gregory35
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 30 Ιουλ 2010
- Κριτικές
- 25
- Like
- 1.435
- Πόντοι
- 966
Μπορεί να κάνω και λάθος στο θέμα με το ποιος είπε τι. Αυτό που είπα μου το είπε παιδί που έχει διαβάσει για το Μάρκο.Βέβαια, για την ιστορία, αυτό το είπε ο Ζαμπέτας και μάλιστα απαντώντας "Χασίς εγώ; Λιβάδιααααα..."
Ο Μάρκος δεν δηλώνει τραγουδιστής, απλά λέει τα τραγούδια του. Τώρα κάποιοι ρεμπετολόγοι (ρεμπετολάγνοι) τον έχρισαν μόνοι τους τραγουδιστή και μάλιστα διαμετρήματος. Τα τραγούδια που έγραψε ο ίδιος τα λέει καλά (κάτι που δεν μπορούμε να πούμε πως συμβαίνει πάντα, με όλους τους δημιουργούς δηλαδή). Έχει πει και τραγούδια άλλων βέβαια. Σου έιπα πως ο μάρκος έιναι μέγεθος γιατί θεμελίωσε κάτι. Όπως και ο Καζαντζίδης. Και σε κάθε πράγμα υπάρχει ο μεγαλύτερος και ο καλύτερος. Ο Χιώτης καλύτερος ο Μάρκος Μεγαλύτερος. Μόνο στο θέμα του Καζαντζίδη οι δύο έννοιες βρίσκουν απάντηση στο ίδιο πρόσωπο. Ο Μπιθικώτσης καλός. Και συνθέτης καλός. Έχει γράψει και για τον Καζαντζίδη. Δεν πιστεύω πως τραγουδώντας ποιητές έδωσε κάτι καινούργιο... Καλός όμως. Αλλά η συνεργασία του με τη χούντα στα 67 - 69, (είναι γνωστό και υπάρχουν δημοσιεύματα στα χέρια μου άλλωστε) πως τραγούδησε για την "επανάσταση" τον ύμνο της.... Τέλος πάντων. Η ιστορία είναι για την ιστορία. Τα πάντα έχουν να κάνουν με το πως αντιλαμβάνεσαι την τέχνη. Και αν η τέχνη έχει κοινωνικό ρόλο, τότε, οι καλλιτέχνες που και προτείνουν και πείθουν και ζουν ανάλογα είναι ελάχιστοι. Οι άλλοι κάνουν καλά τη δουλειά τους...
Θα διαφωνίσω πως δεν έδωσε κάτι καινούργιο τραγουδώντας ποιητές. Θεωρώ πως χάραξε νέους δρόμους για το λαικό τραγουδι το πάντρεμα αυτό, που το σκέφτηκε ο Μίκης ο οποίος θεώρησε πως θα δινόταν καλύτερα με τη φωνή του Γρηγόρη και το παίξιμο του Χιώτη. (τώρα αν ήταν καλό ή κακό είναι άλλη ιστορία). Δεν ξέρω για τη συνεργασία του με τη χούντα. Να πω την αλήθεια μου κάνει και εντύπωση αφού ο Μπιθικώτσης είχε κάνει και Μακρόνησο. Και το βλέπω κομματάκι δύσκολο η χούντα να συνεργάστηκε με αριστερό.