[quote author=dik link=undefined date=undefined]Πάμε κάτι πρόχειρα και γρήγορα. Δεν μπορώ να κάνω παραθέσεις γιατί νέο bou αφού.
- Η "συνέχεια" της ΑΟΖ από την Ελλάδα στην Κύπρο είναι το ΕΠΊΚΕΝΤΡΟ των γεωπολιτικών μας συμφερόντων στην περιοχή. Ο ΠΥΡΗΝΑΣ.
- Υπαρχουν σωστά 4 χώρες που διεκδικούν στην Αν. Μεσόγειο. Κάθε συμφωνία όμως είναι μεταξύ ΔΥΟ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ χωρών και όχι παραπάνω. Κάθε συμφωνία που υπογράφεται "πατάει" απλά πάνω στις ήδη υπάρχουσες. Συνορεύουν δηλαδή οι συννες και ΔΕΝ επικαλύπτουν. Έτσι χτίζονται τα θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα.
- Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν (χωρίς τη φέτα). Μένει Κύπρος-Ελλάδα, Ελλάδα-Αίγυπτος (το άλλο τμήμα) και η φέτα. Η Τουρκία θέλει σε όλο αυτό να μπεί σφήνα.
- Στοκαδούρα η Τουρκία ΔΕΝ πλεονεκτεί στρατιωτικά και μέχρι το 2025. Και σε αυτό το θέμα οι Ελληνικές Κυβερνήσεις φροντίζουν από το 2009 μέχρι και σήμερα να βοηθούν την Τουρκία.
- Ζανε η υπογραφή με Κύπρο είναι βασισμένη στο ΔΔ και δεν μπορεί να θεωρηθεί παρωδία. Επίσης ΔΕΝ ΕΠΙΚΑΛΎΠΤΕΙ καμία άλλη διμερή συμφωνία άλλων κυρίαρχων Κρατών.
- Αλεξ και Ζανε η ΠΆΓΙΑ ΘΈΣΗ ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ενώνονται με ΑΟΖ δεν είναι ούτε μαξιμαλιστική, ούτε ρομαντική. Είναι σύμφωνη με το ΔΔ χωρίς εκπτώσεις και η χαρακτηριστικότερη έκφραση ΑΥΤΉΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ είναι ο αγωγός EAST MED που όλα τα κΩματα υποστηρίζουν. Δεν γίνεται λοιπόν α πό τη μια να υποστηρίζεις τον αγωγό και από την άλλη να δηλώνεις "real politics" και άρες μάρες κουκουνάρες ΤΙΝΑ με Τουρκία (να μας κάτσει φερετζές).
- Για τη "φέτα" δεν ξέρουν πολλοί. Αξίζει και σε αυτό να δώσουμε τα εύσημα σε μια (απο τις πολλές) "εθνοπροδοτική" κυβέρνηση. Ο παραπάνω σύνδεσμος για περισσότερες πληροφορίες. [/quote]
Πολλα μαζεμενα λαθη.
Οχι κεντρικο γεωπολιτικο σημειο για εμας ΔΕΝ ειναι η επαφη Ελληνικης-Κυπριακης ΑΟΖ. Ειναι δεδομενο οτι η Αιγυπτος θα μπει στον east med. H επαφη Ελλαδας-Κυπρου ειναι μια ρομαντικη προεκταση του ¨"χαρτη" της Ελληνικης ΑΟΖ που κυκλοφορει χρονια, και δεν ειναι τιποτα αλλο απο το τι θα παιρναμε αν ειχαμε 5-6 αεροπλανοφορα και πυρηνικους βαλλιστικους πυραυλους. Θαλασσια "συνδεση" του Ελληνισμου κλπ. Στο πραγματικο κοσμο, αν κοιταξεις εναν οποιοδηποτε χαρτη, θα δεις τι γραμμες βασης μπορει να τραβηξει η Αιγυπτος για να προεκτεινει τα συνορα της προς βορραν, και τι αστειες (αναλογικα) γραμμες βασης βγαζουν οι κολποι νοτια της Κρητης, Καρπαθου κλπ.Ο "χαρτης" της Ελληνικης ΑΟΖ (ο ρομαντικος) βασιζεται στη παραδοχη οτι η Αιγυπτος ΔΕΝ θα κοιταξει το συμφερον της, ΔΕΝ θα ορισει γραμμες βασης, και θα γινει ορισμος αυστηρα στο μεσοδιαστημα των ακτων. Μη ρεαλιστικα σεναρια. Απλα δες τι γραμμες βασης εχει τραβηξει η Ιταλια, διπλα μας.
Κεντρικο γεωπολιτικο συμφερον της Τουρκιας ηταν να μας αποκοψει απο την Ανατολικη Μεσογειο και να υποχρεωσει την οδευση του οποιου αγωγου απο δικο της "εδαφος" (αρχικα στη θαλασσα, και μετα στην ξηρα). Γιαυτο επιμενει ΤΟΣΟ εντονα στο οτι δεν εχουμε συνορα με Αιγυπτο. Ωστε να μπορει η Τουρκια να ελεγχει ενεργειακα την Ευρωπη με τον Πουτιν. Βλεπε Αζερικο αεριο κλπ. Σ'αυτο το ονειρο ο Ερντο εμεινε με το πουλι στο χερι. Η Αιγυπτος (δικαια αν και δε τη "συμφερει") μας κραταει μεσα στο παιχνιδι. Ανταλλαγμα, θα παρει και η Αιγυπτος μεριδιο στον East Med, οπως και θα επρεπε ...
Το αν θα "ακουμπησουν" η οχι η Ελληνικη και η Κυπριακη ΑΟΖ ειναι καθαρα ρομαντικη εμμονη περι "συνεχειας" Ελληνισμου. Τιποτα αλλο. Και αν δε δεις τη συμφωνια, μη προδικαζεις τι θα γινει με το Καστελοριζο. Αυτο που πολλοι βαφτιζουν ¨"μειωμενη επιρροη" των νησιων, προσωπικα θεωρω οτι δεν ειναι τιποτα αλλο απο κανονικα πληρη επιρροη των νησιων, αλλα απεναντι σε μια βολικη για την Αιγυπτο γραμμη βασης. Αυτο δεν αναιρει καθολου την "συνεχεια" Ελληνικης-Κυπριακης ΑΟΖ σε δευτερη φαση μεσω Καστελοριζου. Αυτη τη στιγμη η Αιγυπτος ΕΜΠΡΑΚΤΑ προτιμα να συνορευει με εμας, απο το να συνορευει με Τουρκια.