Καταγγελίες φωτιά για τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη έκανε, στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» στο Extra 3, ο πολιτικός μηχανικός και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τον συνδιασμό «Επανεκκίνηση», Γιώργος Αλαϊάδης.
Ο κ. Αλαϊάδης, ο οποίος απέστειλε σχετική αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατήγγειλε ότι ο κ. Γεωργιάδης προέβη σε παρατυπίες κατά τη διαδικασία αγοράς μεζονέτας 217,14 τ.μ στο Μαρούσι Αττικής.
Η καταγγελία αυτή προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας, και ενώ η εκπομπή βρισκόταν σε εξέλιξη. Ανάμεσα στον κ. Γεωργιάδη και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη υπήρξε ένας εκρηκτικός διάλογος με εκατέρωθεν πυρά.
Mάλιστα η αντιπαράθεση οδήγησε στην «αναγγελία» ενός στοιχήματος: Ο κ. Γεωργιάδης προκάλεσε τον κ. Αλαϊάδη να σπεύσουν σε τράπεζα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε οποιαδήποτε παρατυπία.
Προηγουμένως ζήτησε να μεταβούν σε συμβολαιογράφο, παρουσία δημοσιογράφου και κάμερας της εκπομπής προκειμένου να υπογράψουν συμβόλαιο το οποίο θα ορίζει πως εάν δεν διαπιστωθούν παρατυπίες, ο κ. Αλαϊάδης θα οφείλει να καταβάλει 200.000 ευρώ στον υπουργό Υγείας.
H αναφορά-καταγγελία
Η ιστορία ξεκινάει από το 2007 όταν ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε αγορά μεζονέτας 217,14 τ.μ στο Μαρούσι Αττικής (επί οικοπέδου 450,37 τ.μ) αντικειμενικής αξίας, όπως δήλωσε στην επιτροπή της Βουλής, 274.938,60 ευρώ.
Σύμφωνα όμως με τον καταγγέλλοντα, ο κ. Γεωργιάδης απέκρυψε την πραγματική αξία μεταβίβασης του ακινήτου, αφού για αγορά σπιτιού αντικειμενικής αξίας 274.938, 60 ευρώ, δανειοδοτήθηκε από ιδιωτική Τράπεζα με το ποσό των 530.000 ευρώ. Δηλαδή ο κ. Γεωργιάδης έλαβε ως δάνειο ένα χρηματικό ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από την αξία του σπιτιού που δηλώθηκε στην επιτροπή της Βουλής.
Παράλληλα, στην αναφορά του, ο κ. Αλαϊάδης επισημαίνει πως η ιδιωτική τράπεζα προσημείωσε το ακίνητο για το ποσό των 660.000 ευρώ, αναγνωρίζοντας δηλαδή πολύ υψηλότερη αντικειμενική αξία , από αυτή που ο κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει στην επιτροπή της Βουλής.
Όπως εξηγεί ο πολιτικός μηχανικός, η αντικειμενική αξία του ακινήτου εκείνη την εποχή που έγινε η αγορά, εκτιμάται στα 750.000 ευρώ. Δηλαδή διαφορά περίπου 480.000 ευρώ από τα 274.938,60ευρώ που δηλώθηκε το ακίνητο. Όπως εκτιμά λοιπόν ο καταγγέλλοντας, ο υπουργός Υγείας θα έπρεπε να καταβάλλει στην εφορία επιπλέον 48.000 ευρώ από τα χρήματα που έχει ήδη καταβάλλει.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, ο εισαγγελέας θα πρέπει να ελέγξει και την εμπλεκόμενη ιδιωτική τράπεζα που χορήγησε το δάνειο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν απέκρυψε ή όχι, το πραγματικό τίμημα της μεζονέτας, αποδεχόμενη ως αξία του ακινήτου τις 660.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην καταγγελία η τακτική αυτή συνηθιζόταν από όλες τις τράπεζες για να δικαιολογήσουν τη διαφορά της αντικειμενικής αξίας από την εμπορική αξία, την οποία και δάνειζαν παρανόμως .
Σε πολλές περιπτώσεις αυτήν την διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας παλαιότερα τη βάφτιζαν επισκευαστικό δάνειο, για να εξαπατηθεί το δημόσιο με την καταβολή μικρότερου φόρου μεταβίβασης.
Πάντως, σύμφωνα με το κ. Αλαϊάδη, το όλο θέμα δεν αφορά μόνο την ψευδή δήλωση του Υπουργού Υγείας στην επιτροπή της Βουλής για την αξία του ακινήτου, αλλά δημιουργεί και άλλα δεδομένα, αφού διάφοροι φόροι όπως το χαράτσι της ΔΕΗ, είναι κατά πολύ μικρότεροι από αυτόν που θα έπρεπε να πληρώνει πραγματικά για το συγκεκριμένο ακίνητο ο υπουργός Υγείας.