Όσμπορν: Πιθανώς αναγκαία η θυσία της Ελλάδας για τη σωτηρία του ευρώ
O βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, αναρωτήθηκε μήπως χρειάζεται η έξοδος της Ελλάδας για να σωθεί το ευρώ
Την οργή των αξιωματούχων της ευρωζώνης αναμένεται να προκαλέσει η νέα δημόσια παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν. Ο Βρετανός αξιωματούχος μίλησε στην ουσία για πιθανότητα να χρειαστεί η θυσία της Ελλάδας ώστε να ενεργοποιηθεί η Γερμανία για να αντιμετωπίσει την κρίση του ευρώ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Λονδίνο, ο κ. Όσμπορν αναρωτήθηκε μήπως η γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη για να εξηγήσει στους γερμανούς πολίτες ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες ενέργειες (για τη σωτηρία του ευρώ), όπως η τραπεζική ένωση ή το ευρωομόλογο ή κάτι άλλο ισοδύναμο. «Υποψιάζομαι ότι αν είχαμε εδώ έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης δε θα ήξερε πραγματικά την απάντηση σε αυτό», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.
Ο κ. Όσμπορν επέκρινε επίσης την ευρωζώνη για το χειρισμό της κρίσης στην Ισπανία, σχολιάζοντας ότι το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών είναι «πολύ λίγο και πολύ αργοπορημένο», προσθέτοντας ότι τα χρήματα δεν έπρεπε να δοθούν μέσω της ισπανικής κυβέρνησης αλλά απευθείας ως κεφαλαιακή ένεση. Τέτοιες ανεπαρκείς και καθυστερημένες αντιδράσεις παρατείνουν την αβεβαιότητα στην ευρωζώνη και την καθιστούν εύθραυστη, πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.
Τάχθηκε για μία ακόμα φορά υπέρ της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη, αλλά ξεκαθάρισε πάλι ότι η Βρετανία θα μείνει εκτός, προστατεύοντας τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Σίτι.
Ο κ. Όσμπορν παραδέχθηκε εξάλλου ότι είχαν γίνει λάθος εκτιμήσεις στην κατάρτιση του βρετανικού προϋπολογισμού, γεγονός που υποχρέωσε την κυβέρνηση να αποσύρει ορισμένα οικονομικά μέτρα. Ζήτησε παράλληλα από τους επιχειρηματίες να συνδράμουν την κυβέρνηση ώστε να πειστούν οι Βρετανοί για τη σκοπιμότητα της μείωσης του ανώτερου φορολογικού συντελεστή στο 40%, μετά την αρχική μείωση από το 50% στο 45%.