Σε ιδιώτες 70 Κέντρα Υγείας ; Συζήτηση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων
for sale
Σε ιδιωτικά κέντρα κινδυνεύουν να μετατραπούν πάνω από 70 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, που χτίστηκαν και εξοπλίστηκαν αλλά «μπήκαν στον πάγο», αφού δεν έχει καταστεί εφικτή η πρόσληψη προσωπικού.
Στην αποκάλυψη αυτή προέβη, από τη Βουλή, ο καθηγητής Δ. Κρεμαστινός ο οποίος επέστησε την προσοχή στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπου λειτουργίας των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) στο πλαίσιο του ΕΣΥ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο, στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, το ενδεχόμενο μετατροπής τους σε ιδιωτικούς φορείς.
Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του καθηγητή Δ. Κρεμαστινού, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υγείας, Α. Μπέζα, του Διοικητή της 1ης Υ.ΠΕ., Β. Κοντοζαμάνη, του Διοικητή της 2ης Υ.ΠΕ., Γ. Ευδοκιμίδη και των υποδιοικητών των δύο υγειονομικών περιφερειών. Αντικείμενο της ήταν η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τα πεπραγμένα και τις προοπτικές των Υγειονομικών Περιφερειών Αττικής (1η Υ.ΠΕ.) και Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.).
Όπως αποκάλυψε ο κ. Κρεμαστινός, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 70 Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα, τα οποία δεν λειτουργούν, διότι χτίστηκαν και εξοπλίστηκαν με μηχανήματα, χωρίς να έχουν οργανισμούς λειτουργίας, χωρίς δηλαδή να μπορούν να προσλάβουν προσωπικό».
Μάλιστα, κατά τον καθηγητή «ορισμένοι έχουν προτείνει είτε να τα πάρουν ιδιώτες, είτε να λειτουργούν υπό την εποπτεία των Δήμων, με ιδιώτες γιατρούς, δηλαδή να μετατραπούν σε ένα είδος ιδιωτικών κέντρων υγείας που να δουλεύουν με όρους αγοράς και όχι με όρους ΕΣΥ». Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό, «η λειτουργία των Κέντρων Υγείας με όρους ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των Δήμων, θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα. Εάν οι Δήμοι λειτουργούσαν τα Κέντρα Υγείας σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΥ, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση. Όμως φοβάμαι ότι τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργήσουν ως ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και αυτό είναι απαράδεκτο, πολύ περισσότερο υπό τις οικονομικές συνθήκες που σήμερα βιώνει ο κόσμος».
Στην ίδια συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα αποκέντρωσης των υπηρεσιών προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, ενισχύοντας την ευελιξία και αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ, για τους κατοίκους της Περιφέρειας, ιδιαίτερα ως προς τη λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων, που καλούνται να λειτουργήσουν με χαμηλούς προϋπολογισμούς.
Βάσει νομοθετικών ρυθμίσεων οι Διοικητές των Νοσοκομείων στα οποία υπάγονται τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να συντάσσουν μηνιαίο πρόγραμμα, ώστε οι ειδικευόμενοι γιατροί να επισκέπτονται τα ΚΥ – ειδικά στα νησιά – για να εξετάζουν ασθενείς. Παράλληλα προβλέπεται η επαναφορά της υποχρεωτικής ετήσιας θητείας αγροτικού των γιατρών, προκειμένου να καταλάβουν οποιαδήποτε θέση στο ΕΣΥ ή τον ΕΟΠΥΥ.