Σχετικά με την πτώση του ευρώ και την άνοδο του μπατ.
Πρώτον. Ο λόγος που το ευρώ πέφτει δεν είναι το πιθανολογούμενο Grexit η Graccident όπως αφελώς κάποιοι ισχυρίζονται αλλά η ποσοτική χαλάρωση που ξεκίνησε ο Ντράγκι στην ΕΚΤ που ουσιαστικά σημαίνει τύπωμα νέου πληθωριστικού χρήματος και άρα πτώση του ευρώ. Παρένθεση. Για όσους μπορούν να διαβάζουν και πίσω απο τις γραμμές καλό είναι να δουν που δούλευε ο Ντράγκι πριν αναλάβει την ΕΚΤ και άρα πια είναι τα πραγματικά αφεντικά του, τα οποία παίρνοντας εγκαίρως κατάληλες θέσεις σε euro-dollar futures και options με μοχλεύσεις 1 προς 100 η 1 προς 200 βγάζουν τώρα αμύθητα ποσά. Οι πόλεμοι σήμερα με αυτό το τρόπο γίνονται, η δε υποδούλωση ολόκληρων λαών γίνεται μέσω της δημιουργίας ''αποικιών χρέους'' με τη συνεργασία πάντα των τοπικών ''φυλάρχων''.
Δεύτερον. Σε προηγούμενο ποστ μου είχα γράψει ότι η άνοδος του μπατ σίγουρα δυσχεραίνει τη θέση ενός τουρίστα που πληρώνεται σε ευρώ μια και αυξάνει το μπάτζετ του ταξιδιού συνολικά. Είχα όμως επίσης ισχυρισθεί ότι η συνολική άνοδος του μπάτζετ του ταξιδιού δεν είναι ποσοστιαία όση και η σχετική άνοδος του μπάτ. Οι κύριοι λόγοι είναι οι εξής Πρώτος, κάποιοι παράγοντες κόστους όπως το κόστος των εισητηρίων για παράδειγμα μένει αμετάβλητο (κυρίως λόγω μείωσης της τιμής των καυσίμων ). Δεύτερος η κρίση είναι σαν την ίωση μεταδοτική και τελικά η αγορά ( εφόσον δεν είναι χειραγωγούμενη ) αυτορυθμίζεται με βάση το κανόνα της αγοράς και της ζήτησης. Χωρίς λοιπον να παριστάνω τον προφήτη πιστεύω ότι το μπάτζετ ενός τουρίστα με ευρώ θα ανέβει αλλά όχι τόσο όσο η άνοδος του μπατ εξυπακούει.
Τρίτον. Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο. Αν ένα μεγάλο μέρος του πελατολογίου του τουρισμού της ταυλάνδης οι ευρωπαίοι, και οι ρώσοι, αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω εξασθένισης του νομίσματός του, και λόγω κρίσης αντιστοιχα, μοιραία η ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών θα μειωθεί, και άρα οι τιμές των υπηρεσιών θα πέσουν. Το ότι το υπόλοιπο μέρος του πελατολογίου ( κινέζοι, άραβες, γιαπωνέζοι κλπ ) θα μέινει ανεπηρέαστο, θα βελτιώσει μερικώς τη κατάσταση αλλά σίγουρα δεν θα ισοσταθμίσει εντελώς την μείωση. Το παραπάνω σενάριο μπορεί να μην είναι ακόμη εμφανές αλλά σίγουρα θα γίνει όταν η low season αρχίσει να δείχνει τα δόντια της. Είμαι περίεργος να δώ το σενάριο ποσοστικοποιημένο. Να δώ δηλαδή τα νούμερα κατά Ιούλιο η Αύγουστο φέτος όσον αφορά τιμές ξενοδοχείων, τιμές εστιατορίων, και κυρίως τιμές στα κορίτσια.
Τέταρτον. Το σενάριο που περιγράφω παραπάνω αναφέρεται σε μέσους όρους τιμών υπηρεσιών. Οπως έχω ήδη ξαναγράψει στα πολύ πάνω ράφια οι τιμές δεν επηρεάζονται απο τις κρίσεις. Οι ( όποιες !!) ferari και porche, που πουλήθηκαν στην ελλάδα, δεν έγιναν πιο φθηνές στην ελλάδα απο το 2004 στο 2015, ίδια τιμή έχουν. Με την ιδια λογική τα κορίτσια αστέρια τους δεν θα ρίξουν το κασέ τους γιατί απευθύνονται σε πελάτες για τους οποίους το 2500 μπατ Long Term δεν κάνει και μεγάλη διαφορά απο το 4000 μπατ Long Term. Υπάρχουν πράγματι πελάτες που τα 1500 μπατ διαφορά τα δίνουν άμα τους γυαλίσει μια γκόμενα γιατί έχουν κατάληλο οικονομικό υπόβαθρο. Οι συγκεκριμμένοι πελάτες όμως είναι ποσοστιαία λίγοι. Το θέμα λοιπον είναι πόσες γκόμενες ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία ( αστέρι ) και κυρίως πόσες γκόμενες νομίζουν ότι ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία.
Γιατί αν μια γκόμενα κάνει 2-3 μέρες να φορτωθεί νομίζοντας ότι είναι αστέρι, τότε θα ήθελα πραγματικά να δώ πόσο ακατέβατα είναι τα 2000 μπατ ακατέβατα LT.
Ενα από τα καλά της κρίσης είναι ότι προσγειώνει αυτούς που πετάνε στα σύνεφα στη πραγματικότητα. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.
Πέμπτον. Στα χρηματοοικονομικά υπάρχει ένας όρος που λέγεται hedging. Στα ελληνικά σημαίνει εξισορόπηση η ισοστάθμιση συναλαγματικού κινδύνου. Κοντολογίς αν ξέρεις ότι σε 4-5 μήνες θα χρειαστείς μπατ λόγω των διακοπών σου και επιπλέον εκτιμάς ότι στους επόμενους 4-5 μήνες το μπάτ θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει δραματικά τότε αγοράζεις κάποια μπατ σήμερα με τη τρέχουσα ισοτιμία ( εφόσον βέβαια έχεις κεφάλαιο ) και αποφεύγεις τη σχετική μελοντική άνοδο του μπάτ. Στη δουλειά μου το κάνω με το δολάριο αυτό συνέχεια γιατί αναγκάζομαι να αγοράζω προιόντα σε δολάριο και επηρεάζομαι άμεσα απο τη διακύμανση. Ξέρω βέβαια ότι στην οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε οι περισσότεροι σήμερα στην ελλάδα μάλλον γραφικός γίνομαι με αυτό που γράφω. Ισως όμως κάποιους λίγους να τους αφορά. Ας δούμε τι νόμισμα θα έχουμε φέτος τον Ιούλιο - Αύγουστο ( γιατί ούτε αυτό είναι σίγουρο ) και το ξανασκεπτόμαστε.
Πάνω απο όλα την υγεία μας να έχουμε και θα βρούμε τρόπο για την Land of Smile.