Η Χούντα
Στρατιωτική Δικτατορία (1967-1974) και Μεταπολίτευση
Το διάλειμμα της περιόδου 1963-1967 έκλεισε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Χιλιάδες συλλήψεις πολιτών έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας εκείνης, τους οποίους οι στρατιωτικοί συγκέντρωσαν στον Iππόδρομο του Φαλήρου. Εκεί δολοφονήθηκε, την πρώτη νύχτα, ο Παναγιώτης Eλής, παλιότερα εκτοπισμένος στον 'Αη-Στράτη. Σημειώθηκαν επίσης βίαιες επιθέσεις κατά των κρατουμένων. Η πιο χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του ξυλοδαρμού του Ηλία Ηλιού, ο οποίος τιμωρήθηκε τότε, παρά τη μεγάλη ηλικία του, γιατί είχε καταγγείλει στη Βουλή τη συνωμοσία του Γ. Παπαδόπουλου για το υποτιθέμενο κομμουνιστικό σαμποτάζ στον Έβρο.
Γυάρος
Με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου αναβίωσε το κλειστό από το 1960 στρατόπεδο-φυλακή της Γυάρου. Οι πρώτοι 6.118 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν εκεί με αρματαγωγά του Στόλου στις 28 Απριλίου. Τελικά ο αριθμός τους έφθασε τις 7.500. Από αυτούς περίπου 1.000 έμεναν στο κτήριο των φυλακών, οι υπόλοιποι σε σκηνές.
H διεθνής κατακραυγή και η απόπειρα της χούντας να προχωρήσει σε "εκδημοκρατισμό" του καθεστώτος οδήγησαν στην κατάργηση του στρατοπέδου και στην απόλυση των κρατουμένων το καλοκαίρι του 1973. Από τον Φεβρουάριο του 1974, μετά την ανατροπή του Γ. Παπαδόπουλου από τον Δ. Ιωαννίδη, και έως την πτώση της χούντας η Γυάρος χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως φυλακή για 44 πολιτικούς κρατούμενους.
Λέρος
Στη Λέρο δημιουργήθηκαν δύο στρατόπεδα, στο Παρθένι και στο Λακκί, για να αποσυμφορηθεί η φυλακή της Γυάρου. Στο Παρθένι οι παλιοί ιταλικοί στρατώνες χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμονή της φρουράς, ενώ οι αποθήκες πυρομαχικών στέγασαν 450 κρατούμενους. Ήταν κτήρια τελείως ακατάλληλα για διαμονή ανθρώπων, καθώς δεν είχαν κανονικά παράθυρα παρά μόνο φεγγίτες στα υψηλότερα σημεία των τοίχων, απ' όπου δεν μπορούσε να περάσει το φως του ήλιου.
Ανάλογες ήταν οι συνθήκες κράτησης και στο Λακκί, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι. Σε τετραώροφα κτήρια, εγκαταλελειμμένους στρατώνες της περιόδου της ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα, στεγάσθηκαν περίπου 1.200 πολιτικοί κρατούμενοι.
Το έμβλημα της Χούντας: Συλλαμβάνονται οι πολιτικοί, περιορίζονται τα πολιτικά δικαιώματα του λαού, λογοκρίνονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα βιβλία και τα έργα τέχνης. Στους τόπους εξορίας (Μακρόνησος,
Γυάρος, Άη Στράτης,
Λέρος) σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στέλνονται χιλιάδες πολιτικοί εξόριστοι, αντιφρονούντες πολίτες .
γυαρος λερος κλπ 10000
αν βαλεις και αη στρατη μακρονησο αλλοι τοσοι
20000