Όλοι μιλάνε για κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής και μείωση της αγοραστικής δύναμης...
Αν οι μισθοί αυξήθηκαν πχ 10% και το κόστος ζωής κατά 20% δεν έχουμε ουσιαστική μείωση μισθών;
Το οποίο όμως κόστος ζωής δεν έχει σχέση με τους υπολογισμούς για τον εργατικό μισθό. Η σύγκριση δεν γίνεται για ονομαστικούς μισθούς αλλά λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός.
Σόρυ ρε βολταίρο αλλά μου είναι δύσκολο να δεχθώ ότι οι ένοικοι του πρώην εφετείου ή των κτιρίων πέριξ της πλατείας θεάτρου έχουν συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης...
Και από τα λίγα κολυβοοικονομικά που ξέρω, από πουθενά δεν συνάγεται ότι η αύξηση του εργατικού δυναμικού όταν η πίτα της αγοράς εργασίας μένει στάσιμη, οδηγεί στην ανάπτυξη...
Μάλλον στην ανεργία και στην εξαθλίωση οδηγεί...
Το σημερινό σκηνικό της οικονομίας ουδεμία σχέση έχει με αυτό παραμονές ολυμπιακών αγώνων ή ακόμη και του 2007, τόσο εν ελλάδι όσο και παγκοσμίως.
Τι ποσοστό αποτελούν οι ένοικοι του πρώην εφετείου;
Όταν έχουμε αναπτυσσόμενη οικονομία η αύξηση του εργατικού δυναμικού συντελεί πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη. Υπάρχει μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου που υπολογίζει τι ποσοστό της αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα οφείλεται στους μετανάστες.
Σε περίοδο κρίσης η ανεργία μπορεί να πλήττει περισσότερο τους μετανάστες σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι η συνολική ανεργία είναι μεγαλύτερη λόγω μεταναστών.
Η μελέτη που παραθέτεις είναι από ένα ινστιτούτο της αμερικής και αφορά στην αμερικάνικη οικονομία...
Αυτό απέχει πολύ από το "οι περισσότεροι οικονομολόγοι" και είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσο μια τέτοια μελέτη έχει κάποια αξία για την ευρωπαϊκή και ειδικά την ελληνική οικονομία.
Κάνεις λάθος.
Όπως λέει και η πρώτη παράγραφος της παράθεσης μου η συμφωνία για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στους μισθούς αφορά όλους γενικά τους οικονομολόγους.
Το φαινόμενο είναι διεθνές και το έχουν μελετήσει σε διάφορες χώρες.
Για παράδειγμα το 1962 όταν η Αλγερία απέκτησε την ανεξαρτησία της 900.000 Γάλλοι επαναπατρίστηκαν και εγκαταστάθηκαν κυρίως στο νότο της Γαλλίας με μηδαμινά αρνητικά αποτελέσματα στην ανεργία και τον μέσο μισθό.
Έχει μελετηθεί η εγκατάσταση μεγάλου αριθμού Ρώσων Εβραίων στο Ισραηλ. Καμία επίδραση στους μισθούς.
Το κυριώτερο: η μαζική είσοδος Ανατολικογερμανών στο εργατικό δυναμικό της Δυτικής Γερμανίας μετά την πτώση της Ανατολικής. Ξανά ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις.