Εξπρές διώξεις παιδεραστών
Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μια μεγάλη ανατροπή, με απρόβλεπτες εξελίξεις, στη διαδικασία με την οποία ένας διακινητής υλικού παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο συλλαμβάνεται και οδηγείται στη Δικαιοσύνη, αναμένεται να γίνει σε λίγες ημέρες. Οι διατάξεις του νέου νόμου που θα συζητηθούν στη Βουλή προβλέπουν ότι αν το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίσει ακόμα και ένα ηλεκτρονικό ίχνος που να οδηγεί σε κακοποίηση παιδιού, το απόρρητο του χρήστη θα αίρεται χωρίς να χρειάζονται ενδείξεις περί σύστασης εγκληματικής ομάδας, όπως ισχύει τώρα.
Οι διατάξεις του νέου νόμου προβλέπουν συλλήψεις με συνοπτικές διαδικασίες
Η πρώτη αλλαγή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο σχετικός νόμος έπαψε να θεωρεί την κερδοσκοπία απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση διώξεων των οποίων ο χαρακτήρας μετετράπη σε κακουργηματικό. Το γεγονός ότι μετά και τις νέες τροποποιήσεις θα αρκεί μόλις ένα ηλεκτρονικό ίχνος, που να δημιουργεί υπόνοια ότι κάποιος έχει ασκήσει βία -κάθε είδους- εναντίον παιδιού, για την άρση του απορρήτου της ηλεκτρονικής επικοινωνίας του χρήστη, ενδέχεται να δημιουργήσει και άλλου είδους προβλήματα και να οδηγηθούν αδίκως σε περιπέτειες χρήστες του Διαδικτύου.
Το φαινόμενο, πάντως, έχει διογκωθεί ιδιαιτέρως. Η τελευταία υπόθεση με την επιχείρηση «Καρουσέλ» με τους -για άλλη μία φορά- «υπεράνω πάσης υποψίας» παιδόφιλους, ήταν απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό της διαστροφής. Στην Ελλάδα, τα τελευταία έξι χρόνια έχουν εξιχνιαστεί περίπου 120 υποθέσεις ηλεκτρονικής διακίνησης υλικού (βίντεο και φωτογραφίες). Κατά τη διάρκεια αυτών των ερευνών συνελήφθησαν περίπου 170 άνθρωποι ως άμεσοι διακινητές αλλά και συμμετέχοντες σε οικονομικές συναλλαγές. Από αυτούς φυλακίστηκαν περίπου δέκα.
Στην τελευταία μεγάλη υπόθεση, μέχρι χθες, είχαν συλληφθεί δώδεκα εμπλεκόμενοι. Αναμενόταν ακόμα μία σύλληψη στην Αθήνα. Είχαν προηγηθεί έρευνες σε Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Βέροια, Αλόννησο, Βόλο, Σκόπελο, Σκιάθο, Ανδρο. Τέσσερις από τους δώδεκα συλληφθέντες φυλακίστηκαν, τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα, δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και άλλοι τρεις αναμένεται να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες. Οι έρευνες υπολογίζεται ότι αγγίζουν συνολικά 22 ανθρώπους, ενώ το αποκρουστικό υλικό δεν φαίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, να έχει παραχθεί σε ελληνικό έδαφος. Για την υπόθεση αυτή συνεργάστηκαν αστυνομίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης καθώς προέκυψαν στοιχεία για διασύνδεση χρηστών σε αυτές, ενώ οι έρευνες ξεκίνησαν από τη Βραζιλία.
Σύμφωνα το Βρετανικό Ιδρυμα Παρακολούθησης του Ιντερνετ (Internet Watch Foundation), κάθε χρόνο -από το 2002 και έπειτα- η ποσότητα του υλικού παιδικής πορνογραφίας που διακινείται μέσω Διαδικτύου αυξάνεται κατά περίπου 120%. Οι κατά προσέγγιση υπολογισμοί του ετήσιου τζίρου αναφέρουν ποσά της τάξης τού 1,5 - 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια δραστηριότητα που κάλλιστα μπορεί να συγκριθεί με άλλες του οργανωμένου εγκλήματος.
Στην Ελλάδα γίνεται λόγος για διακίνηση περίπου 2.000 φωτογραφιών με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών τον μήνα, φωτογραφίες, δηλαδή, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι πέρασαν μέσα από υπολογιστές στην Ελλάδα. Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία υπήρχε εμπλοκή και Ελλήνων χρηστών, εξελίσσεται ήδη από τον Φεβρουάριο του 2007. Η αυστριακή αστυνομία ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση, καθώς είχε εντοπίσει την εμπλοκή 2.360 υπόπτων από 77 χώρες που φέρονταν να είχαν πληρώσει από 70 ευρώ ο καθένας για την απόκτηση τρίμηνης πρόσβασης σε βάση δεδομένων με πορνογραφικό υλικό στο οποίο πρωταγωνιστούσαν παιδιά από την Αλγερία, την Ισλανδία, τη Βενεζουέλα και την Ασία. Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, είχαν εντοπιστεί 600 ύποπτοι από τις ΗΠΑ, 400 στη Γερμανία, 100 στη Γαλλία και περίπου 70 στη Βρετανία. Στην Ελλάδα είχαν εντοπιστεί χρήστες που απλώς είχαν αγοράσει με τις πιστωτικές τους κάρτες μέρος του υλικού και δεν το είχαν πουλήσει. Μερικά χρόνια πριν, το 2003, στην Αγγλία και στην Ουαλία δικάστηκαν για υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας περίπου 2.500 άνθρωποι.
kkyr@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/05/2008