ΣΥΡΙΖΑ του 2012 και… ΣΥΡΙΖΑ του 2015: Ένα κόμμα, δύο διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις!
05/01/2015
Τα επτά ζητήματα - κλειδιά όπου ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε εν μέρει θέση
Ενόσω η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου πλησιάζει και το ενδεχόμενο κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό, η ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος μεταξύ του 2012 και του 2015 αποκτά αποκλίνουσα τάση.
Μάλιστα, κοινή συνισταμένη όλων αποτελεί το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 εμφανίζεται περισσότερο μυαλωμένος και λιγότερο ριζοσπαστικός εν συγκρίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012.
Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί, πως η «μαγιά» των θέσεων παραμένει ίδια, αλλά σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύεται περισσότερο λειωμένο και εξομαλυμένο.
Άλλωστε, το γεγονός πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν λησμονήσει εντελώς τη φράση «μονομερείς κινήσεις» αποδεικνύει τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό.
Για του λόγου το αληθές, αξίζει να αναλυθεί η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για επτά φλέγοντα ζητήματα αλλά και να διαγνωστούν οι μετατοπίσεις του κόμματος μεταξύ του 2012 και του 2015:
1. Χρέος: Το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για άμεση αναστολή των τόκων και της αποπληρωμής του χρέους.
Σήμερα, μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, που ανήκει στον επίσημο τομέα, και αποπληρωμή των τόκων με ρήτρα ανάπτυξης.
Άλλωστε, τους τελευταίους μήνες, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συναντηθεί πολλάκις με διάφορους επενδυτές, προκειμένου να ανιχνευθούν τα όρια διαπραγμάτευσης επί του δημόσιου χρέους.
2. Χρηματοδότηση: Το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για απευθείας χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΚΤ, ενώ το 2015 ζητά μία πιο εφικτή λύση, την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
3. Δημόσιες δαπάνες/επενδύσεις: Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αξιώνει την εξαίρεση των δημόσιων δαπανών από το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της Ε.Ε. αλλά και ένα ευρωπαϊκό New Deal, το οποίο θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.
Φυσικά, η παραπάνω θέση δεν βρίσκει κανένα κοινό σημείο με το 2012, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κινούταν σε περισσότερο αντι-ευρωπαϊκές πολιτικές.
4. Τράπεζες: Το 2012, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε εθνικοποίηση των ελληνικών τραπεζών και καταπολέμηση της εκροής κεφαλαίων στο εξωτερικό, επιβάλλοντας κεφαλαιακούς περιορισμούς.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως οι καταθέσεις είναι απολύτως εγγυημένες.
5. Φορολογία: Το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε την αύξηση του ατομικού φόρου εισοδήματος στο 75% για τα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και την αύξηση της εταιρικής φορολογίας στο ευρωπαϊκό μέσον όρο.
Σήμερα, επιδιώκει μία περισσότερο ρεαλιστική φορολογική πολιτική, αξιώνοντας αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ αλλά και κατάργηση του φόρου ακινήτων.
6. Εξωτερική πολιτική: Το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σύνολο των ευρωπαϊκών συνθηκών. Μάλιστα, αξίωνε την απόσυρση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων εντός της χώρας.
Πλέον, οι τόνοι σχετικά τόσο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με το ΝΑΤΟ έχουν εξομαλυνθεί σημαντικά.
7. Στρατός: Το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Παράλληλα,μιλούσε για αποστρατιωτικοποίηση της ακτοφυλακής και τους λιμενικού.
Σήμερα, ο Τσίπρας φαίνεται πως στηρίζει τους Έλληνες στρατιωτικούς, στα πλαίσια διεύρυνσης των ψηφοφόρων του κόμματος.
Βέβαια, παρά τη σημαντική μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ σε μία σειρά θεμάτων, υπάρχουν ακόμη στελέχη του κόμματος - όπως η Αριστερή Πλατφόρμα υπό τον Π. Λαφαζάνη - όπου εμμένουν στη ρητορική του 2012, συγκροτώντας την εσωτερική "αντιπολίτευση" στον Αλέξη Τσίπρα.
ζαλιστηκαν απο τις πολλες κολοτουμπες