Σωστό και λάθος. Σωστό όσν αφορά τα ωράρια, και όχι μόνο σε Σκλαβενίτη, αλλά δεν βγαίνεις ανάπηρος απο εκεί, εκτός και αν ο μαλακίσεις εσύ ο ίδιος, και δεν ξέρεις να κοντρολάρεις τις δυνάμεις, τις αδυναμίες και τα προβλήματά σου.
Εξαρτάται απο τον όμιλο και το κατάστημα. Γενικότερα, σε μεγάλα καταστήματα, με μόνιμα μεγάλους τζίρους και πολύ κόσμο σταθερά, τα πόστα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια, όπως και τα ωράρια βάρδιας. Στα μικρότερα, θα γεμίσεις και ράφια, θα φορτώσεις και μανάβικο, θα γεμίσεις και κατάψυξη, και, αν το προσωπικό δεν είναι αρκετό, θα κάνεις και κοή, ταμείο, χασάπικο, ότι βλέπουν οτι μπορείς να κουμαντάρεις.
Σαν υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ, εδώ και κάποια χρόνια, κυρίως αποθήκη, έχω να πω το εξής.
1) Μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις δεν έχεις στη διάθεσή σου παλετοφόρο, είτε χειροκίνητο, είτε ηλεκτρικό. Και, μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις, ρισκάρεις την υγεία της μέσης σου. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, απλά εκμεταλλεύεσαι τον παλετοφόρο, για να τσουλήσεις τις παλέτες στην τελική τους θέση, πριν τις σπάσεις σε "καλαθούνες" ή "πλατφόρμες" που θα πάνε μετά μέσα για να μπούν στα ράφια τα προϊόντα. Αν είσαι και τυχερός, ο όμιλος θα γεμίζει σε ρολί (compactainer) καρότσια, τα οποία θα τα τσουλάνε οι ίδιοι που θα τα γεμίσουν στα ράφια, και ο αποθηκάριος απλά, θα στοκάρει ότι περισσεύει πίσω στην αποθήκη.
2) Πολύ σπάνια θα γίνει παραλαβή χωρίς σχεδόν άμεση προώθηση των προϊόντων για τα ράφια. Μιλάμε για σούπερ μάρκετ, ένα κλάδο που ασχολείται με αυτό που ονομάζουμε "βασικά αγαθά". Το στοκάρισμα αποθήκης πριν πάει στα ράφια, απλά δεν λειτουργεί τόσο καλά σε αυτή την περίπτωση. Το γιατί είναι προφανές... τα περισσότερα προϊόντα, έχουν shelf life μερικούς μήνες, ένα σημαντικότατο ποσοστό μερικές εβδομάδες, ενώ τα νωπά κρέατα, λαχανικά και ψάρια, μερικές ημέρες. Κανένας δε ρισκάρει να κάνει μια παραγγελία αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ, και να στείλει τα πάντα στην αποθήκη, για να τα ανεβάσουν στα ράφια όποτε θέλουνε. Τα φορτώνουν στα ράφια σχεδόν αμέσως, γιατί αν μείνουν στην αποθήκη, κινδυνεύουν να λήξουν πριν καν βγούν στο ράφι
3) Το μέγιστο βάρος ανα κιβώτιο σπάνια ξεπερνά τα 25 κιλά, με μέσο όρο τα 15. Ακόμα και τα τσουβάλια με τις πατάτες και τα κρεμμύδια, ποτέ δεν είναι πάνω απο 30 κιλά και, πλέον, τα μεγάλα τσουβάλια των 30 κιλών σπανίζουν, και τη θέση τους παίρνουν κλούβες περίπου 15 κιλών έκαστη. Ναι, για κάποιον που δεν έχει κάνει την οποιαδήποτε χειρωνακτική δουλειά μέχρι τότε, η αρχή θα είναι απο υπερβολικά δύσκολη εώς αδύνατη, όμως, αν ξεπεράσεις το αρχικό σοκ, το σώμα σου αρχίζει και παίρνει ρυθμό. Επίσης, αν απλά παρατηρήσεις τι κάνουν οι παλιότεροι, μαθαίνεις τεχνικές που σου γλυτώνουν τους τραυματισμούς σε μέση, χέρια και πόδια.