για τον σιδερά που ρώτησε.
η αριστερά ή η δεξιά δεν είναι θέμα οικονομικής κατάστασης αλλά κοινωνικής κοσμοθεωρίας.
ο δεξιός συνήθως θέλει να επιτύχει γράφοντας στα παπάρια του τον τρόπο και την κοινωνία δικαιολογώντας κάθε μέσο για να φτάσει στο στόχο.
ο αριστερός συνήθως επιτυγχάνει κυρίως λόγω κοινωνικών δεσμών και αλληλοβοήθειας ομοιδεατών.
δεν έχω δει ποτέ δεξιό (πλην της εξ αίματος σχέσης) να βοηθάει άλλον πλην των περιπτώσεων ιδιοτέλειας.
έχω γνωρίσει πολλούς αριστερούς που βοηθάνε χωρίς να περιμένουν τίποτα. απλά επιστρέφεται αργότερα η βοήθεια με άλλο τρόπο.
χοντρικά ο αριστερός βασίζεται στην κοινωνική επιτυχία, ο δεξιός στο τζάκι, την καταγωγή ή την προσωπική κωλοφαρδία.
Πριν από 40-50 χρόνια η πολιτική τοποθέτηση ήταν κυρίως θέμα θέμα οικονομικής κατάστασης
που συνοδευόταν βεβαίως από μία γενικότερη κοινωνική κοσμοθεωρία λιγότερο ή περισσότερο συγκροτημένη.
ο δεξιός του '60 π.χ. με τις αγκυλώσεις του και τις φοβίες του δε νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σχέση με το δεξιό του 2000 που μπορεί να ψηφίζει νδ, πασοκ ή και αριστερά και που όπως λες, και συμφωνούμε εδώ, δικαιολογεί τα πάντα μέσα του και γύρω του για να φτάσει στο προσωπικό και οικογενειακό βόλεμα.
υπάρχει μία μετάλλαξη των πολιτικών κομμάτων, κινημάτων και ιδεολογιών καθώς και των ανθρώπινων χαρακτήρων ή καλυτερα των πολιτικών και κοινωνικών χαρακτήρων που απορρέουν από αυτά.
δυστυχώς ή ευτυχώς η πολιτική τοποθέτηση δεν συμπίπτει και δεν καθορίζει την κοινωνική συμπεριφορά οποτε τα οποια συμπεράσματα είναι πολύ απλουστευμένα και λαθεμένα.
προσωπικά έχω συναντήσει δεξιούς ψηφοφόρους να είναι αριστερότατοι κοινωνικά και αριστερούς να είναι παρτάκηδες και ανήθικοι όπως και το αντίστροφο φυσικά.
οι κοινωνικοί δεσμοί και οι δεσμοι αλληλοβοήθειας έχουν σχεδόν διαρραγεί μαζί με την ελληνική κοινωνία, που με τους στόχους που έθεσε τις τελευταίες δεκαετίες, πάει στον πάτο.
όταν τον πιάσει θα ακουστεί ο οξύς ήχος, όπως ένα μπουκάλι που πέφτει σε σιδερένιο τενεκέ, από όλους..αριστερούς και δεξιούς......