[size=20pt]Νίτσα
διάβασε και αυτό το "ΣΚΟΥΠΙΔΙ"..[/size]
«Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ»
Ως γνωστόν, η Ελλάς δεν πολέμησε στον Δεύτερο "Αττίλα" (14 - 16 Αυγούστου 1974), επειδή ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής βροντοφώναξε το περίφημο "Η Κύπρος κείται μακράν".
Την άνοιξη του 1987 ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να ανοίξει τον "Φάκελο της Κύπρου" και συνέστησε Κοινοβουλευτική Επιτροπή που έλαβε καταθέσεις από όλους τους πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης, συμπεριλαμβανομένων των Γ. Παπαδόπουλου - Δ. Ιωαννίδη. Κατέθεσαν συνολικά 131 άτομα και η Επιτροπή κατέθεσε τα δύο πορίσματά της (ένα του ΠΑΣΟΚ και ένα της Ν.Δ.) στις 31 Οκτωβρίου 1988 στον τότε Πρόεδρο της Βουλής Γιάννη Αλευρά.
Τα δύο πορίσματα (γύρω στις 250 σελίδες το καθένα) είναι κυριολεκτικώς για γέλια. Μεταξύ άλλων ρίχνουν ευθύνες στους Αμερικανούς, στους Αγγλους, ακόμη και στους …Σοβιετικούς!
"Φάκελος της Κύπρου" το πιο σύντομο ανέκδοτο
Φυσικά, απ' όλη αυτή την ιστορία δεν βγήκε τίποτα. Στην κυριολεξία, ο διαβόητος "Φάκελος της Κύπρου" αντί να ανοίξει - όπως είχε υποσχεθεί τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου - έκλεισε οριστικά. Ουδείς ποτέ έμαθε τι κατέθεσαν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της τραγωδίας εκείνης, ο Μίμης Ιωαννίδης, ο Γρηγόρης Μπονάνος, ο Πέτρος Αραπάκης, ο Αλέξανδρος Παπανικολάου, ο Μιχάλης Γεωργίτσης και τα άλλα παιδιά.
Η Βουλή των Ελλήνων απαγορεύει μέχρι σήμερα (20 χρόνια μετά!) την πρόσβαση του οποιουδήποτε στο υλικό των καταθέσεων που έλαβε η Επιτροπή για τον "Φάκελο" της Κύπρου. Όλες οι καταθέσεις θεωρούνται άκρως απόρρητες, δεν πρόκειται να βγουν στην δημοσιότητα ούτε στα επόμενα 30 χρόνια και ορισμένοι που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα ισχυρίζονται το ανήκουστο: Οι καταθέσεις αυτές δεν υπάρχουν διότι το πολιτικό κατεστημένο φρόντισε να τις πολτοποιήσει. Συνεπώς, από τον διαβόητο «Φάκελο» απομένουν μόνο τα γελοία πορίσματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δεν λένε ούτε λέξη για τις ευθύνες του Εθνάρχη Καραμανλή. Μόνο το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ Κ. Καραμανλής και Ε. Αβέρωφ στις Η.Π.Α. το 1961ψελλίζει κάτι εναντίον του Ευάγγελου Αβέρωφ.
Την άνοιξη του 1988, μερικούς μήνες πριν ξεκινήσει η περιπέτεια της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου, κι ενώ η Επιτροπή για τον «Φάκελο», είχε ολοκληρώσει την λήψη των καταθέσεων, έγινε στην Βουλή συζήτηση σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών για την Τραγωδία της Κύπρου.
Κατά την διάρκεια αυτής της ιστορικής Συνεδρίας ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κατά τον Δεύτερο "Αττίλα" και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Αβέρωφ ανέλαβε να μας εξηγήσει πόσο ανίκανη ήταν η Ελλάδα το καλοκαίρι του 1974 να πολεμήσει την Τουρκία και ότι επομένως είχε δίκιο ο "Εθνάρχης Καραμανλής που βροντοφώναξε το ιστορικό εκείνο "Η Κύπρος κείται μακράν".
Επειδή η ομιλία εκείνη του Ευάγγελου Αβέρωφ δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ στον Τύπο, ο "Ελεύθερος Κόσμος" την απομαγνητοφωνεί σήμερα επί λέξει, για να καταλάβετε πώς σκεπτόταν το 1974 ο Καραμανλής και το περιβάλλον του.
Πώς ο Αβέρωφ δικαιολόγησε την ηττοπάθεια του "Εθνάρχη"
Ευάγγελος Αβέρωφ: "Μας κατηγόρησαν τότε γιατί δεν εστείλαμε στην Κύπρο τα "Φάντομ". "Φάντομ" είχαμε παραλάβει 18 εν συνόλω. Με διαταγή του Καραμανλή εστάθμευαν στην Κρήτη, δια να είναι έτοιμα να πάνε στην Κύπρο. Το ένα εχάλασε κατά την προσγείωση, διότι δεν είχαν εκπαιδευτεί ακόμη οι αεροπόροι τους στο νέο αυτό όπλο. Και τόσο πολύ δεν είχαν εκπαιδευθεί, ώστε κατά την συντηρητική προσγείωση το ένα αχρηστεύθη.
Αλλά και πέραν αυτού: Εάν επήγαιναν, δια να έχουν καύσιμα και να μπορούν να γυρίσουν, θα έπρεπε να μείνουν υπεράνω της Κύπρου μόνο πέντε έως οκτώ λεπτά. Ποιος τρελός θα έστελνε αυτά τα αεροπλάνα τα τόσο χρήσιμα για το μέλλον, να κινδυνεύσουν να ριχθούν από τους Τούρκους; Διότι οι Τούρκοι στα νότια παράλια είχαν τρία ραντάρ και διάφορα αεροδρόμια, από τα οποία μπορούσαν να σηκώσουν πενήντα δικά τους αεροπλάνα και να τα ρίξουν.Η Χούντα έστειλε αεροπλάνα και από κακή συνεννόηση το ένα κατερρίφθη από την Εθνοφρουρά και σκοτώθηκαν τόσα παιδιά.
Ελέχθη διά τα υποβρύχια, για τον στόλο ο οποίος έπρεπε να πάει στην Κύπρο. Ο υπερπατριωτισμός μας κάνει να διαστρέφουμε θα τα πράγματα. Λησμονείτε ότι οι Τούρκοι είχανε εκλάβει τρία αντιτορπιλλικά τους για δικά μας και με τρία αεροπλάνα εβούλιαξαν το ένα και έβλαψαν πολύ σοβαρά το άλλο; Θέλατε με τέτοιαν έλλειψη αεροπορικής καλύψεως δικής μας, με πλήρη και συνεχή κάλυψη δική τους να στείλουμε τον Στόλο μας στην Κύπρο, να μην μπορούμε να υπερασπιστούμε έπειτα τα άλλα νησιά;
Ομιλήσατε για τα υποβρύχια. Σας πληροφορώ ότι οι Τούρκοι εκείνη την εποχή είχαν μπροστά στην Κύπρο τρία υποβρύχια εν ακινησία, τα οποία με τα μηχανήματα Sonar, συνελάμβαναν παν υποβρύχιο που θα συναντούσαν. Και θα στέλναμε τα καινούργια μας υποβρύχια, τα οποία ίσως θα εκαλούντο να υπερασπιστούν τα νησιά μας, να πέσουν ως πρόβατα επί σφαγή;"!
Αυτά είχε πει την άνοιξη του 1988 μέσα στην Ελληνική Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμύνης επί Δευτέρου "Αττίλα" Ευάγγελος Αβέρωφ, για να δικαιολογήσει την μειοδοτική φράση του πάτρωνά του "Εθνάρχη" Καραμανλή "Η Κύπρος κείται μακράν". Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, αν ο Ελληνικός Στρατός ήταν και είναι ανίκανος να υπερασπιστεί την Κύπρο και να αντεπεξέλθει σε μία πολεμική σύγκρουση με τους Τούρκους, ας μας το πουν να το ξέρουμε.
Για να πάψουμε να πληρώνουμε τόσα δισεκατομμύρια προκειμένου να συντηρούμε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε, ας τα δώσουμε για την ανακούφιση των πεινώντων και διψώντων ξένων Μεταναστών και ας κηρύξουμε την Ελλάδα χώρα Ειρήνης και Συναδέλφωσης των Λαών. "Τι τα θέλουμε τα όπλα. Τα κανόνια, τα σπαθιά; Ας τα κάνουμε εργαλεία, να δουλεύει η εργατιά" όπως έλεγε και το περίφημο τραγουδάκι των κομμουνιστών την δεκαετία του 1940.
ΑΥΤΑ....