Νέα

Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ΄Δημοτικού...

• Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 383
  • Εμφανίσεις 20K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 12 άτομα (0 μέλη και 12 επισκέπτες)

Απ' όσα έχετε ακούσει, δεί, καταλάβει ποια πιστεύετε πώς πρέπει να είνα

• Να βραβευτεί

Ψήφοι: 0 0,0%
  • Να διατηρηθεί

• Να διορθωθεί

• Να αποσυρθεί

• Να καεί

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    0

polemistis

Μέλος
Εγγρ.
18 Νοε 2006
Like
6
Πόντοι
16
Charles Tuckermann, o πρώτος Αμερικανός Πρόξενος στην Αθήνα (1867-1874) καταγράφει την προφορική παράδοση....

Στο έργο του «Οι Έλληνες της σήμερον» (Ελληνική μετάφραση Αντωνίου Ζυγομαλά. Αθήνα 1877) ο Αμερικανός διπλωμάτης γράφει μεταξύ άλλων :

«Φεγγαράκι μου λαμπρό

φέγγε μου να περπατώ,

να πηγαίνω στο σχολειό

να μαθαίνω γράμματα

του Θεού τα πράγματα.

»Τοιούτον περίπου ήτο το άσμα, όπερ ετραγώδουν οι Ελληνόπαιδες, πορευόμενοι εν καιρώ νυκτός εις το σχολείον επί τουρκοκρατίας. Το άσμα τούτο είναι γνωστόν εις πάντα Έλληνα νυν ως και πρότερον, και οι πατέρες δεικνύοντες εις τα τέκνα των την σελήνην, επαναλαμβάνουσι τους στίχους τούτους, αφηγούμενοι αυτοίς πόσον τοις εχρησίμευσεν αύτη κατά τους σκοτεινούς χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας. Μη επιθυμούντες, έστω και κατ? ελάχιστον, να ερεθίσωσι τους δεσπότας αυτών δυναμένους να παρακωλύσωσιν τας προς ιδίαν παίδευσιν προσπαθείας των, οι παίδες ουχί δε σπανίως και αυτοί οι πατέρες, εφοίτων δια νυκτός και κρύφα εις την οικίαν του διδασκάλου, όπως εξακολουθήσωσι τας σπουδάς των».

inkubus

Ανώτατος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2006
Κριτικές
85
Like
2.483
Πόντοι
12.930
Από πότε ξέρετε όλοι εσείς την μεγάλη αλήθεια ότι δεν υπήρχαν κρυφά σχολεία; Γιατί ξαφνικά τώρα βγαίνετε και το λέτε; ή απλώς τώρα βγήκε κάποια αγάμητη είπε μια μαλακία και σας έπεισε;

Εμείς το ξέρουμε από παλιά...Από την Ιστορία του Παπαρηγόπουλου...Δεν ξέρω αν ήταν αγάμητος, αλλά ήταν ο μεγαλύτερος ιστορικός της σύγχρονης Ελλάδας.

Εγώ με τη σειρά μου απορώ?
Αν δεν υπήρχε κρυφό σχολειό τι πειράζει?
Είπε κανείς ότι άδικα επαναστατήσαμε κατά των κατακτητών????

inkubus

Ανώτατος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2006
Κριτικές
85
Like
2.483
Πόντοι
12.930
«Φεγγαράκι μου λαμπρό

φέγγε μου να περπατώ,

να πηγαίνω στο σχολειό

να μαθαίνω γράμματα

του Θεού τα πράγματα.

Ποίημα του Πολέμη μεταγενέστερο της Ελληνικής Επανάστασης. Μαζί με τον πίνακα του Γύζη (όπως σωστά με διόρθωσε ο φίλος) αποτέλεσε τα βασικά "ιστορικά" στοιχεία για την ύπαρξη του κρυφού σχολειού.

Το παράξενο είναι ότι οι Οθωμανοί κατάκτησαν την Ελλάδα από το 1453. Προσωπικά δεν γνωρίζω καμία μαρτυρία ούτε του Οθωμανικού κράτους ούτε ελληνικής ή αλλής πηγής που να λέει για κρυφά σχολειά.

Η μαρτυρία του Γάλλου περιηγητή δεν αρνείται την ύπαρξη σχολείων, αρνείται την δυνατότητα των τοπικών αρχών να έχουν δική τους διδακτική ύλη...

koproni65

Ανώτερος
Εγγρ.
12 Μαρ 2006
Κριτικές
21
Like
360
Πόντοι
5.795
παρακαλω πολυ οπως διαβασετε τις αποψεις μου γι αυτο το θεμα στο αλλο ποστ ελλαδα τουρκια που καλυπτω και αυτο το θεμα του βιβλιου ,θελω να προσθεσω οτι εχει μερικα λαθη και ανακριβιες αλλα σε γενικες γραμμες συμφωνω με το περιεχομενο ευχαριστω

MXracer

Μέλος
Εγγρ.
20 Οκτ 2005
Like
8
Πόντοι
1
ο Παπαρηγόπουλος αγαπητέ INkubusδεν είπε ότι δεν υπάρχουν... αλλά δεν αναφέρθηκε σε αυτά, ή μη αναφορά δεν σημαίνει τίποτα είναι σαν το ηλίθιο επιχείρημα που λέει ότι οι Σπαρτιάτες πρέπει να ήταν γκευ και οι γυναίκες στους λεσβίες γιατί τι άλλο έκαναν τόσο καιρό μόνοι τους.

Το ότι κανείς δεν λέει τίποτα εκείνη την περίοδο είναι γιατί ήταν "κρυφό" σου λέει κάτι αυτό?
το ότι τόσοι ξένοι λένε ότι υπήρχαν κρυφά σχολεία στις αναφορές τους δεν σου λέει κάτι; μην μένεις μόνο στο ποίημα ο POLEMISTIS λέει και άλλα πιο κάτω γιατί δεν απαντάς συνολικά;

polemistis

Μέλος
Εγγρ.
18 Νοε 2006
Like
6
Πόντοι
16
Η μαρτυρία του Γάλλου περιηγητή δεν αρνείται την ύπαρξη σχολείων, αρνείται την δυνατότητα των τοπικών αρχών να έχουν δική τους διδακτική ύλη...

:-) ωραία το ξεπέρασες ... Αντικειμενικότατη ερμηνεία του

Οι μαθητές κρατούσαν στα χέρια τους την ζωή των δασκάλων τους. Μία ακριτομυθία, μια καταγγελία ήταν αρκετή.

Επίσης μου αρέσει πόσο ωραία οι ένοιες 'absense of evidence' και 'evidence of absense' συγχέονται από τους 'επιστήμονες' ιστορικούς που συνέγραψαν το βιβλίο.

inkubus

Ανώτατος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2006
Κριτικές
85
Like
2.483
Πόντοι
12.930
ο Παπαρηγόπου λος αγαπητέ INkubusδεν είπε ότι δεν υπάρχουν... αλλά δεν αναφέρθηκε σε αυτά, ή μη αναφορά δεν σημαίνει τίποτα είναι σαν το ηλίθιο επιχείρημα που λέει ότι οι Σπαρτιάτες πρέπει να ήταν γκευ και οι γυναίκες στους λεσβίες γιατί τι άλλο έκαναν τόσο καιρό μόνοι τους.

Το ότι κανείς δεν λέει τίποτα εκείνη την περίοδο είναι γιατί ήταν "κρυφό" σου λέει κάτι αυτό?
το ότι τόσοι ξένοι λένε ότι υπήρχαν κρυφά σχολεία στις αναφορές τους δεν σου λέει κάτι; μην μένεις μόνο στο ποίημα ο POLEMISTIS λέει και άλλα πιο κάτω γιατί δεν απαντάς συνολικα

Δηλαδή ο Παπαρηγόπουλος δεν λέει τίποτα επειδή ήταν κρυφό???
Οι Τούρκοι δεν έμαθαν ποτέ για τα κρυφά σχολειά???
Πόσες αναφορές ξένων έχεις που λένε για τα κρυφά σχολεια???
Για στείλε μερικές εδω...
Στα 400 χρόνια σκλαβιάς πόσα φανερά  σχολειά υπήρχαν??
Επέτρεπε ή δεν επέτρεπε η Οθωμανική Αυτοκρατορία την λειτουργία σχολείων?

MXracer

Μέλος
Εγγρ.
20 Οκτ 2005
Like
8
Πόντοι
1
Αναφέρθηκες στον Παπαρηγόπουλο ως Ιστορική πηγή πες μου σε παρακαλώ που λέει ότι δεν υπήρχαν κρυφά σχολεία!

inkubus

Ανώτατος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2006
Κριτικές
85
Like
2.483
Πόντοι
12.930
Κανένα βιβλίο τυπωμένο στην Αθήνα δεν γινόταν δεκτό στα σχολεία της Ηπείρου. Ήταν επιβεβλημέν ο να τα προμηθεύοντ αι όλα από την Κωνσταντινο ύπολη. Η Ελληνική Ιστορία ήταν απαγορευμέν η. Στην περίπτωση αυτή λειτουργούσ αν πρόσθετα κρυφά μαθήματα, όπου χωρίς βιβλία, χωρίς τετράδια, ο νεαρός Ηπειρώτης μάθαινε για τη μητέρα Πατρίδα, διδασκόταν τον Εθνικό της Ύμνο, τα ποιήματά της και τους ήρωές της. Οι μαθητές κρατούσαν στα χέρια τους την ζωή των δασκάλων τους. Μία ακριτομυθία, μια καταγγελία ήταν αρκετή. Δεν είναι συγκινητικό, αυτά τα διακόσια μικρά αγόρια και τα διακόσια πενήντα κοριτσάκια να δέχονται τις επιπλέον ώρες των μαθημάτων (στην ηλικία, που τόσο αγαπούν τα παιχνίδια), να συζητούν για την Ελλάδα και επιστρέφοντ ας στις οικογένειές τους με τα χείλη ραμμένα να κρατούν τον ενθουσιασμό μυστικό στην καρδιά

Αν δεν κάνω λάθος Κρυφό Σχολειό (σύμφωνα και με τον πίνακα) υπήρχε στους νάρθηκες των Εκκλησιών, σε σπηλιές κλπ. όπου ο παππούλης μάθαινε το ψαλτήρι και τα γράμματα στους μαθητές, στο φως των κεριών, μυστικά...
Αυτό που διαβάζω παραπάνω απλά αναφέρει ότι οι  ΔΑΣΚΑΛΟΙ των ΣΧΟΛΕΙΩΝ στα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη προσπαθούσαν να εμφυσήσουν το φρόνημα και των πατριωτισμό των μαθητών τους.

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ???

inkubus

Ανώτατος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2006
Κριτικές
85
Like
2.483
Πόντοι
12.930
Αναφέρθηκες στον Παπαρηγόπου λο ως Ιστορική πηγή πες μου σε παρακαλώ που λέει ότι δεν υπήρχαν κρυφά σχολεία!

Αν και δεν είδα απάντηση στα ερωτήματά μου...Πες μου εσύ γιατί ο Παπαρηγόπουλος που ήταν πατριώτης δεν αναφέρει τίποτα.

MXracer

Μέλος
Εγγρ.
20 Οκτ 2005
Like
8
Πόντοι
1
Αυτό που διαβάζω παραπάνω απλά αναφέρει ότι οι  ΔΑΣΚΑΛΟΙ των ΣΧΟΛΕΙΩΝ στα κατεχόμενα από τους  εδάφη προσπαθούσαν να εμφυσήσουν το φρόνημα και των πατριωτισμό των μαθητών τους.

το φρόνημα και τον πατριωτισμό ΚΡΥΦΑ είναι η μαγική λέξη... έχεις στο μυαλό σου μια εικόνα μην κολλάς σε μια καλλιτεχνική απεικόνηση. Τους έλεγαν μάθετε τους αυτά και οι δάσκαλοι δίδασκαν άλλα...ΚΡΥΦΑ και εκτός σχολείου γιατί κινδύνευε το κεφάλι τους...ΚΡΥΦΑ...

ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΟΥ;;;;;

Πες μου εσύ γιατί ο Παπαρηγόπουλος που ήταν πατριώτης δεν αναφέρει τίποτα.

ΔΗΛΑΔΗ Η ΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ;;;;;; ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ

inkubus

Ανώτατος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2006
Κριτικές
85
Like
2.483
Πόντοι
12.930
Δεν είδα απάντηση στο αν η Οθωμανική Αυτοκρατορία επέτρεπε ή όχι την λειτουργία σχολείων.

inkubus

Ανώτατος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2006
Κριτικές
85
Like
2.483
Πόντοι
12.930
Πάντως για να μην ταλαιπωρούμαστε άδικα, ο μύθος ή ιστορία του Κρυφού σχολειού (διάλεξε ότι θες, αφού κανείς δεν πείθει κανεναν) δεν έχει καμία σημασία από μόνος του.
Αποτέλεσε το βασικό επιχείρημα από την μία και την άλλη πλευρά για να εξηγηθεί ο ρόλος της Εκκλησίας στην Τουρκοκρατία.
Εδώ είναι όλη η ουσία

λαγαρος

Μέλος
Εγγρ.
29 Νοε 2006
Like
5
Πόντοι
16
ΑΝ υπηρχε κρυφο σχολειο τοτε σιγουρα θα ηταν "εκτος νομου".
με δεδομενη την ρουφιανικη ταση της ρατσας μας θα εφτανε η παρανομια και στα αυτια του σουλτανου.
με δεδομενη την κουλτουρα του κατακτητη τι νομιζετε οτι θα γινοταν
1 χορηγιες για ανεγερση νεου κτιριου.
2 δωρεα βιβλιοθηκης και αλλων διδακτικων μεσων.
3 σφαγη διδασκοντων-διδασκομενων ,καψιμο εγκαταστασεων.

στην περιπτωση 3 κατι δεν επρεπε να παρει το αυτι μας εεεεε?

η ιστορια θελει και να σκεφτομαστε.
και ποιοι ηταν αυτοι που γνωριζαν γραμματα (για να τα διδασκουν) και απο που τα ειχαν μαθει???

να και μια δυο ερωτησεις κρισεως και ουχι ιστορικης ακριβειας!!

MXracer

Μέλος
Εγγρ.
20 Οκτ 2005
Like
8
Πόντοι
1
Αγαπητέ Inkubus σχολεία υπήρχαν χιλιάδες και μάλιστα και βουλγαρικά και ρουμανικά στα βόρεια η ρουμανία προσπαθούσε να προσατίσει τους βλάχους οι οποιοι είχαν μια γλωσσική συγγένεια, και ιδρυαν σχολεία δωροδοκώντας σουλτάνους λέγοντας μετά στις μεγάλες δυναμεις έχουμε σχολεία εκεί μας ανήκει το μέρος

όταν θα μιλας για οθωμανικη αυτοκρατοράι μην ξεχνάς τα σουλτανατα μην τα βαζεις όλα ίσα και όμοια αλλιως συμπεριφέρονταν κάποιοι σουλτάνοι και αλλιως άλλοι

ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ όμως ήταν ότι τα ελληνόπουλα πηγαιναν σε ένα σχολείο το πρωι παιζοντας θέατρο και μετα μάθαιναν άλλα και σε κάποια σουλτανατα απαγοαρευόταν τελείως να διαδάσκονται... και επίσης μιλάμε σε βάθος 400 χρόνων για αρκετο καιρο στην αρχη δεν λειτουργουσαν σχολεια σε πολλες περιοχες της ελλαδος

Τέλος πολλά πανεπιστήμια της εποχής ήταν ευρέως γνωστά αλλά μιλάμε πάντα για 400 χρόνια δεν ήταν έτσι πάντα το πανεπιστήμιο της Τραπεζούντας πχ ήταν ξακουστο το 1913 τι έγινε όμως το 1204 που αλώθηκε ο Πόντος από τους οθωμανούς; και αναφέρομαι στον Πόντο γιατί για την περιχή υπάρχουν πολλά ιστορικά στοιχεία απόδείξεως της καταστροφής των σχολείων.

λαγαρος

Μέλος
Εγγρ.
29 Νοε 2006
Like
5
Πόντοι
16
Αποτέλεσε το βασικό επιχείρημα από την μία και την άλλη πλευρά για να εξηγηθεί ο ρόλος της Εκκλησίας στην Τουρκοκρατία.
Εδώ είναι όλη η ουσία
ο ρολος της εκκλησιας μηπως συν των αλλων θεαρεστων ηταν και να αυξανει την ακηνιτη περιουσια της με φιρμανια που και σημερα εμφανιζονται με τις υπογραφες των διαφορων πασσαδων?????????

TASOULHSKAL

Μέλος
Εγγρ.
22 Αυγ 2006
Like
4
Πόντοι
1
τελικα υπηρχαν η δεν υπηρχαν...?????
δεν αφηνετε τις μαλακιες..!!!!!!!

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
13
Πόντοι
366
Οσοι εχουν αμφιβολλιες για το πως διδασκεται η ιστορια και πως θα επρεπε να διδασκεται η ιστορια ας δουν την εκπομπη που προανεφερα......λυνει αρκετες αποριες και εχει πολλες μαρτυριες μεσα......απο μια ελληνιδα της σμυρνης, ελληνοκυπριους, τουρκοκυπριους, τουρκους, ελληνες, σκοπιανους......

moynitsokinigos

Μέλος
Εγγρ.
14 Φεβ 2007
Κριτικές
3
Like
1
Πόντοι
1
Τελικά δεν αφήνετε λέω εγώ τις μαλακίες που θα τρίζουν τα κόκκαλα όλων όσων έζησαν το 1821?

Υπήρχε, δεν υπήρχε κρυφό σχολειό; Λες και αμα τελικά κριθεί σωστό ότι υπήρχε κάτι θα γίνει. Σημασία έχει πως η Ελλάδα απελευθερωθηκε μετά από τόσα χρόνια σκλαβιάς.

Δηλαδή ο ʼγνωστος στρατιώτης υπήρχε; Έτσι όπως μας τον παρουσιάζουν?

Δηλαδή αυτό έχει σημασία? Ή ότι κάποιοι σκοτώθηκαν και θυσιάστηκαν και τότε?

ʼντε ξυπνάτε. Φτάσαμε στο 2007. Νυσάφι... Αφήστε τους ειδικούς να κάνουν την δούλεία τους και μαζί με τους εκπαιδευτικούς να μεταδόσουν αυτά που πρέπει.

Ο΄κόσμος παέι στο φεγγάρι και εμείς ασχολούμαστε με τα καριοφύλλια 

Stories

Νέο!

Stories

Δεν υπάρχει καμία ιστορία αυτή τη στιγμή. Δημιούργησε μία! (click + στο avatar).
Top Bottom