Επιστημες ειναι τα μαθηματικα η φυσικη η χημεια και η βιολογια. Οποιοι χρησιμοποιουνε τις επιστημες που ανεφερα μπορει να ειναι επιστημονες. Οι φιλολογοι δεν ασχολουνται με μαθηματικα, αρα νομιζω οτι δεν ειναι.
Σου ανεφερα εναν εναν στη λιστα που ανεφερες και γιατι δεν ειναι ικανοι για συμβουλοι τεχνολογιας. ΤΟ εγραψα σε απλα ελληνικα! Τελος εαν ηταν τοοσο ικανοι για τη θεση του συμβουλους τεχνολογιας θα τους ειχαν για συμβουλους τεχνολογιας και εξω.
Μιας και ανεφερες την τωρινη κυβερνηση , ζητωντας καποιο σχολιο απο μερους μου. Θα σου πω οτι οι επιλογες του κουλη ειναι παρομοιες με αυτες κασελακι, life stile, λες και οι συμβουλοι τους επικοινωνουν, δες ενα πραμα!
Επειδη εγω γραφω παραδειγματα , εσυ οχι. Θα γραψω κ ενα παραδειγμα...Ολοι λοιπον ειδαμε τις ικανοτητες αλλα και δυνατοτητες των drones, εμπρακτα στον πολεμο τις Ουκρανιας αλλα κ αλλου. Θελοντας λοιπον να δειξει οτι κατι κανει ο πονιρουλης, εβαλε ενα καθηγητη να "επιβλεπει" η μαλλον να ηγηθει την αναπτυξη τετοιων συστηματων απο τα πανεπιστημια κ σε συνεργασια με τ ιδιωτικο τομεα, ετσι για να το κανει ποιο λαμπερο. Εαν ενδιαφερεσε, που αμφιβαλω, ψαξε να βρεις τα αποτελεσματα μετα απο πολλα χρονια ερευνων. Εαν ησουν λιγο ψημενος στη δουλεια θα ηξερες και γιατι ειναι σε αυτο το σημειο ακι θ προεβλεπες απο πριν το αποτελεσμα αυτης της επιλογης.
Πραγματικα για τις θετικες επιστημες οπως λες δεν γνωριζω κατι, ειναι ομως η αισθηση μου που μου λεει οτι εκει τα πραγματα ειναι δραμα, ενω εκει κατι θα μπορουσαμε καταφερουμε.
Το ενδοξο παρελθον δεν ειναι προνομιο, ουτε μεταλλιο, ειναι βαρος , το γιατι , βαριεμαι να σου γραψω
- Έκανα διάκριση μεταξύ θετικών-θεωρητικών επιστημών για να σου δείξω ότι, εν Ελλάδι, ΟΥΤΕ στις θεωρητικές επιστήμες, όπου ΔΕΝ χρειάζονται σύμβουλοι με την επιτακτικότητα που απαιτεί ο τεχνολογικός τομέας, έχουμε να δείξουμε κάτι, παρόλο που η κρατική αφήγηση περί ενδόξων προγόνων κλπ, θα έπρεπε να λειτουργεί ως έναυσμα για παραγωγή και διάδοση γνώσης. Και αυτό για να υπονοήσω ότι το θέμα στην χώρα δεν είναι οι σωστοί σύμβουλοι τεχνολογίας. Χρησιμοποίησα την λέξη "επιστήμη" στην ευρύτερη έννοια, εσύ προτιμάς την στενή, δηλαδή την χρήση της μόνο για τις "σκληρές" επιστήμες: μαθηματικά, φυσική, χημεία κλπ. Κάνοντας αυτήν την διευκρίνιση, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί, αλλά στο επιχείρημά μου επιμένω: η Ελλάδα δεν πάσχει από συμβούλους. Ή δεν πάσχει ΜΟΝΟ από συμβούλους.
- Η μνεία στην πρώην ΕΣΣΔ προήλθε από και απαντούσε στην δική σου αναφορά- συσχετισμό της παραγωγής/εφαρμογής γνώσης από τον ιδιωτικό τομέα μόνο, τον οποίο θεωρείς "κινητήριο δύναμη". Και αυτό για να σου φέρω παράδειγμα κρατικού τομέα ΣΚΕΤΟΥ και στεγνού, που μπορεί να είναι κινητήριος δύναμη και να παράγει γνώση και εφαρμοσμένη τεχνολογία, ανεξαρτήτως, ποιότητας και καθημερινότητας. Βεβαίως, όχι γιατί αυτά τα δύο δεν ενδιαφέρουν (άλλωστε ο ίδιος τα ανέφερα και έδωσα και την εξήγησή μου για τις διαφορές με τα αποτελέσματα των δυτικών), αλλά γιατί το κέντρο του επιχειρήματος ήταν/είναι ποιος παράγει και προάγει γνώση και τεχνολογία. Και το συμπέρασμα είναι ότι και ο ΣΚΕΤΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ παράγει/προάγει γνώση και τεχνολογία, αν και διαφορετική αναλόγως.
- Παραδείγματα, όπως το drone, μπορώ να φέρω κι εγώ, αλλά εδώ ενδιαφέρει το πλαίσιο σκέψης, όπως αρχικώς τον έθεσες/υπενόησες, δηλαδή ότι η παραγωγή γνώσης και η εξ αυτής εφαρμοσμένη τεχνολογία ανήκουν (ή: θα έπρεπε) στον ιδιωτικό τομέα. Περί αυτού μίλησα παραπάνω, ότι, δηλαδή, μπορεί και ο κρατικός τομέας να φτιάξει drone ή ό,τι σχετικό, εφόσον το βάλει στόχο (ειδικώς, μάλιστα, αν είναι για στρατιωτικούς σκοπούς). Οπότε θεωρώ περιττό να απεραντολογούμε περιπτωσιολογικώς.
Τέλος, και επειδή στην πρώτη μου απάντηση κατέληγα: "
Αναρωτήσου, λοιπόν, με τη σειρά σου και εσύ: ΤΙ και ΤΙΣ πταίει; Αν η απάντησή σου είναι το ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια ή οι κατάλληλοι σύμβουλοι (από τον ιδιωτικό τομέα), τότε ΟΚ. Μακάρι να ήταν τόσο απλό...", να εξηγηθώ λίγο παραπάνω:
Το πρόβλημα - για μένα - στην χώρα μας δεν είναι τόσο απλό, γιατί ποτέ δεν υπήρξε εδώ πραγματικός καπιταλισμός και πραγματική ελεύθερη αγορά - έστω και ως στάδιο/φάση προετοιμασίας για τον σοσιαλιστική κοινωνία, που θα έλεγαν και οι αριστεροί ή αριστερότατοι.
Ένα κρατικοδίαιτο λαμογιοκαπιταλισμό έχουμε, που, με κυβερνήτες-τροχονόμους, κατευθύνει και νέμεται τα δημόσια έσοδα μαζί με φίλους και κολλητούς ΙΔΙΩΤΕΣ και, κυρίως, τα διαθέτει μέσω τραπεζικού συστήματος και όχι μόνο, σε 5-10 οικογένειες, που ασκούν εξουσία παρασκηνιακώς ελέγχοντας διατροφή, ενέργεια, επικοινωνίες, ενημέρωση. Ενδεικτικώς: γίνηκε χαμός να σπάσει το μονοπώλιο του ΟΤΕ, μπήκαν ιδιώτες στο παιχνίδι, υποτίθεται ότι θα είχαμε εξαιρετικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές και, τριάντα χρόνια μετά, είμαστε τελευταίοι σε ταχύτητα σύνδεσης και συγχρόνως από τους ακριβότερους σε τιμή.
Εν ολίγοις, το πρόβλημα ΔΕΝ είναι μόνο οι σύμβουλοι. Είναι, ΚΥΡΙΩΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ
Δε πα νά'ρθουν οι καλύτεροι σύμβουλοι στον κόσμο, αγαπητέ, όπως τους ονειρευόμαστε.
Το αποτέλεσμα, αν δεν αλλάξει συνολικότερα το πλαίσιο και το πολιτικό μοντέλο διαχείρισης (+ η απονομή δικαιοσύνης, όσο κι αν σου φαίνεται άσχετο), θα είναι το ίδιο:
Ή οι σύμβουλοι θα "εγκλιματιστούν" συντομότατα (ίσως και με το αζημίωτο) απορροφούμενοι από την ελληνική χοάνη είτε, αν έχουν ισχυρή συνείδηση και δυνατότητα, θα πάρουν των ομματιών τους και θα επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν.
Όλα αυτά συνέβαιναν και συμβαίνουν από συστάσεως νέου Ελληνικού κράτους και δεν χρειάστηκε οι Τσίπρας, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος και οι σύμβουλοί τους και λοιποί σχετικοί να βάλουν του χέρι τους, αφού η χώρα είχε ήδη χρεοκοπήσει στα πάντα προ αυτών από άλλους, αποτελεσματικότερους, ως αποδεικνύεται από το οικτρό έως τώρα αποτέλεσμα, "φωστήρες"...