Νέα

Πάνω από 40% του εισοδήματός μας ξοδεύουμε στην στέγαση

• Μέλος που άνοιξε το νήμα ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 69
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.587
Πόντοι
2.356
Αυτό πώς μπορεί να ξεπεραστεί;

Μήπως αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να ΜΗΝ φύγει κάποιος νωρίς από το πατρικό σπίτι; Θέλω γνώμες.

Συνημμένα

• ECONOMICS.jpg
    ECONOMICS.jpg
    125,8 KB · Εμφανίσεις: 64

jim28

Ανώτερος
Εγγρ.
7 Ιαν 2007
Κριτικές
27
Like
2.421
Πόντοι
6.955
Δαπανώ περίπου το 50% - 55% του μηνιαίου εισοδήματος μου για να μένω μόνος. Έχω την ανεξαρτησία μου αλλά δεν έχω καταναλωτική δύναμη.
Αμφισβητώ πλέον πόσο αξίζει.

athinaios44

Ανώτατος
Εγγρ.
19 Μαΐ 2018
Like
54.169
Πόντοι
12.756
η μονη λυση για οσους ειναι σε ενοικιο διαρκης ψαξιμο για σπιτακι σε πολυ καλη τιμη...οταν εμενα μονος το ειχα καταφερει παντα βαση του εισοδηματος μου

Δ

Διαγραμμένο μέλος 186072

Επισκέπτης
Δαπανώ περίπου το 50% - 55% του μηνιαίου εισοδήματος μου για να μένω μόνος. Έχω την ανεξαρτησία μου αλλά δεν έχω καταναλωτική δύναμη.

Οσο αυξανονται οι μεταναστες, που ζουν 5-5 σε καθε διαμερισμα, ο ελληνας θα εχει προβλημα να ανταπεξελθει αυτονομα στο κοστος στεγασης.

Ο αλλος ερχεται εδω απ'το πακισταν ή την αφρικη και ακομα και αν δεν τον επιδοτουν (οπως γινεται συχνα) ειναι διατεθειμενος να πληρωνει 300-400/5 ατομα = 60-80 το ατομο και να μενει σε μια τρυπα ο ενας πανω στον αλλο. Μπροστα σ'αυτα τα δεδομενα ο ελληνας δε θα βγαινει να μπορει να σκασει τα ιδια για να μενει μονος. Ουτε μπορει να αποδεχτει να μενει σε συστημα 5αδας με αλλους.

Αντε να παντρευτει ή να συγκατοικησει και να μοιρασει το κοστος /2 ή /3 με μια παραλληλη αυξηση στο μηνιαιο ενοικιο αφου θα χρειαζεται και μεγαλυτερο χωρο για 2 ή 3 ατομα (ή τυχον παιδια). Και παλι ομως το συστημα των μεταναστων μπορει να ανεβασει το κοστος των ακινητων δυσθεωρητα γιατι αλλο το /2 ή /3, αλλο το /5 ή /7.

Το concept των πλουσιων παλαιοτερα ηταν οτι για να καθαριζουν οι γειτονιες απ'τα lower classes, εκαναν price out τους φτωχους με υψηλες τιμες κτησης ή ενοικιασης που προεκυπταν απ'τη προσφορα/ζητηση. Οπότε η πλεμπα πηγαινε αλλου και οι med/med-high class εμεναν μονοι εκει που ηθελαν. Ο διαμοιρασμος του ενοικιου απο εξαθλιωμενους ειναι τρυπα στο συστημα, επιτρεπει την καταληψη ακομα και μεσοαστικων περιοχων απο μεταναστες που διαμοιραζονται τα κοστη οταν οι δυτικοι, αυτονομα ή /2 ή /3 δε μπορουν να σηκωσουν το κοστος με την ιδια ευκολια. Το αποτελεσμα ειναι αλλαγες στο τοπιο των μεσοαστικων περιοχων. Βλεπε Λονδινο που εγινε Λονδινισταν.

Εγγρ.
14 Μαΐ 2020
Κριτικές
2
Like
100
Πόντοι
1
η μονη λυση για οσους ειναι σε ενοικιο διαρκης ψαξιμο για σπιτακι σε πολυ καλη τιμη...οταν εμενα μονος το ειχα καταφερει παντα βαση του εισοδηματος μου

Ψαχνω και γω για αγορά σπιτιού για εκμετάλλευση και οι τιμές είναι αρκετά ψηλές, στην Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα εξωπραγματικές... καλύτερα αγόρασε ένα για εκμετάλλευση και πάρε ένα κομμάτι και μείνε στο ενοίκιο.

rakakis

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Ιουλ 2019
Κριτικές
3
Like
750
Πόντοι
366
Μέχρι 4 κατοστάρικα το μόνο που βρίσκεις νότια προάστια Αθήνα είναι κάτι γκαρσονιέρες, ισόγεια, υπόγεια, ημιυπόγεια και πάει λεγοντας
Είναι τραγική η κατάσταση

Ακόμη και τώρα που τον ήπιαν οι airbnbηδες δε πιστεύω ότι θα πέσουν τα νοίκια, απλά θα βγουν στην αγορά και κάποια σπίτια πιο περιποιημένα απ τα σάπια που υπήρχαν μέχρι τωρα

athinaios44

Ανώτατος
Εγγρ.
19 Μαΐ 2018
Like
54.169
Πόντοι
12.756
Μέχρι 4 κατοστάρικα το μόνο που βρίσκεις νότια προάστια Αθήνα είναι κάτι γκαρσονιέρες, ισόγεια, υπόγεια, ημιυπόγεια και πάει λεγοντας
Είναι τραγική η κατάσταση

Ακόμη και τώρα που τον ήπιαν οι airbnbηδες δε πιστεύω ότι θα πέσουν τα νοίκια, απλά θα βγουν στην αγορά και κάποια σπίτια πιο περιποιημένα απ τα σάπια που υπήρχαν μέχρι τωρα
εχουν πεσει ηδη τα ενοικια και θα πεσουν και αλλο
Ψαχνω και γω για αγορά σπιτιού για εκμετάλλευση και οι τιμές είναι αρκετά ψηλές, στην Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα εξωπραγματικές... καλύτερα αγόρασε ένα για εκμετάλλευση και πάρε ένα κομμάτι και μείνε στο ενοίκιο.
ναι ειχαν ανεβει λογω της πλατφορμας ενοικιασης σε πολυ υψηλα νουμερα αλλα εχουν αρχισει και κατεβαινουν παλι γιατι εφαγαν πουτσα με τον ιο..
θελει πολυ ψαξιμο και διαρκη

arkas1986

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
5 Μαΐ 2018
Κριτικές
15
Like
363
Πόντοι
326
Οπως και άλλα πολλά είναι δυσανάλογα του εισοδήματος, ηλεκτρισμός τηλεπικοινωνία κλπ

OP
OP
ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.587
Πόντοι
2.356

Τι να την κανεις την ανεξαρτησία αν μετράς φραγκοδίφραγκα γαμώτο...

green88

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2018
Like
3
Πόντοι
0

Πιστεύω για να αξίζει πρέπει να είναι στο 1/3 του εισοδήματος σου. Αλλιώς είναι πολύ μεγάλο το κόστος και η ανεξαρτησία και άνεση του να μένεις μόνος σου σου βγαίνει λιγάκι ξυνή.
Κι εγώ εδώ στο Λονδίνο δίνω το μισό μου εισόδημα μέχρι στιγμής

OP
OP
ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.587
Πόντοι
2.356
Πιστεύω για να αξίζει πρέπει να είναι στο 1/3 του εισοδήματος σου. Αλλιώς είναι πολύ μεγάλο το κόστος και η ανεξαρτησία και άνεση του να μένεις μόνος σου σου βγαίνει λιγάκι ξυνή.
Κι εγώ εδώ στο Λονδίνο δίνω το μισό μου εισόδημα μέχρι στιγμής

RESPECT για το σχόλιό σου Green

OP
OP
ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.587
Πόντοι
2.356
Χάζευα τα ακίνητα που ήταν arbnb τώρα τα δίνουν με κάτι 500άρια τα 18τμ (βέβαια έχει ρευμα, κοινόχρηστα και wifi και είναι επιπλωμένα). Αλλά πλέον τέτοιοι είναι και οι μισθοί... Τι να το κάνεις.

OP
OP
ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.587
Πόντοι
2.356
όλο αυτό thread το άνοιξα για να αποδείξω περίτρανα πως δεν γίνεται να ζεις μόνος σου έχοντας εισόδημα 600 και 700 ευρώ. όσοι το κάνουν:

- Ζουν σε δικό τους σπίτι τους.
- Έχουν εισόδημα άνω των 1000 ευρώ
- Τους πληρώνει άλλος το ενοίκιο.
- Συζούν με κάποιο-κάποια και μοιράζονται έξοδα.

Τέλος. Άλλη λογική δεν υπάρχει. Δεν γίνεται να δουλευεις για 600 - 700 ευρω και να ενοικιάζεις  σπίτι με 300 - 350. Ή εκτός να ζεις σε καμιά τρώγλη όπως είναι τα περισσότερα προσφερόμενα σπίτια.
Δυστυχώς λέω την αλήθεια και την λέω για όλες εκείνες και όλους εκείνους που εκ του ασφαλούς λένε  "ΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΑ ΣΟΥ" ή φύγε απο συγκατοίκηση κλπ.

OP
OP
ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.587
Πόντοι
2.356
Είναι σκέτη καταστροφή να μην έχεις τον δικό σου χώρο αλλά μεγαλύτερη καταστροφή είναι να είσαι συνέχεια σαν ζήτουλας και να μην έχεις φραγκο στη τσέπη. Αυτά.

Gatekeeper

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Απρ 2015
Like
1.784
Πόντοι
216
Μενεδήμο, εκτιμώ πολύ τον τρόπο γραφής σου, όμως θα διαφωνήσω ως προς το δε γίνεται να μένεις αξιοπρεπώς μόνος με 700 ευρώ.
Οι σκέψεις μου:

1. Έφυγα νωρίς από το σπίτι και μου είναι προσωπικά αδιανόητο να μην έχω τον δικό μου χώρο. Έχω στερηθεί για να είμαι μόνος. Δε το μετάνιωσα και θα το ξανάκανα.

2. Πλέον είμαι με τη σύζυγο, οπότε μοιραζόμαστε τα έξοδα. Για έναν άντρα (ή γυναίκα φυσικά) που είναι σε μόνιμη σχέση και σε ηλικία που δε σκέφτεται με το κάτω κεφάλι, δε βλέπω το λόγο γιατί να μη συζήσει.  

3. Διαφωνώ κάθετα με την ενοικίαση. Είχα αγοράσει διαμέρισμα στην Αθήνα προ 6ετίας 70τμ με 43 χιλιάδες. Μαζί με μια φουλ ανακαίνιση πήγε κοντά στις 50.000. Πήρα ένα 10ετές δάνειο 45.000, το οποίο μου κοστίζει περίπου 430 ευρώ το μήνα.

Η άποψή μου: Ψάχνετε ευκαιρίες. Μέχρι να προβώ στην αγορά, έψαχνα τουλάχιστον ένα χρόνο.
Το ενοίκιο είναι χρήματα στον κουβά. Αν δε μπορείτε 450 ευρώ δάνειο, αγοράστε ένα μικρότερο αξιοπρεπές διαμέρισμα και κάντε την κίνηση για μεγαλύτερο, στο μέλλον όταν βρείτε ευκαιρία και τα οικονομικά σας έχουν βελτιωθεί. 10 χρόνια αποπληρωμή δεν είναι κατι το δραματικό για μια επένδυση που θα διευκολύνει δραματικά το μέλλον σας.

Wrath_

Μέλος
Εγγρ.
17 Απρ 2020
Like
588
Πόντοι
86
Τυποι με 600-700 ευρώ δε βγαίνει η ζωή.

Νο 1 προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να αυξήσει το εισόδημά του εντός 2-3 ετών. Τρόποι υπάρχουν.

Κατά τα άλλα το θέμα αγορά vs ενοίκιο, εν πολλοίς εξαρτάται από το επιτόκιο του στεγαστικού. Αν είναι στο 3-3.5% είναι μια η άλλη. Αν είναι πιο κάτω αρχίζει να αξίζει η αγορά. Δεν έχω ιδέα αυτή τη στιγμή που παίζουν.

Gatekeeper

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Απρ 2015
Like
1.784
Πόντοι
216
Και ένα άλλο σχόλιο, το οποίο δεν αλλάζει προφανώς τη φύση της συζήτησης.

Τα δεδομένα για την Ευρώπη από τη φωτογραφία που ανέβασες αναφέρονται σε households.

Μόνο το 8% των Σουηδών δίνουν πάνω από 40% του μισθού τους είναι το απόλυτο ψέμα αν το κοιτάξεις από την πλευρά μονάδων. Αν δε θέλεις να μείνεις σε τρύπα ή να νοικιάζεις ένα δωμάτιο σε σπίτι κάποιας οικογένειας, είσαι καταδικασμένος να δίνεις 1000+ το μήνα, με τους μισθούς να μην είναι περισσότερο απο 2000-2500.

Ωστόσο τα αποτελέσματα φυσικά και είναι αληθή, γιατί σχεδόν κανείς δεν μένει μόνος.
Ο λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλότερα τα ποσοστά στην Ευρώπη, είναι επειδή ο κόσμος έχει μάθει στην συγκατοίκηση από πάρα πολύ νωρίς. Πχ η φοιτητική γκαρσονιέρα δεν υπάρχει. Υπάρχει το δωμάτιό σου στο σπίτι που συγκατοικείς. Το ζευγάρι συγκατοικεί σχεδόν άμεσα (δε κρίνουμε εδώ αν είναι σωστό ή όχι), κτλ

Τέλος, το % δεν λέει πάρα πολλά. Αν πχ στην Ελβετία πληρώσεις 50% σε στέγαση, το άλλο 50% που σου μένει στο χέρι είναι 3-4 χιλιάρικα..

OP
OP
ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.587
Πόντοι
2.356
Τυποι με 600-700 ευρώ δε βγαίνει η ζωή.

Νο 1 προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να αυξήσει το εισόδημά του εντός 2-3 ετών. Τρόποι υπάρχουν.

Κατά τα άλλα το θέμα αγορά vs ενοίκιο, εν πολλοίς εξαρτάται από το επιτόκιο του στεγαστικού. Αν είναι στο 3-3.5% είναι μια η άλλη. Αν είναι πιο κάτω αρχίζει να αξίζει η αγορά. Δεν έχω ιδέα αυτή τη στιγμή που παίζουν.

Με 600 - 700 βγαίνει η ζωή αν δεν πληρώνεις ενοικιο, αν είσαι ολιγοέξοδος ή δεν έχεις χρέη.

Τρόποι αν υπάρχουν να μας τους στείλεις σε pm γιατί εγώ το μόνο τρόπο που ξέρω για να βγάζεις χρήματα είναι είτε η εργασία είτε η επιχειρηματικότητα.
Στις εργασίες που είμαστε κατα καιρούς δεν βγάζεις σοβαρά χρήματα. Προσπαθούμε να ανελιχθουμε αλλά δεν γίνεται τίποτα δυστυχώς. Όλα είναι θέμα του να είσαι σκληρά τυχοδιώκτης και τυχερός.

Νιώθω τεράστια λύπη που φτάνουμε σε ηλικίες 30 - 35 - 40 ετών και είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε με την μάνα μας. Και έχεις τους άλλους τόσο άνετα να σου δίνουν μισθό 600 ευρω

OP
OP
ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.587
Πόντοι
2.356
Και ένα άλλο σχόλιο, το οποίο δεν αλλάζει προφανώς τη φύση της συζήτησης.

Τα δεδομένα για την Ευρώπη από τη φωτογραφία που ανέβασες αναφέρονται σε households.

Μόνο το 8% των Σουηδών δίνουν πάνω από 40% του μισθού τους είναι το απόλυτο ψέμα αν το κοιτάξεις από την πλευρά μονάδων. Αν δε θέλεις να μείνεις σε τρύπα ή να νοικιάζεις ένα δωμάτιο σε σπίτι κάποιας οικογένειας, είσαι καταδικασμένος να δίνεις 1000+ το μήνα, με τους μισθούς να μην είναι περισσότερο απο 2000-2500.

Ωστόσο τα αποτελέσματα φυσικά και είναι αληθή, γιατί σχεδόν κανείς δεν μένει μόνος.
Ο λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλότερα τα ποσοστά στην Ευρώπη, είναι επειδή ο κόσμος έχει μάθει στην συγκατοίκηση από πάρα πολύ νωρίς. Πχ η φοιτητική γκαρσονιέρα δεν υπάρχει. Υπάρχει το δωμάτιό σου στο σπίτι που συγκατοικείς. Το ζευγάρι συγκατοικεί σχεδόν άμεσα (δε κρίνουμε εδώ αν είναι σωστό ή όχι), κτλ

Τέλος, το % δεν λέει πάρα πολλά. Αν πχ στην Ελβετία πληρώσεις 50% σε στέγαση, το άλλο 50% που σου μένει στο χέρι είναι 3-4 χιλιάρικα..

Σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Ναι, η συγκατοίκηση είναι μια καλή λύση. Εγώ αναφέρομαι καθαρά στην αδυναμία, την δική μου, να φύγω από το πατρικό σπίτι, λόγω έλλειψης σταθερών εραγσιών, λόγω περιόδων ανεργάις όπως τώρα κλπ. Σε αυτό αναφέρομαι. Σαφώς και έχω προσωπικές ευθύνες απλά τονίζω την δυσκολία γιατί βλέπω δεν είναι μονο δική μου. Πολλοί φίλοι μου μένουν μόνοι τους με την χορηγία των γονιών τους.
Ή μένουν στο δώμα από πάνω ή σε δικό τους σπίτι. Αν πληρώνεις ενοίκιο είναι σκότωμα να μένεις μόνος. Και ξαναλέω όχι σε τρύπα στη Κυψέλη αλλα΄σε ένα νορμάλ σπίτι πχ Νεα Σμυρνη, ή Βύρωνα ή Ηλιούπολη ή Καλλιθέα ή Μοσχάτο. Ζητάνε 400αρια ή 300αρια

Wrath_

Μέλος
Εγγρ.
17 Απρ 2020
Like
588
Πόντοι
86
Με 600 - 700 βγαίνει η ζωή αν δεν πληρώνεις ενοικιο, αν είσαι ολιγοέξοδος ή δεν έχεις χρέη.

Τρόποι αν υπάρχουν να μας τους στείλεις σε pm γιατί εγώ το μόνο τρόπο που ξέρω για να βγάζεις χρήματα είναι είτε η εργασία είτε η επιχειρηματικότητα.
Στις εργασίες που είμαστε κατα καιρούς δεν βγάζεις σοβαρά χρήματα. Προσπαθούμε να ανελιχθουμε αλλά δεν γίνεται τίποτα δυστυχώς. Όλα είναι θέμα του να είσαι σκληρά τυχοδιώκτης και τυχερός.

Νιώθω τεράστια λύπη που φτάνουμε σε ηλικίες 30 - 35 - 40 ετών και είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε με την μάνα μας. Και έχεις τους άλλους τόσο άνετα να σου δίνουν μισθό 600 ευρω

Τυπε δεν το παίζω ελιτιστής, ούτε μπρουκλης. Με 600-700 στην καλύτερη επιβιώνεις, δεν ζεις.

Μαγικοι τρόποι δεν υπάρχουν, εγώ τους εξής εννοώ:

1. Ψάχνεις καλύτερη δουλειά.
2. Δουλεύεις περισσότερες ώρες
3. Βρίσκεις δεύτερη δουλειά
4. Δουλεύεις Σ-Κ
5. Μεταναστεύεις

Ο καθένας κάνει τις επιλογές του,κατα περίπτωση. Προφανώς δεν είναι όλα ρεαλιστικά για όλους.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom