθήκες για την ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων στα αεροδρόμια. «Για εμάς προέχει η ασφάλεια, τόνισε ο εκπρόσωπος, και συνέστησε στους Έλληνες της Αιγύπτου να παραμένουν στα σπίτια τους.

«Ο πανικός που υπάρχει στη χώρα δεν γίνεται από τους διαδηλωτές που ξεκίνησαν την επανάσταση. Το πλιάτσικο έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής. Όπως είπε χαρακτηριστικά «κακοποιά στοιχεία έχουν γεμίσει τον κόσμο, ενώ δεν υπάρχει αστυνομία να τους σταματήσει. Πήραμε το νόμο στα χέρια μας, με λοστούς, ξύλα και ό,τι άλλο διαθέτουμε, αλλά όχι όπλα... Δεν υπάρχει αστυνομία, δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει τίποτα..».

Σκηνικό αναρχίας και στην Αλεξάνδρεια. Για το λόγο αυτό, όπως είπε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Αλεξάνδρεια Γιάννης Σιώκας, τέθηκε επίσημο αίτημα για επαναπατρισμό όσων το επιθυμούν. «Δεν πιστεύω ότι η ένταση θα τελειώσει τόσο εύκολα, ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση και ο πρόεδρος. Προσωπικά δε νομίζω ότι ο Μπαραντέι αποτελεί εναλλακτική λύση».
 

davarits

Μέλος
Εγγρ.
14 Δεκ 2009
Μηνύματα
4.758
Like
6
Πόντοι
16
εσυ εχεις την εντυπωση οτι οι αμερικανει πιαστηκαν στον υπνο στην αιγυπτο;; ο μπαραντει που πηγε λιγο πριν ξεσπασουν οι ταραχες και ειναι η διαδοχη κατασταση του μουμπαρακ πηγε γιατι του καυλωσε να παει;;;
αδερφε απο το 2008 υπαρχουν αμερικανηκες αναφορες που διμοσιευθηκαν στο wikileaks και αναφερουν οτι αναμενεται η ανατροπη του μουμπαρακ απο ευρωπαικο δακτηλο << γερμανικο >>  ετσι οστε στην ευρητερη περιοχη η ευρωπαικης προελευσης ετεριες ενεργειας <<ΦΟΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ>> ΝΑ μπορεσουν απροσκοπτα να επενδησουν και να ελενξουν το κυριο μεροσ της μελλοντικης φοτοβολταικης αγορασ  με κυβερνηση πιο αντιαμερικανικη μιασ και ο μουμπαρακ ειναι με την βασιληκη οικογενεια της σαουδικης αραβιας οι δυο κυριοι αραβικοι υποστηριχτες τον αμερικανικον εταιριον πετρελεου !!!! βιοσαμε την επιθεση του δολαριου και τον αγορον στο ευρω και στην ευρωπαικη ενωση  και τορα αυτο που βιωνουμε ειναι η ευρωπαικη απαντηση κατα πολους αναλιτες!!!!!! πραγμα που γινετε πιο πιστευτο απο το γεγονος οτι ανοιγουν πολαπλα μετοπα σε πολι ευπαθες σημεια για τουσ αμερικανους που ποτε αλλοτε στην περιοχη δεν επιτρεπαν  :rockon: :rockon: :rockon: αυτη η αναμονη ειναι η διαπραγματευση τησ αμερικης με την ευρωπη για την μελοντικη διαχειρησει της φοτοβολταικης ενεργειασ τησ περιοχης!!!!υπο την οικονομικη  πιεση τον κινεζον στουσ αμερικανουσ σε ολα τα μετοπα !!! χοντρα παιχνιδια με αλλα λογια αδερφε!!!!!!!!! για τον λαο της μεσης ανατολης τα ιδια και χειροτερα διστηχος 111111111111111111111111111111111111111111111111111111ενα αλλο σημειο που πρεπει να τονιστει ειναι οτι η εξεγερση της τινισιασ αρχισε οταν οι γαλλοι παυσαν να υποστηριζουν πολιτικα  τον ανατραπεντα προεδρο!!!!!!!!!!!!! οπου και στηριζαν!!!! επι δεκαετοιες  !!!! αυτο σημενη <<εκδημοκρατισμος της χωρας !!!!>>  η εισοδος τον ευρωπαικον ετεριον ενεργειας στα αμερικανικα χωραφια!!!   αυτο το σεναριο γινετε μονον οταν οι κινεζοι ειναι υσχηροι οπος και ειναι!!!!!!!!!!!! η αμερικη σε ανοιχτο οικονομικο πολεμο και με κινα και με ευρωπη κατα πολους θα γονατισει !!!!  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ!!!!!!!!!!!
 
Εγγρ.
21 Αυγ 2010
Μηνύματα
5.818
Like
5
Πόντοι
66
Αλαβανος - Λαφαζάνης - Δρίτσας!!! Θα τσακιστουν  :2funny: :2funny: :2funny:

εδω οι μεταναστες καναν απεργεια πεινας και ο λαφαζανης απεξω ετρωγε σουβλακια!!! δεν σεβαστηκε ο αληταμπουρας την απεργεια πεινας των λαμογιων?
 

poutano-maniac

Μέλος
Εγγρ.
3 Οκτ 2010
Μηνύματα
85
Like
0
Πόντοι
0
αδερφε απο το 2008 υπαρχουν αμερικανηκες αναφορες που διμοσιευθηκαν στο wikileaks και αναφερουν οτι αναμενεται η ανατροπη του μουμπαρακ απο ευρωπαικο δακτηλο << γερμανικο >>  ετσι οστε στην ευρητερη περιοχη η ευρωπαικης προελευσης ετεριες ενεργειας <<ΦΟΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ>> ΝΑ μπορεσουν απροσκοπτα να επενδησουν και να ελενξουν το κυριο μεροσ της μελλοντικης φοτοβολταικης αγορασ  με κυβερνηση πιο αντιαμερικανικη μιασ και ο μουμπαρακ ειναι με την βασιληκη οικογενεια της σαουδικης αραβιας οι δυο κυριοι αραβικοι υποστηριχτες τον αμερικανικον εταιριον πετρελεου !!!! βιοσαμε την επιθεση του δολαριου και τον αγορον στο ευρω και στην ευρωπαικη ενωση  και τορα αυτο που βιωνουμε ειναι η ευρωπαικη απαντηση κατα πολους αναλιτες!!!!!! πραγμα που γινετε πιο πιστευτο απο το γεγονος οτι ανοιγουν πολαπλα μετοπα σε πολι ευπαθες σημεια για τουσ αμερικανους που ποτε αλλοτε στην περιοχη δεν επιτρεπαν  :rockon: :rockon: :rockon: αυτη η αναμονη ειναι η διαπραγματευση τησ αμερικης με την ευρωπη για την μελοντικη διαχειρησει της φοτοβολταικης ενεργειασ τησ περιοχης!!!!υπο την οικονομικη  πιεση τον κινεζον στουσ αμερικανουσ σε ολα τα μετοπα !!! χοντρα παιχνιδια με αλλα λογια αδερφε!!!!!!!!! για τον λαο της μεσης ανατολης τα ιδια και χειροτερα διστηχος 111111111111111111111111111111111111111111111111111111ενα αλλο σημειο που πρεπει να τονιστει ειναι οτι η εξεγερση της τινισιασ αρχισε οταν οι γαλλοι παυσαν να υποστηριζουν πολιτικα  τον ανατραπεντα προεδρο!!!!!!!!!!!!! οπου και στηριζαν!!!! επι δεκαετοιες  !!!! αυτο σημενη <<εκδημοκρατισμος της χωρας !!!!>>  η εισοδος τον ευρωπαικον ετεριον ενεργειας στα αμερικανικα χωραφια!!! 



Ρωσία και Ομπάμα πίσω από τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία !


Είναι γεγονός ότι καθεστώτα σαν αυτά της Αιγύπτου και της Τυνησίας (Μουμπάρακ,Μπεν Αλί) είναι ,τουλάχιστον σ’έμάς τους φιλελεύθερους, από αντιπαθητικά έως απεχθή και σίγουρα θα θέλαμε κάποτε να δούμε κι’εκεί (όπως και σε όλον τον κόσμο) μία αξιοπρεπή δημοκρατία στα δυτικά πρότυπα.

Οι λαϊκές εξεγέρσεις που ξεκίνησαν και γιγαντώθηκαν στις δύο αυτές χώρες-και που στην Τυνησία είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Μπεν Αλί- στηρίζονται ως ένα βαθμό σε δίκαιη λαϊκή οργή λόγω της μίζερης ζωής αυτών των ανθρώπων που ζουν μέσα στη φτώχεια και την ανισότητα-την ίδια στιγμή που μία κρατικοφασιστική νομενκλατούρα ζει πλουσιοπάροχα- την υπανάπτυξη και τον αυταρχισμό. Από αυτήν την άποψη δεν θα χαρακτηρίζαμε τις εξεγέρσεις αντιδραστικές, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Το θέμα είναι ποιοί είναι αυτοί που οργανώνουν και υποκινούν αυτές τις εξεγέρσεις πατώντας πάνω στη δίκαιη λαϊκή δυσαρέσκεια, τι εκφράζουν και σε τι αποσκοπούν.
Με λίγα λόγια,το σημαντικότερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το τι θα επακολουθήσει μετά την πιθανή ανατροπή αυτών των δύο καθεστώτων (Ο Μουμπάρακ, αν και έδιωξε όλη την κυβέρνησή του για να ηρεμήσει κάπως τους εξεγερμένους, κρατιέται ακόμα όρθιος). Δηλαδή αν είναι να ανατραπούν αυτοί οι ηγέτες και να έρθουν στα πράγματα πιο υγιείς και δημοκρατικές δυνάμεις, τότε ευχαρίστως να στηρίξουμε τους εξεγερμένους. Αν είναι όμως να διώξουμε αυτούς για να έρθουν κάποιοι ίδιοι ή και χειρότεροι στη θέση τους, τότε γιατί να τους διώξουμε ;
Και αν κάποιους ξενίζει αυτή η άποψη και βιαστούν να μου προσάψουν ότι υποστηρίζω δικτάτορες, τους θυμίζω για παράδειγμα ότι κάποιοι ευχαρίστως ανέτρεψαν το καταπιεστικό καθεστώς του Σάχη στο Ιράν όμως έφεραν στη θέση του κάτι τρεις χειρότερο, δηλαδή τη φασιστική θεοκρατία του Χομεϊνί. Το ίδιο και στην Καμπότζη όπου την ανατροπή του αυταρχικού βασιλιά Σιχανούκ ακολούθησε-υπό τα χειροκροτήματα κάποιων «προοδευτικών» αντιδυτικών της εποχής- η εξουσία των σχιζοφρενών γενοκτόνων κομμουνιστών «Ερυθρών Χμέρ».
Ενώ και στην Κούβα διαδέχτηκε το διεφθαρμένο καθεστώς Μπατίστα ο… Φιντέλ Κάστρο με τα γνωστά αποτελέσματα…Οι δικτατορίες και οι αυταρχισμοί πρέπει να ξηλώνονται μόνο όταν οι κοινωνίες είναι ώριμες να φέρουν κάτι καλύτερο και υγιές ως διάδοχο κατάσταση, αλλιώς-καθώς είναι ανώφελο να πηγαίνουμε από τη μία δικτατορία στην άλλη- δεν έχει νόημα να επαναστατούμε.

Εξετάζοντας λοιπόν αρχικά το κίνημα της Τυνησίας θα διαπιστώσουμε ότι δυστυχώς είμαστε σαφώς πιο κοντά στο δεύτερο ενδεχόμενο. Εκεί λοιπόν ανάμεσα στις σημαντικότερες πολιτικές δυνάμεις που καθοδήγησαν το αυθόρμητο λαϊκό κίνημα ήταν κόμματα εθνικιστικά, ακροαριστερά(ένα τέτοιο είναι μάλιστα και μέσα στην προσωρινή κυβέρνηση) και Ισλαμικά που φυσικά όλα μαζί έχουν σαν κοινό παρονομαστή την αντίθεσή τους προς τη δύση και το ότι αυτού του είδους τα κόμματα δεν φημίζονται -παγκοσμίως και όχι μόνο στην Τυνησία- για τη δημοκρατικότητά τους…Όλοι αυτοί μπόρεσαν και ποδηγέτησαν μεγάλη μάζα Τυνησίων και να ηρωποιηθούν στα μάτια τους από τη στιγμή που το καθεστώς Μπεν Αλί (που κυβερνούσε από το 1987) πιέστηκε πολύ στα πρώτα χρόνια του από τους φανατικούς Ισλαμιστές που ήθελαν την εξουσία σε μία χώρα που θεωρείται από τις πιο κοινωνικά φιλελεύθερες του Αραβικού κόσμου, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να ασκήσει σε αυτούς τη βία και τον αυταρχισμό του για να τους αντιμετωπίσει . Όμως καθώς αυτός αποθρασύνθηκε άρχισε να ασκεί σιγά,σιγά αντιδημοκρατική και φασίζουσα πολιτική και επάνω στο λαό της Τυνησίας αδιακρίτως, ο οποίος άρχισε να δυσανασχετεί. Γι’αυτό και σήμερα-λόγω της κοινής τους καταπίεσης- όλοι αυτοί οι ακραίοι και φασίζοντες κομματικοί σχηματισμοί μπόρεσαν και είχαν τη νομιμοποίηση να ηγηθούν της αντί-Μπεν Αλί εξέγερσης και να ενωθούν με τους απλούς εξεγερμένους ως σύμμαχοι και καθοδηγητές τους.

Όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι παρά την ανατροπή του Μπεν Αλί, λογικά το μέλλον της Τυνησίας δεν μοιάζει να είναι καθόλου πιο δημοκρατικό και προοδευτικό (ειδικά αν στις εκλογές που θα γίνουν σε 6 μήνες ενισχυθούν αυτά τα ακραία κόμματα που προαναφέραμε), διότι πιθανότατα όλοι αυτοί θα καπελώσουν και θα επωφεληθούν εύκολα στο μέλλον από την αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση, καθώς ως ένα βαθμό το έχουν καταφέρει ήδη. Άρα γίνεται κατανοητό ότι ουσιαστικά δεν έχουμε κανέναν ιδιαίτερο λόγο να χαιρόμαστε για την ανατροπή Μπεν Αλί και από αυτήν την οπτική η Τυνησιακή εξέγερση είναι και προοδευτική και αντιδραστική μαζί.

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για την Αίγυπτο όπου ο Μουμπάρακ ως ισόβιος πρόεδρος (30 χρόνια μέχρι στιγμής !) έχει αποθρασυνθεί προ πολλού και έχει μετατρέψει μία ολόκληρη και μάλιστα αχανή χώρα σε ιδιοκτησία του, εντείνοντας και τη φτώχεια. Έτσι η εξέγερση μεταφέρθηκε εκεί από την Τυνησία σαν κολλητικός ιός και είναι και πιο βίαιη, όπως και η καταστολή. Εκεί εκτιμούμε ότι μετά από πιθανή ανατροπή του Μουμπάρακ ο κίνδυνος για να έρθει κάτι χειρότερο στο μέλλον είναι ακόμα μεγαλύτερος, διότι η Αιγυπτιακή κοινωνία είναι γενικά πιο συντηρητική και καθυστερημένη από την Τυνησία,ενώ εκεί και ο κίνδυνος του ακραίου Ισλάμ είναι πολύ μεγαλύτερος από την Τυνησία και αυτή εκτιμούμε ότι είναι η μεγαλύτερη μελλοντική απειλή. Έτσι δεν έχουμε και κανέναν λόγο να επιθυμούμε την ανατροπή Μουμπάρακ με αυτές τις προοπτικές. Η επιβεβαίωση ότι υπάρχει και το αντιδραστικό στοιχείο και η ύποπτη υποκίνηση σε αυτές τις εξεγέρσεις έγκειται και στην εξής ερώτηση: Άραγε μετά από 23 και 30 χρόνια κατάλαβαν οι εξεγερμένοι των δύο κρατών ότι τους κυβερνούσαν κρυφοδικτάτορες ή δικτάτορες ; Γιατί το θυμήθηκαν τώρα δα να ξεσηκωθούν, ενώ τόσα χρόνια ουδόλως αντιδρούσαν ; Πολλοί Έλληνες και ξένοι αναλυτές μας μιλούν για δημοκρατία, όμως από όσο γνωρίζω στα συνθήματά τους δεν βρίσκονται σε πρώτο πλάνο συνθήματα περί δημοκρατίας, αλλά κυρίως κατά της διαφθοράς και της οικονομικής ανισότητας.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι στον Αραβικό κόσμο δεν υπάρχει δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση και πραγματικά δυσκολεύομαι να βρω έστω και ένα πραγματικά δημοκρατικό καθεστώς σε Αραβική χώρα. Πιθανώς κάποιοι από αυτούς τους λαούς να θεωρούν ότι δεν χρειάζονται τη δημοκρατία… Ίσως μόνο η Αλγερία να έχει αυτή τη στιγμή περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά και αυτή τις κέρδισε με τίμημα έναν οδυνηρό εμφύλιο πόλεμο που στρίμωξε «στα σκοινιά» του Ισλαμιστές φασίστες και τη δικτατορία που ετοίμαζαν.

Ίσως κάποιοι να αναρωτηθείτε αν μπορεί να υπάρχει, πέρα από τις τοπικές αντιθέσεις, και διεθνής υποκίνηση των γεγονότων. Εκτιμούμε πως ναι. Αναρωτηθείτε ποια χώρα μπορεί να έχει συμφέρον να ανατραπούν καθαρά φιλοδυτικά καθεστώτα σε αυτές τις χώρες της μεγάλης γεωστρατιγικής συμμαχίας από κάθε άποψη στη βόρεια Αφρική και να αντικατασταθούν από φανατικά αντιδυτικές ,εθνικιστικές, ακροαριστερές ή Ισλαμικές ; Ποια χώρα αγαπούν συνήθως όλοι αυτοί και με ποια συνηθίζουν να συμμαχούν ; Μα φυσικά με τη Ρωσία του Πούτιν, υποστηρικτή και καθοδηγητή κάθε τέτοιων ακραίων και φασιστών ανά τον κόσμο. Τη χώρα που συνήθως επεμβαίνει και προβοκάρει έξυπνα και αθόρυβα σε όλο τον κόσμο για να μη γίνεται αντιληπτή και μισητή στους λαούς. Ειδικά η Αίγυπτος είναι μία χώρα κλειδί, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο (και κυρίως φιλοδυτικό) ανάχωμα στο ακραίο Ισλάμ μέσα στον Αραβικό κόσμο, όπως επίσης και μία μετριοπαθής δύναμη που μπορεί να συνομιλεί και με τη δύση και με την ανατολή, ως μεγάλος γεωστρατικός παίκτης και ως διαπραγματευτής και ενδιάμεσος στους δύο κόσμους που συγκρούονται. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η ιμπεριαλιστική Ρωσία (και τα γνωστά τσιράκια της Κίνα,Ιράν κλπ.) που έχει τρελά σχέδια για παγκόσμια κυριαρχία, έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την ανατροπή Μουμπάρακ και την αντικατάστασή του με κάποιο υποχείριό της και πως είναι (μέσω των ανθρώπων της σε αυτές τις χώρες) ο κρυφός υποκινητής και εκμεταλλευτής αυτού του γενικά αυθόρμητου λαϊκού ρεύματος.

Σε αυτό δεν την βοηθούν μόνο τα τσιράκια της,αλλά και- άθελά τους-κάποιοι καλοπροαίρετοι ή αφελείς δυτικοί που πιστεύουν ότι με την ανατροπή των συγκεκριμένων καθεστώτων του Αραβικού κόσμου θα έρθει δημοκρατία και καλύτερες μέρες και γι’αυτό στηρίζουν την εξέγερση. Και όχι μόνο αυτοί, αλλά δυστυχώς και οι ίδιες οι ΗΠΑ μέσω του προβοκατόρικου δίδυμου Ομπάμα-Κλίντον που φαίνεται τελικά πως ήρθε στην εξουσία ως τσιράκι της Ρωσίας για να της κάνει όλα τα χατίρια και να τη βοηθήσει να κυριαρχήσει σιγά,σιγά παγκόσμια. Να λοιπόν που η Ρωσία βρήκε τους ανθρώπους της ακόμα και μέσα στον ίδιο το λευκό οίκο !. Πραγματικά δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την τόσο ακραία υποτελή Ρωσόφιλη συμπεριφορά του αριστερούλη ή αριστερίζωντως Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική, που ως τέτοιος γίνεται ακόμα πιο ύποπτος για άνθρωπος της Ρωσίας !! Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 6 Ιανουαρίόυ,όταν ο ξεσηκωμός εντεινόταν, το αμερικάνικο Υπ.Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Τυνησίας στις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για την καταστολή αλλά και για τη λογοκρισία που επέβαλε το καθεστώς στον τύπο και το Ίντερνετ. Ενώ και στις 13 Ιανουαρίου, μία μέρα πριν την αποπομπή του Μπεν Αλί, η Κλίντον καλούσε από το «Αλ Τζαζίρα» τους Άραβες ηγέτες «να εγκαταλείψουν τον αυταρχισμό τους και να δώσουν δημοκρατικά δικαιώματα στους λαούς τους». Τέλος σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες οι Τυνήσιοι στρατιωτικοί αντιμετώπιζαν την προοπτική της ανατροπής του Μπεν Αλί σε συνεργασία με τις αμερικάνικες αρχές από τις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή 4 μέρες πριν από την πτώση του. Αυτές και μόνο οι φράσεις νομίζω πως τα λένε όλα και με δικαιώνουν για όσα λέω…
 

davarits

Μέλος
Εγγρ.
14 Δεκ 2009
Μηνύματα
4.758
Like
6
Πόντοι
16

Ρωσία και Ομπάμα πίσω από τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία !


Είναι γεγονός ότι καθεστώτα σαν αυτά της Αιγύπτου και της Τυνησίας (Μουμπάρακ,Μπεν Αλί) είναι ,τουλάχιστον σ’έμάς τους φιλελεύθερους, από αντιπαθητικά έως απεχθή και σίγουρα θα θέλαμε κάποτε να δούμε κι’εκεί (όπως και σε όλον τον κόσμο) μία αξιοπρεπή δημοκρατία στα δυτικά πρότυπα.

Οι λαϊκές εξεγέρσεις που ξεκίνησαν και γιγαντώθηκαν στις δύο αυτές χώρες-και που στην Τυνησία είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Μπεν Αλί- στηρίζονται ως ένα βαθμό σε δίκαιη λαϊκή οργή λόγω της μίζερης ζωής αυτών των ανθρώπων που ζουν μέσα στη φτώχεια και την ανισότητα-την ίδια στιγμή που μία κρατικοφασιστική νομενκλατούρα ζει πλουσιοπάροχα- την υπανάπτυξη και τον αυταρχισμό. Από αυτήν την άποψη δεν θα χαρακτηρίζαμε τις εξεγέρσεις αντιδραστικές, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Το θέμα είναι ποιοί είναι αυτοί που οργανώνουν και υποκινούν αυτές τις εξεγέρσεις πατώντας πάνω στη δίκαιη λαϊκή δυσαρέσκεια, τι εκφράζουν και σε τι αποσκοπούν.
Με λίγα λόγια,το σημαντικότερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το τι θα επακολουθήσει μετά την πιθανή ανατροπή αυτών των δύο καθεστώτων (Ο Μουμπάρακ, αν και έδιωξε όλη την κυβέρνησή του για να ηρεμήσει κάπως τους εξεγερμένους, κρατιέται ακόμα όρθιος). Δηλαδή αν είναι να ανατραπούν αυτοί οι ηγέτες και να έρθουν στα πράγματα πιο υγιείς και δημοκρατικές δυνάμεις, τότε ευχαρίστως να στηρίξουμε τους εξεγερμένους. Αν είναι όμως να διώξουμε αυτούς για να έρθουν κάποιοι ίδιοι ή και χειρότεροι στη θέση τους, τότε γιατί να τους διώξουμε ;
Και αν κάποιους ξενίζει αυτή η άποψη και βιαστούν να μου προσάψουν ότι υποστηρίζω δικτάτορες, τους θυμίζω για παράδειγμα ότι κάποιοι ευχαρίστως ανέτρεψαν το καταπιεστικό καθεστώς του Σάχη στο Ιράν όμως έφεραν στη θέση του κάτι τρεις χειρότερο, δηλαδή τη φασιστική θεοκρατία του Χομεϊνί. Το ίδιο και στην Καμπότζη όπου την ανατροπή του αυταρχικού βασιλιά Σιχανούκ ακολούθησε-υπό τα χειροκροτήματα κάποιων «προοδευτικών» αντιδυτικών της εποχής- η εξουσία των σχιζοφρενών γενοκτόνων κομμουνιστών «Ερυθρών Χμέρ».
Ενώ και στην Κούβα διαδέχτηκε το διεφθαρμένο καθεστώς Μπατίστα ο… Φιντέλ Κάστρο με τα γνωστά αποτελέσματα…Οι δικτατορίες και οι αυταρχισμοί πρέπει να ξηλώνονται μόνο όταν οι κοινωνίες είναι ώριμες να φέρουν κάτι καλύτερο και υγιές ως διάδοχο κατάσταση, αλλιώς-καθώς είναι ανώφελο να πηγαίνουμε από τη μία δικτατορία στην άλλη- δεν έχει νόημα να επαναστατούμε.

Εξετάζοντας λοιπόν αρχικά το κίνημα της Τυνησίας θα διαπιστώσουμε ότι δυστυχώς είμαστε σαφώς πιο κοντά στο δεύτερο ενδεχόμενο. Εκεί λοιπόν ανάμεσα στις σημαντικότερες πολιτικές δυνάμεις που καθοδήγησαν το αυθόρμητο λαϊκό κίνημα ήταν κόμματα εθνικιστικά, ακροαριστερά(ένα τέτοιο είναι μάλιστα και μέσα στην προσωρινή κυβέρνηση) και Ισλαμικά που φυσικά όλα μαζί έχουν σαν κοινό παρονομαστή την αντίθεσή τους προς τη δύση και το ότι αυτού του είδους τα κόμματα δεν φημίζονται -παγκοσμίως και όχι μόνο στην Τυνησία- για τη δημοκρατικότητά τους…Όλοι αυτοί μπόρεσαν και ποδηγέτησαν μεγάλη μάζα Τυνησίων και να ηρωποιηθούν στα μάτια τους από τη στιγμή που το καθεστώς Μπεν Αλί (που κυβερνούσε από το 1987) πιέστηκε πολύ στα πρώτα χρόνια του από τους φανατικούς Ισλαμιστές που ήθελαν την εξουσία σε μία χώρα που θεωρείται από τις πιο κοινωνικά φιλελεύθερες του Αραβικού κόσμου, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να ασκήσει σε αυτούς τη βία και τον αυταρχισμό του για να τους αντιμετωπίσει . Όμως καθώς αυτός αποθρασύνθηκε άρχισε να ασκεί σιγά,σιγά αντιδημοκρατική και φασίζουσα πολιτική και επάνω στο λαό της Τυνησίας αδιακρίτως, ο οποίος άρχισε να δυσανασχετεί. Γι’αυτό και σήμερα-λόγω της κοινής τους καταπίεσης- όλοι αυτοί οι ακραίοι και φασίζοντες κομματικοί σχηματισμοί μπόρεσαν και είχαν τη νομιμοποίηση να ηγηθούν της αντί-Μπεν Αλί εξέγερσης και να ενωθούν με τους απλούς εξεγερμένους ως σύμμαχοι και καθοδηγητές τους.

Όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι παρά την ανατροπή του Μπεν Αλί, λογικά το μέλλον της Τυνησίας δεν μοιάζει να είναι καθόλου πιο δημοκρατικό και προοδευτικό (ειδικά αν στις εκλογές που θα γίνουν σε 6 μήνες ενισχυθούν αυτά τα ακραία κόμματα που προαναφέραμε), διότι πιθανότατα όλοι αυτοί θα καπελώσουν και θα επωφεληθούν εύκολα στο μέλλον από την αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση, καθώς ως ένα βαθμό το έχουν καταφέρει ήδη. Άρα γίνεται κατανοητό ότι ουσιαστικά δεν έχουμε κανέναν ιδιαίτερο λόγο να χαιρόμαστε για την ανατροπή Μπεν Αλί και από αυτήν την οπτική η Τυνησιακή εξέγερση είναι και προοδευτική και αντιδραστική μαζί.

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για την Αίγυπτο όπου ο Μουμπάρακ ως ισόβιος πρόεδρος (30 χρόνια μέχρι στιγμής !) έχει αποθρασυνθεί προ πολλού και έχει μετατρέψει μία ολόκληρη και μάλιστα αχανή χώρα σε ιδιοκτησία του, εντείνοντας και τη φτώχεια. Έτσι η εξέγερση μεταφέρθηκε εκεί από την Τυνησία σαν κολλητικός ιός και είναι και πιο βίαιη, όπως και η καταστολή. Εκεί εκτιμούμε ότι μετά από πιθανή ανατροπή του Μουμπάρακ ο κίνδυνος για να έρθει κάτι χειρότερο στο μέλλον είναι ακόμα μεγαλύτερος, διότι η Αιγυπτιακή κοινωνία είναι γενικά πιο συντηρητική και καθυστερημένη από την Τυνησία,ενώ εκεί και ο κίνδυνος του ακραίου Ισλάμ είναι πολύ μεγαλύτερος από την Τυνησία και αυτή εκτιμούμε ότι είναι η μεγαλύτερη μελλοντική απειλή. Έτσι δεν έχουμε και κανέναν λόγο να επιθυμούμε την ανατροπή Μουμπάρακ με αυτές τις προοπτικές. Η επιβεβαίωση ότι υπάρχει και το αντιδραστικό στοιχείο και η ύποπτη υποκίνηση σε αυτές τις εξεγέρσεις έγκειται και στην εξής ερώτηση: Άραγε μετά από 23 και 30 χρόνια κατάλαβαν οι εξεγερμένοι των δύο κρατών ότι τους κυβερνούσαν κρυφοδικτάτορες ή δικτάτορες ; Γιατί το θυμήθηκαν τώρα δα να ξεσηκωθούν, ενώ τόσα χρόνια ουδόλως αντιδρούσαν ; Πολλοί Έλληνες και ξένοι αναλυτές μας μιλούν για δημοκρατία, όμως από όσο γνωρίζω στα συνθήματά τους δεν βρίσκονται σε πρώτο πλάνο συνθήματα περί δημοκρατίας, αλλά κυρίως κατά της διαφθοράς και της οικονομικής ανισότητας.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι στον Αραβικό κόσμο δεν υπάρχει δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση και πραγματικά δυσκολεύομαι να βρω έστω και ένα πραγματικά δημοκρατικό καθεστώς σε Αραβική χώρα. Πιθανώς κάποιοι από αυτούς τους λαούς να θεωρούν ότι δεν χρειάζονται τη δημοκρατία… Ίσως μόνο η Αλγερία να έχει αυτή τη στιγμή περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά και αυτή τις κέρδισε με τίμημα έναν οδυνηρό εμφύλιο πόλεμο που στρίμωξε «στα σκοινιά» του Ισλαμιστές φασίστες και τη δικτατορία που ετοίμαζαν.

Ίσως κάποιοι να αναρωτηθείτε αν μπορεί να υπάρχει, πέρα από τις τοπικές αντιθέσεις, και διεθνής υποκίνηση των γεγονότων. Εκτιμούμε πως ναι. Αναρωτηθείτε ποια χώρα μπορεί να έχει συμφέρον να ανατραπούν καθαρά φιλοδυτικά καθεστώτα σε αυτές τις χώρες της μεγάλης γεωστρατιγικής συμμαχίας από κάθε άποψη στη βόρεια Αφρική και να αντικατασταθούν από φανατικά αντιδυτικές ,εθνικιστικές, ακροαριστερές ή Ισλαμικές ; Ποια χώρα αγαπούν συνήθως όλοι αυτοί και με ποια συνηθίζουν να συμμαχούν ; Μα φυσικά με τη Ρωσία του Πούτιν, υποστηρικτή και καθοδηγητή κάθε τέτοιων ακραίων και φασιστών ανά τον κόσμο. Τη χώρα που συνήθως επεμβαίνει και προβοκάρει έξυπνα και αθόρυβα σε όλο τον κόσμο για να μη γίνεται αντιληπτή και μισητή στους λαούς. Ειδικά η Αίγυπτος είναι μία χώρα κλειδί, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο (και κυρίως φιλοδυτικό) ανάχωμα στο ακραίο Ισλάμ μέσα στον Αραβικό κόσμο, όπως επίσης και μία μετριοπαθής δύναμη που μπορεί να συνομιλεί και με τη δύση και με την ανατολή, ως μεγάλος γεωστρατικός παίκτης και ως διαπραγματευτής και ενδιάμεσος στους δύο κόσμους που συγκρούονται. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η ιμπεριαλιστική Ρωσία (και τα γνωστά τσιράκια της Κίνα,Ιράν κλπ.) που έχει τρελά σχέδια για παγκόσμια κυριαρχία, έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την ανατροπή Μουμπάρακ και την αντικατάστασή του με κάποιο υποχείριό της και πως είναι (μέσω των ανθρώπων της σε αυτές τις χώρες) ο κρυφός υποκινητής και εκμεταλλευτής αυτού του γενικά αυθόρμητου λαϊκού ρεύματος.

Σε αυτό δεν την βοηθούν μόνο τα τσιράκια της,αλλά και- άθελά τους-κάποιοι καλοπροαίρετοι ή αφελείς δυτικοί που πιστεύουν ότι με την ανατροπή των συγκεκριμένων καθεστώτων του Αραβικού κόσμου θα έρθει δημοκρατία και καλύτερες μέρες και γι’αυτό στηρίζουν την εξέγερση. Και όχι μόνο αυτοί, αλλά δυστυχώς και οι ίδιες οι ΗΠΑ μέσω του προβοκατόρικου δίδυμου Ομπάμα-Κλίντον που φαίνεται τελικά πως ήρθε στην εξουσία ως τσιράκι της Ρωσίας για να της κάνει όλα τα χατίρια και να τη βοηθήσει να κυριαρχήσει σιγά,σιγά παγκόσμια. Να λοιπόν που η Ρωσία βρήκε τους ανθρώπους της ακόμα και μέσα στον ίδιο το λευκό οίκο !. Πραγματικά δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την τόσο ακραία υποτελή Ρωσόφιλη συμπεριφορά του αριστερούλη ή αριστερίζωντως Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική, που ως τέτοιος γίνεται ακόμα πιο ύποπτος για άνθρωπος της Ρωσίας !! Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 6 Ιανουαρίόυ,όταν ο ξεσηκωμός εντεινόταν, το αμερικάνικο Υπ.Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Τυνησίας στις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για την καταστολή αλλά και για τη λογοκρισία που επέβαλε το καθεστώς στον τύπο και το Ίντερνετ. Ενώ και στις 13 Ιανουαρίου, μία μέρα πριν την αποπομπή του Μπεν Αλί, η Κλίντον καλούσε από το «Αλ Τζαζίρα» τους Άραβες ηγέτες «να εγκαταλείψουν τον αυταρχισμό τους και να δώσουν δημοκρατικά δικαιώματα στους λαούς τους». Τέλος σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες οι Τυνήσιοι στρατιωτικοί αντιμετώπιζαν την προοπτική της ανατροπής του Μπεν Αλί σε συνεργασία με τις αμερικάνικες αρχές από τις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή 4 μέρες πριν από την πτώση του. Αυτές και μόνο οι φράσεις νομίζω πως τα λένε όλα και με δικαιώνουν για όσα λέω…
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ αδερφε !! εγω μετεφερα τα πιο επικτρατεστερα!!!! αλλα 1 το σιγουρο ειναι οτι ο χαβαλες εκει γινετε για την ενεργεια!!!! και οχι για ανθρωπιστικους λογους!! και 2 οι αμερικανοι ποτε στο παρελθον δεν ειχαν επιτρεψει πολαπλα σημεια εντασης στην περιοχη!!!!  και 3 η ευρωπαικη ενωση αποφασησε να βγει απο την κριση συνολικα ΤΩΡΑ στο νταβοσ!!! συνολικα μετρα για ολους τουσ ευρωπεουσ!!!! τι αλλαξε αραγε ΤΩΡΑ??? :think: :think: :think:  ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!!!!! τα επομενα χρονια η φθηνη ηλεκτρικη ενεργεια θα αντικαταστησει το πετρελεο!! ειδη η τεχνολογια ειναι ετοιμη και φθινη πλεον σε ολουσ τουσ τομεις της ανθρωπινης ζοης !!! οποιος ελενχει οσ γνοστον την ενεργια ελενχει και τον πλανητη!!!!! οποτε πολλα θα δουμε!!!!
 

poutano-maniac

Μέλος
Εγγρ.
3 Οκτ 2010
Μηνύματα
85
Like
0
Πόντοι
0
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ αδερφε !! εγω μετεφερα τα πιο επικτρατεστερα!!!! αλλα 1 το σιγουρο ειναι οτι ο χαβαλες εκει γινετε για την ενεργεια!!!! και οχι για ανθρωπιστικους λογους!! και 2 οι αμερικανοι ποτε στο παρελθον δεν ειχαν επιτρεψει πολαπλα σημεια εντασης στην περιοχη!!!!  και 3 η ευρωπαικη ενωση αποφασησε να βγει απο την κριση συνολικα ΤΩΡΑ στο νταβοσ!!! συνολικα μετρα για ολους τουσ ευρωπεουσ!!!! τι αλλαξε αραγε ΤΩΡΑ??? :think: :think: :think:   ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!!!!! τα επομενα χρονια η φθηνη ηλεκτρικη ενεργεια θα αντικαταστησει το πετρελεο!! ειδη η τεχνολογια ειναι ετοιμη και φθινη πλεον σε ολουσ τουσ τομεις της ανθρωπινης ζοης !!! οποιος ελενχει οσ γνοστον την ενεργια ελενχει και τον πλανητη!!!!! οποτε πολλα θα δουμε!!!!

Λεβέντη συμφωνώ σε όσα λες. Τα σενάρια είναι πολλά και λίγοι ξέρουν 100% τι συμβαίνει με τις χώρες του ΑΡαβικού κόσμου. Δεδομένου του γεγονότος ότι ο Μουμπάρακ εθεωρείτο για χρόνια ως το καλύτερο παιδί στους κύκλους του Λευκού Οίκου, για τα θέματα στον Αραβικό κόσμο. Τώρα τι άλλαξε και ξαφνικά του λέει ο Ομπάμα άκουσε το λαός σου, δε ξέρω. Πάντως κινεί πολλές υποψίες. Εγώ βλέπω το Μουμπάρακ να μετρά μέρες, πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι πέταγαν μαχητικά αεροσκάφη στο Κάιρο, λόγω των διαδηλωτών. Η κατάσταση έχει ξεφύγει πολύ, και πολύ δύσκολα θα μαζευτεί. Αρνούμαι να πιστέψω ότι ξανικά "ξύπνησαν" οι Αιγύπτιοι μετά από 30 χρόνια ύπνου. ΠΡοφανώς, κάποιος έβαλε το δάχτυλό του. Ποιος δε ξέρω... Σίγουρο είναι ότι για τους Αιγύπτιους μετά από αυτό δε θα έρθουν καλύτερες μέρες μακροχρόνια. Όσον αφορά το πετρέλαιο πίστεψε με υπάρχει πολύ ακόμα, το οποίο δεν έχει εξωριχθεί. Μην ξεχνάς ότι τα Βαλκάνια της Ευρασίας, Αζερμαιτζάν, Τουρκμεντιστάν, κι όλα αυτά εκεί πλην του Αφγανιστάν, ήταν υπό τη Σοβιετική Ένωση παλαιότερα, και έχουν τα περίσσοτερα κοιτάσματα πετρελαίου και χρυσού στον πλανήτη, τα οποία δεν έχουν εξωριχθεί ακόμα. Ο λόγος είναι ότι το πολιτκό τους σύστημα ποτέ δεν ήταν σε ηρεμία, καθώς η Ρωσία θέλει να τα σφυρηλατήσει, αλλά συναντά εμπόδια από 2 γεωπολιτικούς άξονες (Τουρκία και Ιράν). Όλα αυτά τα κράτη, συνορεύουν με Τουρκία και Ιράν. Η Τουρκία θεωρείτο γεωπολιτκός άξονας από τις ΗΠΑ, είναι και στο ΝΑΤΟ. Απλά πιστεύω ότι η ΕΕ, θέλει να αποκοπεί από τα δεσμά του Πούτιν, όσον αφορά την ενέργεια της, για το μέλλον. Βέβαια, η τεχνολογία δεν έχει αναπτύξει ακόμα τρόπους εκμετάλλευσης των πράσινων πηγών ενέργειας, που να αγγίζουν τους ίδιους βαθμούς αποδοτικότητας, με το πετρέλαιο.
Τώρα στα οικονομικά, πιστεύω ότι τώρα είναι η ευκαιρία να γίνει ένα εννιαίο Υπουργείο Οικονομικών σε όλη την Ευρωζώνη. Ίσως κι εννιαίοι φόροι σε κάποιους τομείς. Εντύπωση προκαλεί η δημοσκόπηση του περίφημου Εdelman Τrust Βarometer, όπου η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι υπέρ του να μπει χέρι στις τράπεζες στην Ευρωζώνη. Οπότε θα έχουμε κι εδώ εξελίξεις από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.
Κι όπως είπες.... Θα δούμε πολλά...
 

davarits

Μέλος
Εγγρ.
14 Δεκ 2009
Μηνύματα
4.758
Like
6
Πόντοι
16
sοστοσ μανιακ !!!!! η ευρωπη στο νταβος αποφασιζει τωρα κοινα μετρα για ολους του ευρωπεους βαλτε ειδησεισ να το ακουσετε!!!  πετρελεο υπαρχει στον πλανητη για τα επομενα 20 χρονια !!!! αλλα με την συνθικη του κιοτου που σιντομα θα αναθεωρηθει γιατι ο πλανητης δεν αντεχει πλεον το κοστος σε χρημα για της πλουσιοτερες χωρες τον επιπτοσεων που εχει στο περιβαλον το δυοξιδιο του ανθρακα !! οσο πιο γρηγορα στραφουμε σε πρασινες μορφεσ ενεργειας τοσο περισοτερα λευτα θα κερδισουν οι οικονομικες υπερδιναμεις απο την αποκατασταση αυτον τον προβληματον που προειποθετη μεγαλη επενδηση σε τεχνογνωσια και χρημα!!  γιαυτο εχουν επιδοθει σε τρελο ανταγονισμο και οσ προς την τεχνολογια και οσ προς την καινουργια ενεργιακη γεωστρατιγικη ΤΟ ΠΑΝΗΓΗΡΗ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ!!!!! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~2. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ
Το Πρωτόκολλο του Κιότο στη Σύµβαση-Πλαίσιο των Ηνωµένων Εθνών για τις
Κλιµατικές Αλλαγές αποτελεί το πιο σηµαντικό κανονιστικό εργαλείο για την
αντιµετώπιση των κλιµατικών αλλαγών,  καθώς εξειδικεύει το γενικό πλαίσιο κανόνων
και αρχών της Σύµβασης-Πλαίσιο και εµπεριέχει στο άρθρο 3  διαφοροποιηµένους
εθνικούς ποσοτικούς στόχους για τη µείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου,
καταρχάς για τα κράτη του βιοµηχανικού κόσµου. Το Πρωτόκολλο έχει κυρωθεί µέχρι
σήµερα από 121 χώρες και περιφερειακούς οργανισµούς οικονοµικής ολοκλήρωσης. Η
Ευρωπαϊκή Ένωση προσχώρησε στο Πρωτόκολλο µε την απόφαση 2002/358,  ενώ η
χώρα  µας έχει κυρώσει το Πρωτόκολλο  µε το νόµο 3017/2002.  Η    κύρωση του
Πρωτοκόλλου του Κιότο από τη Ρωσία θα το θέσει σε ισχύ στις 16/02/2005, καθώς το
ποσοστό των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από τις χώρες του
Παραρτήµατος Ι της Σύµβασης-Πλαίσιο που έχουν έως τώρα κυρώσει το Πρωτόκολλο
ανέρχεται στο 44,2% του συνόλου των εκποµπών. Με την κύρωση του από τη Ρωσία θα
συµπληρωθεί εποµένως το ποσοστό 10,8%  που υπολείπεται,  έτσι ώστε να επιτευχθεί 
σύµφωνα µε το άρθρο 25  το απαιτούµενο 55%  επί του συνόλου των εκποµπών για να
τεθεί το Πρωτόκολλο σε ισχύ. 
Σηµαντική διαπραγµατευτική επιτυχία της ΕΕ,  που επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό
της ρόλο στη διεθνή κλιµατική πολιτική,  ήταν η υιοθέτηση του άρθρου 4  του
Πρωτοκόλλου, µε το οποίο θεσπίζεται  µια ρύθµιση που επιδρά ουσιωδώς στον
καθορισµό των ειδικότερων υποχρεώσεων των κρατών-µελών της Ε.Ε. Πρόκειται για το
µηχανισµό της  «Από Κοινού Ανταπόκρισης στις Υποχρεώσεις
4
»,  που επιτρέπει το
συλλογικό υπολογισµό των δεσµεύσεων για  µείωση των εκποµπών αερίων του
θερµοκηπίου,  τις οποίες έχει αναλάβει κάθε κράτος-µέλος που  µετέχει στη σχετική
συµφωνία. Σύµφωνα µε την παράγραφο 2  του άρθρου 4,  η Ε.Ε. µπορεί συνεπώς να
κατανείµει τα βάρη  µεταξύ των κρατών-µελών της  µέσω  µιας διαδικασίας που δεν
εµπίπτει στον έλεγχο των λοιπών συµβαλλοµένων  µερών.  Σε ανάλογη ρύθµιση
εσωτερικής κατανοµής-συλλογικού υπολογισµού προέβη το Συµβούλιο Υπουργών
Περιβάλλοντος της Ε.Ε. το έτος 1998. Η συλλογική κοινοτική δέσµευση για µείωση των
εκποµπών είναι της τάξης του -8% έως το έτος 2010, µε βάση υπολογισµού τις εκποµπές
του έτους 1990. 
απο την ευρωπαικη νομοθεσια!!!!!!!!  για οσους δεν το εχουν διαβασει!!!
 

aigeas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουλ 2009
Μηνύματα
10.454
Like
19
Πόντοι
166
αδερφε απο το 2008 υπαρχουν αμερικανηκες αναφορες που διμοσιευθηκαν στο wikileaks και αναφερουν οτι αναμενεται η ανατροπη του μουμπαρακ απο ευρωπαικο δακτηλο << γερμανικο >>  ετσι οστε στην ευρητερη περιοχη η ευρωπαικης προελευσης ετεριες ενεργειας <<ΦΟΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ>> ΝΑ μπορεσουν απροσκοπτα να επενδησουν και να ελενξουν το κυριο μεροσ της μελλοντικης φοτοβολταικης αγορασ  με κυβερνηση πιο αντιαμερικανικη μιασ και ο μουμπαρακ ειναι με την βασιληκη οικογενεια της σαουδικης αραβιας οι δυο κυριοι αραβικοι υποστηριχτες τον αμερικανικον εταιριον πετρελεου !!!! βιοσαμε την επιθεση του δολαριου και τον αγορον στο ευρω και στην ευρωπαικη ενωση  και τορα αυτο που βιωνουμε ειναι η ευρωπαικη απαντηση κατα πολους αναλιτες!!!!!! πραγμα που γινετε πιο πιστευτο απο το γεγονος οτι ανοιγουν πολαπλα μετοπα σε πολι ευπαθες σημεια για τουσ αμερικανους που ποτε αλλοτε στην περιοχη δεν επιτρεπαν  :rockon: :rockon: :rockon: αυτη η αναμονη ειναι η διαπραγματευση τησ αμερικης με την ευρωπη για την μελοντικη διαχειρησει της φοτοβολταικης ενεργειασ τησ περιοχης!!!!υπο την οικονομικη  πιεση τον κινεζον στουσ αμερικανουσ σε ολα τα μετοπα !!! χοντρα παιχνιδια με αλλα λογια αδερφε!!!!!!!!! για τον λαο της μεσης ανατολης τα ιδια και χειροτερα διστηχος 111111111111111111111111111111111111111111111111111111ενα αλλο σημειο που πρεπει να τονιστει ειναι οτι η εξεγερση της τινισιασ αρχισε οταν οι γαλλοι παυσαν να υποστηριζουν πολιτικα  τον ανατραπεντα προεδρο!!!!!!!!!!!!! οπου και στηριζαν!!!! επι δεκαετοιες  !!!! αυτο σημενη <<εκδημοκρατισμος της χωρας !!!!>>  η εισοδος τον ευρωπαικον ετεριον ενεργειας στα αμερικανικα χωραφια!!!   αυτο το σεναριο γινετε μονον οταν οι κινεζοι ειναι υσχηροι οπος και ειναι!!!!!!!!!!!! η αμερικη σε ανοιχτο οικονομικο πολεμο και με κινα και με ευρωπη κατα πολους θα γονατισει !!!!  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ!!!!!!!!!!!
κοιταξε λιγο την ενεργειακη αποδοση των φωτοβολταικων και θα δεις οτι ειναι μηδαμινη μπροστα στα αιολικα παρκα, στην κυριολεξια μηδαμινη και πιο δυσκολα μετατρεψιμη σε ηλεκτρικη, τετοια σεναριο θα ηταν πιστευτο σε μια χωρα οπως η ελλαδα, οσον αφορα τους γερμανους ποτε δεν θα εκαναν κατι που θα εθιγε τα αμερικανικα συμφεροντα, ολες οι μεγαλες αυτοκινητοβιομηχανιες τους ειναι με τον εναν η τον αλλο τροπο ελεχγομενες απο τους αμερικανικους κολοσους οπως η g.m και αλλες, η αμερικανοι απλα- γνωμη μου ειναι-εξασφαλιζουν για αλλα 30 χρονια τον ελεχγο της αιγυπτου και κατ' επεκταση των αραβικων κρατων, βεβαια υπαρχει και η ευρωπαικη ενωση που ενας ''εκδημοκρατισμος'' των βορειοαφρικανικων κρατων ειναι μανα εξ' ουρανου για να μειωθει η ροη λαθρομεταναστων
 

davarits

Μέλος
Εγγρ.
14 Δεκ 2009
Μηνύματα
4.758
Like
6
Πόντοι
16
κοιταξε λιγο την ενεργειακη αποδοση των φωτοβολταικων και θα δεις οτι ειναι μηδαμινη μπροστα στα αιολικα παρκα, στην κυριολεξια μηδαμινη και πιο δυσκολα μετατρεψιμη σε ηλεκτρικη, τετοια σεναριο θα ηταν πιστευτο σε μια χωρα οπως η ελλαδα, οσον αφορα τους γερμανους ποτε δεν θα εκαναν κατι που θα εθιγε τα αμερικανικα συμφεροντα, ολες οι μεγαλες αυτοκινητοβιομηχανιες τους ειναι με τον εναν η τον αλλο τροπο ελεχγομενες απο τους αμερικανικους κολοσους οπως η g.m και αλλες, η αμερικανοι απλα- γνωμη μου ειναι-εξασφαλιζουν για αλλα 30 χρονια τον ελεχγο της αιγυπτου και κατ' επεκταση των αραβικων κρατων, βεβαια υπαρχει και η ευρωπαικη ενωση που ενας ''εκδημοκρατισμος'' των βορειοαφρικανικων κρατων ειναι μανα εξ' ουρανου για να μειωθει η ροη λαθρομεταναστων
πολλα τα σεναρια αδερφε ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΥΤΟΥΜΕΝΟ!!!  Η ΒΡΩΜΙΚΕς ΠΙΓΕς ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΣΗΜΦΟΡΕς  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ   ΑΜΑ ΘΕΛΕΤΕ να μαθετε ακριβοσ  για κοστος νομοθεσια και πρασινες  πιγες ενεργειασ εδω τα εξιγει αναλιτικοτατα ο συντεκνος             Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό το πρόβλημα τις  
αποσταθεροποιήσεις του περιβάλλοντος σε τέτοιο βαθμό ώστε να βλέπουμε
κλιματολογικές αλλαγές οι οποίες δημιουργούν καταστροφές και προβλήματα
στη ζωή μας.  Επί χρόνια έγιναν μελέτες προσπαθώντας να εξηγήσουν αυτή
την αποσταθεροποίηση καταλήγοντας πως η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι
μεγάλες απαιτήσεις πετρελαίου έχουν το κύριο λόγω.  Οι καθημερινές μας
απαιτήσεις σε σύγκριση με αυτές που είχαμε μόνο 20 χρόνια πριν είναι ένδειξη
υπερκαταναλωτισμού μιας πρώτης ύλης σαν του πετρελαίου η οποία όπως
γνωρίζουμε έχει μια ημερομηνία λήξης.  
Η γη στο σύνολο της είναι ένα σύστημα το οποίο δεν επηρεάζεται εύκολα.
Έχει υπάρξει πριν από μας για δισεκατομμύρια χρόνια, ο άνθρωπος όμως με
τα χρόνια εξέλιξης του δημιούργησε και αυτός ένα σύστημα που άρχισε να
βαραίνει το οικοσύστημα εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους. Μέσα στα
τελευταία 50  χρόνια ο άνθρωπος έδρασε σε τέτοιο βαθμό ώστε να
αποσταθεροποίηση τη φύση δημιουργώντας κάτι που φαίνεται να είναι το
μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας. Το πρόβλημα αυτό λέγετε  φαινόμενο
του θερμοκηπίου.  Πρώτα θα αναφέρουμε την κανονική συνθήκη η οποία
κρατάει τη γη ιδανική ώστε να έχουμε ζωή(φωτοσύνθεση κτλ).  
Ένα μεγάλο μέρος από την πυκνότητα ισχύος της ηλιακής
ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που φτάνει στη γη διαπερνά την
ατμόσφαιρα,  ένα περίπου 70% φτάνει στην επιφάνεια της είτε απευθείας ή  
με διάχυτη ακτινοβολία.  Μέρος από αυτό ανακλάται ενώ το υπόλοιπο
απορροφάτε από το έδαφος, τα φυτά και τις θάλασσες. Ταυτόχρονα εκπέμπει
και η γη προς το σύμπαν δημιουργώντας  έτσι μια θερμοκρασιακή ισορροπία
(ενεργειακό ισοζύγιο). Η μέση θερμοκρασία της επιφανείας της γης διατηρείται
σταθερή ίση με +15°C. Η συμβολή της ατμόσφαιρας είναι καθοριστική στη
σχέση αυτή αφού απορροφά μέρος της ηλιακής και της γήινης ακτινοβολίας.
Πιστεύεται αν αφαιρούσαμε την ατμόσφαιρα από τη γη τότε οι συνθήκες που
θα επικρατούσαν θα ήταν παρόμοιες με αυτές της σελήνης.  Όπως
καταλαβαίνουμε έχει ιδιαίτερη σημασία η ατμόσφαιρα της γης για την
ανάπτυξη της ζωης----------------------------------------------------------------------------------------------  Το πρόβλημα όμως που
αποσταθεροποιεί αυτή την
κατάσταση είναι κυρίως η
χρήση του πετρελαίου.   που.
Με την χρήση του όμως
παράγεται το συστατικό CO2 ,
αυτό είναι ένα από τα κύρια
συστατικά που αποτελούν την
ατμόσφαιρα(H2O,C2O,N2O).
Έτσι όπως και το θερμοκήπιο η ατμόσφαιρα αφήνει την ηλιακή ενέργεια να
περάσει στο εσωτερικό του αλλά λόγω της αύξησης του  C2O δεν αφήνει την
ακτινοβολία να    επιστρέφει στο διάστημα.  Αναγκάζεται δηλαδή να έχει
μεγαλύτερη συγκέντρωση ακτινοβολίας η γη έτσι διαταράσσοντας την
ισορροπία δημιουργώντας κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή αυτή γίνετε
με σταθερό ρυθμό δημιουργώντας την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της
επιφάνειας της γης.  Με την επέκταση του φαινομένου και την μεγάλη κατακραυγή του κόσμου
αναγκάστηκαν οι κυβερνήσεις να υπογράψουν την συνθήκη του Κιότου.
Πρόκειται για την πρώτη συνθήκη που έχει νομική δέσμευση για τον
περιορισμό των αερίων που προέρχονται από 35 βιομηχανικές χώρες, οι οποίες
δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν και είχε συμφωνηθεί από το
1997,  η συνθήκη του Κιότο τέθηκε σε εφαρμογή επίσημα στις 16/02/2005.
Μέχρι σήμερα, 141  χώρες έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότου.
Όμως, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν αρνηθεί να υπογράψουν.
[1.2] Μια από τις
πιο αμφιλεγόμενες συμφωνίες του Πρωτοκόλλου,  από τον Δεκέμβριο του
1997, που επικυρώθηκε από τα κράτη με σκοπό τη μείωση των εκπομπών των
αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επέτρεπε στις χώρες
που το υπέγραφαν να εμπορεύονται μεταξύ τους τα δικαιώματα ρύπανσης
(άρθρο 17).  Έτσι τέθηκαν οι βάσεις για την εμπορική εκμετάλλευση των
αερίων ή καλύτερα την εκμετάλλευση ακόμη μια φορά,  των υπό ανάπτυξη
χωρών,  από τις ανεπτυγμένες,  μη συνειδητοποιώντας πως έρχεται πιο
γρήγορα η οικολογική καταστροφή.  Μάλιστα το πρωτόκολλο που είχε
υπογραφεί, έθετε ως στόχο τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα
κατά 5%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Σήμερα έχουμε ένα λόγω παραπάνω για να αλλάξουμε συνήθειες αφού οι
τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί ραγδαία και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να αυξανονται `````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Αναλυτικά
Μια σημαντική τεχνολογία για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι
τα φωτοβολταϊκά (Φ/B)  στοιχεία που επιτρέπουν τη μετατροπή της ηλιακής
ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια. H  χρήση Φ/B  στοιχείων έχει αρχίσει
πλέον να καθιερώνεται ως η πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση
για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Παρά το υψηλό κόστος των Φ/B
στοιχείων σήμερα,  οι τιμές πέφτουν συνεχώς και πολύ σύντομα θα είναι
ανταγωνιστικές με τις τιμές της kWh που παράγεται από συμβατικά καύσιμα.
H  Ελλάδα διαθέτει ένα αξιοσημείωτο δυναμικό για την ανάπτυξη και
εφαρμογή των Φ/B συστημάτων. Χάρη στη μεγάλη ηλιοφάνεια όλες σχεδόν
τις εποχές του έτους, η χρήση Φ/B συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής
ενέργειας,  χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον,  είναι ιδιαίτερα ελκυστική.
Ιδιαίτερα σε απομονωμένες κατοικίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες
περιοχές και δεν συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο, τα Φ/B συστήματα είναι
η καλύτερη και οικονομικότερη λύση για την κάλυψη των ηλεκτρικών
αναγκών αυτών των περιοχών. H  χρήση Φ/B  συστημάτων είναι,  ωστόσο,
επιθυμητή και σε κατοικημένες περιοχές.
H ενσωμάτωση Φ/B στοιχείων στο εξωτερικό κέλυφος ενός κτιρίου είναι μια
τεχνική η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται
ραγδαία και το κόστος των φωτοβολταϊκών στοιχείων μειώνεται.  Σήμερα,
έχουν αναπτυχθεί ειδικά Φ/B στοιχεία κατάλληλα για στέγες και προσόψεις και
η σημερινή διάδοσή τους επιτρέπει την πρόβλεψη ότι, στο προσεχές μέλλον,
σημαντικό μέρος των ηλεκτρικών αναγκών των κτιρίων θα καλύπτεται από
Φ/B συστήματα. ```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````  εδω τα παντα για την ενεργεια κτλ στο ελλαδισταν 
 

Kman2

Σπουδαίος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2010
Μηνύματα
20.997
Κριτικές
1
Like
14.002
Πόντοι
2.606
Θα δείτε οτι ο Μουμπάρακ θα σφαχτεί σαν κουνέλι.Θα δώσει ένα βροντερό μήνυμα στους εδώ.
 

davarits

Μέλος
Εγγρ.
14 Δεκ 2009
Μηνύματα
4.758
Like
6
Πόντοι
16
Θα δείτε οτι ο Μουμπάρακ θα σφαχτεί σαν κουνέλι.Θα δώσει ένα βροντερό μήνυμα στους εδώ.
αδεφε οι αμερικανοι κανουν οτι ειναι δινατο για να παραμεινη ο μουμπαρακ αλλα μαλοον δεν σοζετε η κατασταση εχει ξεφηγει  και το χειροτερο ειναι οτι η αντιπαλη πλευρα ειναι οι σκλοιρη ισλαμιστες !!! οτι χειροτερο για τους αμερικανουσ πετρελεαδες!!!!! βεβεα το τι πεζετε κατο απο το τραπεζι ειναι σιγουρα  :birdman: :birdman: :birdman: για τον λαο!!!!!!!!!! υ.γ αμα επικρατησουν οι ισλαμιστες αυτοματα οι παλεστινιοι ελευθερονονται ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗς ΑΙΓΗΠΤΟΥ!!! και εξοπλιζοντε με πιραυλους αυτο λεει το αλ τσαζιρα !! το ισραηλ θα πρεπει να αντιδραση ΤΗς ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ!!!!!!!
 

foufoutos_30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Νοε 2009
Μηνύματα
12.365
Like
34
Πόντοι
166
δωστε τον μουμπαρακ στον αιγυπτιακο λαο...

και τον jeffrey papandreos στο πικπα...


[move]
papandreou_0412.jpg
[/move]
 

aigeas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουλ 2009
Μηνύματα
10.454
Like
19
Πόντοι
166
αδεφε οι αμερικανοι κανουν οτι ειναι δινατο για να παραμεινη ο μουμπαρακ αλλα μαλοον δεν σοζετε η κατασταση εχει ξεφηγει  και το χειροτερο ειναι οτι η αντιπαλη πλευρα ειναι οι σκλοιρη ισλαμιστες !!! οτι χειροτερο για τους αμερικανουσ πετρελεαδες!!!!! βεβεα το τι πεζετε κατο απο το τραπεζι ειναι σιγουρα  :birdman: :birdman: :birdman: για τον λαο!!!!!!!!!! υ.γ αμα επικρατησουν οι ισλαμιστες αυτοματα οι παλεστινιοι ελευθερονονται ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗς ΑΙΓΗΠΤΟΥ!!! και εξοπλιζοντε με πιραυλους αυτο λεει το αλ τσαζιρα !! το ισραηλ θα πρεπει να αντιδραση ΤΗς ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ!!!!!!!
αν οι αμερικανοι ηθελαν να μεινει ο μουμπαρακ δεν θα εστελνε η κλιντον τον μπαραντει
 

davarits

Μέλος
Εγγρ.
14 Δεκ 2009
Μηνύματα
4.758
Like
6
Πόντοι
16
δωστε τον μουμπαρακ στον αιγυπτιακο λαο...

και τον jeffrey papandreos στο πικπα...
Ο Γ.Α.Π ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΩΤΗΡΑς  της ελλαδας τορα :idiot: :idiot: :idiot: :2funny: :2funny: :2funny: το καλοκαιρη λογο ισλαμικου ξεσικομου ο τουρισμος μασ λογικα θα παει φουλ η ευρωπη δινει αποπληρομη 30 χρονια στο δανειο του δντ !!!!  και αποροφηση μερους του χρεουσ τον 350 δις διλαδη βγενουμε στης αγορες κανονικοτητα ΟΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΑΛΛΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :2funny: :2funny:  ΓΑΠ Ο ΣΩΤΗΡΑς ΤΗς ΕΛΛΑΔΑΣ !!!! :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
 

poutano-maniac

Μέλος
Εγγρ.
3 Οκτ 2010
Μηνύματα
85
Like
0
Πόντοι
0
αδεφε οι αμερικανοι κανουν οτι ειναι δινατο για να παραμεινη ο μουμπαρακ αλλα μαλοον δεν σοζετε η κατασταση εχει ξεφηγει  και το χειροτερο ειναι οτι η αντιπαλη πλευρα ειναι οι σκλοιρη ισλαμιστες !!! οτι χειροτερο για τους αμερικανουσ πετρελεαδες!!!!! βεβεα το τι πεζετε κατο απο το τραπεζι ειναι σιγουρα  :birdman: :birdman: :birdman: για τον λαο!!!!!!!!!! υ.γ αμα επικρατησουν οι ισλαμιστες αυτοματα οι παλεστινιοι ελευθερονονται ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗς ΑΙΓΗΠΤΟΥ!!! και εξοπλιζοντε με πιραυλους αυτο λεει το αλ τσαζιρα !! το ισραηλ θα πρεπει να αντιδραση ΤΗς ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ!!!!!!!

όσον αφορά τον πόλεμο τσέκαρε αυτό:

The United States, Israel and the Arabs
Please, not again
Without boldness from Barack Obama there is a real risk of war in the Middle East


NO WAR, no peace, is the usual state of affairs between Israel and its neighbours in the Middle East. But every time an attempt at Arab-Israeli peacemaking fails, as Barack Obama’s did shortly before Christmas, the peace becomes a little more fragile and the danger of war increases. Sadly, there is reason to believe that unless remedial action is taken, 2011 might see the most destructive such war for many years.

One much-discussed way in which war might arise stems from the apparent desire of Iran to acquire nuclear weapons at any cost, and Israel’s apparent desire to stop Iran at any cost. But fear of Iran’s nuclear programme is only one of the fuses that could detonate an explosion at any moment. Another is the frantic arms race that has been under way since the inconclusive war in 2006 between Israel and Hizbullah, Iran’s ally in Lebanon. Both sides have been intensively preparing for what each says will be a “decisive” second round.

Such a war would bear little resemblance to the previous clashes between Israel and its neighbours. For all their many horrors, the Lebanon war of 2006 and the Gaza war of 2009 were limited affairs. On the Israeli side, in particular, civilian casualties were light. Since 2006, however, Iran and Syria have provided Hizbullah with an arsenal of perhaps 50,000 missiles and rockets, many with ranges and payloads well beyond what Hizbullah had last time. This marks an extraordinary change in the balance of power. For the first time a radical non-state actor has the power to kill thousands of civilians in Israel’s cities more or less at the press of a button.

In that event, says Israel, it will strike back with double force. A war of this sort could easily draw in Syria, and perhaps Iran. For the moment, deterrence keeps the peace. But a peace maintained by deterrence alone is a frail thing. The shipment to Hizbullah of a balance-tipping new weapon, a skirmish on the Lebanese or increasingly volatile Gaza border—any number of miscalculations could ignite a conflagration.

From peace process to war process

All of this should give new urgency to Arab-Israeli peacemaking. To start with, at least, peace will be incomplete: Iran, Hizbullah and sometimes Hamas say that they will never accept a Jewish state in the Middle East. But it is the unending Israeli occupation that gives these rejectionists their oxygen. Give the Palestinians a state on the West Bank and it will become very much harder for the rejectionists to justify going to war.

Easy enough to say. The question is whether peacemaking can succeed. After striving for almost two years to shepherd Israeli and Palestinian leaders into direct talks, only for this effort to collapse over the issue of settlements, Mr Obama is in danger of concluding like many presidents before him that Arab-Israeli diplomacy is a Sisyphean distraction. But giving up would be a tragic mistake, as bad for America and Israel as for the Palestinians. The instant the peace process ends, the war process begins, and wars in this energy-rich corner of the world usually suck in America, one way or another. Israel will suffer too if Mr Obama fails, because the Palestinians have shown time and again that they will not fall silent while their rights are denied. The longer Israel keeps them stateless under military occupation, the lonelier it becomes—and the more it undermines its own identity as a liberal democracy.

Don’t mediate. Legislate

Instead of giving up, Mr Obama needs to change his angle of attack. America has clung too long to the dogma that direct talks between Israel and the Palestinians are the way forward. James Baker, a former secretary of state, once said that America could not want peace more than the local parties did. This is no longer true. The recent history proves that the extremists on each side are too strong for timid local leaders to make the necessary compromises alone. It is time for the world to agree on a settlement and impose it on the feuding parties.

The outlines of such an agreement have been clear since Bill Clinton set out his “parameters” after the failure of the Camp David summit a decade ago. The border between Israel and a new Palestine would follow the pre-1967 line, with adjustments to accommodate some of the bigger border-hugging Israeli settlements in the West Bank, and land-swaps to compensate the Palestinians for those adjustments. But there is also much difficult detail to be filled in: how to make Jerusalem into a shared capital, settle the fate of the refugees and ensure that the West Bank will not become, as Gaza did, an advance base for war against Israel after Israeli forces withdraw.

Mr Clinton unveiled his blueprint at the end of a negotiation that had failed. Mr Obama should set out his own map and make this a new starting point. He should gather international support for it, either through the United Nations or by means of an international conference of the kind the first President Bush held in Madrid in 1991. But instead of leaving the parties to talk on their own after the conference ends, as Mr Bush did after Madrid, America must ride herd, providing reassurance and exerting pressure on both sides as required.

The pressure part of this equation is crucial. In his first round of peacemaking, Mr Obama picked a fight with Israel over settlements and then backed down, thereby making America look weak in a region where too many people already believe that its power is waning (see article). This is a misperception the president needs to correct. For all its economic worries at home and military woes in Iraq and Afghanistan, America is far from weak in the Levant, where both Israel and the nascent Palestine in the West Bank continue to depend on it in countless vital ways.

The Palestinians have flirted lately with the idea of bypassing America and taking their cause directly to the UN. Going to the UN is well and good. But the fact remains that without the sort of tough love that America alone can bestow, Israel will probably never be able to overcome its settler movement and make the deal that could win it acceptance in the Arab world. Mr Obama has shown in battles as different as health reform and the New START nuclear treaty with Russia that he has the quality of persistence. He should persist in Palestine, too
 

foufoutos_30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Νοε 2009
Μηνύματα
12.365
Like
34
Πόντοι
166
Ο Γ.Α.Π ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΩΤΗΡΑς  της ελλαδας τορα :idiot: :idiot: :idiot: :2funny: :2funny: :2funny: το καλοκαιρη λογο ισλαμικου ξεσικομου ο τουρισμος μασ λογικα θα παει φουλ η ευρωπη δινει αποπληρομη 30 χρονια στο δανειο του δντ !!!!  και αποροφηση μερους του χρεουσ τον 350 δις διλαδη βγενουμε στης αγορες κανονικοτητα ΟΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΑΛΛΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :2funny: :2funny:  ΓΑΠ Ο ΣΩΤΗΡΑς ΤΗς ΕΛΛΑΔΑΣ !!!! :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

μου γαμησες την ψυχολογια τωρα..
παλι στα ζαναξ θα πεσω..
 

davarits

Μέλος
Εγγρ.
14 Δεκ 2009
Μηνύματα
4.758
Like
6
Πόντοι
16
αν οι αμερικανοι ηθελαν να μεινει ο μουμπαρακ δεν θα εστελνε η κλιντον τον μπαραντει
ΣΤΗΝ  τυνισια οταν οι γαλλοι ειπαν στον προεδρο αλλεε εφιγε την δευτερη μερα!!! εδω ο στρατος ο γνησιος εκφραστης της μιλιταριστικης αμερικιανικης εξοτερικης πολιτικης ειναι με το μερος του μουμπαρακ!!!! παει για 7 μερα η κατασταση!!!!!  ολα βεβεα ειναι εικασιες και σεναρια αδερφε!! !
 

davarits

Μέλος
Εγγρ.
14 Δεκ 2009
Μηνύματα
4.758
Like
6
Πόντοι
16
μου γαμησες την ψυχολογια τωρα..
παλι στα ζαναξ θα πεσω..
τα ιδια παντελακι μου τα ιδια παντελι μου ελληνικη δημοκρατια του μπανανισταν!!!!!!!!!! :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: εχει μπιγκ μπραδερ τορα τον τελικο επανερχομε μετα !!!! μου τα ζαλισε η κυρα :S :S :S :S
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom