Να διακόψω λίγο την τιτανομαχία με τον τζέημς και να επιχειρήσω να απαντήσω στο βολταίρο:
1) Κανέίς δεν είπε ότι οι μετανάστες οδήγησαν το κράτος ή τους ιδιώτες να μειώσουν επισήμως μισθούς και παροχές. Αυτό που λέω είναι ότι αυξάνεται η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και γίνεται πιο εύκολη η καταπάτηση των όποιων δικαιωμάτων...
Γιατί; Λόγω υπερπροσφοράς εργατικών χεριών..Το αυτό ισχύει και για έλληνες, σε κλαδόςυ που υπάρχει υπερπροσφορά, πχ σε μηχανικούς ή δικηγορους που παίζουν μισθοί €700 και αυτοί με μπλοκάκι...
Κανένα χαρτί και καμία νομοθεσία δεν λύνει προβλήματα που άπτονται της προσφοράς και της ζήτησης...
2. Δεν ξέρω τί σχέση έχει η Γαλλία του 1962 με την Ελλάδα του 2010 ή τι σχέση εχουν γάλλοι πολίτες που επέστρεψαν στη μητρόπολη με ιρακινοαφγανοαφρικανούς (λαθρομετανάστες)...Ξερω όμως ότι ακόμη και σήμερα υπάρχει δυσκολία στην αφομοίωση των προερχομένων από το μαγκρεμπ (φάνηκε στα επεισόδια στα προάστια του παρισιόύ και άλλων πόλεων όπου πρωτοστάτησαν μετανάστες 2ης γενιας και ο Σαρκό αντιμετώπισε όπως έπρεπε) και ας ήταν γάλλοι πολίτες, ξέρω τη στάση της γαλλίας σε θεματα πολιτισμικών διαφοροποιήσεων (όρα μαντίλα) και ξέρω και τα ποσοστά του λεπέν και την υιοθέτηση της ατζέντας του Λεπέν από το Σαρκοζύ...
3. Η γερμανία είχε τεράστια προβλήματα από την ένωση και ακόμη και σήμερα υπάρχει βαθύ χάσμα μεταξύ ανατολικών και δυτικών...
Και μην ξεχνάς ότι δεν μιλάμε για μετανάστες από την άλλη άκρη του κόσμου αλλά από τη διπλανή πόλη, με κοινή καταγωγή, γλώσσα κτλ.
4. Αν η αρθρόα εισροή είναι κάτι τόσο καλό, γιατι η τουρκία που έχει ανάπτυξει δεν κρατά τους μετανάστες στο έδαφός της και τους στέλνει ενίοτε και με κρατική αρωγή στην Ελλάδα; Γιατί οι ΗΠΑ χτίζουν τείχη; Γιατί όλες οι χωρες αναθεωρούν προς το αυστηρότερο τη μεταναστευτική πολιτική τους; Γιατί σε όλη την ευρώπη όσα κόμματα έπαιξαν το χαρτί της σκληρής αντιμεταναστευτικης πολιτικής είχαν εκλογικά ωφέλη;
Δες ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη μετανάστευση στην αγγλία:
(έχει και καποια σημεία που συγκλίνουν με τις θέσεις σου)