Μετά τις ΗΠΑ ο Τσίπρας «πετάει» για Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Ν. Αφρική
Πάντως, τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ταξιδιωτική ατζέντα του περιλαμβάνονται, εκτός από τους παραδοσιακούς, και οι αναδυόμενοι πόλοι γεωπολιτικής και οικονομικής ισχύος. Δεν είναι τυχαίες οι συχνές αναφορές του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του υπεύθυνου για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, στα BRICS. Μετά τη Βραζιλία, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει – μέσα στο επόμενο τρίμηνο ή και εξάμηνο – να πραγματοποιήσει επισκέψεις στη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τη Νότιο Αφρική, όλες τις χώρες δηλαδή που συναποτελούν την άτυπη συμμαχία των αναδυόμενων οικονομιών. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμαζόμενη για το ενδεχόμενο της διακυβέρνησης, φαίνεται να προσβλέπει σε συμμαχίες με τις παραπάνω χώρες, προκειμένου να εξασφαλίσει την οικονομική και πολιτική τους στήριξη στην περίπτωση που προκύψει στην Ελλάδα κυβέρνηση με κορμό το σχήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα Brics
Μιλώντας την Παρασκευή 11/1 στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωνε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αναζητήσει συμμάχους «παντού» και ιδιαίτερα σε χώρες «που έχουν καταφέρει να ισχυροποιήσουν την παρέμβασή τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. «Αυτήν τη στιγμή οι αναδυόμενες οικονομίες, τα λεγόμενα BRICS, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Νότια Αφρική» υπογράμμισε «σχεδιάζουν μια συνεργασία που μπορεί να εκπλήξει το επόμενο διάστημα την παγκόσμια κοινή γνώμη, σχεδιάζουν ακόμα και τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα δικό τους Νομισματικό Ταμείο, ενδεχομένως κι ένα δικό τους νόμισμα για τις συναλλαγές τους. Είναι ένας ισχυρός παίκτης στην παγκόσμια σκακιέρα, που πρέπει να τον υπολογίζουμε».
Επίσης, σε άρθρο του στα «Νέα» (12.1) για το ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ στη Λατινική Αμερική ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωνε τη σημασία των BRICS καθώς στο πλαίσιο της συμμαχίας αυτής «συζητούνται πρωτοβουλίες για ένα διεθνές “λογιστικό χρήμα” και για ένα εναλλακτικό Διεθνές Ταμείο βοήθειας σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση με όρους ριζικά διαφορετικούς από εκείνους του ΔΝΤ». Όπως και στην περίπτωση της Βραζιλίας και της Αργεντινής, έτσι και στα υπόλοιπα BRICS στόχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες «διμερών» ή «πολυμερών» συνεργασιών, εκτός από το επίπεδο των πρώτων υλών και βασικών αγαθών, και σε τομείς όπως η βιομηχανία, η έρευνα και η καινοτομία.