με αυτους εχουμε πολεμο
Luxleaks: Ο παράδεισος της φοροαποφυγής
Η διαρροή απορρήτων εγγράφων συνολικού μεγέθους 28.000 σελίδων και η σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν 80 δημοσιογράφοι της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκάλυψαν ότι η Coca-Cola, η Deutsche Bank, η ΙΚΕΑ και ακόμη 340 πολυεθνικές εταιρίες έχουν συνάψει πληθώρα μυστικών συμφωνιών με το Λουξεμβούργο που τους επέτρεψαν να αποφεύγουν τη φορολόγηση της πλειοψηφίας των κερδών τους και στερώντας πολύτιμα έσοδα από τις αιμορραγούσες οικονομικά κυβερνήσεις του πλανήτη
Ένα κράτος - offshore στην καρδιά της Ευρώπης…
Στο Λουξεμβούργο λοιπόν εταιρείες απολαμβάνουν επί της ουσίας φορολόγηση κάτω από το 1% επί των κερδών που έχουν εμφανίσει εκεί! Οι εταιρείες αυτές μπορεί να έχουν μεταφέρει εκεί τα κέρδη από τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία ή οπουδήποτε αλλού.
Οι υπάλληλοι τους σε αυτές τις υπερχρεωμένες χώρες μπορεί να φορολογούνται (συνολικά) με πάνω από το 50% του ακαθάριστου εισοδήματος τους (αν συνυπολογίσουμε πέρα από το φόρο εισοδήματος και όλους τους υπόλοιπους φόρους που μας έχουν επιβληθεί). Οι ίδιες οι εταιρείες όμως μπορούν (με τις λεγόμενες τριγωνικές τιμολογήσεις) να εμφανίζουν αλλού τα κέρδη τους και στην πράξη να πληρώνουν ελάχιστα…
Το πιο πάνω δεν είναι το μόνο που συμβαίνει σε αυτό το «παράδεισο των πλουσίων». Η έρευνα των I.C.I.J διαπιστώνει ότι γίνεται «πάρτι» και με πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Ο Χάρης Καρανίκας (μέλος του I.C.I.J) στα ΝΕΑ αποκαλύπτει ότι η Zeus Recovery Fund (με έδρα το Λουξεμβούργο) αγόρασε από ελληνικές τράπεζες ανασφάλιστες χορηγήσεις (κόκκινα δάνεια δηλαδή) ονομαστικής αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ δίνοντας 32 εκατομμύρια (δηλαδή στο 4,6% της αξίας τους)!!!
Εδώ συμβαίνει το εξής εκπληκτικό: Ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε πανάκριβα τη διάσωση των τραπεζών. Οι τράπεζες (για να εμφανίσουν μειωμένες τις επισφάλειες τους) πούλησαν (στο 4,6% της αξίας τους) κάποιες ανασφάλιστες χορηγήσεις. Κάποιοι «τύποι» από το Λουξεμβούργο τώρα μπορεί να δώσουν εντολή (ή ήδη να το έχουν κάνει…) προκειμένου δικηγορικές εταιρείες που ασχολούνται με την είσπραξη απλήρωτων χορηγήσεων (κόκκινα δάνεια) να σας τηλεφωνήσουν προκειμένου να πληρώσετε (με πρόστιμο θα σας πουν) τις οφειλές σας. Όμως επειδή είναι «καλοί άνθρωποι» μπορεί να δεχτούν να σας κάνουν και μια έκπτωση αν αρχίσετε να εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν συμφωνίες ακόμα και για συνολική αποπληρωμή του χρέους στο 10% της αξίας του, κάτι το οποίο βεβαίως απέφερε κέρδη πάνω από 200% στο συγκεκριμένο fund!!! (απόσπασμα από το πρόσφατο άρθρο του Γιάννη Μπαλάφα στο tvxs.gr).
Οι σημαντικότερες αποκαλύψεις της έρευνας
Οι βασικές αποκαλύψεις της έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογραφων (ICIJ) ήταν:
Οι Pepsi, IKEA, Deutsche Bank, Abbott Laboratories και ακομη 340 επιχειρηματικοί κολοσσοί είχαν επιτύχει μυστικές συμφωνίες με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου οι οποίες τους επέτρεπαν να μειώνουν την φορολoγία τους.
Η ελεγκτική εταιρία PricewaterhouseCoopers βόηθησε τις πολυεθνικές εταιρίες να κερδίσουν τουλάχιστον 548 φορολογικές συμφωνίες (tax rulings) στο Λουξεμβούργο μεταξύ 2002 και 2010. Αυτές οι νόμιμες, αλλά μυστικές συμφωνίες περιελάμβαναν σύνθετες χρηματοπιστωτικές δομές, με στόχο τη δρασική μείωση της φορολογίας. Στις συμφωνίες υπήρχε γραπτή διαβεβαίωση ότι τα σχέδια εξοικονομήσης φόρων των επιχειρήσεων θα αντιμετωπιστούν θετικά από τις αρχές του Λουξεμβούργου.
Οι επιχειρήσεις διοχέτευσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο Λουξεμβούργο αποφεύγοντας καταβολή φόρων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιες από τις επιχειρήσεις πέτυχαν να πληρώσουν φόρο μικρότερο του 1% για τα κέρδη τους που μετέφεραν στο Λουξεμβούργο.
Αρκετές από τις μυστικές συμφωνίες πάτησαν πάνω στις φορολογικές αναντιστοιχίες που παρήγαγαν οι συμφωνίες προώθησης του διεθνούς εμπορίου. Αυτές επέτρεψαν στις επιχειρήσεις την φοροαποφυγή τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και αλλού μέσω της χρήσης των λεγόμενων υβριδικών δανείων.
Σε πολλές περιπτώσεις οι θυγατρικές των επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο, που διαχειρίζονταν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, είχαν ελάχιστη παρουσία και οικονομική δραστηριότητα εκεί. Μια δημοφιλής διεύθυνση – η οδός Guillaume Kroll 5 – ήταν η έδρα για περισσότερες από 1.600 εταιρείες.
Ποιες εταιρείες αφορά το σκάνδαλο στην Ελλάδα
Μέχρι στιγμής από τη δημοσίευση των εγγράφων έχουν αποκαλυφθεί οι συναλλαγές 5 εταιρειών ενώ έχει προγραμματιστεί η δημοσίευση για άλλες 4 (7,10,12 και 30 Νοεμβρίου). Οι εταιρείες που εμπλέκονται είναι:
1. Badcock & Brown
2. EFG Group
3. Macquarie Group
4. Olayan Investments Company Establishment
5. Weather Investments
Η EFG Group είναι ένα διεθνές ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα με έδρα τη Ζυρίχη που ελέγχεται από την οικογένεια Λάτση ενώ η Weather Investments έχει τον έλεγχο της Wind Hellas. Η Olayan ήταν υποψήφια στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις ενώ έχει ποσοστό και στην Chipita. Είχε πάρει μέρος στο διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης με συνεργάτη τον Κωνσταντακόπουλο αλλά δεν επιλέχθηκε τελικά. Η Badcock & Brown έχει επενδύσει στην Ελλάδα σε αιολικά πάρκα.
Είναι δηλαδή σαφές ότι μιλάμε για εταιρείες με τεράστιο κύκλο εργασιών που παίζουν στα υψηλότερα κλιμάκια της οικονομίας της χώρας.
Ποιες άλλες εταιρείες έχουν αποκαλυφθεί παγκόσμια
Μέχρι στιγμής από τα συνεργαζόμενα με το ινστιτούτο ICIJ μέσα έχει αποκαλυφθεί ότι:
Οι Pepsi, IKEA, AIG, Coach, Deutsche Bank, Abbott Laboratiories και περίπου ακόμα 340 εταιρίες έχουν κάνει κρυφές συμφωνίες με τις αρχές του Λουξεμβούργου που τους επιτρέπουν να φοροαποφεύγουν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.
Η PriceWaterHouseCoopers έχει βοηθήσει πολυεθνικές εταιρείες να ολοκληρώσουν τουλάχιστον 548 συμφωνίες με τις αρχές του Λουξεμβούργου από το 2002 μέχρι το 2010. Αυτό το κρυφό σύστημα έχει βοηθήσει τις εταιρείες μέσω ενός πολύπλοκου φορολογικού συστήματος να γλιτώσουν δισεκατομμύρια φόρων. Οι οικονομικές αρχές του Λουξεμβούργου έκλειναν γραπτές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις.
Πολλές από τις κρυφές συμφωνίες εκμεταλλεύονται διεθνείς συμφωνίες μεταξύ κρατών που επιτρέπουν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως αυτό που ισχύει για το Λουξεμβούργο.
Δ. Παπαδημούλης στην Κομισιόν: «Ποιο είναι το ύψος της φοροαποφυγής της ελληνικής EFG Group που κατέχει την Eurobank;»
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου που ευνοεί την φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιρειών, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «εκτιμήσει το ύψος της φοροαποφυγής των ελληνικών εταιρειών που έχουν συνάψει φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο και συγκεκριμένα για την EFG Group, θυγατρική της οποίας είναι η συστημική τράπεζα Eurobank που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με δεκάδες δισεκατομμύρια».
Διαβάστε το αναλυτικό δημοσίευμα του Μπάμπη Μιχάλη στην Εφημερίδα των Συντακτών:
Η διαρροή απορρήτων εγγράφων συνολικού μεγέθους 28.000 σελίδων και η σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν 80 δημοσιογράφοι της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκάλυψαν ότι η Coca-Cola, η Deutsche Bank, η ΙΚΕΑκαι ακόμη 340 πολυεθνικές εταιρίες έχουν συνάψει πληθώρα μυστικών συμφωνιών με το Λουξεμβούργο που τους επέτρεψαν να αποφεύγουν τη φορολόγηση της πλειοψηφίας των κερδών τους και στερώντας πολύτιμα έσοδα από τις αιμορραγούσες οικονομικά κυβερνήσεις του πλανήτη.
Στα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνονται 548 ιδιωτικές «φορολογικές συμφωνίες», οι οποίες συνήφθησαν με τις αρχές του Λουξεμβούργου μεταξύ 2002 και 2009, με σκοπό να παρέχουν στις εν λόγω επιχειρήσεις ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό έρευνες για κάποιες από αυτές τις ειδικές φορολογικές συμφωνίες που το Λουξεμβούργο προσέφερε απλόχερα σε επιχειρήσεις, όπως η ιταλική Fiat και η Amazon. Ωστόσο η έρευνα αυτή είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το μέγεθος της μηχανήςφοροαποφυγής που είχαν στήσει οι μεγάλες εταιρίες ορκωτών λογιστών με τις αρχές του Λουξεμβούργου προς όφελος των κορυφαίων επιχειρήσεων του κόσμου.
Τα έγγραφα που ερευνήθηκαν περιλαμβάνουν μόνο τις συμφωνίες που διαπραγματεύθηκε για χάρη των πολυεθνικών με τις λουξεμβούργιες αρχές ηPricewaterhouseCoopers (PwC), μια εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιριών ορκωτών λογιστών του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των μυστικών συμφωνιών είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερο από τις 548, στις οποίες εμπλέκεται η PwC. Προκειμένου τα κέρδη των πολυεθνικών να μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο και να μπορεί να αξιοποιηθεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς εκεί, αξιοποιήθηκαν μια σειρά από τεχνάσματα με επίκεντρο τις ενδοομιλικές συναλλαγές των επιχειρήσεων.
Δείτε ΕΔΩ τα έγγραφα.
Ο αμερικανικός κολοσσός ταχυμεταφορών FedEx Corp. ίδρυσε για παράδειγμα δύο θυγατρικές στο Λουξεμβούργο με σκοπό τη μεταφορά των κερδών της των θυγατρικών της στο Μεξικό, τη Γαλλία και τη Βραζιλία -όπου η φορολογία ήταν υψηλή- προς τη θυγατρική της στο Χονγκ Κονγκ.Τα περισσότερα από αυτά τα κέρδη μεταφέρθηκαν στο Λουξεμβούργο με τη μορφή αφορολογήτων μερισμάτων. Οι αρχές του Μεγάλου Δουκάτου παρείχαν στη Fedex συμφωνία, η οποία φορολογούσε μόνο το 0,25% του εκτός μερισμάτων εισοδήματος της Fedex ενώ άφηνε το υπόλοιπο 99,75% αφορολόγητο. Οι 343 εταιρίες που κατέφυγαν στη «Χώρα των Θαυμάτων» αναζητώντας ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες προέρχονται από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Είναι μεγάλες τράπεζες, εταιρίες ιδιωτικών συμμετοχών, hedge funds, εταιρίες ακινήτων, μεταποίησης, λιανικού εμπορίου, τροφίμων, μίντια, φαρμακευτικές κ.α..
Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν σε μια περίεργη χρονική συγκυρία, μερικά μόλις εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που επί είκοσι περίπου έτη διετέλεσε πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου.
πηγη