Geroksuras εχεις δικιο. Εγω κοιταω τη δουλεια, ηρθα για αυτο οχι να τρεχω απο δω και απο κει. Τις γυναικες τις κοιταω κανονικα μια μια οχι ολες μαζι ( " πολωνες" ή " οι ρωσιδες" ή οι ταδε κλπ ). Εδω βλεπω κανονικες γυναικες που πανε στις δουλειες τους, σπουδαζουν , θελουν να κανουν καριερα, οικογενεια. Κανονικα, οπως σε ολο τον κοσμο.
Αλλα αφου μιλαμε και γενικα, οι γυναικες εδω προσωπικα με μενα " δε κολλανε". Οχι τωρα που εγκατασταθηκα, απο πιο πριν ηδη που ειχα ξαναρθει στη χωρα. Ο τελευταιος λογος που θα ερχομουν στην Πολωνια θα ηταν οι γυναικες. Ποτε δεν ηταν του στυλ μου ιδιαιτερα, ισως και εγω να μην ειμαι στο δικο τους δε ξερω. Αν ηταν να διαλεξω μια χωρα για τις γυναικες η Πολωνια θα ταν στην ουρα στη λιστα. Χωρις ομως ναναι και " ελεηνιδες" ( αν και τεινουν να γινουν)
Φυσικα και ηρθα εδω για αλλους λογους πιο σοβαρους. Και γενικα απο αλλες αποψεις απο τη χωρα ειμαι ευχαριστημενος. Οικονομια, κοινωνια, κοσμος, ανεσεις κλπ. Εχει και αρνητικα, δεν ειναι ολα τελεια αλλα γενικα το ζυγι βγαινει θετικο. Ακομη ο καιρος με το ψωλοκρυο, εχει το θετικο οτι εχει το "ξερο" κρυο , διχως βροχες και υγρασια η αερα, απλα κρυο διχως υγρασια .
Οσον αφορα το θεμα πραγματικα το κουρασαμε νομιζω . Το γαμησαμε και ψοφησε
Η διαφορά Πολωνίας-Γερμανίας είναι οτι στην Πολωνία δεν υπάρχει η φοεβρή επιθετικότητα των Γερμανών η διεκδίκηση των δικαιωμάτων.
Παραδείγματα από το χτεσινό ταξίδι:
1.Με το που περνάμε τα σύνορα μπαίνει ο Γερμανός εισπράκτορας ανοίγει απότομα την πόρτα(το κάνουν για να σε ψαρώσουν) και φωνάζει Fahrscheine bitte.Εντωμεταξύ δε σου δίνει καν χρόνο να ψάξεις απλώνει το χέρι του στη μάπα σου.Γιατί?Γιατί θέλει να ξεκωλιαστείς στην ταχύτητα να του το δώσεις αμέσως για να μπορέσει να κάνει διάλειμμα.Αμα του πεις κούλαρε άνθρωπε δώσε μου χρόνο να το βρω θα φωνάζει.
2.Σκάει μύτη μια Γερμανίδα η οποία με καλημερίζει και αρχίζει να μου μιλάει δυνατά.Αυτό δε συμβαίνει ποτέ στην Πολωνία.Κανένας συνεπιβάτης δε σου μιλάει δυνατά.Απλώνεται και πιάνει όλο το χώρο ώστε να μην μπορείς να βγεις εύκολα.Αυτό το κάνουν πάντα οι Γερμανοί.Απλώνονται δε σε αφήνουν να περάσεις.Οι Σλάβοι πάντα υποχωρούν και μαζεύονται.
3.Μόλις περνάμε τα σύνορα και μπαίνουν οι Γερμανοί από εκεί που το τρένο είναι ήσυχο ακούω κάτι τύπισσες να φωνάζουν κάτι παιδιά να γκαρίζουν καμία σχέση με Πολωνία.Στη Γερμανία αφήνουν τα παιδιά να φωνάζουν και να κλαίνε όσο θέλουν δεν πέφτει ποτέ φάπα.Αντίθετα προσπαθούν να τα παρακαλέσουν να σταματήσουν να φωνάζουν.
4.Μπουκάρει ένας Γερμανός ντυμένος με μαύρα ράσσα τελείως φρικιό με ηχεία στη διαπασσών ο οποίος κινείται εντελώς σα μαλάκας ζιγκ ζαγκ.Φοράει παντόφλες έχει ανακατεμένα μαλλιά piercings κτλ.Τέτοια φρικιά δε θα δεις ποτέ Πολωνία έτσι και σκάσουν μύτη θα τις φάνε κανονικά από τους Πολωνούς.Δεν υπάρχουν εναλλακτικοί κτλ.
5.Μετά μπαίνουν κάτι τόφαλοι γκόμενες που κάποια στιγμή αρχίζουν να τρώνε και να κλάνουν.Γκόμενες να τολμάνε να κλάσουν σε βαγόνι τρένου ή να ντερλικώνουν στη μάπα σου ή να μιλάνε σα γορίλες δεν υπάρχει περίπτωση να δεις Πολωνία όπου όλες είναι θηλυκές,μαζεμένες,ευγενικές.
6.Ενας μαλάκας δίπλα μου σηκώνει τη βαλίτσα από πάνω μου και κάθεται εκεί επίτηδες για να φύγω.Δεν ψαρώνω μετά από λίγο γυρίζει επίτηδες το σώμα του για να μην μπορώ να βγω ή να μανουβράρω.Εκείνη τη στιγμή του πιάνει κουβέντα μια τύπισσα και κάθεται τάχα να της δώσει απάντηση με τη βαλίτσα να αιωρείται.
7.Μια άλλη έρχεται σηκώνει μια βαλίτσα θηρίο από πάνω μου που μόλις και μετά βίας τη σηκώνει και ως δια μαγείας καταφέρνει να τη χώσει στο διάζωμα πριν πεσει πάνω μας.Είναι συνηθισμένο στη Γερμανία να κάνουν τους ανήμπορους και να περιμένουν βοήθεια αλλιώς τρως τιμωρία.
8.Μόλις φτάνω στην πόλη η γραμμή του μετρό δε λειτουργεί.επειδή όμως δεν υπήρχε ανακοίνωση έχω ήδη κόψει εισιτήριο.Μετά υπάρχουν κάτω οδηγίες σκατά πώς να φτάσεις στον προορισμό αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται.(είναι Κυριακή οι υπάλληλοι στα αρχίδια τους).
9.Πάω να περάσω απέναντι στο πεζοδρόμιο και ένας μαλάκας τριτοκοσμικός πετάγεται ακριβώς μπροστά από ένα αυτοκίνητο.Ο οδηγός φρενάρει και αρχίζει να τον βρίζει.Με το αυτοκίνητο μπλοκάρει σε όλους τη διάβαση.
10.Παίρνω ταξί και ο ταξιτζής με βγάζει για να μπω σε άλλον.Εντωμεταξύ βρέχει και κάνει κρύο.Ποτέ δε σε βγάζουν από ταξί στην Πολωνία.Μετά βέβαια το ταξί με γδέρνει κανονικά πάντα με το νόμο βέβαια.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είχα την ευχαρίστηση να βρίσω στα ελληνικά στο στυλ άντε ρε μαλάκα κλαπαρχίδα με τα ράσα,άντε ρε σκατόγερε φύγε μπλοκάρεις το δρόμο,πάλι κλάσατε καριόλες,σιγά ρε ταρίφα μας ρήμαξες,αμάν ρε μαλάκες με το μετρό σας κτλ.Παρόλα αυτά τίποτα δε διορθώνεται.
Αντίθετα στην Πολωνία γαμείς και δέρνεις ρίχνεις τόσο πούτσο και υπάρχουν τόσο λίγοι ενοχλητικοί γύρω(εκτός από το PKP και τις φοβερές bacia) που είναι χάρμα να μένεις εκεί.Στη Γερμανία όλοι σε κλέβουν σκατά σέρβις,μπαγιάτικα φαγητά,όλα άνοστα και στα πετάν στη μάπα και είναι και ακριβά.Για αυτό ο Βαλκάνιος έχει απόλυτη υπεροχή.
Αλλες παπαριές στη Γερμανία που δεν υπάρχουν στην Πολωνία:
1.Στη Γερμανία τα μαγαζιά κλείνουν νωρίς αφού πάνε όλοι σπίτι(σιγά μην κάτσει Γερμανός παραπάνω ώρες να εξυπηρετήσει πελάτη τα ωράρια είναι αυστηρά) στην Πολωνία είναι ανοιχτά μέχρι τις 21.00 και πάντα βρίσκεις να ψωνίσεις.Στη Γερμανία στα μαγαζιά που είναι ανοιχτά μετά τις 20:00 πληρώνεις διπλές τιμές.Αυτό δεν υπάρχει στην Πολωνία όπου οι τιμές είναι οι ίδιες.
2.Στη Γερμανία υπάρχουν ελάχιστα ΑΤΜ των μεγάλων τραπεζών.Ο λογος είναι να αναγκάζεσαι να πληρώνεις 3.8 ευρώ commission όταν βγάζεις χρήματα από τις μικρότερες.Στην Πολωνία υπάρχουν παντού ΑΤΜ.Στη Γερμανία υπάρχουν τράπεζες που δε δέχονται να σου αλλάξουν συνάλλαγμα αν δεν είσαι πελάτης!
3.Στα κλαμπ στη Γερμανία οι γορίλλες αφήνουν τον κόσμο συχνά να περιμένει στην ουρά στο κρύο για να φαίνεται οτι έχει κόσμο το κλαμπ.Αυτό δε συμβαίνει στην Πολωνία.
4.Στη Γερμανία όλα τα μαγαζιά έχουν τα ίδια πράγματα στις ίδιες τιμές.Στην Πολωνία παίζει να δεις διαφορετικές τιμές αν και το εμπορικό δεν το έχουνε(έχουν το σέρβις όμως).
5.Στη Γερμανία γενικά είναι παντού φοβερά αγενείς και προσπαθούν να σε ξεφορτωθούν.Κάνουν τη δουλειά σαν αγγαρεία.Οι γκόμενες που σε εξυπηρετούν στα μαγαζιά είναι χάλια.Στην Πολωνία σου δείχνουν βυζιά,κώλους είναι στο έπακρο φιλικές και εξυπηρετικές.Επίσης μου αρέσει πολύ που συχνά φοράνε παραδοσιακές στολές στα καφέ,τα ρεστωράν και τα επαρχιακά ξενοδοχεία που συνήθως περιλαμβάνουν βαθύ ντεκολτέ,φουστίτσες και γενικά αξεσουάρ που μάλλον οι Γερμανίδες τα έχουν ξεχάσει τα τελευταία 50 χρόνια.
Γενικά αν βγάζεις 2000-3000 ευρώ το μήνα στη Γερμανία περνάς πολύ μέτρια ενώ στην Πολωνία είσαι πασάς τι πασάς δηλαδή βοεβόδας και πάνω.Το θέμα είναι πού να βγάλεις 2000 ευρώ σαν ξένος στην Πολωνία είναι σχεδόν αδύνατον.Οι Γερμανοί τους Πολωνούς πάντα τους αγόραζαν και δεν τους έχουν σε υπόληψη.(Ο Χίτλερ αποκαλούσε την Πολωνία γελοίο κράτος).
Εκεί που υπερτερεί η Γερμανία σε σχέση με την Πολωνία είναι η μπύρα.Οι γερμανικές μπύρες είναι top notch ενώ από τις πολωνικές μόνο η Warga strong αξίζει.Και οι πολωνικές βότκες είναι κατώτερες από τις ρωσικές αν και λίγο καλύτερες από τις γερμανικές.Στο λουκάνικο όμως οι Πολωνοί τους τρώνε τους Γερμανούς λάχανο.Καμία σχέση.Τα πολωνικά λουκάνικα είναι τα πρώτα με διαφορά παγκοσμίως.