Νέα

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα enallaktikos
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 117
  • Εμφανίσεις 5K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
Εγγρ.
6 Οκτ 2018
Μηνύματα
9.502
Like
6.655
Πόντοι
1.106
Τον Αύγουστο του 2019 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) Γιάννης Μπασιάς ζήτησε επιμόνως από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη να προκηρύξει σε διαγωνισμό πέντε θαλάσσια οικόπεδα με πιθανολογούμενα κοιτάσματα (Εικόνα 1), δύο εκ των οποίων βρίσκονταν νότια της Κρήτης (γεωτεμάχια 4 και 5).
Η απάντηση που πήρε από τον κ. Χατζηδάκη ήταν ξεκάθαρα αρνητική: Του αναφέρθηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέες παραχωρήσεις. Ως γνωστόν οι τελευταίες παραχωρήσεις, που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τότε, αφορούσαν τις δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ της ΕΔΕΥ και δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο (δηλαδή των Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια, Εικόνα 1).
Η θέση του αρμόδιου υπουργού ήταν τότε πως οι παραχωρήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα θα ήταν οι τελευταίες και δεν θα έπρεπε να υπάρξει συνέχεια. Το λυπηρό αυτό γεγονός ήταν αρκετό για να μπλοκάρει την μοναδική ευκαιρία που διέθετε η χώρα μας τότε για να κατοχυρώσει δικαιώματα εξορύξεων, μέσω διμερών συμβάσεων νότια της Κρήτης, πριν συναφθεί το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης (νεοέμβριος του 2019). Έτσι χάθηκε η ευκαιρία να στηθεί ένα ανάχωμα, δεδομένου ότι τα συμβόλαια για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ανάμεσα στην Ελλάδα και σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες είναι συνολικής διάρκειας 43 ετών.Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία μας έκανε να διερωτηθούμε εάν και κατά πόσον τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεννόηση και συντονισμό για ένα ζωτικής εθνικής σημασίας ζήτημα. Το καλοκαίρι του 2019 ο υπουργός Ενέργειας κλωτσάει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε –με μελλοντικό οικονομικό όφελος και καθόλου κόστος– ένα νομικό, αλλά και πολιτικό ανάχωμα στις τουρκικές επεκτατικές επιδιώξεις.

Ένα σχεδόν χρόνο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών να υπογράφει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, πληρώνοντας βαρύ εθνικό κόστος, για να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στο μνημόνιο που εν τω μεταξύ υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Ή ο υπουργός Ενέργειας διέπραξε δια παραλείψεως "έγκλημα" τον Αίγουστο του 2019, ή ο υπουργός Εξωτερικών πλήρωσε ακριβά τη συμφωνία με το Κάιρο τον Αύγουστο του 2020.

75-%CE%9B%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%97%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%91%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF.jpg


Όλο το άρθρο εδώ:
 

dik

Μέλος
Εγγρ.
12 Απρ 2006
Μηνύματα
2.087
Like
798
Πόντοι
96

dik

Μέλος
Εγγρ.
12 Απρ 2006
Μηνύματα
2.087
Like
798
Πόντοι
96
Και αφού το μελετήσετε προσπαθείστε να το αντικρούσετε.....
 

kronos

Μέγας
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
4.472
Κριτικές
3
Like
12.520
Πόντοι
3.506
Το κείμενο της συμφωνίας...
 

Συνημμένα

  • symfwnia el.pdf
    1,9 MB · Εμφανίσεις: 45

sithlord

Τιμημένος
Εγγρ.
13 Μαρ 2012
Μηνύματα
16.593
Κριτικές
36
Like
7.037
Πόντοι
16.596
Οι Έλληνες σε αυτά τα θέματα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση έξω από τον μικροκομματισμό και να σταματήσουμε να αναπαράγουμε τα λάθη του παρελθόντος
Δυνατά κι ελληνικά παιδιά :rockon:
 
Εγγρ.
6 Οκτ 2018
Μηνύματα
9.502
Like
6.655
Πόντοι
1.106
Aπό όσα βγαίνουν στο φως δεχθήκαμε μειωμένη επήρεια ελληνικών νησιών, μεσαίων όπως η Κάσος, μεγάλων όπως η Ρόδος και η Κάρπαθος και του μεγαλύτερου που είναι η Κρήτη. Δώσαμε ένα τεράστιο μέρος ελληνικών υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο και δεχθήκαμε ότι πέραν του 28ου μεσημβρινού έχει λόγο η Τουρκία. Άλλωστε τον 28ο δήλωσε στο τουρκολιβυκο ως όριο. Δεδομένου ότι μάλλον για το Κουφονήσι δεχθήκαμε ότι δεν έχει καμία επήρεια, είναι πρακτικά απίθανο να απαιτήσουμε επήρεια για το Καστελόριζο. Το ποσοστό υποχώρησης στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ παραμένει υπό συζήτηση αλλά μάλλον πρόκειται για ξεβράκωμα αφού η ελληνική πλευρά δέχθηκε όλες τις απαιτήσεις της Αιγύπτου, η οποία στον κατ ευφημισμό συμβιβασμό δεν έκανε καμία υποχώρηση. Τα ακριβή ποσοστά, που διαφέρουν ανάλογα του ποιός γράφει, θα φανούν στη συζήτηση στη Βουλή, θέλω να πιστεύω.
Ένας ακόμα λόγος που γίνεται για το τι ακριβώς υπογράψαμε, συμφωνία ή πρόθεση συμφωνίας, είναι κάτι που απαιτεί μπόλικο διάβασμα για να πάρω θέση.
Παραθέτω αυτό το κείμενο που είναι το πιο επεξηγηματικό που βρήκα, χωρίς να το απορρίπτω ή υιοθετώ αφού δεν ξέρω τι ακριβώς ισχύει.

Το επίσημο έγγραφο της Συμφωνίας Ελλάδας/ Αιγύπτου ΔΕΝ είναι επίσημη Συμφωνία Οριοθέτησης της μεταξύ τους ΑΟΖ, αλλα διμερής συμφωνία ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ της ΑΟΖ .
Αυτό τεκμαίρεται από το κείμενο της Συμφωνίας που αναφέρεται μόνον σε «μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή μεταξύ των δύο Μερών « , και όχι στο σύνολο της οριοθετημένης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που απαιτεί κατάθεση πλήρων συντεταγμένων.

Όμως το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προβλέπει τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ και ως εκ τούτο ο ΟΗΕ είναι πολύ πιθανόν να μην καταχωρήσει στον πίνακα οριοθετήσεων των ΑΟΖ την επιμέρους ημιτελή συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου, αλλα να την λάβει απλώς υπόψη του ως ΝΟΙ ( NOTICE of Intention), δηλαδή ως ενημέρωση της πρόθεσης Ελλάδας Αιγύπτου για να οριοθετήσουν την μεταξύ τους ΑΟΖ.

Σε μια τέτοια περίπτωση η τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι δυνατόν να αποδειχθεί ένα πελώριο φιάσκο- ενδεχομένως και με την αποδοχή του Ερντογάν- ο οποίος όμως έχει κατοχυρώσει με ελληνική άδεια την τουρκική υφαλοκρηπίδα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Με αμφίβολο αντάλλαγμα, να δώσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τον πολύτιμο χρόνο που έχει ανάγκη για να μην αντιμετωπίσει τώρα τις επώδυνες λύσεις που απεργάζεται η Άγκυρα.
 

Ampelale

Τιμημένος
Εγγρ.
10 Οκτ 2015
Μηνύματα
10.240
Κριτικές
35
Like
6.096
Πόντοι
6.796
Σχετικά με την Ελληνο-Αγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ, μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού.

Φαίνεται πως είναι μία καλή συμφωνία.
Ούτε 45-55 ούτε χαρίσαμε τίποτα ούτε δεχθήκαμε μειωμένη επήρεια κάποιων νησιών, όπως λένε κάποιοι.
Είναι θέμα τρόπου υπολογισμού.
Αυτοί αποδέχονται ότι από το άκρο της ΝΑ Κρήτης ως το νότιο άκρο της Κάσου της Καρπάθου και της Ρόδου δεν υπάρχει θάλασσα ανάμεσά τους (γραμμή 1-2-3). Σαν να είναι μία συνεχής στεριά. Και εμείς δεχόμαστε ότι ανάμεσα στα σημεία Α και Β υπάρχει ένας κόλπος. Οπότε η αιγυπτιακή "στεριά" είναι η γραμμή ΑΒ.
(Για την ακρίβεια, είναι αυτή που προκύπτει από την γραμμή αα-β του μικρού χάρτη.)
Συνεπώς, καλά έγινε ως τώρα, και περιμένετε να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια. Να δούμε δηλαδή πώς θα μετρήσει το σημείο 4 (Καστελλόριζο). Και ως τότε, σταματήστε να θεωρείτε ότι μας κυβερνάνε προδότες και δειλοί.

ΥΓ1. Την Αίγυπτο συμφέρει να μην έχει ΑΟΖ το Καστελλόριζο. Κερδίζει περισσότερα αν εκεί συνταχθεί με την Τουρκία. Συνεπώς, εκεί θα γίνει μεγάλο παζάρεμα. Και εκεί, ίσως χρειαστεί να τους δώσουμε το "κάτι τις" ... Θα είναι αυτό θαλάσσια έκταση; Θα είναι συμφωνία με Αιγυπτιακή εταιρεία εξόρυξης; Θα δείξει.

ΥΓ2. Μη βιάζεστε για ΑΟΖ με Κύπρο. Πώς να οριστεί αν δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την Αίγυπτο;
Να συμφωνήσουμε κάτι και μετά να το αλλάζουμε, θα είναι ντροπή (και διπλωματικά αδιανότητο και ανόητο).
Αν δείτε να συμφωνούμε τώρα για ΑΟΖ με Κύπρο, θα είναι κακό νέο. Θα σημαίνει ότι τα σπάσαμε με την Αίγυπτο για το Καστελλόριζο.

ΥΓ3. Για να καταλάβουμε τι συνέβη, και γιατί έχει πανικοβληθεί η Τουρκία, θα σας θυμίσω αυτό που λέμε όλοι: Ότι δεν αρκεί να έχεις το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος σου, πρέπει να έχεις και την ΙΣΧΥ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ. Τώρα, έχουμε Ελλάδα + Αίγυπτο απέναντι στην Τουρκία. Τώρα πλέον, η στρατιωτική ισορροπία είναι σαφέστατα εις βάρος της Τουρκίας. Γι' αυτό έχει πανικοβληθεί η τουρκική πλευρά και δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Το παιχνίδι του Ερντογάν στην Λιβύη, με την υποστήριξη του Σάρατζ, του γύρισε μπούμεραγκ.
 

Συνημμένα

  • FB_IMG_1596909056867.jpg
    FB_IMG_1596909056867.jpg
    100 KB · Εμφανίσεις: 42

sithlord

Τιμημένος
Εγγρ.
13 Μαρ 2012
Μηνύματα
16.593
Κριτικές
36
Like
7.037
Πόντοι
16.596
Δεν βαρεθήκατε να βλέπετε παντού φαντάσματα και προδότες;
Η χώρα περιστοιχιζεται από κράτη τα οποία έχουν κι αυτά συμφέροντα
Δεν μπορούμε να κάνουμε τσαμπουκά σε όλους ούτε συμφέρει να έχουμε μόνο εχθρούς.
Ενίοτε πρέπει να βρίσκεται η χρυσή τομή για να υπάρξει σταθερότητα.
Όποιος πιστεύει ότι θα μπορούσαμε σε αυτή τη γειτονιά να τα κρατήσουμε όλα για πάρτη μας κι ότι θα τα εκμεταλευτούμε μόνοι μας έχει μεσάνυχτα πάρα πέντε κι ονειροβατεί
 

Eraser..

Σπουδαίος
Εγγρ.
25 Δεκ 2016
Μηνύματα
28.435
Like
11.017
Πόντοι
2.606
Δεν βαρεθήκατε να βλέπετε παντού φαντάσματα και προδότες;
Η χώρα περιστοιχιζεται από κράτη τα οποία έχουν κι αυτά συμφέροντα
Δεν μπορούμε να κάνουμε τσαμπουκά σε όλους ούτε συμφέρει να έχουμε μόνο εχθρούς.
Ενίοτε πρέπει να βρίσκεται η χρυσή τομή για να υπάρξει σταθερότητα.
Όποιος πιστεύει ότι θα μπορούσαμε σε αυτή τη γειτονιά να τα κρατήσουμε όλα για πάρτη μας κι ότι θα τα εκμεταλευτούμε μόνοι μας έχει μεσάνυχτα πάρα πέντε κι ονειροβατεί

έπρεπε ο κούλης πριν διαλέξει υπουργό εξωτερικών και άμυνας να διάβαζε λίγο μπου. :grin:
αυτός έχασε... :coffee: :coffee: :grin:
 

dik

Μέλος
Εγγρ.
12 Απρ 2006
Μηνύματα
2.087
Like
798
Πόντοι
96
Όποιος θεωρεί μαξιμαλισμό την ένωση ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου ας μου εξηγήσει με απλά λόγια το ιστορικό και το σχεδιασμό του east med. Γιατί εδώ μέσα κοντόφθαλμοι και ρηχούληδες πολλοί. Έως να πάρω ικανοποιητική απάντηση όσα διαβάζω εδώ (ειρωνικά τα περισσότερα) τα προσπερνάω.
 
Εγγρ.
6 Οκτ 2018
Μηνύματα
9.502
Like
6.655
Πόντοι
1.106
Αυτοί που τον σχεδίασαν δεν είχαν ιδέα με ποιους εμπλεκαν. Πλέον ξέρουν. Τον βλέπω σύντομα να περνάει στη λήθη. Και συνεκμετάλλευση και αγωγός μέσω Τουρκίας. Εκτός κι αν ο Ερντογάν κάνει κανένα ανέλπιστο δώρο τώρα που βρίσκεται ανοιχτός σε τόσα μέτωπα.
 

Μεγάλος Λευκός

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2020
Μηνύματα
2.052
Like
1.049
Πόντοι
216
Το κλειδι για τα θεματα που συζητουνται εδω, ειναι αυτο που ειχε αναφερει ο Zane : Δηλαδη η προθεση της Τουρκιας, μακροπροθεσμα, να ελεγξει τις ενεργειακες ροες προς την Ευρωπη, ωστε να ειναι σε θεση να την εκβιαζει ενεργειακα. Στην παρουσα φαση, σε αυτο συντασεται με τη Ρωσια και μπορει να το κανει με αυτην και μεσω αυτης. Επισης η Τουρκια, λογω του οτι θετει ως στοχο της τη βιομηχανικη αναπτυξη , εχει ενεργειακες αναγκες η ιδια. Αναμενεται να συμπεριφερθει επισης ως η Γερμανια των δυο παγκοσμιων πολεμων, οπου ουσιαστικα οι ενεργειακες της αναγκες και η αναζητηση πρωτων υλων ηταν η δυναμη που ωθησε προς τους δυο αυτους πολεμους ( και η προσπαθεια των αγγλοσαξονων να της μπλοκαρουν τους δρομους αυτους ).
Τωρα εφοσον η Τουρκια παει να "κρυφτει" στις επιδιωξεις της αυτες απο τη Ρωσια και επισης βαζει μπροστα τις οποιες εμπορικες και "αλλες" σχεσεις και εξυπηρετησεις με την Ευρωπη και τις ΗΠΑ, αυτη η απειλη και συσχετιση δε φαινεται. Επισης βολευει πολυ καλα που η Ελλαδα μπαινει μπροστα και παιρνει τις οποιες πρωτοβουλιες σε συνδυασμο με τα αλλα κρατη της περιοχης.
 

cretan336

Σεβαστός
Εγγρ.
10 Ιουλ 2020
Μηνύματα
4.349
Like
3.632
Πόντοι
1.706
Σχετικά με την Ελληνο-Αγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ, μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού.Φαίνεται πως είναι μία καλή συμφωνία.
Ούτε 45-55 ούτε χαρίσαμε τίποτα ούτε δεχθήκαμε μειωμένη επήρεια κάποιων νησιών, όπως λένε κάποιοι.
Είναι θέμα τρόπου υπολογισμού.
Αυτοί αποδέχονται ότι από το άκρο της ΝΑ Κρήτης ως το νότιο άκρο της Κάσου της Καρπάθου και της Ρόδου δεν υπάρχει θάλασσα ανάμεσά τους (γραμμή 1-2-3). Σαν να είναι μία συνεχής στεριά. Και εμείς δεχόμαστε ότι ανάμεσα στα σημεία Α και Β υπάρχει ένας κόλπος. Οπότε η αιγυπτιακή "στεριά" είναι η γραμμή ΑΒ.
(Για την ακρίβεια, είναι αυτή που προκύπτει από την γραμμή αα-β του μικρού χάρτη.)
Συνεπώς, καλά έγινε ως τώρα, και περιμένετε να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια. Να δούμε δηλαδή πώς θα μετρήσει το σημείο 4 (Καστελλόριζο). Και ως τότε, σταματήστε να θεωρείτε ότι μας κυβερνάνε προδότες και δειλοί.ΥΓ1. Την Αίγυπτο συμφέρει να μην έχει ΑΟΖ το Καστελλόριζο. Κερδίζει περισσότερα αν εκεί συνταχθεί με την Τουρκία. Συνεπώς, εκεί θα γίνει μεγάλο παζάρεμα. Και εκεί, ίσως χρειαστεί να τους δώσουμε το "κάτι τις" ... Θα είναι αυτό θαλάσσια έκταση; Θα είναι συμφωνία με Αιγυπτιακή εταιρεία εξόρυξης; Θα δείξει.ΥΓ2. Μη βιάζεστε για ΑΟΖ με Κύπρο. Πώς να οριστεί αν δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την Αίγυπτο;
Να συμφωνήσουμε κάτι και μετά να το αλλάζουμε, θα είναι ντροπή (και διπλωματικά αδιανότητο και ανόητο).
Αν δείτε να συμφωνούμε τώρα για ΑΟΖ με Κύπρο, θα είναι κακό νέο. Θα σημαίνει ότι τα σπάσαμε με την Αίγυπτο για το Καστελλόριζο.ΥΓ3. Για να καταλάβουμε τι συνέβη, και γιατί έχει πανικοβληθεί η Τουρκία, θα σας θυμίσω αυτό που λέμε όλοι: Ότι δεν αρκεί να έχεις το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος σου, πρέπει να έχεις και την ΙΣΧΥ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ. Τώρα, έχουμε Ελλάδα + Αίγυπτο απέναντι στην Τουρκία. Τώρα πλέον, η στρατιωτική ισορροπία είναι σαφέστατα εις βάρος της Τουρκίας. Γι' αυτό έχει πανικοβληθεί η τουρκική πλευρά και δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Το παιχνίδι του Ερντογάν στην Λιβύη, με την υποστήριξη του Σάρατζ, του γύρισε μπούμεραγκ.
Το γυρνάω λίγο στο αγαπημένο μου σπορ, συνωμοσία, και γράφω κάτι για το υστερόγραφο 1.
Ένα παλικάρι πιο πάνω έχει βάλει την συμφωνία με τις υπογραφές των Δένδια-Σούκρυ.
Στο όλο κείμενο υπάρχει και ένας χάρτης. Εκεί κοντά στα τουρκικά παράλια εμφανίζονται 3 νησάκια, δικά μας. Αναφέρονται ακόμα και οι ονομασίες τους.
Για την ώρα η συμφωνία δεν αφορά αυτή την περιοχή, όμως αυτά αναφέρονται/ αποτυπώνονται στον χάρτη.
Όχι τίποτα άλλο, αλλά όταν παραχωρείς κάτι..................ε προσπαθείς να κρύψεις ότι μπορείς.
Όχι τίποτα άλλο, αλλά αυτή η συμφωνία ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥ αν δεν περάσει από τη βουλή. Των Ελλήνων (και των Αιγυπτίων αλλά συνωμοτώ μόνο για εμάς :grin::grin::grin: )
Όχι τίποτα άλλο, αλλά μόλις των περασμένο μήνα η παρούσα κυβέρνηση ξεκίνησε να βγάζει στη φόρα την μπόχα των προηγούμενων. Που είναι τώρα η αντιπολίτευση.
Ερώτημα, αν όντως ισχύουν όλα αυτά περί ξεπουλήματος κλπ κλπ, πόσα κοντέινερ με καβλωτικά χάπια έχουν πάρει τώρα στον Σύριζα και περιμένουν ΠΟΤΕ θα εμφανιστεί η συμφωνία στην Βουλή για να πέσει το γαμήσι του αιώνα στην κυβέρνηση??:bounce-glasses::bounce-glasses::bounce-glasses:
Πρώτα Αίγυπτος, μετά Κύπρος.
 

hoppos7

Μέλος
Εγγρ.
12 Νοε 2019
Μηνύματα
42
Like
12
Πόντοι
0
ΞΕΦΤΥΛΙΣΜΕΝΑ ΣΥΡΙΖΟΕΙΔΗ

 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
154.320
Κριτικές
1
Like
32.273
Πόντοι
8.006
Και μετα αναρωτιουνται καποιοι γιατι η διαφορα εχει φτασει 25 μοναδες

Απο την μια η σοβαροτερη κυβερνηση της μεταπολιτευσης και απο την αλλη το τσιρκο μεντρανο
 

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Μηνύματα
31.631
Κριτικές
1
Like
36.006
Πόντοι
6.256
Κατάρ πότε θα γίνουμε?
 
Εγγρ.
6 Οκτ 2018
Μηνύματα
9.502
Like
6.655
Πόντοι
1.106
Eιμαι πολύ περίεργος να δω πως θα το διαχειρισθεί. Τον εκτιμώ, τον θεωρώ εξαιρετικά σοβαρό και ήλπιζα ότι θα ήταν σε θέση ΣΕΑ του Πρωθυπουργού, όντας εκλεγμένος βουλευτής. Αλλά φευ.... Προτιμήθηκαν ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ντόκος, μια εκδοχή του "Τσοβόλα δώστα όλα" στα εθνικά και ο Ναύαρχος Ε.Α. Διακόπουλος, που κάνει δηλώσεις ντροπής τις οποίες αναγκάζεται να ανασκευάσει τάχιστα και όπως μας δήλωσε ο Admiral άλλα έλεγε ως αξιωματικός και άλλα λέει ως πολιτικός,

Οι δυσκολίες της συμφωνίας όπως τις αναλύει ο Άγγελος Συρίγος

Οι πρώτες συζητήσεις για οριοθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την ΑΟΖ της Αιγύπτου έγιναν στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000. Έκτοτε (και παρά τις πολλές συναντήσεις) δεν έχουν προχωρήσει τα πράγματα. Η εκκρεμής θαλάσσια οριοθέτηση Ελλάδος-Αιγύπτου ήλθε μοιραίως στην επιφάνεια κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση της Αθήνας. Θεωρητικώς η συγκεκριμένη οριοθέτηση δεν θα έπρεπε να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Οι δύο χώρες έχουν ίδιες θέσεις στο θέμα της επήρειας των νησιών στις θαλάσσιες οριοθετήσεις και της εφαρμογής της αρχής της μέσης γραμμής. Στην πραγματικότητα, όμως, η οριοθέτηση με την Αίγυπτο είναι εξαιρετικά δύσκολη για πολιτικούς λόγους.

Τμήμα της οριοθετήσεως περιλαμβάνει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελλόριζο). Η Αίγυπτος μέσω της συμφωνίας καλείται να πάρει θέση στην ελληνοτουρκική διαμάχη ως προς την επήρεια του Καστελλόριζου. Εάν υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει την περιοχή από την Κρήτη έως το τριεθνές με την Κύπρο, θα αναγνωρίζει στο Καστελλόριζο και στα γύρω νησιά πλήρη επήρεια. Σε αυτή την περίπτωση, η Αίγυπτος δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Εάν, αντιθέτως, επιλέξει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία, θα αποδέχεται ότι η θαλάσσια περιοχή ανατολικώς της Ρόδου και μέχρι το τριεθνές με την Κύπρο ανήκει στην Τουρκία. Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα εφάπτεται με την κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι προφανές ότι η Αίγυπτος δεν επιθυμεί να γίνει τμήμα της ελληνοτουρκικής διενέξεως. Ούτως ή άλλως, ουδείς αμφισβητεί τη δική της θαλάσσια περιοχή. Βάσει της μέσης γραμμής, η αιγυπτιακή ΑΟΖ θα είναι τουλάχιστον η ίδια είτε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία είτε με την Ελλάδα. Ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη σε περίπτωση που Ελλάδα ή Τουρκία θελήσουν να «δελεάσουν» την Αίγυπτο προσφέροντας ευρύτερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Εκτιμάται ότι η Αίγυπτος θα προτιμούσε να υπογράψει με την Ελλάδα μερική οριοθέτηση μέχρι και την Κρήτη και να άφηνε εκτός την υπόλοιπη περιοχή έως το τριεθνές. Η αποδοχή μιας τέτοιας προτάσεως θα ήταν λανθασμένη. Θα δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή.

 

font012

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
29 Σεπ 2017
Μηνύματα
2.031
Like
1.661
Πόντοι
216
Η συμφωνία πιστεύω είναι καλή για πολλούς λόγους αλλά κυρίως επειδή στριμώχνει την Άγκυρα και το τσιράκι της στη Λιβύη. Φτάνει να υπάρξει συνέχεια και να μη χύσουμε την καρδάρα με το γάλα στη συνέχεια όπως συνηθίζουμε.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom