Λοιπόν, κατ’ αρχήν καλημέρα σε όλες και όλους!
Καλημέρα!
Χαίρω πολύ που λαμβάνει τέτοια τροπή η συζήτηση διότι έτσι αποκαλύπτονται και άλλες πτυχές της ιδεολογίας του κάθε ενός. Αυτό μπορεί να φέρει ανακάτεμα της τράπουλας και στο «απ’ εκεί» μπλοκ και στο «απ’ εδώ» . (μην πιαστούμε από τον όρο και αρχίσουμε τις ταμπελίτσες…).
Δεν πιάνομαι από τον όρο. Απλά καλό θα ήταν στο μυαλό σου να μην αντιμετωπίζεις την κατάσταση με "απο'δω" κι "απο' κει" μπλοκ. Ξεχωριστές μονάδες είμαστε που αν αρχίσει ο καθένας να γράφει τα δικά του οι ασυμφωνίες θα είναι άπειρες. Το να τα χωρίσεις σε δεξά ζερβά και πάλι βολικό φαίνεται με την πρώτη ματιά αλλά κυοφορεί κινδύνους.
Επισημαίνω, το να το λες χάρην ευκολίας για να πάμε παρακάτω είναι φυσικό. Το πώς το αντιμετωπίζεις εις βάθος είναι αυτό στο οποίο έχω πιθανή ένσταση.
Ξεκινάμε από τη γνώση της τέχνης του υδραυλικού.[glow=red,2,300] Αυτό που πληρώνεις εσύ είναι το να σου γίνει η δουλειά.[/glow]
Αυτό όντως είναι αυτό που πληρώνεις σήμερα. Σωστό ή λάθος?
Γιατί με αυτή την αρχή καταλήγουμε σε πολλές καταστάσεις δυσάρεστες όπως, αδυναμία κοστολόγησης ενός έργου ("εγώ να σ'το φτιάξω δε θες? Ε μη σε νοιάζει από κει και πέρα τι αντικατοπτρίζουν τα φράγκα που μου δίνεις!"), εκμετάλλευση εργαζόμενου ("Να φτιαχτεί η βρύση δε θες? Ε σκάσε σε μένα τα φράγκα που είμαι αφεντικό και το πόσα εξ αυτών θα καταλήξουν στο μάστορα που θα σ'τη φτιάξει να μη σε νοιάζει") και πολλά άλλα όμορφα.....
Το τί αντικατοπτρίζει το τίμημα που πληρώνεις είναι άλλο. Εγώ θα σου πω ότι αντικατοπτρίζει και το κόστος ευκαιρίας που είχε ο άνθρωπος που σου κάνει τη δουλειά τώρα.[glow=red,2,300] Το κόστος ευκαιρίας είναι το κόστος που έχει να πάει να μάθει υδραυλικός και να εκπαιδευτεί σε αυτό αντί να κάνει κάτι άλλο[/glow]. [glow=red,2,300]Εάν δεν είχε κάνει αυτό τότε δεν θα ήταν εκεί να σου κάνει τη δουλειά.[/glow] Οπωσδήποτε πρέπει να μπει λοιπόν μέσα το ότι σπούδασε υδραυλικός. Δεν παίρνεις όποιον να’ ναι για τη δουλειά αλλά αυτόν που σπούδασε υδραυλικός. [glow=red,2,300]Ακόμη, πρέπει να αντικατοπτριστεί ο χρόνος του εκείνη την ώρα. Είναι και αυτό κόστος ευκαιρίας. Δηλαδή αντί να είναι σε εσένα θα μπορούσε να είναι σε άλλον πελάτη, ή να ξεκουράζεται, ή να παίζει με το παιδί του κτλ.[/glow] Επίσης, θα πρέπει να αντικατοπτριστεί το ότι έχει δαπανήσει κάποια χρήματα για εργαλεία. Μπορεί να μην είναι εντάσεως κεφαλαίου η εργασία αυτή αλλά το να έχει εργαλεία είναι βασικό για τη δουλειά που κάνει. Αυτό που δεν είναι βασικό είναι εάν θα είναι παλιά ή νέα, αρκεί να κάνουν τη δουλειά που πρέπει.
Συνεπώς η κοινωνία "χρωστάει" στον υδραυλικό το ότι είναι υδραυλικός??
Όχι. Ο υδραυλικός "χρωστάει" στην κοινωνία ότι είναι υδραυλικός. Επανερχόμαστε σε αυτό που είπα πριν, ότι δηλαδή ο υδραυλικός επέλεξε να γίνει υδραυλικός γιατί του άρεσε, η κοινωνία φρόντισε να του προσφέρει βιβλία, εκπαίδευση, ανθρώπους να τον διδάξουν, σχολείο για να πάει να διδαχτεί και πάει λέγοντας. Ο υδραυλικός, με το να γίνει ένας σωστός τεχνίτης, ξεπληρώνει στην κοινωνία αρχικά το "χρέος" του. Αυτά που κόστισε δηλαδή σε αυτήν το να γίνει αυτός υδραυλικός.
Ο χρόνος ο οποίος αναφέρεις, δεν είναι "έργο". Το τι θα μπορούσε να κάνει με αυτόν το χρόνο είναι δική του δουλειά. Αντιστοίχως, αν δεχτούμε ότι πρέπει να πληρώνουμε το χρόνο ενός εργαζομένου, τότε έναν αργό υδραυλικό θα έπρεπε να τον πληρώνουμε περισσότερα απ'ότι έναν γρήγορο. Έναν αργόσχολο που δεν έχει οικογένεια, θα έπρεπε να τον πληρώνουμε λιγότερα από έναν πολυάσχολο που έχει και παιδιά. Αυτό όμως ακούγεται παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό για το οποίο πληρώνεται ο υδραυλικός είναι η αντικατάσταση/επιδιόρθωση μιας βρύσης κι όχι το πόσο χρόνο θα του πάρει ούτε το τι θα μπορούσε να κάνει με αυτό το χρόνο αν δεν έφτιαχνε τη δική μας βρύση.
Εδώ βέβαια, σε μία γενικότερη ανάλυση πιθανόν να καταλήγαμε ότι το ΜΟΝΟ για το οποίο πρέπει να πληρώνεται κάποιος είναι ο "χρόνος" του. Ο "χρόνος" βέβαια με μία πολύ πολύ ευρεία έννοια. Αυτό όμως είναι άλλη κουβέντα και δεν μπορεί να βοηθήσει την συζήτηση στη φάση που βρισκόμαστε τώρα.
Για τα εργαλεία συμφωνώ, σ'το ανέφερα και στο χθεσινό ποστ.
Μετά πάμε λοιπόν στη λεγόμενη επιχειρηματικότητα. Άλλο καλός υδραυλικός άλλο καλός επιχειρηματίας. Το ότι κάποιος είναι καλύτερος από κάποιον άλλον στο να βρίσκει και να διατηρεί πελάτες, να μοιράζει μισθούς, να διαχειρίζεται το χρήμα που έρχεται στα χέρια του κτλ είναι άλλο πράγμα και εμπεριέχεται σε αυτά που είπα στην αρχή [glow=red,2,300](μυρίζομαι το τι πρέπει να κάνω και το πότε πρέπει να το κάνω ΆΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ - ΡΙΣΚΟ).[/glow]
Σε όλα αυτά παίζουν ρόλο νομοθεσία και φύση του επαγγέλματος, το πόσο εύκολα μπορείς να μπεις στο επάγγελμα, να διατηρηθείς μέσα, μακροχρόνια ζήτηση για την τέχνη του υδραυλικού, κατά πόσο επηρεάζει η τεχνολογία άρα το κεφάλαιο που μπορείς να επενδύσεις κτλ. Πάνω-κάτω όμως τα είπαμε αυτά που έπρεπε.
Διαφωνώ για το πληρώνεις τα εργαλεία και τα χέρια μου διότι εγώ μπορεί να μην γνωρίζω να τα χρησιμοποιώ ως υδραυλικός και αυτό είναι αντίκτυπος κυρίως του πόσο χρόνο έχω δαπανήσει να σπουδάσω υδραυλικός αλλά και πόσο εύκολα μαθαίνω κτλ.
Συμφωνώ στο ότι όταν ξεφύγεις και γίνεσαι επιχειρηματίας και έχεις άλλους στη δούλεψή σου παίζουν ρόλο κυρίως άλλα όπως η διαχείριση του κινδύνου που έχεις.
Η διαχείρηση κυνδύνου και το ρίσκο που αναφέρεις κι ανέφερα κι εγώ στο προηγούμενο ποστ λοιπόν, μετά από μία λογική αναγωγή προκειμένου να καθαρίσει το τοπίο βλέπουμε ότι καταλήγει σε λογική "τζόγου".
Έχω το θάρρος να ποντάρω με τον κίνδυνο να χάσω? Αν ναι τότε πρέπει να πληρωθώ αυτή μου τη γεμάτη θάρρος και ρίσκο ενέργεια. Ασχέτως με το "έργο" το οποίο παράγω, ασχέτως με οτιδήποτε σχετικό με το αντικείμενο, παρα μόνο με το ότι τζόγαρα.
Εάν αυτό είναι αποδεκτό (όπου σήμερα είναι κι όχι απλά αποδεκτό αλλά και προωθείται ιδιαιτέρως) τότε δεχόμαστε απλά το γεγονός ότι, όποιος, πέραν του θαρραλέου χαρακτήρα του, διαθέται και a priori μέσα για να πραγματοποιήσει μια τέτοια κίνηση είναι κι άξιος πληρωμής μεγαλύτερης από τον πραγματικό "τεχνίτη" ο οποίος είναι που θα φέρει το έργο εις πέρας. Είναι όμως?????
Θαρρώ πως όχι.