Νέα

Υπάρχει θεός; Είναι ο θεός ο δημιουργός των πάντων;

• Μέλος που άνοιξε το νήμα kaligoul
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1K
  • Εμφανίσεις 36K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
62
Πόντοι
66
φίλε Σταύρο,
διάβασα με προσοχή όλο σου το ποστ.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν τελικά σε κάτι ανώτερο,σε κάτι δυνατό.
Η κατάληξη του ποστ σου το αποδεκνύει....

αναρωτιόμουν πού το πας, και τελικά το έφτασες εκεί που περίμενα:ο δικός σου Θεός,όπως και όλων των άθεων είναι το ΧΡΗΜΑ!

η αιώνια μάχη του κακού με το καλό.

Από το post μου συνάγω ότι κατάλαβες τα εξής:

1) Στην "αιώνια μάχη καλού και κακού", το "κακό" είναι το χρήμα.
(Αναρωτιέμαι ποιό είναι το "καλό", τότε).

2) Πως το post μου αποδεικνύει τον εδώ ισχυρισμό σου, δεν το καταλαβαίνω...

3) Η "επισήμανση" σου πάσχει.  Εγώ, που ΔΕΝ πιστεύω σε ΤΙΠΟΤΑ "ανώτερο, σε τίποτα δυνατό", είμαι η απόδειξη περί του εναντίου...

Αυτά.

nokia

Μέλος
Εγγρ.
22 Φεβ 2007
Like
3
Πόντοι
16
Eχει γραφτει 1,000αδες φορες..Φυσικα και υπαρχει.

Αλλιως ποιος εκανε την Μονικα Μπελουτσι ?

Αυτα..(Το παραπανω, ειναι δανεισμενο..Ετσι?)

james070

Μέλος
Εγγρ.
22 Οκτ 2009
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
66
Από το post μου συνάγω ότι κατάλαβες τα εξής:

1) Στην "αιώνια μάχη καλού και κακού", το "κακό" είναι το χρήμα.
(Αναρωτιέμαι ποιό είναι το "καλό", τότε).

2) Πως το post μου αποδεικνύει τον εδώ ισχυρισμό σου, δεν το καταλαβαίνω...

3) Η "επισήμανση" σου πάσχει.  Εγώ, που ΔΕΝ πιστεύω σε ΤΙΠΟΤΑ "ανώτερο, σε τίποτα δυνατό", είμαι η απόδειξη περί του εναντίου...

Αυτά.

Σε κάποιο ολοκληρωμένο κείμενο όπως το δικό σου υπάρχει πάντα (όπως στις εκθέσεις στο σχολείο) πρόλογος-κυρίως θέμα και επίλογος (δηλ το συμπέρασμα)
από φιλολογικής πλευράς δηλ το κείμενό σου ήταν άψογο, και μπράβο σου.
Αυτό λοιπόν που υπάρχει στον επίλογο-δηλ το συμπέρασμα που θες να βγει είναι:Φορολογείστε την εκκλησία.
  Συνεπώς η όλη λογική κινείται γύρω απ το χρήμα.Το χρήμα που κακώς,κατά τη γνώμη σου, δεν αποδίδεται απ την εκκλησία.Και όλη η λογική της κοινωνίας μας, ειδικά τις τελευταίες μέρες, κινείται γύρω απ αυτό το θέμα.

Και φυσικά η όλη "μάχη" γίνεται γύρω απ το χρήμα.Αιώνες τώρα.Αυτό είναι ο κινητήριος μοχλός (άλλωστε το αποδεικνύεις και μόνος σου, μια και θεωρείς ως κίνητρο του "πονηρού" στο να ξεγελάσει τον αφελή που ρωτάει, το επιπλέον πιάτο φαγητού που θα κερδίσει)
  Άρα λοιπόν σ αυτό σου το συλλογισμό υπάρχουν δύο περιπτώσεις:
α)υπάρχει Θεός, άρα όλοι αυτοί που περιγράφεις (απ τους μάγους των ζουλού έως τους ιερείς της εκκλησίας μας) δεν είναι ιδιοτελείς, ούτε απατεώνες
β)δεν υπάρχει Θεός, άρα όλοι αυτοί στο μόνο που πιστεύουν ή το μόνο που επιδιώκουν είναι χρήμα (τζάμπα φαγητό-χωρίς κυνήγι για τους πρωτόγονους-πολλά λεφτά για τους σύγχρονους ανθρώπους)

Μ αυτό μπορούμε πλέον να καταλάβουμε ότι η ύπαρξη ή όχι του Θεού (όπως και η αποδοχή ή η απόρριψή της) δεν έχει να κάνει τόσο με τις υπαρξιακές μας ανησυχίες, αλλά με την αποδοχή ή όχι των απολαβών των εκπροσώπων Του.
Είναι ή όχι δικαιολογημένες?
κάτι σαν τους δημόσιους υπάλληλους δηλ. Κανείς δεν θα διαμαρτυρόταν για το μισθό που παίρνουν, αν ήμασταν σίγουροι ότι δουλεύουν και αξίζουν τα λεφτά τους.
ή το ανάποδο ακριβώς:δεν θα μας πείραζε αν δουλεύανε ή τα ξύνανε, εφόσον δεν τους πληρώνουμε.

Όπως λοιπόν μπορούμε όλοι να καταλάβουμε, το όλο θέμα για την εκκλησία και την περιουσία της-φορολογία της που είναι και της μόδας, ή το Θεό ή την πίστη κτλ, γίνεται εξαιτίας της χρηματικής συναλλαγής που υπάρχει. Αν δεν υπήρχε, το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο έως και ανύπαρκτο.

Έτσι είναι η φύση του ανθρώπου. Έτσι τον έπλασε ο Θεός (ή όποιος άλλος).Και για το χρήμα και τον πλουτισμό του παλεύει από τη δημιουργία του έως σήμερα.
Απ την άλλη πλευρά όμως έρχεται η συνείδηση. Η φωνή μέσα του που του λέει ότι υπάρχουν κι άλλες αξίες για να παλέψει γι αυτές. Αξίες που πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με την επιθυμία του για συσσώρευση  πλούτου. Δεν  είναι τυχαία έκφραση του "πάτησε επί πτωμάτων", όταν αναφερόμαστε σε κάποιον που έκανε πολλά λεφτά. "δεν είναι δυνατόν δηλ να πιστέψει κανείς ότι τα έκανε με τίμιο και ηθικό τρόπο".

Αυτή είναι η αιώνια μάχη Σταύρο μου. Η μάχη του κέρδους των υλικών  (αλλά όπως όλοι παραδεχόμαστε πολλές φορές) μάταιων αγαθών, με τη σωτηρία του εαυτού μας, της ψυχής μας, της συνείδησής μας. Όχι τόσο για το Θεό, αλλά για μας τους ίδιους. Για τους γοννείς μας, για τα παιδιά μας, για τους φίλους μας, για την υστεροφημία μας. Έτσι κι αλλιώς στο μόνο πράγμα που συμφωνούν πιστοί και άπιστοι είναι στο ότι τίποτα δεν θα πάρει κανείς μαζί του, δυο μέτρα χώμα μονάχα....
Το ανελέητο δίλημμα λοιπόν του να κερδίσω ένα ευρώ ή να βλάψω τον συνάνθρωπό μου.
Πολλοί τα καταφέρνουν και κερδίζουν χωρίς να βλάψουν. Και εκεί είναι το στοίχημα. Αλλά είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο, όσο ανεβαίνεις επίπεδα πλούτου.

Συμπέρασμα λοιπόν:όταν σε κάποιον το χρήμα είναι υπεράνω όλων, ή όταν το χρήμα είναι το μοναδικό κριτήριο καθορισμού μιας κατάστασης, τότε αυτός ο άλλος "Θεός" σε κάνει σκλάβο του. Σε κάνει να αρνείσαι την ταπείνωση αφού την θεωρείς χωρίς σκοπό.
Η έπαρση, η αλαζονεία και ο εγωισμός, επικρατούν στην αιώνια αυτή μάχη.

Ελπίζω να έγινα σαφής και να μην αναλώθηκα στον συγγραφικό μου (πρωινιάτικο) οίστρο-δείγμα αλαζονείας. :grin: :grin: :grin:

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
62
Πόντοι
66
Ελπίζω να έγινα σαφής και να μην αναλώθηκα στον συγγραφικό μου (πρωινιάτικο) οίστρο-δείγμα αλαζονείας.
Σωστό σε βρίσκω, πρωϊνιάτικα ή βραδυνιάτικα έχεις ικανότητες.  Μου ακούγεσαι πάντως σαν απόλυτα ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ για τις (θετικές) περί «θείου» απόψεις σου, και αυτό εγώ το λέω «φανατισμό».

Σε κάποιο ολοκληρωμένο κείμενο όπως το δικό σου υπάρχει πάντα (όπως στις εκθέσεις στο σχολείο) πρόλογος-κυρίως θέμα και επίλογος (δηλ το συμπέρασμα)
από φιλολογικής πλευράς δηλ το κείμενό σου ήταν άψογο, και μπράβο σου.
Ευχαριστώ.  Αν δηλαδή ήσουν καθηγητής (φιλόλογος) και εγώ μαθητής, τι βαθμό θα μου έβαζες?

Αυτό λοιπόν που υπάρχει στον επίλογο-δηλ το συμπέρασμα που θες να βγει είναι: Φορολογείστε την εκκλησία.
Όχι, εδώ κάνεις λάθος. Ισχύει αυτό (ναι, ΠΡΕΠΕΙ να φορολογείται η περιουσία της εκκλησίας όπως και όλων των άλλων – αν πρέπει), αλλά δεν είναι αυτό το κεντρικό νόημα του post μου. Παρέβλεψες (πράγμα που το δήλωσα) ότι το post που διάβασες τώρα είχε γραφτεί παλιά, και αναφερόταν στην τότε συζήτηση.  Δεν το άλλαξα καθόλου, αλλά το κεντρικό νόημα (η κεντρική ιδέα όπως λέγαμε στο σχολείο για τις εκθέσεις) είναι 1) Πως αιτιολογείται η τόσο μεγάλη προσέλκυση ανθρώπων στις μεταφυσικές πεποιθήσεις περί «θεού», και 2) Πως αιτιολογείται η τόσο μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων σε λίγες (παγκόσμια 4-5) θρησκείες.  Αυτό εξηγώ με το post μου, και ίσως η αναφορά στη φορολογία να είναι άσχετη με αυτά τα 2 ζητήματα, αλλά σχετίζεται με τον πλούτο που απολαμβάνουν τα ιερατεία.

Συνεπώς η όλη λογική κινείται γύρω απ το χρήμα.Το χρήμα που κακώς,κατά τη γνώμη σου, δεν αποδίδεται απ την εκκλησία. Και όλη η λογική της κοινωνίας μας, ειδικά τις τελευταίες μέρες, κινείται γύρω απ αυτό το θέμα.
Νόμιζα ότι «η λογική της κοινωνίας μας, ειδικά τις τελευταίες μέρες» κινείται γύρω από τη Τζούλια, με το χρήμα ασχολείται τις τελευταίες χιλιετίες (όχι μέρες).

Και φυσικά η όλη "μάχη" γίνεται γύρω απ το χρήμα.Αιώνες τώρα. Αυτό είναι ο κινητήριος μοχλός (άλλωστε το αποδεικνύεις και μόνος σου, μια και θεωρείς ως κίνητρο του "πονηρού" στο να ξεγελάσει τον αφελή που ρωτάει, το επιπλέον πιάτο φαγητού που θα κερδίσει)
«Οι μάχες» εννοείς (φαντάζομαι), όχι «η μάχη».  ΟΛΟΙ οι πόλεμοι, οικονομικά κίνητρα είχαν (και έχουν).

Άρα λοιπόν σ αυτό σου το συλλογισμό υπάρχουν δύο περιπτώσεις:
α)υπάρχει Θεός, άρα όλοι αυτοί που περιγράφεις (απ τους μάγους των ζουλού έως τους ιερείς της εκκλησίας μας) δεν είναι ιδιοτελείς, ούτε απατεώνες
β)δεν υπάρχει Θεός, άρα όλοι αυτοί στο μόνο που πιστεύουν ή το μόνο που επιδιώκουν είναι χρήμα (τζάμπα φαγητό-χωρίς κυνήγι για τους πρωτόγονους-πολλά λεφτά για τους σύγχρονους ανθρώπους)
Δεν τίθεται θέμα «Υπάρχει θεός» vs «δεν υπάρχει θεός». Δε με απασχολεί. Εφ’ όσον η έννοια «θεός» δε ορίζεται, δεν έχει νόημα να τρώγομαι με το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτό που ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, είναι η κατάσταση που σου περιέγραψα: Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που ορίζουν τους εαυτούς τους σαν «εκπροσώπους» του …«θεού», και ζουν από αυτό. Πλουσιοπάροχα και με χλιδή μάλιστα. Αυτό, με απασχολεί.  Γιατί σίγουρα, ζουν σε βάρος κάποιων άλλων.

Μ αυτό μπορούμε πλέον να καταλάβουμε ότι η ύπαρξη ή όχι του Θεού (όπως και η αποδοχή ή η απόρριψή της) δεν έχει να κάνει τόσο με τις υπαρξιακές μας ανησυχίες, αλλά με την αποδοχή ή όχι των απολαβών των εκπροσώπων Του.
Είναι ή όχι δικαιολογημένες?
Ακριβώς ως προς τις απολαβές.  Ως προς τις υπαρξιακές ανησυχίες (μεταφυσικές θα τις έλεγα ακριβέστερα), βεβαίως και ο καθένας μπορεί να τις έχει.  Δε μπρείς δηλαδή εσύ (ή ο οποιοσδήποτε) να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ σε κάποιον άλλο να έχει τέτοιες. Αν δεν είναι ανάγκη του, δε τις έχει. Αν είναι όμως, τις έχει. Οπότε το ψάχνει το θέμα.  Άκρη δε θα βρει (φρονώ εγώ).

κάτι σαν τους δημόσιους υπάλληλους δηλ. Κανείς δεν θα διαμαρτυρόταν για το μισθό που παίρνουν, αν ήμασταν σίγουροι ότι δουλεύουν και αξίζουν τα λεφτά τους.
ή το ανάποδο ακριβώς: δεν θα μας πείραζε αν δουλεύανε ή τα ξύνανε, εφόσον δεν τους πληρώνουμε.
Και πάλι ακριβώς. Και ξέρεις και κάτι ακόμα?  Οι ιερείς (στη χώρα μας) ΕΙΝΑΙ δημόσιοι υπάλληλοι (εφ’ όσον πληρώνονται από το δημόσιο ταμείο).
Και αυτό δε μου αρέσει, γιατί στο δημόσιο ταμείο συνεισφέρω και εγώ, και εμένα αυτοί ΤΙΠΟΤΑ δε μου προσφέρουν.
Δε καταλαβαίνω λοιπόν γιατί πρέπει να τους πληρώνω.

Όπως λοιπόν μπορούμε όλοι να καταλάβουμε, το όλο θέμα για την εκκλησία και την περιουσία της-φορολογία της που είναι και της μόδας, ή το Θεό ή την πίστη κτλ, γίνεται εξαιτίας της χρηματικής συναλλαγής που υπάρχει. Αν δεν υπήρχε, το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο έως και ανύπαρκτο.
Μα είναι ανύπαρκτο. Το έγραψα, δε με απασχολεί το τι πιστεύει ο καθένας. Εφ’ όσον η πίστη του δε με επηρεάζει, γιατί να με απασχολεί?

Έτσι είναι η φύση του ανθρώπου. Έτσι τον έπλασε ο Θεός (ή όποιος άλλος).Και για το χρήμα και τον πλουτισμό του παλεύει από τη δημιουργία του έως σήμερα.
Η φύση του ανθρώπου είναι δεδομένη (όπως είναι δεδομένη η φύση και όλων των άλλων έμβιων όντων στον πλανήτη μας) και καθορίζεται από τα ένστικτα, τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τη λογική, από ένα σωρό παραμέτρους που είναι γραμμένες στο DNA του (και για κάθε ον στο δικό του DNA). Δεν είναι μόνο το χρήμα, είναι το πήδημα, το φαί, η έκκριση αδρεναλίνης, η ανάγκη για ανάπαυση, η ανάγκη για μητρότητα, πάρα πολλά πράματα.  Το να αποδίδουμε όλα αυτά σε κάποια «πλάση» από κάποιον, είναι μια πολύ απλουστευμένη εξήγηση, και σίγουρα απέχει από την επιστημονική πραγματικότητα.  Η οποία δεν είναι πλήρως ερμηνευμένη (ακόμα), αλλά σίγουρα έχει κάνει τεράστια βήματα την τελευταία (10~40 χρόνια) περίοδο, και θα κάνει κι άλλα, μέχρι την πλήρη εξήγηση των φαινομένων αυτών.

Απ την άλλη πλευρά όμως έρχεται η συνείδηση. Η φωνή μέσα του που του λέει ότι υπάρχουν κι άλλες αξίες για να παλέψει γι αυτές. Αξίες που πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με την επιθυμία του για συσσώρευση  πλούτου. Δεν  είναι τυχαία έκφραση του "πάτησε επί πτωμάτων", όταν αναφερόμαστε σε κάποιον που έκανε πολλά λεφτά. "δεν είναι δυνατόν δηλ να πιστέψει κανείς ότι τα έκανε με τίμιο και ηθικό τρόπο".
Πάλι παρουσιάζεις έννοιες τύπου «το Καλό και το Κακό». Συνείδηση vs χρήμα. Άσπρο και Μαύρο.
Δεν είναι έτσι τα πράματα.  Δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο, υπάρχουν και τόνοι του γκρίζου, και τα χρώματα, ακόμα και ακτινοβολίες του φάσματος ΠΕΡΑ από τα χρώματα, που δε μπορεί να δει κανείς με το μάτι του μόνο (υπέρυθρο, υπεριώδες, κλπ).
Η απλούστευση που παρουσιάζεις θυμίζει έντονα τις θεωρίες των θρησκειών, και γι΄ αυτό πιο πάνω σου είπα ότι παρουσιάζεις χαρακτηριστικά φανατικού.

Αυτή είναι η αιώνια μάχη Σταύρο μου. Η μάχη του κέρδους των υλικών  (αλλά όπως όλοι παραδεχόμαστε πολλές φορές) μάταιων αγαθών, με τη σωτηρία του εαυτού μας, της ψυχής μας, της συνείδησής μας. Όχι τόσο για το Θεό, αλλά για μας τους ίδιους. Για τους γοννείς μας, για τα παιδιά μας, για τους φίλους μας, για την υστεροφημία μας. Έτσι κι αλλιώς στο μόνο πράγμα που συμφωνούν πιστοί και άπιστοι είναι στο ότι τίποτα δεν θα πάρει κανείς μαζί του, δυο μέτρα χώμα μονάχα....
Οι έννοιες:
-«Σωτηρία εαυτού» και
-«Ψυχή»
κατ’ εμέ ΔΕΝ ορίζονται. Άρα δε μπορώ να συζητάω γι’ αυτές, αν πρώτα δε με βοηθήσεις να κατανοήσω τι εννοείς με αυτές.
Δεύτερον το ότι πρόκειται για «αιώνια μάχη» είναι δικό σου συμπέρασμα, δική σου πεποίθηση αν θες, και δε την ασπάζομαι.
Τρίτον δε καταλαβαίνω το γιατί το να επιδιώκω να φάω ένα καλό φαγητό, να πιω ένα καλό κρασί, να γαμήσω μια όμορφη γκόμενα, να επισκεφθώ ένα εξωτικό μέρος, να φοράω ένα ζεστό ρούχο πρέπει να θεωρείται «μάταιο αγαθό». Οι γονείς μου, τα παιδιά μου και οι φίλοι μου ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ όταν με βλέπουν να απολαμβάνω κάτι τέτοιο.
Εσύ, δε χρειάζεται να συμφωνήσεις, πάντως αν υποπέσει στην αντίληψή μου ότι και εσύ κάνεις τέτοια πράματα, σε πληροφορώ ότι δε θα στενοχωρηθώ. Μπράβο σου.
Για την κατάληξη στο χώμα δε θα διαφωνήσω. Είναι όπως το λες.

Το ανελέητο δίλημμα λοιπόν του να κερδίσω ένα ευρώ ή να βλάψω τον συνάνθρωπό μου.
Ακατανόητο δίλημμα. Όχι ανελέητο. Από που κι ως που είναι δίλημμα?

Πολλοί τα καταφέρνουν και κερδίζουν χωρίς να βλάψουν. Και εκεί είναι το στοίχημα. Αλλά είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο, όσο ανεβαίνεις επίπεδα πλούτου.
Μα δε μιλάμε για εκ προθέσεως βλαπτικές ενέργειες προς συνανθρώπους.  Μήπως αυτά που λες εδώ έλκουν την καταγωγή τους από διδαχές τύπου «Πιο εύκολα θα περάσει η κάμηλος από την τρύπα της βελόνας, παρά ο πλούσιος στη Βασιλεία των Ουρανών»? Γιατί κάπως από έτσι μου φέρνουν αυτά που γράφεις…

Συμπέρασμα λοιπόν:όταν σε κάποιον το χρήμα είναι υπεράνω όλων, ή όταν το χρήμα είναι το μοναδικό κριτήριο καθορισμού μιας κατάστασης, τότε αυτός ο άλλος "Θεός" σε κάνει σκλάβο του. Σε κάνει να αρνείσαι την ταπείνωση αφού την θεωρείς χωρίς σκοπό.
Ακατανόητο (μερικώς). Ποιος μου επιβάλλει (ή πρέπει να μου επιβάλλει) την «ταπείνωση»? Και «ταπείνωση» απέναντι σε ποιόν?  Γιατί?  Του χρωστάω?
Θα συμφωνήσω στην έκφραση «το χρήμα είναι υπεράνω όλων».  Δυστυχώς (για αυτούς), ΥΠΑΡΧΟΥΝ τέτοιοι άνθρωποι. Η φιλολογία (και θεατρικά έργα) περιγράφει άριστα τέτοιες περιπτώσεις, που μπορούμε να τις δούμε και στην καθημερινή μας ζωή δίπλα μας, αν έχουμε κριτικό βλέμμα.  Τίποτα δε πρέπει να είναι «υπεράνω όλων». Αν κάτι έπρεπε να κατατάξω πρώτο, θα έβαζα την καλή υγεία, και όλα τα υπόλοιπα κατόπιν. Αλλά και αυτή είναι ΒΕΒΑΙΟ ότι κάποτε θα εκλείψει, μια που είναι ΒΕΒΑΙΟ ότι κάποτε θα τα τινάξουμε (δυο μέτρα χώμα, κλπ).

Η έπαρση, η αλαζονεία και ο εγωισμός, επικρατούν στην αιώνια αυτή μάχη.
Έχεις μια εμμονή στο θέμα της «αιώνιας μάχης» αλλά σε καταλαβαίνω, έλκει από «και εις τους αιώνας των αιώνων» κλπ τέτοια επιστημονικά.

Καλό απόγευμα.

Υ.Γ.:  Για το θέμα της φορολόγησης του παπαδιαριού, γράφω και στο άλλο thread.

:priest:

stam_90

Τιμημένος
Εγγρ.
8 Οκτ 2009
Κριτικές
158
Like
450
Πόντοι
2.046
Αυτο το ερωτημα παντα θα υπάρχει στο μυαλο του ανρωπου!! Δημιουργει νεα ερωτηματα το αν οντος υπαρχει τοτε ο θεος πως δημιουργηθηκε? Δηλαδη σε οδηγει σε αδιεξοδο

james070

Μέλος
Εγγρ.
22 Οκτ 2009
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
66
Α ρε Σταύρο!
ενσωμάτωσες τα θέματα και χάθηκε η απάντηση που έγραψα! :headbang: :headbang:
ποιος τα ξαναγράφει τώρα?

επιφυλάσσομαι για αργότερα. :rolleyes:
το νου σου! :sunglasses: :sunglasses:

:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

james070

Μέλος
Εγγρ.
22 Οκτ 2009
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
66
Αυτο το ερωτημα παντα θα υπάρχει στο μυαλο του ανρωπου!! Δημιουργει νεα ερωτηματα το αν οντος υπαρχει τοτε ο θεος πως δημιουργηθηκε? Δηλαδη σε οδηγει σε αδιεξοδο
η επιστήμη απαντάει και σ αυτό:το μυαλό μας δεν μπορεί να φτάσει τόοοσο μακρυα. :grin: :grin: :grin: :grin:

stam_90

Τιμημένος
Εγγρ.
8 Οκτ 2009
Κριτικές
158
Like
450
Πόντοι
2.046
Δωσε σταυρο γερα  :rockon: :rockon:

james070

Μέλος
Εγγρ.
22 Οκτ 2009
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
66
Πολλες φορες ομως υπαρχει κοντρα επιστημης και θρησκειας
μπαααα.
αυτά τα λένε οι άθεοι επιστήμονες. :grin:

η επιστήμη επιβεβαιώνει (χιλιάδες χρόνια μετά) τα λεγόμενα της θρησκείας.
παραδείγματα πολλά. :rolleyes:

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
μπαααα.

Αυτή η ιδέα, που συχνά την ονομάζουν και ΝΟΜΑ (non overlapping magisteria) είναι λάθος.
Η επιστήμη, αν μη τι άλλο (δηλαδή, αν δε καταρρίπτει τη θρησκεία) δεν υπάρχει περίπτωση να την επιβεβαιώνει.

Πώς είναι δυνατόν. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο? Ούτε σε φυσική, ούτε σε μαθηματικά, ούτε σε χημεία και ούτε σε βιολογία (κυρίως βιολογία).

Αν θες "evidence" για ύπαρξη θεού δε θα βρεις καμία, ειδικά από την επιστήμη.

Επίσης, αν θες, δώσε κάποιο από αυτά τα παραδείγματα που αναφέρεις.

stam_90

Τιμημένος
Εγγρ.
8 Οκτ 2009
Κριτικές
158
Like
450
Πόντοι
2.046
μπαααα.

Σατανιστες επιστημονες  :2funny: :2funny:

Α-Ω

Μέγας
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Κριτικές
14
Like
5.366
Πόντοι
4.965
Δεν υφίσταται λεξιλόγιο για τον ορισμό των απαντήσεων τέτοιων ερωτημάτων, δυστυχώς η διαδικασία ανεύρεσης απαντήσεων ακολουθεί οδούς που είναι εσωτερικές στον καθένα μας και χρειάζονται πολλές ζωές για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο κατανόησης πρωτίστως του ερωτήματος που θέτουμε. Η αλήθεια είναι στο ανάμεσο των αντίρροπων δυνάμεων ύπαρξης/ μη ύπαρξης, εκεί που ξεγλιστρά ένας βλαστός από τη χαραμάδα του μπετόν.

james070

Μέλος
Εγγρ.
22 Οκτ 2009
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
66
Αυτή η ιδέα, που συχνά την ονομάζουν και ΝΟΜΑ (non overlapping magisteria) είναι λάθος.
Η επιστήμη, αν μη τι άλλο (δηλαδή, αν δε καταρρίπτει τη θρησκεία) δεν υπάρχει περίπτωση να την επιβεβαιώνει.

Πώς είναι δυνατόν. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο? Ούτε σε φυσική, ούτε σε μαθηματικά, ούτε σε χημεία και ούτε σε βιολογία (κυρίως βιολογία).

Αν θες "evidence" για ύπαρξη θεού δε θα βρεις καμία, ειδικά από την επιστήμη.

Επίσης, αν θες, δώσε κάποιο από αυτά τα παραδείγματα που αναφέρεις.

δες τι κατάφερε να απαντήσει η επιστήμη τον 20ο αι.
Πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος?
με ποια σειρά?
και ποια ήταν η "αρχή"?

ειλικρινά στο λέω, αν υπήρχε η παραμικρή απόδειξη "λάθους" σ αυτή τη σειρά, θα έλεγα ότι ίσως και να μην υπάρχει Θεός.
αλλά δεν μπορώ να φανταστώ, πώς κάποιοι άνθρωποι (αγράμματοι) έγραψαν ΑΚΡΙΒΩΣ με την ίδια σειρά τη δημιουργία του κόσμου, με επιστήμονες του 20ου αι, που έφαγαν χρόνια στα θρανία.......

κι αυτό είναι ένα παράδειγμα.
μέχρι και για τη νηστεία της σαρακοστής υπάρχει θέμα.Το ξέρεις ότι την εποχή αυτή τα ζώα παράγουν τοξίνες (λόγω αλλαγής της τροφής τους απ το σανό στο χορτάρι) και καλό είναι να αποφεύγουυμε γι αυτό το διάστημα το κρέας?

Ποιος τα είπε όλα αυτά τα (μικρά και μεγάλα) θέματα σε κάποιους ανθρώπους?
πώς το εξηγεί αυτό ένας άθεος?
κωλοφαρδία?

ε, δεν είμαι και τόσο αφελής....

Επισκέπτης
δες τι κατάφερε να απαντήσει η επιστήμη τον 20ο αι.
Πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος?
με ποια σειρά?
και ποια ήταν η "αρχή"?

ειλικρινά στο λέω, αν υπήρχε η παραμικρή απόδειξη "λάθους" σ αυτή τη σειρά, θα έλεγα ότι ίσως και να μην υπάρχει Θεός.
αλλά δεν μπορώ να φανταστώ, πώς κάποιοι άνθρωποι (αγράμματοι) έγραψαν ΑΚΡΙΒΩΣ με την ίδια σειρά τη δημιουργία του κόσμου, με επιστήμονες του 20ου αι, που έφαγαν χρόνια στα θρανία.......

κι αυτό είναι ένα παράδειγμα.
μέχρι και για τη νηστεία της σαρακοστής υπάρχει θέμα.Το ξέρεις ότι την εποχή αυτή τα ζώα παράγουν τοξίνες (λόγω αλλαγής της τροφής τους απ το σανό στο χορτάρι) και καλό είναι να αποφεύγουυμε γι αυτό το διάστημα το κρέας?

Ποιος τα είπε όλα αυτά τα (μικρά και μεγάλα) θέματα σε κάποιους ανθρώπους?
πώς το εξηγεί αυτό ένας άθεος?
κωλοφαρδία?

ε, δεν είμαι και τόσο αφελής....
Οντώς όλα αυτά αποδίδονται κατά κάποιο τρόπο στην τύχη,η θεωρία του big bang αν δεν κάνω λάθος.

Εστώ λοιπόν οτί δεν είναι όλα τυχαία αλλά υπάρχει κάτι ανώτερο....

Γιατί όμως είναι ο Χριστιανισμός ''η σωστή'' πίστη;;;

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Like
34
Πόντοι
366
μπαααα.

δεκάδες σελίδες με παπαριές για ν' αποδειχτεί το μη αποδείξιμο. :uglystupid:
δε θα πάρω. :headbang:

αν όμως μπορείς συγκεκεκριμένα και ΛΑΚΩΝΙΚΑ
να δώσεις πεντε περιπτώσεις όπου η επιστήμη επιβεβαιώνει τα λεγόμενα της θρησκείας, υπάρχει έδαφος για συζήτηση... :think:

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ και ΛΑΚΩΝΙΚΑ όμως.
όχι αοριστολογίες και απεραντολογίες.
πχ
η θρησκεία λέει ταδε και επιβεβαιώνεται με το δείνα που λέει η επιστήμη...
και εννοούμε επιστήμη την κρατούσα, όχι τους δημιουργιστές και λοιπές αμερικανιές...

Ιδού η ΡΟΔΟΣ, ιδού και το ΠΗΔΗΜΑ!!!  :fuck2:

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Δεν υπάρχουν "αποδείξεις" στον φυσικό κόσμο, υπάρχουν "ενδείξεις". Είναι σαν να λέμε "proof" και "evidence".

Που σημαίνει πως, στον φυσικό κόσμο, δε θα βρεις αποδείξεις όχι μόνο για την ύπαρξη του θεού σου αλλά ούτε καν για την δύναμη της βαρύτητας. Για τίποτα, η έννοια της φορμαλιστικής απόδειξης είναι άρρητα δεμένη με τα μαθηματικά και μόνο. Είναι και κλάδος των μαθηματικών, proof theory.

Το ότι κάποιες από τις ενδείξεις που εσύ συναντάς, σου μοιάζουν σαν "evidence" ικανά για την ύπαρξη θεού, δε σημαίνει πως είναι ικανά και για εμένα ή για οποιονδήποτε άλλο για να τα δεχτούμε. Είναι καθαρά θέμα point of view, και φυσικά πίστης.

Αναφέρεις το Πάσχα. Αυτό είναι μια παρατήρηση που κάνουν και οι άνθρωποι, οι τοξίνες κάνουν το κρέας πιο στυφό και σκληρό. Οπότε οι άνθρωποι το παρατήρησαν και δεν ήθελαν να τρώνε το κρέας τότε. Άλλωστε, το Πάσχα, όπως και άλλες Χριστιανικές εορτές, συμπίπτει με κάποιες παγανιστικές εορτές που είχαν πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα.

Πουτανγαμών

Τιμημένος
Εγγρ.
25 Ιουλ 2007
Κριτικές
198
Like
468
Πόντοι
2.950
Κάτι θέματα σε σάιτ για πουτάνες.  :grin:
Αυτά είναι εσωτερικά του καθενός.