Νέα

Στάθης Ψάλτης : Αφιέρωμα

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα !blis
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 69
  • Εμφανίσεις 8K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

memosan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Οκτ 2006
Μηνύματα
12.219
Like
4
Πόντοι
166
  Ειναι αποδεδειγμενο αυτο.. δια προσωπικης σου εκτιμησης?????? :2funny: :2funny:
βρε κουραμπιε, εισαι μερικους μηνες στο σαϊτ και εχεις 2100 μυνηματα! για δες απο ποτε ειμαι εγω μελος, εισαι τελειως καμμενος εσυ!
 

Παιχτουρας

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
12 Οκτ 2009
Μηνύματα
6.979
Κριτικές
36
Like
4
Πόντοι
296
ρβε κουραμπιε, εισαι μερικους μηνες στο σαϊτ και εχεις 2100 μυνηματα! για δες απο ποτε ειμαι εγω μελος, εισαι τελειως καμμενος εσυ!
  Δηλαδη να μην κανω αλλες προσπαθειες για να φτασω εσενα και καποιους αλλους!! :2funny: :2funny:
 

Παιχτουρας

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
12 Οκτ 2009
Μηνύματα
6.979
Κριτικές
36
Like
4
Πόντοι
296
Μια μικρη υπενθυμιση που εχω ξανακανει και θεωρω σκοπιμο να κανω σε τακτικα διαστηματα σε καποιους...Αν ο επιθετικος ηλιθιος κατορθωσει καποτε να γινει ο απολυτος αρχοντας της κοινωνιας μας,τοτε ο καλλιεργημενος ανθρωπος θα καταντησει να θεωρειται ευηθης,σαν ενα αξιοπεριεργο δειγμα αυτης της εξαφανισμενης φυλης που εξακολουθει ακομη να ευλαβειτε το βιβλιο,το ηθος,την τεχνη και τη σκεψη.Μετα τιμης ο Παιχτουρας.
 

Επισκέπτης
Μια μικρη υπενθυμιση που εχω ξανακανει και θεωρω σκοπιμο να κανω σε τακτικα διαστηματα σε καποιους...Αν ο επιθετικος ηλιθιος κατορθωσει καποτε να γινει ο απολυτος αρχοντας της κοινωνιας μας,τοτε ο καλλιεργημενος ανθρωπος θα καταντησει να θεωρειται ευηθης,σαν ενα αξιοπεριεργο δειγμα αυτης της εξαφανισμενης φυλης που εξακολουθει ακομη να ευλαβειτε το βιβλιο,το ηθος,την τεχνη και τη σκεψη.Μετα τιμης ο Παιχτουρας.
μαλακοπαιχτουρα,σημερα το απογευμα στις 7,η ετ1 εχει αφιερωμα στο ιερο τερας κατινα παξινου..
δες τι σημαινει ηθοποιος ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΑ & μην μας ζαλας τα παπαρια με κλεμμενα τσιτατα..


Κατίνα Παξινού1900 – 1973



Η Κατίνα Παξινού υπήρξε η πρώτη ελληνίδα ηθοποιός που κατάφερε να σταθεί στο Χόλιγουντ και μάλιστα με δικούς της όρους, να διαπρέψει θεατρικά και κινηματογραφικά στην Ευρώπη, να ξεχωρίσει ως τραγωδός παγκοσμίου βεληνεκούς.

Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1900 στον Πειραιά. Σπούδασε στο Ωδείο της Γενεύης, καθώς και σε σχολές του Βερολίνου και της Βιέννης. Πρωτοεμφανίστηκε στη Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ως ηθοποιός του λυρικού θεάτρου, στην όπερα «Αδελφή Βεατρίκη» του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Το 1928, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο θέατρο πρόζας ως μέλος του θιάσου της Μαρίκας Κοτοπούλη, παίζοντας στο έργο του Ανρί Μπατάιγ «Γυμνή Γυναίκα». Το 1931, προσχωρεί μαζί με τον Αλέξη Μινωτή, στον Συνεταιρικό Θίασο του Αιμίλιου Βεάκη, που παρουσιάζει σημαντικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, όπως: «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο' Νιλ, «Ο Πατέρας του Αυγούστου» του Στρίντμπεργκ, «Ο θείος Βάνιας» του Τσέχωφ.




Από το 1932 έως το 1940, εμφανίζεται στο Εθνικό Θέατρο, όπου ερμηνεύει ρόλους που την καταξιώνουν ως κορυφαία ηθοποιό της ελληνικής σκηνής. Με τη Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου θα εμφανιστεί στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, ερμηνεύοντας το ρόλο της Ηλέκτρας στο ομώνυμο έργο του Σοφοκλή, την Γερτρούδη στον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, την Κυρία Άλβινγκ στους «Βρικόλακες» του Ίψεν. Την περίοδο του πολέμου εγκαθίσταται στις ΗΠΑ, όπου εμφανίζεται στο θέατρο Μπρόντγουεϊ και ερμηνεύει σπουδαίους ρόλους στον κινηματογράφο, με τους οποίους κερδίζει τη διεθνή αναγνώριση.

Το 1950 επιστρέφει στην Ελλάδα και εμφανίζεται πάλι μαζί με τον Αλέξη Μινωτή στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με το οποίο περιοδεύει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ξαναπαίζει στη Νέα Υόρκη στο «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα, έργο που επαναλαμβάνει στην Αθήνα στο Θέατρο Κοτοπούλη. Μετά το 1957, εμφανίζεται μόνιμα στη Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ερμηνεύοντας έργα του αρχαίου Θεάτρου και του σύγχρονου διεθνούς ρεπερτορίου. Ανάμεσα σ' αυτά, η «Εκάβη», η «Μήδεια», οι «Φοίνισσες» και οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, ο «Πατέρας» του Στρίντμπεργκ, «Η επίσκεψις της γηραιάς κυρίας» του Ντίρενματ, «Το Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στη νύχτα» του Ο' Νιλ, «Η τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιροντού, ο «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ.

Το 1968 η Κατίνα Παξινού και ο Αλέξης Μινωτής, συγκροτούν θίασο που εμφανίζεται στο Θέατρο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης, και στο Θέατρο «Διάνα» της οδού Ιπποκράτους. Στο «Σινεάκ», το κινηματοθέατρο που αργότερα θα μετονομαστεί άστηκε σε «Θέατρο Παξινού», παίζει στα έργα «Η Ήρα και το παγώνι» του Σον Ο' Κέιζι, «Οι παλαιστές» του Στρατή Καρρά, οι «Βρικόλακες» του Ίψεν, «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, ενώ την περίοδο 1971 - 1972 ερμηνεύει στο Θέατρο «Πάνθεον», την τελευταία μεγάλη επιτυχία της, ως «Μάνα Κουράγιο» στο ομώνυμο έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ.




Στις κινηματογραφικές επιλογές της υπήρξε εκλεκτική, εξ ου και οι μόλις 11 ταινίες της. Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με τον Όρσον Ουέλς («Ο κύριος Αρκάντον», 1955), τον Λουκίνο Βισκόντι («Ο Ρόκο και τ' αδέλφια του», 1960) και φυσικά τον Σαμ Γουντ της «Καμπάνας», όπου έπαιξε τη δυναμική αντάρτισσα του ισπανικού εμφυλίου που μπορούσε να προβλέπει το μέλλον. Για την ερμηνεία της στο έργο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», της απενεμήθη το 1944 το βραβείο Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου, ενώ το 1949 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοκτώ στο Φεστιβάλ Μπιάριτς για την ερμηνεία της στην ταινία «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα».

Εκτός από τις αξέχαστες ερμηνείες της στο Θέατρο και τον κινηματογράφο, η Κατίνα Παξινού έκανε μεταφράσεις θεατρικών έργων του Ευγένιου Ο' Νιλ και έγραψε τη μουσική για την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη το 1933 και σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή το 1952.

Παρασημοφορήθηκε με τον Χρυσό Ανώτερο Ταξιάρχη Γεωργίου Α' και με τον Ανώτερο Ταξιάρχη της Δυτικής Γερμανίας. Τιμήθηκε ακόμη με τον τίτλο της Αξιωματούχου Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλίας και με το Βραβείο «Ιζαμπέλλα Ντ' Εστέ».

Πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου του 1973
 

Επισκέπτης
ημιμαθες ΖΩΟΝ παρεεεεεε
&

Κατίνα Παξινού: Η Μεγάλη Κυρία της Τέχνης στις "Μαρτυρίες"
Δημοσίευση: 10 Φεβρουαρίου 2010

Η θρυλική τραγωδός και πρωταγωνίστρια είναι το θέμα του σημερινού ντοκιμαντέρ. Ήταν η πρώτη μη Αμερικανίδα ηθοποιός που κέρδισε βραβείο ‘Οσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Για Ποιόν Χτυπά η Καμπάνα», το 1943.

Η Παξινού γεννήθηκε στον Πειραιά, σπούδασε μουσική και τραγούδι στη Γενεύη, στη Βιέννη και στο Βερολίνο και πρωτοβγήκε στη σκηνή το 1920, με το μελόδραμα «Βεατρική» του Δημήτρη Μητρόπουλου.
Τη θεατρική της καριέρα την ξεκίνησε ουσιαστικά το 1929. παίζοντας δίπλα στην Μαρίκα Κοτοπούλη στο θεατρικό έργο «Γυμνή Γυναίκα».
Όπως αναφέρει στο ντοκιμαντέρ ο θεατρικός κριτικός και συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, «η Κατίνα Παξινού ήρθε στο θέατρο από τη μουσική και εκείνο που χαρακτήρισε ολόκληρη την τέχνη της αργότερα, ήταν η μουσικότητα.
Γι αυτό και ευδοκίμησε ιδιαίτερα στην τραγωδία και ιδιαίτερα στο ποιητικό δράμα, το οποίο δεν είναι δυνατόν να προσεγγισθεί από έναν ηθοποιό αν δεν γνωρίζει τους νόμους της μουσικής. Και ευτύχησε να παίξει τους μεγάλους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου.
Από κει και πέρα όμως ήταν και μια μεγάλη ηθοποιός η οποία έπαιξε λαϊκούς ρόλους».
Παντρεμένη με τον Αλέξη Μινωτή, σημείωσε μαζί του μεγάλες θεατρικές επιτυχίες στο Εθνικό Θέατρο αλλά και στο εξωτερικό.
Έπαιξε σε περισσότερες από δέκα ταινίες μεγάλων σκηνοθετών πρωταγωνιστικούς ρόλου («Νοτόριους» του Χίτσκοκ, «Ο Ρόκκο και τ’ αδέλφια του» του Βισκόντι, «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Νίκολς). Και υπήρξε επίσης σπουδαία δασκάλα που ενδιαφερόταν για τους νέους και τους πρόσφερε πολύτιμη καλλιτεχνική βοήθεια στην καριέρα τους.
Υπήρξε πράγματι μια μεγάλη Κυρία της Τέχνης. Δημιούργησε, προσέφερε, γνώρισε περιπέτειες, κέρδισε βραβεία, αποθεώθηκε, πάνω απ’ όλα όμως ξεχώρισε ως άνθρωπος, με την απλότητα και τη ζεστασιά της.
Για τη ζωή, την καριέρα της και τις ανθρώπινες στιγμές της μιλούν:
ο Κώστας Γεωργουσόπουλος,
ο εγγονός της Παξινού Αλέξανδρος Αντωνόπουλος και οι αγαπημένοι της μαθητές, ηθοποιοί Κώστας Καστανάς και Νίτα Παγώνη.

Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθέτης: Γιώργος Πετρίτσης

Στις 19.00 στην ΕΤ1.
 

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.075
Like
31
Πόντοι
166
Ο Στάθης Ψάλτης Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1950 όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και στα 11 η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω.

Σπούδασε στην δραματική σχολή του Μιχαηλίδη και μέχρι να γίνει γνωστός ηθοποιός έκανε πολλά επαγγέλματα, μεταξύ άλλων και αυτό του ναυτικού. Παντρεύτηκε στα 17 του αλλά χώρισε γρήγορα. Από αυτόν τον γάμο έχει μία κόρη. Το 2006 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά την αγαπημένη του Χριστίνα. Έπαιξε σε πολλές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στην δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως Καμικάζι αγάπη μου, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα Καμάκια, Βασικά καλησπέρα σας . Έχει παίξει πολλούς ρόλους στην καριέρα του κατά το πλείστον κωμικούς.

Πάντως αν δεν τον είχα δει σε ένα θεατρικό μονοπρακτο του Τσέχωφ (Το παλτό νομίζω) και στον "Συμβολαιγράφο" θα έλεγα ότι είναι χαζοχαρούμενος
 

Digweed

Μέγας
Εγγρ.
26 Ιουν 2016
Μηνύματα
6.036
Κριτικές
1
Like
16.293
Πόντοι
3.836
Υπάρχει βέβαια και αυτό το πιο πρόσφατο θρεντ για τον Ψάλτη.




Στάθης Ψάλτης: Οι τελευταίες εξελίξεις για την κατάσταση της υγείας του

Νοσηλεύεται στον Άγιο Σάββα, για περισσότερο από ένα μήνα
Σκληρή μάχη με τον καρκίνο δίνει ο γνωστός ηθοποιός Στάθης Ψάλτης, και μέχρι σήμερα παραμένει στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, όπου νοσηλεύεται για περισσότερο από ένα μήνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Espresso, ο ίδιος γνωρίζει ότι έχει καρκίνο.

«Κάποιες στιγμές έχει ανεβασμένη διάθεση και λέει μέχρι και ανέκδοτα και τραγούδια, κάποιες άλλες πέφτει σε βύθιση, λόγω των ισχυρών φαρμάκων», αποκαλύπτει στην Espresso άνθρωπος από το κοντινό του περιβάλλον που τον επισκέπτεται συχνά.

Ωστόσο η κατάστασή του συνεχίζει να είναι πολύ σοβαρή.Ο Στάθης Ψάλτης όμως, δεν χάνει την αισιοδοξία του. Συχνά προσεύχεται – καθώς έχει μεγάλη πίστη στο Θεό- ενώ κάνει και όνειρα για μελλοντικές παραστάσεις. Την ίδια ώρα, όμως, οι πληροφορίες από τον Άγιο Σάββα μιλούν για δύσκολες καταστάσεις που βιώνει ο ηθοποιός.

Φύλακας άγγελός του σε όλη αυτήν τη δύσκολη μάχη είναι η γυναίκα του Χριστίνα Φιτσάκη, που είναι συνεχώς στο πλευρό του και δεν τον αφήνει να βλέπει τηλεόραση και να διαβάζει εφημερίδες για να μην μάθει κάτι για την υγεία του που θα ρίξει την ψυχολογία του και θα επιδεινώσει την κατάστασή του.

 

Zebu

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
8 Μαΐ 2016
Μηνύματα
27.740
Κριτικές
42
Like
28.974
Πόντοι
28.246
Δ

Διαγραμμένο μέλος 136408

Επισκέπτης
Ο Στάθης Ψάλτης Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1950 όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και στα 11 η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω.

Σπούδασε στην δραματική σχολή του Μιχαηλίδη και μέχρι να γίνει γνωστός ηθοποιός έκανε πολλά επαγγέλματα, μεταξύ άλλων και αυτό του ναυτικού. Παντρεύτηκε στα 17 του αλλά χώρισε γρήγορα. Από αυτόν τον γάμο έχει μία κόρη. Το 2006 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά την αγαπημένη του Χριστίνα. Έπαιξε σε πολλές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στην δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως Καμικάζι αγάπη μου, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα Καμάκια, Βασικά καλησπέρα σας . Έχει παίξει πολλούς ρόλους στην καριέρα του κατά το πλείστον κωμικούς.

Πάντως αν δεν τον είχα δει σε ένα θεατρικό μονοπρακτο του Τσέχωφ (Το παλτό νομίζω) και στον "Συμβολαιγράφο" θα έλεγα ότι είναι χαζοχαρούμενος

Ο Ψάλτης, είχε διαπρέψει -ο μόνος από την παράσταση- και ως "Μηνάς, άγιος των φτωχών" στην θεατρική μπαρούφα της Μιμής Ντενίση "Θεοδώρα". Σπουδαίος ηθοποιός, που ωστόσο αδικήθηκε και αδίκησε τον εαυτό του.

 

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Μηνύματα
40.493
Like
21.861
Πόντοι
5.006
καλο ταξιδι να εχει :hi:



Ο αγαπημένος ηθοποιός μάλιστα πριν μπει στο νοσοκομείο για να δώσει την τελευταία μάχη για την ζωή του, έκανε και μια φωτογράφιση για προσωπικούς του λόγους.
URL]]
 

iuakoya

Μέλος
Εγγρ.
5 Νοε 2015
Μηνύματα
36.415
Κριτικές
34
Like
24.294
Είχε παίξει σε ένα επεισόδιο στο Τμήμα Ηθών και είχε δώσει ρέστα. Ο Συμβολαιογράφος κλασικός. Έμεινε ως κωμικός ηθοποιός αλλά μπορούσε άνετα να υποστηρίξει και σοβαρούς ρόλους. Τον είδα από κοντά στο θέατρο πριν από αρκετά χρόνια. RIP...
 

Krang

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
27 Απρ 2016
Μηνύματα
1.535
Κριτικές
11
Like
392
Πόντοι
306
:orchestra: :orchestra: Τεράστιος!
 

perseas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Νοε 2006
Μηνύματα
2.069
Κριτικές
7
Like
3.812
Πόντοι
736
Πέρασαν 3 χρόνια χωρίς τον Στάθη !!!
 

Συνημμένα

  • Stathis Psaltis.jpg
    Stathis Psaltis.jpg
    75 KB · Εμφανίσεις: 67

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom