Παιδιά τί λέτε;
Είναι καλοδεχούμενες από εσάς ;;;
Άρθρο:
Νέες πρακτικές υιοθετούν οι ιδιοκτήτες μπαρ και καφετεριών προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες και να τους προκαλέσουν «εξάρτηση». Η νέα πρακτική ακούει στο Τατιάνα, Ολγα, Μαρούσκα ή οποιοδήποτε άλλο, είναι νέα, όμορφη, καλλίγραμμη και προέρχεται από την πρώην Σοβιετική Ενωση.
Όλο και περισσότερα μπαρ και καφετέριες στη Ρόδο προσλαμβάνουν νεαρές ρωσίδες για την εξυπηρέτηση των πελατών τους και καταφέρνουν με τον τρόπο αυτό να δημιουργούν νέα δεδομένα για την επιχείρησή τους. Ρωσίδα δεν σημαίνει εκδιδόμενη κοπέλα. Απλώς είναι μια κοπέλα όμορφη ταυτόχρονα δεν έχει ιδιαίτερες μισθολογικές απαιτήσεις. Τα δύο αυτά στοιχεία δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων γυναικών οι οποίες διεκδικούν μια θέση σερβιτόρας.
Οι Ρωσίδες σερβιτόρες αυξάνονται όλο και περισσότερο και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ οι κοπέλες που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης βρίσκονται στη δεύτερη θέση της κλίμακας με τους περισσότερους εργαζομένους σε επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου, που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μικρής ηλικίας κορίτσια, από 18 ετών έως 25, εργάζονται για ένα μεροκάματο, όμως ταυτόχρονα η ομορφιά τους αποτελεί κράχτη για όλους εκείνους που αρέσκονται στο να βλέπουν το ωραίο φύλο. Η ομορφιά αυτή προκαλεί, ωστόσο και σοβαρά προβλήματα, καθώς η μεσογειακή γυναίκα δεν ανέχεται έστω και την σκέψη ότι κάποια μπορεί να τη συναγωνίζεται. Σε αυτό τον παράγοντα αποδίδονται και οι αντιδράσεις που ήδη ξεσήκωσε η είδηση πως σε χωριό της βόρειας πλευράς της νήσου Ρόδου θα λειτουργήσει καφετέρια με Ρωσίδες σερβιτόρες. Δεν θα πρόκειται για μπαρ με κονσομασιόν, αλλά για μια απλή καφετέρια, που το πρωί σερβίρει «φρεντουτσίνα» και «ρουμιτσίνα» και το απογευματάκι μπυρίτσες και άλλα οινοπνευματώδη. Όπως έγινε γνωστό, οι γυναίκες του χωριού έχουν αρχίσει να αντιδρούν και να δρομολογούν κινητοποιήσεις για να μην λειτουργήσει η συγκεκριμένη καφετέρια, ή τουλάχιστον να λειτουργήσει χωρίς την παρουσία των καλλίγραμμων κοριτσιών. Οι φόβοι των γυναικών αυτών δεν αφορούν μόνο τους συζύγους τους, αλλά και τους γιους τους, οι οποίοι ως γνήσιοι Έλληνες δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν «ενδιαφέροντα» ποδόγυρο χωρίς να τον διεκδικήσουν.
Οι Ρωσίδες, οι Ουκρανές και οι λοιπές κοπέλες από τη πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ φεύγουν από τον τόπο τους σε αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο. Στοιχεία που συγκέντρωσε η Δράση σε ό,τι αφορά στο βιοτικό επίπεδο των γυναικών αυτών δείχνουν δραματικές καταστάσεις. Εάν η νεαρή Ρωσίδα δεν παντρευτεί μέχρι τα 20 της χρόνια, τότε θεωρείται ότι θα βρεθεί στο ράφι. Οι ξυλοδαρμοί των γυναικών είναι υπόθεση ρουτίνας... Οι στατιστικές έδειξαν ότι 12.000 Ρωσίδες σκοτώνονται κάθε χρόνο από τους συζύγους τους. Οι γυναίκες αυτές στη χώρα τους αφού δουλέψουν σκληρά όλη την ημέρα, θα πληρωθούν πολύ λιγότερο απ' ό,τι οι άνδρες στα αντίστοιχα πόστα. Το χειρότερο απ' όλα όμως είναι η άρνηση των συντρόφων τους στο να παίρνουν μέτρα αντισύλληψης. Στις δέκα κυήσεις μόνο τέσσερις γυναίκες γεννούν ενώ οι υπόλοιπες έξι επιλέγουν την άμβλωση.
Όλα αυτά τα δεδομένα οδηγούν τις νεαρές προς την αναζήτηση καλύτερης τύχης και σε αυτό το όνειρο εισέρχονται σ ένα δρόμο που ουδείς μπορεί να γνωρίζει για το που αυτός θα οδηγήσει. Οι πιο τυχερές μπορεί να βρεθούν σε κάποιο καφέ για να εργαστούν ως σερβιτόρες ή σε κάποιο ξενοδοχείο καμαριέρες. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε κάποιο κακόφημο μπαρ και να πωλούν το κορμί τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η Ρόδος και γενικότερα η Δωδεκάνησος όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή τη πτυχή της κοινωνίας, αλλά επιπρόσθετα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Αμερικανικές υπηρεσίες έδειξαν ότι η διακίνηση αλλοδαπών γυναικών από τα νησιά μας είναι αυξημένη.