Νέα

Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ΄Δημοτικού...

• Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 383
  • Εμφανίσεις 20K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 6 άτομα (0 μέλη και 6 επισκέπτες)

Απ' όσα έχετε ακούσει, δεί, καταλάβει ποια πιστεύετε πώς πρέπει να είνα

• Να βραβευτεί

Ψήφοι: 0 0,0%
  • Να διατηρηθεί

• Να διορθωθεί

• Να αποσυρθεί

• Να καεί

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    0

aries62

Μέλος
Εγγρ.
14 Ιαν 2007
Like
0
Πόντοι
1
   (αφου δεν πηδαω) διαβαζω ενα βιβλίο του Mark Mazower "The balkanks" οταν το τελειωσω θα τοποθετηθω επι της θέσης των Ελληνων  στο ιστορικό γιγνεσθαι!!!

Συνιστώ επίσης - σε όσους δεν τόχουν διαβάσει - το βιβλίο του Β. Ραφαηλίδη "Οι λαοί των Βαλκανίων"
Λέει πολλά ενδιαφέροντα εκεί μέσα ο μακαρίτης

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Eνα ωραίο παράδειγμα. Ξέρουμε, από τα δικά μας βιβλία ιστορίας, πως έφυγαν οι μουσουλμάνοι από τη Μακεδονία μετά το 1912, όταν ο ελληνικός στρατός μπήκε στη Θεσσαλονίκη; Οι αγγλικές πηγές, ας πούμε, δεν περιγράφουν διαδικασίες του τύπου «παρακαλώ μαζέψτε τα πράγματα σας και προωθηθείτε πέραν του ποταμού Εβρου...»
Για την Τριπολιτσά, βέβαια, δεν συζητάμε. Μέχρι πρόσφατα και οι Τούρκοι διεκδικούσαν να χαρακτηριστεί ως γενοκτονία.
Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει και η συμπεριφορά του ελληνικού στρατού προς το Εσκι Σεχίρ, στην Κύπρο εις βάρος τουρκοκυπρίων (προς του 1974). Τι θέλω να πω: δεν έχει σημασία το εθνόσημο για να κάνεις αγριότητες. Οι συνθήκες έχουν σημασία. Και αυτές οι συνθήκες είναι συνήθως άγριες.

Δεν έχεις άδικο...Και οι Έλληνες καναν εγκλήματα και στη Θεσσαλονίκη και στην Μ. Ασία και στην Κύπρο προ του 1974....Και θα ήμουν υπερ του να διδάσκονται αυτά τα εγκληματα (όχι βέβαια στο δημοτικό) για να μαθαίνουμε από τα λάθη μας...
Ωστόσο, στα εγκλήματα υπάρχουν πταίσματα, υπάρχουν πλημελήματα, υπάρχουν και κακουργήματα...
Και δε σημαίνει ότι πρέπει να εξομοιώνουμε πχ τα πλιάτσικα μιας διμοιρίας Ελλήνων στο Εσκί Σεχίρ με τη Σφαγή της Σμύρνης από το σύνολο των τουρκικών δυνάμεων ή της μαγκιές του Γρίβα στη Μορφού (που σε τελική ανάλυση διέλυσε ένοπλη στάση τουρκοκύπριων κατά του κυπριακού κράτους) με την εκτέλεση χιλιάδων αμάχων ή/ και αιχμαλώτων και φυσικά με το μέγιστο έγκλημα  σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, την εισβολή και κατάληψη εδάφους κυριάρχου κράτους...

Το ότι όλοι έχουμε κάνει κάτι δε σημαίνει ότι όλοι έχουμε κάνει πράξεις της αυτής βαρύτητας και ούτε χωρεί συμψηφισμός και εξομοίωση του στιλ "καναμε και μείς , κάνατε και εσείς"...

Όσο για το βιβλίο της Ιστορίας, θα συμφωνήσω ότι σε παιδιά 11-12 ετών δεν είναι ανάγκη να τους μεταφέρεις ατόφιες εικόνες σφαγών...Μπορείς να το πεις και με τρόπους που δε θα θίξουν την παιδικότητα- αθωότητά τους (εδώ γελάτε)....
Αλλά το να μην το πεις και καθόλου ή να το διαστεβλώσεις όσο δεν  παίρνει είναι ανεπίτρεπτο..

Ακόμη πιο ανεπίτρεπτο είναι το ιδεολόγημα που προσπαθεί να καλλιεργηθεί από πολλούς "ιστορικούς" περί της πολυπολιτισμικότητας - ανεκτικότητας που επικρατούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και που οι κακοί εθνικισμοί διέλυσαν την πεφωτισμένη μοναρχία του Σουλτάνου..
Και δυστυχώς το βιβλίο της ιστορίας κινείται σε αυτόν τον άξονα..

Σε τελική ανάλυση, οι ιστορικοί ή "ιστορικοί" αν προτιμάτε δεν προσπαθούν να καταρρίψουν μύθους δια της επιστημονικής μεθόδου - προσπάθεια που θα ήταν αξιέπαινη κατ' εμέ..
Προσπαθούν να επιβάλλουν τη δική τους μυθολογία- ιδεολογία με άκρως αντεπιστημονικες μεθόδους και εμφανή συμπλέγματα, αναπαράγωντας γνωστά κλισέ του ιδεολογικού χώρου από τον οποίο προέρχονται...
Και από τις όποιες ιστορικές γνώσεις έχω, σχηματίζω την εντύπωση ότι αν κάποτε τα παιδιά διδάσκονταν μια ελαφρώς αλλοιωμένη και σχετικά εμπλουτισμένη με εθνικιστικά στερεότυπα ιστορία- πλην όμως αρκετά κοντα στην πραγματικότητα, σήμερα διδάσκονται μια ... εικονική- εναλλακτική "πραγματικότητα"..
Μεταξύ των δύο κακών θα επιλέξω το λιγότερο κακό...

LeoKnight7

Μέλος
Εγγρ.
9 Οκτ 2006
Like
0
Πόντοι
1
Πάλι ρε με το Κρυφό Σχολειό τα βάλατε;

Πάλι σας φταίει το έρμο το κρυφό Σχολειό;

Προκαλώ όποιον θέλει ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Η' ΜΑΡΤΥΡΙΑ ότι δεν υπήρχε Κρυφό Σχολειό. ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ.

Προσέξτε όμως, όχι από τα λεγόμενα των σύγχρονων δήθεν πανεπιστημιακών, που δεν ξέρουν πού τους πάνε τα τέσσερα!

Από τους λόγιους εκείνης της εποχής! Βρείτε μια και μοναδική μαρτυρία. Και σας υπόσχομαι ότι θα επανέλθω με πολλές μαρτυρίες για το αντίθετο ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ!

και κάτι ακόμα.

Ο πίνακας που απεικονίζει το Κρυφό Σχολειό είναι του Νικολάου Γκύζη, κανενός Γάλλου. Επίσης, εξίσου αληθινή είναι η κήρυξη της επαναστάσεως στην Αγία Λαύρα στις 21 Μαρτίου του 1821.

Μην αναπαράγουμε λοιπόν ό,τι μπαρούφα πει ο κάθε πανεπιστημιακός και καλά εξυπνάκιας!

Επισκέπτης
Παιδια το αποφασησα....παω να μεινω στην τουρκια!
Απο οτι ακουω εδω απο μερικους και μερικες πρεπει να ειναι πολυ καλα εκει.Ελευθερια αποψεων,πολιτικα δικαιωματα,
υπεροχος λαος,(αν και αυτοι δεν φταινε σε τιποτα)φιλοι και γειτονες,κουμπαροι με τους αρχηγους μας και μαζι τσαρκες πανω απο το αιγαιο.......................

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Like
11
Πόντοι
166
Για τους ...Δαμανακοδανίκες και τη λοιπή κουλτούρα , εξαιρετικά αφιερωμένο το παλιό βίντεο κλιπ του Μιχάλη Ρακιντζή , «ΕΤΗΝΙC». Το θυμάστε φαντάζομαι. Στην Αγια Σοφιά ,θα τους κρεμάσουμε . Στην πλώρη του θωρηκτού «Αβέρωφ» στον Κεράτιο Κόλπο.
Στην καταστροφή της Σμύρνης , οι Τούρκοι έκοβαν τις ρόγες από τα στήθη των Ελληνίδων και τις έκαναν κομπολόι. ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ?
Στην Τραπεζούντα , πετάλωναν τους Έλληνες και τους έστελναν να περπατήσουν στην έρημο .
ΕΛΛΗΝΑ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ?
Η Κύπρος ακόμα στενάζει από τον Αττίλα. Οι Κύπριες μάνες των αγνοούμενων ακόμα κρατάνε τις φωτογραφίες των γιων τους και δακρύζουν. ΕΛΛΗΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ?
Εγώ δε θα ξεχάσω. Δε λέω ότι θα πάρω το τουφέκι και θα ορμήσω αύριο για την Πόλη. Αλλά θα κάνω το χρέος μου. Θα φροντίσω ποτέ να μην ξεχαστούν αυτά. Θα τα περάσω στα παιδιά μου κ αυτά στα δικά τους κ.ο.κ. Όπως  μου τα έμαθαν και εμένα οι γονείς μου. Με την Αγια-Σοφιά και το «Πάλι με χρόνους με καιρούς» μεγάλωσα και έτσι θα μεγαλώσω και εγώ τα παιδιά μου.Ώσπου να έρθει η μέρα εκείνη.

+ Δεν ξέρω αν θα πάρουμε την Αγιά Σοφιά αλλά για να φτάσουμε κάπου καλύτερα, δεν πρέπει να βγάζουμε ( ιστορικά  ;) ) τα μάτια μας

Vanzel

Μέλος
Εγγρ.
2 Ιαν 2006
Κριτικές
1
Like
64
Πόντοι
6
Από το βιβλίο του Αντωνίου Πισσάνου "Αιχμάλωτοι του Κεμάλ", (1928)

[size=9pt]"Σε λίγο φθάνομε εις την Τουρκικήν συνοικίαν. Εκεί οι Τούρκοι πολίται επιπίπτουν επάνω μας και μας κτυπούν με ότι βρίσκουν μπροστά των. Γελούν απαίσια από ευχαρίστησιν και το γέλιο τους μας ξεσχίζει την καρδιά και μας τρομάζει.

Με τους Τούρκους συμπράττουν και οι Εβραίοι…

Καθισμένοι εις τα καφενεία, εχλεύαζον τους Χριστιανούς, τους κτυπούσαν, τους παρέδιδον εις τους σφαγείς. Και όταν διήρχοντο τα τάγματα των αιχμαλώτων, έριχναν γυαλιά στους δρόμους δια να ξεσχίζωνται τα γυμνά των πόδια, και να υποφέρουν περισσότερον τα θύματα της Κεμαλικής θηριωδίας.

Όταν οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη, οι Εβραίοι προσέφερον τας ελεεινάς υπηρεσίας των. Εις τα αστυνομικά τμήματα υπήρχαν προδόται Εβραίοι…

Δεν υπήρξεν ευκαιρία που να μην την εξεμεταλλεύθηκαν εις βάρος των χριστιανών…

Εις την συνοικία Μπας-Οτουράκ, από όπου διερχόμεθα, οι Εβραίοι ειρωνεύονται με την γνωστήν προφορά των: Ζήτω Βενιζελός… ζήτω Κωνσταντινός… Και ένας άλλος φωνάζει εις άπταιστον Ελληνική: "Εμπρός με το στέφανον της δόξης προς την Αγιά Σοφιά!" Εν τω μεταξύ οι υποκόπανοι των στρατιωτών ανεβοκατεβαίνουν στα πλευρά των αιχμαλώτων, ενώ οι πολίται Εβραίοι και Τούρκοι χειροκροτούν" (Σελίς 30).

«…Κατά τον Οκτώβριον, προτού ακόμη εισαχθώ εις το αναρρωτήριον, έφερον νέους αιχμαλώτους από τη Σμύρνη.

Όλοι μαζευθήκαμε γύρω στους νεοαφιχθέντας δια να λάβωμεν καμιά πληροφορία. Μου έκαμαν αμέσως εντύπωσιν η εμφάνισίς των, η περιβολή των. Όλοι ήσαν καλοντυμένοι, φορούν δε παπούτσια και φέσια. Ο καθένας των έχει το σ&#
945;κκίδιον, το παγούρι του, και κουβέρτες!!

Μανθάνω ότι είναι Εβραίοι, στρατιώται του Ελληνικού στρατού, παραμείναντες εις την Σμύρνην κατά την οπισθοχώρησιν. Ελιποτάκτησαν για να γλυτώσουν από το στρατόν αλλά την έπαθαν, αιχμαλωτισθέντες από τους Τούρκους.

Το γεγονός όμως είναι ότι καίτοι αιχμάλωτοι, καλοπερνούσαν. Οι Τούρκοι δεν τους επείραξαν διόλου. Επί πλέον η Εβραϊκή Κοινότης εφρόντιζε δι αυτούς, πάρα πολύ. Άλλωστε οι Εβραίοι ήσαν σύμμαχοι του Κεμάλ, και αχρεία όργανα των εγκληματικών του σκοπών. Και αν συνέλαβε μερικούς Εβραίους αυτό το έκαμε για τα μάτια.

Ημείς οι ρακένδυτοι πειναλέοι, μισοπεθαμένοι αιχμάλωτοι, εμακαρίζαμε την τύχην των απογόνων του Ιούδα. Η προδοσία των αντημείβετο αρκετά. Αυτοί σήμερα, εκαλότρωγαν, εκαλόπιναν, καλοπερνούσαν με μια λέξη.

Επί κεφαλής των, οι Εβραίοι είχον ένα νέον ονόματι Ηλίαν Κοέν. Αυτός ισχυρίζετο ότι ήτο ανθυπολοχαγός του Ελληνικού στρατού, γι αυτό και διωρίσθει επιλοχίας του λόχου εις τον οποίον ανήκον. Προς τους Έλληνας ο άθλιος εφέρετο σκαιότατα…

Κάθε εβδομάδα, ακόμη, κατέβαιναν στο σιδηροδρομικό σταθμό, και έπαιρναν πράγματα που τους έστελνον, οι ομόφυλοί των από την Σμύρνη. Πόσον ευτυχείς τους θεωρούσαμε! Οι φιλάργυροι όμως Εβραίοι, σε κανένα Έλληνα αιχμάλωτον δεν έδωσαν ποτέ το παραμικρόν. Εάν κανείς από τους δικούς μας, έκανε την απόφασιν να τους ζητήσει έστω και λίγο ψωμί, έπαιρνε την στερεότυπην απάντησιν: "δεν έχω" ενώ δύο μάτια Εβραίϊκα τον κοιτούσαν με περιφρόνησιν, με φθόνον, με μίσος.

Όταν οι Εβραίοι έτρωγον, πολλοί από τους δικούς μας, τους περιεστοίχιζον, με βλέμματα ικευτικά, τους έτρωγαν με τα μάτια. Ήλπ&#
953;ζον σε καμιά μικρή γενναιοδωρία των Εβραίων. Περίμεναν κανένα μικρό κομμάτι ψωμί!...»  (Σελίς 138, 139, 140).

"Είχαν περάσει μήνες από την ημέρα που ηλευθερώθην. Και μαθαίνομεν τότε μια καταπληκτική πληροφορία, ήτις παρ' όλας τας διαψεύσεις μου φαίνεται αληθινή:

Ένα Ολλανδικό πλοίο, φόρτωσε από τον λιμένα της Σμύρνης, πολλά κόκκαλα των αιχμαλώτων!! Θα τα εχρησιμοποιούσαν για βιομηχανικούς σκοπούς!Καϋμένοι αιχμάλωτοι!(Σελίς 225)"
[/size]

Επίσης ρίξτε μια ματιά και www.asxetos.gr/articleprint.aspx?i=%09%09%09533]εδώ[/url]

Επισκέπτης
Παω στοιχημα θα βγει σε λιγο καποιος η καποια και θα πει δεν ειναι ετσι τα πραγματα οι τουρκοι ιστορικοι αλλα γραφουν στα
πολυ αξιοπιστα εργα τους......................!

antonis_p

Μέλος
Εγγρ.
14 Ιαν 2007
Like
0
Πόντοι
1
ʼσε ρε φίλε, θα το πώ και ας παρεξήγηθω. Τα βλέπω και μου 'ρχεται να πάω στα ΜΑΤ για να βαράω τους κουκουλοφόρους.
πριν 3 χρονια μας μιλαγαν για εθελοντισμο, τωρα το ξεχασαν; θελω και εγω να συνδραμω εθελοντικα!

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
13
Πόντοι
366
Τη εκπομπη "Ερευνα" του Τσιμα την ειδε κανεις τις προαλλες? ειχε αυτο ακριβως το θεμα και επειδη την ειδα σημερα μου φανηκε παρα πολυ ενδιαφερουσα για ολα αυτα που συζητιουνται εδω περα.....

laplace

Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2007
Like
23
Πόντοι
16
ναι την είδα μουνίτσα..
ξενέρωσα με την συγγραφέα..

PATHFINDER

Μέλος
Εγγρ.
24 Ιουλ 2006
Κριτικές
4
Like
32
Πόντοι
16
Η καταστροφη της Σμυρνης παρουσιαζεται ως ενα απλο στριμωξίδι στην παραλια της πολης!

Τελευταία μαθαίνω πως ΚΑΙ η μάχη των Θερμοπυλών, δεν ήταν στην πραγματικότητα "μάχη"! ...απλά μερικοί Έλληνες και Πέρσες, ΣΥΝΩΣΤΙΣΤΗΚΑΝ στα στενά!

Για να μην χάνουμε και την μπάλλα, θα σας αναφέρω περιστατικό, όπως ακριβώς παρουσιάστηκε σε βραδυνό δελτίο του STAR, όπου η ρεπόρτερ του καναλιού με το μαρκούτσι στο χέρι ρωτά τον χαλβά νεαρό (γύρω στα 16-17) που ετοιμάζεται να μπεί στον κινηματογράφο να παρακολουθησει την ταινία "300".

ΡΕΠΟΡΤΕΡ: Έκλεισες εισητήρια να δεις την ταινία "300"?
ΝΕΑΡΟΣ: Ναι
ΡΕΠΟΡΤΕΡ: : Ξέρεις τι ακριβώς έγινε στις Θερμοπύλες?
ΝΕΑΡΟΣ: Ναι
ΡΕΠΟΡΤΕΡ: : Πες μας
ΝΕΑΡΟΣ: Εεεε... να βασικά για κάποιο λόγο έγινε πόλεμος μεταξύ των Σπαρτιατών και των Ξερξών
ΡΕΠΟΡΤΕΡ: : ....και?
ΝΕΑΡΟΣ: Ε, νίκησαν οι Σπαρτιάτες!

Αυτός ο φέρελπις νεαρός λοιπόν (ίσως για ένα τσαμπουκά στην καφετέρια του χωριού ρε παιδί μου) που πιστευει πως για κάποιο λόγο οι Σπαρτιάτες "συνωστίστηκαν" με τους Ξέρξες (ω, ναι... τους Ξέρξες!) και στο φινάλε όπως πάντα οι Σπαρτιάτες τους νίκησαν τους παλιοβάρβαρους και τους πήραν και τα σώβρακα...

...αυτός ο νεαρός, θα ΕΙΣΑΧΘΕΙ στο πανεπιστήμιο και αύριο μεθαύριο θα αποτελεί τον "αφρό" και ποιός ξέρει, ίσως μια μέρα κυβερνήσει και τον τόπο!

Απίθανο? Ποτέ μη λες ποτέ...!

markhsios

Μέλος
Εγγρ.
27 Αυγ 2005
Like
0
Πόντοι
1
Δεν έχεις άδικο...Και οι Έλληνες καναν εγκλήματα και στη Θεσσαλονίκη και στην Μ. Ασία και στην Κύπρο προ του 1974....Και θα ήμουν υπερ του να διδάσκονται αυτά τα εγκληματα (όχι βέβαια στο δημοτικό) για να μαθαίνουμε από τα λάθη μας...
Ωστόσο, στα εγκλήματα υπάρχουν πταίσματα, υπάρχουν πλημελήματα, υπάρχουν και κακουργήματα...
Και δε σημαίνει ότι πρέπει να εξομοιώνουμε πχ τα πλιάτσικα μιας διμοιρίας Ελλήνων στο Εσκί Σεχίρ με τη Σφαγή της Σμύρνης από το σύνολο των τουρκικών δυνάμεων ή της μαγκιές του Γρίβα στη Μορφού (που σε τελική ανάλυση διέλυσε ένοπλη στάση τουρκοκύπριων κατά του κυπριακού κράτους) με την εκτέλεση χιλιάδων αμάχων ή/ και αιχμαλώτων και φυσικά με το μέγιστο έγκλημα  σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, την εισβολή και κατάληψη εδάφους κυριάρχου κράτους...

Το ότι όλοι έχουμε κάνει κάτι δε σημαίνει ότι όλοι έχουμε κάνει πράξεις της αυτής βαρύτητας και ούτε χωρεί συμψηφισμός και εξομοίωση του στιλ "καναμε και μείς , κάνατε και εσείς"...

Όσο για το βιβλίο της Ιστορίας, θα συμφωνήσω ότι σε παιδιά 11-12 ετών δεν είναι ανάγκη να τους μεταφέρεις ατόφιες εικόνες σφαγών...Μπορείς να το πεις και με τρόπους που δε θα θίξουν την παιδικότητα- αθωότητά τους (εδώ γελάτε)....
Αλλά το να μην το πεις και καθόλου ή να το διαστεβλώσεις όσο δεν  παίρνει είναι ανεπίτρεπτο..

Ακόμη πιο ανεπίτρεπτο είναι το ιδεολόγημα που προσπαθεί να καλλιεργηθεί από πολλούς "ιστορικούς" περί της πολυπολιτισμικότητας - ανεκτικότητας που επικρατούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και που οι κακοί εθνικισμοί διέλυσαν την πεφωτισμένη μοναρχία του Σουλτάνου..
Και δυστυχώς το βιβλίο της ιστορίας κινείται σε αυτόν τον άξονα..

Σε τελική ανάλυση, οι ιστορικοί ή "ιστορικοί" αν προτιμάτε δεν προσπαθούν να καταρρίψουν μύθους δια της επιστημονικής μεθόδου - προσπάθεια που θα ήταν αξιέπαινη κατ' εμέ..
Προσπαθούν να επιβάλλουν τη δική τους μυθολογία- ιδεολογία με άκρως αντεπιστημονικες μεθόδους και εμφανή συμπλέγματα, αναπαράγωντας γνωστά κλισέ του ιδεολογικού χώρου από τον οποίο προέρχονται...
Και από τις όποιες ιστορικές γνώσεις έχω, σχηματίζω την εντύπωση ότι αν κάποτε τα παιδιά διδάσκονταν μια ελαφρώς αλλοιωμένη και σχετικά εμπλουτισμένη με εθνικιστικά στερεότυπα ιστορία- πλην όμως αρκετά κοντα στην πραγματικότητα, σήμερα διδάσκονται μια ... εικονική- εναλλακτική "πραγματικότητα"..
Μεταξύ των δύο κακών θα επιλέξω το λιγότερο κακό...

Τι περιμένεις να γίνει όταν ένας από την συγγραφική ομάδα βγαίνει το πρωί στην εκπομπή του Καμπουράκη- Οικονομέα και χωρίς να ερωτηθεί, αρχίζει να λέει "εγώ είμαι εαμοβούλγαρος και θα το φωνάζω" ?????
Αν είσαι εαμοβούλγαρος ρε κομπλεξικέ να πας να γράψεις την βουλγαρική ιστορία, όχι την ελληνική!!!
Έλεος πια με τις ιδεοληψίες ορισμένων, αλλά το ότι εν έτει 2007 θα φτάναμε σε απόπειρα κομμουνιστικού  τύπου κρατικής προπαγάνδας, ειλικρινά δεν το περίμενα......

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Like
13
Πόντοι
366
ναι την είδα μουνίτσα..
ξενέρωσα με την συγγραφέα..

Εμενα μου την εδωσε το στυλακι της γενικοτερα (κυρια πολυξεριδου) αλλα δεν ειχε και τελειως αδικο σε αυτα που ελεγε.........τες παν η δικια της αποψη μου ηταν τελειως αδιαφοη αυτο που με ενδιεφερε ηταν το πως παρουσιαζεται η ιστορια στις αλλες χωρες........επισης απιστευτα ενδιαφερουσα ηταν η αποψη των ελληνοκυπριων για τους τουρκοκυπριους και τουμπαλιν.....αν και εχω γνωρισει κι αλλους ελληνοκυπριους που σκεφτονται ετσι και παλι μου κανε εντυπωση......

laplace

Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2007
Like
23
Πόντοι
16
εμ βέβαια,κολλητη της υπουργόυ παιδειας είναι..
Βρίσκει κ τα κάνει..
Ας ειναι καλά οι ανεγκέφαλοι ψηφοφόροι..

inkubus

Ανώτατος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2006
Κριτικές
85
Like
2.483
Πόντοι
12.930
Πάλι ρε με το Κρυφό Σχολειό τα βάλατε;

Πάλι σας φταίει το έρμο το κρυφό Σχολειό;

Προκαλώ όποιον θέλει ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Η' ΜΑΡΤΥΡΙΑ ότι δεν υπήρχε Κρυφό Σχολειό. ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ.

Προσέξτε όμως, όχι από τα λεγόμενα των σύγχρονων δήθεν πανεπιστημι ακών, που δεν ξέρουν πού τους πάνε τα τέσσερα!

Από τους λόγιους εκείνης της εποχής! Βρείτε μια και μοναδική μαρτυρία. Και σας υπόσχομαι ότι θα επανέλθω με πολλές μαρτυρίες για το αντίθετο ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙ ΚΕΣ ΠΗΓΕΣ!

και κάτι ακόμα.

Ο πίνακας που απεικονίζει το Κρυφό Σχολειό είναι του Νικολάου Γκύζη, κανενός Γάλλου. Επίσης, εξίσου αληθινή είναι η κήρυξη της επαναστάσεω ς στην Αγία Λαύρα στις 21 Μαρτίου του 1821.

Μην αναπαράγουμ ε λοιπόν ό,τι μπαρούφα πει ο κάθε πανεπιστημι ακός και καλά εξυπνάκιας!

Εγώ προσωπικά δεν έχω τίποτα ούτε με το κρυφό ούτε με το φανερό σχολείο.
Και δεν νομίζω ότι έχει πια καμία σημασία, αφού οι ιστορικές ανάγκες που το ανήγαγαν σε πρωταρχικό σημείο αναφοράς της Επανάστασης του 21 έχουν εκλείψει.
Η Ιστορία φίλε μου γράφεται και ξαναγράφεται όπως βολεύει κάθε φορά το κυριάρχο ρεύμα.
Η Επανάσταση του 21 όποτε βολεύει ήταν θρησκευτική, άλλοτε κοινωνικοπολιτική, άλλλοτε εθνική κλπ.

Θα ήθελα πάντως όποιον υποστηρίζει την εκδοχή της ύπαρξης του Κρυφού Σχολειού να μνημονεύσει μια (έστω μια) ιστορική πηγή προ του 1821 Ελληνική, Οθωμανική ή άλλη που να αναφέρεται σ' αυτό.
Ο Παπαρηγόπουλος έγραψε την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και δεν αναφέρθηκε ποτέ σε κρυφό σχολειό. Ελπίζω να μην θεωρείται και αυτός ύποπτος για συνομωσία....
Επειδή ζήτησες αποδείξεις σου αναφέρω μερικές από τις υψηλότατου επίπεδου σχολέ που λειτούργησαν καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας : η Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, η Ακαδημία των Κυδωνιών, οι Σχολές της Πάτμου, των Ιωαννίνων, του ʼθω, της Σμύρνης, της Αθήνας, της Δημητσάνας, της Ζαγοράς, το Γυμνάσιο της Χίου κ.ά.

Οι Ιστορικές πηγές της κάθε εποχής είναι η μοναδική πηγή αλήθειας.
Αν βρεις πηγές  για την Αγία Λάυρα θα σου ήμουν υπόχρεος.
Η Επανάσταση ξεκίνησε λίγες μέρες νωρίτερα στην Αρεόπολη της Μάνης. Η επιλογή της 25ης Μαρτίου έγινε το 1838 από το Ελληνικό κράτος για να συμπέσει με τον Ευαγγελισμό και να αναδειχθεί ο Εθναρχικός ρόλος της Εκκλησίας.

MXracer

Μέλος
Εγγρ.
20 Οκτ 2005
Like
8
Πόντοι
1
Πριν αναχθεί και αυτό το ποστ σε μια αδιάκοπη αντιπαράθεση ιστορικών στοιχείων προς αναζήτηση της αλήθειας να θυμίσω κάτι. ΣΤ' δημοτικού, θα το ξαναπώ,
ΣΤ δημοτικού

Παιδαγωγικά η Ιστορία σε αυτή την ηλικία πρέπει να είναι σα παραμύθι και να διαμορφώνει ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ. Έχουμε μπει στο «τριπάκι» να εξομαλύνουμε τις διαφορές, όταν το κάνει και η τουρκική πλευρά στα δικά της βιβλία τότε να το ξανασυζητήσουμε μέχρι τότε:
Ας μαθαίνει το παιδί σε αυτή την ηλικία ότι υπήρχαν κρυφά σχολεία, ότι οι Αλβανοί συνεργαζόταν με τους Τούρκους (ΑΥΤΟ κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει), ότι η πλουσιότερη κοινωνία του Αιγαίου (Σμύρνη) καταστράφηκε, ότι στην Πόλη σφαγιάστηκαν και δεν «συνοδευτήκαν» ότι οι Πόντιοι κάπου αλλού έμεναν κάποτε (αυτούς γιατί τους ξεχνάμε όλοι;) και όλα τα υπόλοιπα ας έρθουν όταν πάει στο Λύκειο.

antisthenis

Administrator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Κριτικές
148
Λύσεις
5
Like
9.304
Πόντοι
17.085
Και γιατί να μάθει ότι υπήρχαν κρυφά σχολεία αφού δεν υπήρχαν; Σκοπός της ιστορίας δεν είναι να διαμορφώνει συνειδήσεις εθνικές...

polemistis

Μέλος
Εγγρ.
18 Νοε 2006
Like
6
Πόντοι
16
@inkubus

Τι εννοείς ως 'ιστορική πηγή προ του 1821 που να αναφέρεται σε αυτό'? Δηλαδή θα έβγαζε κάποιος ανοιχτά ανακοίνωση - διαμαρτυρία ότι δεν του επιτρέπεται επίσημα να διδάσκεται τα Ελληνικά γράμματα?

Αυτό ως μαρτυρία μετράει?

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου Rene Puaux «Δυστυχισμένη Βόρειος Ήπειρος», (ελλην. Έκδοση εκδ. Τροχαλία, Αθήναι α. χρ.). Ο Puaux (Πυώ) περιηγήθηκε την Ήπειρο το 1913, ακριβώς μόλις τα εδάφη αυτά είχαν ελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό. Συνομιλώντας με Έλληνες Ηπειρώτες, οι οποίοι τότε για πρώτη φορά απηλλάγησαν από τον τουρκικό ζυγό, μαθαίνει έκπληκτος και τα εξής : «Κανένα βιβλίο τυπωμένο στην Αθήνα δεν γινόταν δεκτό στα σχολεία της Ηπείρου. Ήταν επιβεβλημένο να τα προμηθεύονται όλα από την Κωνσταντινούπολη. Η Ελληνική Ιστορία ήταν απαγορευμένη. Στην περίπτωση αυτή λειτουργούσαν πρόσθετα κρυφά μαθήματα, όπου χωρίς βιβλία, χωρίς τετράδια, ο νεαρός Ηπειρώτης μάθαινε για τη μητέρα Πατρίδα, διδασκόταν τον Εθνικό της Ύμνο, τα ποιήματά της και τους ήρωές της. Οι μαθητές κρατούσαν στα χέρια τους την ζωή των δασκάλων τους. Μία ακριτομυθία, μια καταγγελία ήταν αρκετή. Δεν είναι συγκινητικό, αυτά τα διακόσια μικρά αγόρια και τα διακόσια πενήντα κοριτσάκια να δέχονται τις επιπλέον ώρες των μαθημάτων (στην ηλικία, που τόσο αγαπούν τα παιχνίδια), να συζητούν για την Ελλάδα και επιστρέφοντας στις οικογένειές τους με τα χείλη ραμμένα να κρατούν τον ενθουσιασμό μυστικό στην καρδιά;» (σελ. 126).

MXracer

Μέλος
Εγγρ.
20 Οκτ 2005
Like
8
Πόντοι
1
Και γιατί να μάθει ότι υπήρχαν κρυφά σχολεία αφού δεν υπήρχαν; Σκοπός της ιστορίας δεν είναι να διαμορφώνει συνειδήσεις εθνικές...

ʼλλο πιστεύουν από την διεύθυνση (παιδαγωγικού) όμως.
Όλα τα κράτη χρησιμοποιούν το μάθημα αυτό για να καλλιεργήσουν εθνική ομοψυχία καλώς ή κακώς έτσι γίνεται και παιδαγωγικά έτσι είναι το πιο σωστό λένε.

Από πότε ξέρετε όλοι εσείς την μεγάλη αλήθεια ότι δεν υπήρχαν κρυφά σχολεία; Γιατί ξαφνικά τώρα βγαίνετε και το λέτε; ή απλώς τώρα βγήκε κάποια αγάμητη είπε μια μαλακία και σας έπεισε;

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom