Για όσους ρώτησαν πως γίνεται η αγορά χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος, έτσι γίνεται:
Για συναλλαγή μέχρι €10,000 χρειάζεται μόνο ταυτότητα ή διαβατήριο, και η τιμή αγοράς είναι "του δελτίου".
Για συναλλαγή πάνω από €10,000 η τιμή παίρνεται από το dealing room, και μπορεί να είναι σημαντικά διαφορετική από αυτή του δελτίου.
Π.χ. την ώρα που ήμουν εγώ, το δελτίο ήταν €163,58 (αγορά), και το dealing room έδινε 170.
Για συναλλαγή πάνω από €15,000 χρειάζεται ταυτότητα, εκκαθαριστικό εφορίας (βγάζουν μια φωτοτυπία και στο δίνουν πίσω), και λογαριασμός ΔΕΗ ή ΕΥΔΑΠ που αποδεικνύει την τρέχουσα διεύθυνση. Βεβαίως, η τιμή είναι αυτή η για πάνω από €10.000.
Για μεγάλα χρηματικά ποσά δυσανασχετούν με τα πολλά χαρτονομίσματα, και προτιμάνε Τραπεζική επιταγή. Ή τουλάχιστον πεντακοσάρικα.
Η τιμή του δελτίου φαίνεται σε πίνακα πάνω από το ταμείο.
Στο τέλος φεύγεις με τις λίρες, και ένα χαρτί σαν κι αυτό της φωτογραφίας.
Η ουρά είναι αρκετά χρονοβόρα, γιατί πάνε διάφοροι άνθρωποι που αγοράζουν 1-2 λίρες, αλλά ο χρόνος είναι ίδιος, είτε πάρεις μία, είτε 50. Δεν υπάρχουν χαρτάκια προτεραιότητας, οι λίρες δεν είναι αλλαντικά ή τυριά.
Axaxouxa, γιατί σου κάνει εντύπωση το 160+? Εγώ θυμάμαι τη λίρα να κάνει 154 δρχ. (κάτω από μισό ευρώ).
Όπως πάμε, θα φτάσει τα €250.
Να με θυμηθείς.
Κάπως έτσι την είδα, πήγα στην τράπεζά μου, έκανα ανάληψη, και με τα λεφτά αγόρασα λίρες.
Σημειώστε ότι κατά την ανάληψη ο διευθυντής με ρώτησε: "Τί θα τα κάνετε?" (έχει πέσει σύρμα να προσέχουν τις αναλήψεις) και του απάντησα: "Καλά ευχαριστώ!".