Νέα

Σκάκι - -Chess

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα jo145
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 681
  • Εμφανίσεις 31K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Σας αρέσει το σκάκι;

  • Πωρωση

    Ψήφοι: 40 23,4%
  • Ναι παιζω που και που

    Ψήφοι: 91 53,2%
  • Καλο αλλα βαρετο

    Ψήφοι: 27 15,8%
  • Μαλακια

    Ψήφοι: 8 4,7%
  • Δεν εχω παιξει , δεν ξερω

    Ψήφοι: 5 2,9%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    171

bloom5

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Φεβ 2009
Μηνύματα
659
Like
9.285
Πόντοι
1.046

Δεν είναι στραβοκλωτσιές (απάτη, τύχη κτλ) οι τακτικές των ομάδων. Δεν κλέβουν κανέναν στο τετ α τετ. Και στους συλλόγους το ίδιο γίνεται. Στέλνεται π.χ ένας της μιας ομάδας με 1400 έλο να παίξει με τον 1800 της άλλης μήπως τύχει κι αρπάξει κάτι και ο διχίλιαρος plus της άλλης παίζει με τον αχαίρευτο της πρώτης επειδή δεν θέλουν με τίποτα να χάσει η να φέρει ισοπαλία ή γιατί έχουν βγάλει τακτική ότι έτσι θα φύγει νικήτρια η ομάδα πιο εύκολα σε συνάρτηση με όλα τα ζευγάρια των ομάδων. Σημασία έχει να μην κλέβουν μεταξύ τους. Αν θέλουν να να το φέρουν Χ δεν είναι κλεψιά αλλά τακτική. Ακολουθεί ποστ περί Μποτβίνικ.
Κοίτα, εκτιμώ και σέβομαι αφάνταστα το Μποτβίνικ, σαν παίκτη, αλλά άλλο οι τακτικές των ομάδων και άλλο κάποια που γίνονταν και αφήσαν τελικά υπόνοιες. Το βλέπουμε πως προφανώς ήταν λάθος το δικαίωμα ρεβάνς, το ότι "πάτησε" στην κακή υγεία του Ταλ για να τον νικήσει, ότι σε τουρνουά Ιντερζοναλ αλλά και σε ματς διεκδικητών (που δεν είναι ματς ομάδων) οι Σοβιετικοί συνεννοούνταν και κάναν γρήγορες ισοπαλίες και ύστερα δίναν το νυν υπέρ πάντων αγώνα ενάντια στους άλλους (ιδίως ενάντια στο γνωστό "αμερικανάκι"). Και φυσικά, καμία σχέση δεν έχει με τις ομάδικές τακτικές η απαγωγή του γιου του Κορτσνόι, ώστε να τον εκβιάσουν για το ματς ενάντια στον Κάρποβ.
Ας πούμε για εμάς. Προτιμώ κλασσικό σκάκι, 5λεπτο μπλιτζ ξερό και 10λεπτο Ράπιντ. Στην σημερινή εποχή των πολλών υποχρεώσεων, ένα σετ μπόλικων δεκάλεπτων Ράπιντ με φιλαράκια (ώστε να μην σκουριάζουμε σε μια μόνο παρτίδα) είναι καλή περίπτωση. Για να λύσω τυχόν απορίες είμαι πραγματικά έλο κάτω από 2.000 (είμαι προληπτικός και δεν λέω νούμερα, όλοι οι σκακιστές έχουν προλήψεις κι αν δεν έχουν θα αποκτήσουν), έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια σε συλλόγους, άπειρα ίδια
ή να το παίζουν γίγαντες, έχω βαρεθεί να ψυχολογώ μυστήριους αλλά πλέον γίνεται αυτόματα, εχω παίξει άπειρες παρτίδες με άπειρους παικτες, δεν είμαι φίρμα, αποφεύγω τα κλειστά ανοίγματα και τους μαζέτες, βαριέμαι να μετράω (μετράω καλά αλλά με νοιάζει μια ωραία αέρινη θέση, κάτι που δύσκολα εμφανίζεται στα κλειστά), θέλω όταν μου παίζουν κίνηση απλά να τοποθετούν το κομμάτι στο κέντρο του τετραγώνου. Με εκνευρίζει πολύ (δεν είμαι ο μόνος) να το βάζουν όπου να ναι και επειδή ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο περίεργοι είναι οι σκακιστές θέλω να χώνουν την μούρη τους στην σκακιέρα μου αφού γνωριστούμε κι όχι να τους ακούω να λένε την αποψάρα τους στ αυτιά μου έτσι στα ξαφνικά. Τέλος βρίσκω ωραίο να τσακώνονται στις παρτίδες κι εγώ να γελάω κρυφά. Με εκνευρίζει επίσης αφάνταστα να πιάνουν κομμάτι και να κάνουν ανακληση η να μονολογούν μαλακίες. Πείτε κι εσείς για εσάς. :thumbsup:
Εμένα δε με πειράζουν αυτά. Με πειράζουν παίκτες που παίζουν με συγκεκριμένο στυλ (και συχνά νικάνε κιόλας): τρελαίνομαι όταν ο άλλος ξεκινάει από τη δεύτερη κίνηση φουλ επίθεση, σα να την έχει δει Αλιεχιν και παίζει ενάντια σε κάθε βασική αρχή ανοιγμάτων. Με πειράζουν επίσης παίκτες που παίζουν dubious ανοίγματα, τάχα για να σε μπερδέψουν (1.δ4 ε5, ή 1.δ4 β5, ή 1.β4). Φυσικά, με ενοχλούν παίκτες που φτάνουν στην 20η κίνηση με πύργο κάτω και ξαφνικά παίζουν σαν τον Κάρλσεν, ή πιο σωστά, σαν το Stockfish, και τελικά σε τρώνε ζωντανό, αλλά εντάξει, τι να κάνεις, όπως είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ, "το μεταλλείο της ανθρώπινης βλακείας είναι ανεξάντλητο".

Όσον αφορά τα ανοίγματα, παρατηρώ κάποιες τάσεις που όπως διάβαζα τα βιβλία ανοιγμάτων ποτέ δεν το περίμενα: στο ερασιτεχνικό ιντερνετικό σκάκι εμφανίζονται συνέχεια ανοίγματα που είναι εντελώς sidelines. Σύστημα Κολ και Σύστημα Λονδίνου για παράδειγμα! Γιατί τα Λευκά να δώσουν το αρχικό τους πλεονέκτημα χωρίς αντίκρυσμα; Γιατί ένας ερασιτέχνης παίζει ανοίγματα που θα του μάθουν μόνο πώς να χάνει; Ασχέτως αν το Σύστημα Λονδίνου το παίζει ο Κάρλσεν, είναι λάθος. Ο ερασιτέχνης δεν έχει τίποτα να μάθει από αυτό το είδος ανάπτυξης. Σε άνοιγμα με 1.δ4, η φυσική θέση του γ πιονιού είναι στο γ4, όχι στο γ3, έλεος! Άλλο που δεν περίμενα, είναι το πόσος πολύς κόσμος παίζει στην Κλειστή Ισπανική την άμυνα Στάινιτς. Σταθερό σύστημα, που γλιτώνεις τις περιπέτειες, αλλά τέλος πάντων, υπάρχουν πολλές άλλες εξίσου καλές, ή και καλύτερες επιλογές. Πάρα πολύς κόσμος παίζει Άμυνα Φιλιντόρ επίσης. Από την άλλη, πολύ σπάνια συναντάω γραμμές που βάση της θεωρίας είναι αξιόλογες. Στην Κλειστή Ισπανική, σχεδόν κανείς δεν τολμάει την Επίθεση Μάρσαλ (λογικό πάντως, θέλει πολλή αποστήθιση και πολύ υπολογισμό). Περίεργο βρίσκω πάντως και ότι είναι κάποια ανοίγματα που δεν τα παίζει κυριολεκτικά κανένας: συγκεκριμένα, έχω χρόνια να μου παίξουν την Άμυνα Γκρύνφελντ. Εντάξει, δεν είναι καλή για τα Μαύρα αν δεν την κατέχεις, αλλά καθόλου; Κανένας; Με τη Γκρύνφελντ ο Κασπάροβ είχε κάνει καριέρα. Από την άλλη, υποεκπροσωπείται η Ινδική Νίμζοβιτς, αν και κατανοώ γιατί: είναι μεν η καλύτερη απάντηση στο 1.δ4, αλλά αν δεν την κατέχεις, τα Λευκά σε συντρίβουν. Όσον αφορά τη Γαλλική, σα Μαύρος δεν την παίζω, γιατί πάντα βγάζω φοβερά στενάχωρη θέση, αλλά και σα Λευκός, αν ο αντίπαλος την κατέχει, κακοπερνάω - δε στρώθηκα ποτέ να τη μελετήσω σωστά. Ξέρω πως στο υψηλό επίπεδο έχει πέσει σε πολλή δυσμένεια και τείνει να εξαφανιστεί.

Υ.Γ.: Όταν είχα παίξει σε τουρνουά ράπιντ με κόσμο που ήταν μέλη του τοπικού συλλόγου (και όχι μόνο), εκεί ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι, κατείχαν καλύτερα τις αρχές των ανοιγμάτων και προτιμούσαν τις κύριες γραμμές. Παίζαν δηλαδή πιο σωστά, δεν υπάρχει αμφιβολία.
 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
Κοίτα, εκτιμώ και σέβομαι αφάνταστα το Μποτβίνικ, σαν παίκτη, αλλά άλλο οι τακτικές των ομάδων και άλλο κάποια που γίνονταν και αφήσαν τελικά υπόνοιες. Το βλέπουμε πως προφανώς ήταν λάθος το δικαίωμα ρεβάνς, το ότι "πάτησε" στην κακή υγεία του Ταλ για να τον νικήσει, ότι σε τουρνουά Ιντερζοναλ αλλά και σε ματς διεκδικητών (που δεν είναι ματς ομάδων) οι Σοβιετικοί συνεννοούνταν και κάναν γρήγορες ισοπαλίες και ύστερα δίναν το νυν υπέρ πάντων αγώνα ενάντια στους άλλους (ιδίως ενάντια στο γνωστό "αμερικανάκι"). Και φυσικά, καμία σχέση δεν έχει με τις ομάδικές τακτικές η απαγωγή του γιου του Κορτσνόι, ώστε να τον εκβιάσουν για το ματς ενάντια στον Κάρποβ.
Όσα στραβά κι αν είχαν/έχουν όλοι αυτοί οι Τιτάνες (διότι όλοι παγκοσμίως είχαν/έχουν), υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Το να φέρεις Χ η να κάνεις αβαβά κτλ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γίνεται σημερα. Έπαιζαν τις κινήσεις μόνοι τους. Άπαξ και την παίξει ρομπότ θεωρείται κλεψιά! Καπου εδώ επίσης μπαίνει σφήνα το επιχείρημα για ποιον λόγο ο Φίσερ ήταν ο μόνος παίκτης σε όλο τον πλανήτη που θεωρείται μεγαλοφυία. Δεν έχει ειπωθεί ποτέ για κανέναν άλλον αυτή η λέξη παρα μόνο για αυτόν και έτσι έπρεπε να γίνει αφού κέρδισε την σοβιετική Ένωση μόνος του, δηλαδή ουσιαστικά όλο τον πλανήτη μαζί!!! Το ότι θεωρείται μεγαλοφυία και ο Στάινιτς, υπάρχει ως έκφραση επειδή το είπε ο ίδιος ο Φίσερ!!!
 

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Μηνύματα
6.739
Κριτικές
1
Like
5.710
Πόντοι
2.356

καλα τα παει και ο δικος μας παντως...

πραγματικα τρομερος στο πως εκοψε την βασιλισσα του μαγκνους...
 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
Εμενα δε με πειράζουν αυτά. Με πειράζουν παίκτες που παίζουν με συγκεκριμένο στυλ (και συχνά νικάνε κιόλας): τρελαίνομαι όταν ο άλλος ξεκινάει από τη δεύτερη κίνηση φουλ επίθεση, σα να την έχει δει Αλιεχιν και παίζει ενάντια σε κάθε βασική αρχή ανοιγμάτων. Με πειράζουν επίσης παίκτες που παίζουν dubious ανοίγματα, τάχα για να σε μπερδέψουν (1.δ4 ε5, ή 1.δ4 β5, ή 1.β4). Φυσικά, με ενοχλούν παίκτες που φτάνουν στην 20η κίνηση με πύργο κάτω και ξαφνικά παίζουν σαν τον Κάρλσεν, ή πιο σωστά, σαν το Stockfish, και τελικά σε τρώνε ζωντανό, αλλά εντάξει, τι να κάνεις, όπως είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ, "το μεταλλείο της ανθρώπινης βλακείας είναι ανεξάντλητο".

Όσον αφορά τα ανοίγματα, παρατηρώ κάποιες τάσεις που όπως διάβαζα τα βιβλία ανοιγμάτων ποτέ δεν το περίμενα: στο ερασιτεχνικό ιντερνετικό σκάκι εμφανίζονται συνέχεια ανοίγματα που είναι εντελώς sidelines. Σύστημα Κολ και Σύστημα Λονδίνου για παράδειγμα! Γιατί τα Λευκά να δώσουν το αρχικό τους πλεονέκτημα χωρίς αντίκρυσμα; Γιατί ένας ερασιτέχνης παίζει ανοίγματα που θα του μάθουν μόνο πώς να χάνει; Ασχέτως αν το Σύστημα Λονδίνου το παίζει ο Κάρλσεν, είναι λάθος. Ο ερασιτέχνης δεν έχει τίποτα να μάθει από αυτό το είδος ανάπτυξης. Σε άνοιγμα με 1.δ4, η φυσική θέση του γ πιονιού είναι στο γ4, όχι στο γ3, έλεος! Άλλο που δεν περίμενα, είναι το πόσος πολύς κόσμος παίζει στην Κλειστή Ισπανική την άμυνα Στάινιτς. Σταθερό σύστημα, που γλιτώνεις τις περιπέτειες, αλλά τέλος πάντων, υπάρχουν πολλές άλλες εξίσου καλές, ή και καλύτερες επιλογές. Πάρα πολύς κόσμος παίζει Άμυνα Φιλιντόρ επίσης. Από την άλλη, πολύ σπάνια συναντάω γραμμές που βάση της θεωρίας είναι αξιόλογες. Στην Κλειστή Ισπανική, σχεδόν κανείς δεν τολμάει την Επίθεση Μάρσαλ (λογικό πάντως, θέλει πολλή αποστήθιση και πολύ υπολογισμό). Περίεργο βρίσκω πάντως και ότι είναι κάποια ανοίγματα που δεν τα παίζει κυριολεκτικά κανένας: συγκεκριμένα, έχω χρόνια να μου παίξουν την Άμυνα Γκρύνφελντ. Εντάξει, δεν είναι καλή για τα Μαύρα αν δεν την κατέχεις, αλλά καθόλου; Κανένας; Με τη Γκρύνφελντ ο Κασπάροβ είχε κάνει καριέρα. Από την άλλη, υποεκπροσωπείται η Ινδική Νίμζοβιτς, αν και κατανοώ γιατί: είναι μεν η καλύτερη απάντηση στο 1.δ4, αλλά αν δεν την κατέχεις, τα Λευκά σε συντρίβουν. Όσον αφορά τη Γαλλική, σα Μαύρος δεν την παίζω, γιατί πάντα βγάζω φοβερά στενάχωρη θέση, αλλά και σα Λευκός, αν ο αντίπαλος την κατέχει, κακοπερνάω - δε στρώθηκα ποτέ να τη μελετήσω σωστά. Ξέρω πως στο υψηλό επίπεδο έχει πέσει σε πολλή δυσμένεια και τείνει να εξαφανιστεί.

Υ.Γ.: Όταν είχα παίξει σε τουρνουά ράπιντ με κόσμο που ήταν μέλη του τοπικού συλλόγου (και όχι μόνο), εκεί ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι, κατείχαν καλύτερα τις αρχές των ανοιγμάτων και προτιμούσαν τις κύριες γραμμές. Παίζαν δηλαδή πιο σωστά, δεν υπάρχει αμφιβολία.
Ο καθένας έχει διαφορετικές ενοχλήσεις. Δεκτό. Έχεις βλέπω κάποιες "ανοιγματικές" αντιλήψεις. Κι αυτό δεκτό. Περί αντιθεωρίας στα ανοίγματα μπορεί κάποιος να βγει σε νορμάλ μέσο παρτίδας υπό την αίρεση ότι ξέρει πως να παίξει έστω και αντιθεωρητικά, δηλαδή να γνωρίζει πολλά σε βάθος. Αν κάποιος είναι στουρνάρι και παίξει αντιθεωρητικά στο άνοιγμα, θα βγει χωνί,
ο κόσμος να χαλάσει. Για να το αναλύσω απλά, ότι άνοιγμα και θέση βγει μετά από ε4, ειδικά τα ανοίγματα, θεωρούνται ανοικτά και ημιανοικτά ανοίγματα, ενώ στα του δ4 θεωρούνται κλειστά. Για μένα ο σωστός τρόπος μάθησης ξεκινά από απλά ανοίγματα με σταθερότητα και ΠΟΤΕ αρχάριος δεν πρέπει να παίζει Ισπανική. Την Ισπανική θα την πιάσει να την διαβάζει όταν αρχίσει να παίζει καλά έως πολύ καλά αλλιώς θα τον φάει το μαύρο φίδι. Το Λονδρέζικο είναι ένα απλό άνοιγμα (το βρίσκουν όλοι βαρετό στην πορεία) αλλά στον αρχάριο προσδίδει μια σταθερότητα μιας που δεν έχει τρελλη θεωρία. Δεν το συνεχίζει σε Γκαμπί αν και θα μπορούσε λόγω δ4 αλλά η ιδέα είναι να ενισχύσει το κέντρο του με πιόνια στο γ3 και ε3. Μπορεί να ανταπεξέλθει σε όποια επίθεση μαύρου χωρίς να φάει άγριο τσεκούρι ο λευκός. Κι όπως πάντα εξαρτάται ποιοι παίζουν μεταξύ τους. Εν ολίγοις ορεξη να έχει κάποιος να διαβάζει. Ας πούμε και κάτι για τον μαύρο όμως. Σικελική με επίθεση Ροσολίμο. Θα διαβάσεις ένα μπαούλο βιβλία γενικώς για Σικελική που δεν έχει τελειωμό και αφού μπουχτησεις θα παίξεις Ροσολίμο που θέλει πολύ διάβασμα αλλά για μένα μετράει πολύ. Να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (όσο μπορείς).
 
Εγγρ.
13 Αυγ 2019
Μηνύματα
8.388
Like
10.924
Πόντοι
3.556

καλα τα παει και ο δικος μας παντως...

πραγματικα τρομερος στο πως εκοψε την βασιλισσα του μαγκνους...
Τεραστιες πατατες και απο τους δυο, ειδικα προς το τελος

57% accuracy??????!!!!!!

Σε τριλεπτο;;;

1686176406216.png
 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
χώρια που μπορεις να "διαλεγεις" αντιπαλο. απλα μη παιζοντας χωρις να χανεις. η μπορεις να παιζεις με τους φιλους σου μεχρι 3 φορες τη μερα και να τους σκιζεις και να παιρνεις απο εκει τα "ελο" κλπ κλπ κλπ διατρυτα των ονλαην πλατφορμων οπως να παιζεις παντα με χειροτερους αντιπαλους βαθμολογικα... πχ οι μισοι νουμπαδες στα μπουλετ χανουν απο χρονο ακομη και αν ειναι σε θεση ισχυος και εσυ παιρνεις ελο απλα παιζοντας κατενατσιο η κουνωντας τον πυργο μπρος πισω για να μη ξοδεψεις δευτερολεπτο.


αν ηταν ετσι ο μαγκνους στα ονλαην θα μπορουσε να εχει και 10.000 ΕΛΟ. δεν τον εμποδιζει κανεις να παιζει με εναν τοσο ανισχυρο αντιπαλο που του δινει εστω και +1 ανα αγωνα...

ασχετα αν δεν καταδεχεται να παιξει και να παρει τετοια"ελο" αλλα παιζει μονο με gm im κλπ...
Δεν έχεις άδικο. Εμένα μου έχει τύχει με την μέθοδο ρεβάνς να παίζω συνέχεια με 5 ναυάγια και να φτάνω σε έλο που ουδέποτε θα έφτανα σε επίγειο σκάκι. Κι αν δεν βρεις ναυάγια η νέοπες, φτιάξε 5 λογαριασμους, χτίσε τους 1800 έλο μην κουράζεσαι και μετά δωσε τους στην θεία σου να παίζει από άλλη i.p και φόρτωνε έλο με το φτυάρι. Για αυτό σας λέω, παίξτε όπως γουστάρετε και σιγά τα ωά. Για αυτό και δεν εγκρίνω το ονλάιν. Όχι ότι δεν παίζω.:2funny:
 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
Η προσαύξηση χρόνου κάνει μεγάλη διαφορά, αλλά είναι σωστή! Έχω παρατηρήσει ότι στο 10+0 (χωρίς προσαύξηση) είμαι πολύ καλύτερος από ότι στο 10+5 (5 δευτερόλεπτα), επειδή τυχαίνει να είμαι πολύ καλός στη διαχείριση χρόνου, επειδή έτυχε στα νιάτα μου είχα αποστηθίσει όλες τις σημαντικές βαριάντες ανοιγμάτων και ως τη 10η κίνηση μπορώ να παίζω αυτόματα. Αν παίξω ράπιντ χωρίς προσαύξηση θα ξεπεράσω το 2000 elo για πλάκα, που βέβαια δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικό του τι είμαι πραγματικά. Η προσαύξηση, αν θυμάμαι καλά, είναι ιδέα του Φίσερ. Στην αληθινή ζωή είναι σωστή, γιατί είναι κρίμα να χάσεις επειδή παίρνει κάποιο χρόνο να απλώσεις το χέρι ως το κουμπί του ρολογιού. Στο ιντερνετ φαινομενικά δε χρειάζεται, αλλά παρατήρησα αυτό, ότι κερδίζω πολύ περισσότερες παρτίδες με απλή διαχείριση χρόνου. Συχνά είναι παρτίδες με εντελώς χαμένη θέση. Έχω την αίσθηση ότι μια διαφορά τριών λεπτών (π.χ. να φτάσουμε στη 15η κίνηση και εγώ να μου απομένουν 9 λεπτά και στον άλλο 6) μεταφράζεται σε αντικειμενικό πλεονέκτημα, που θα μπορούσε μάλιστα να μετρηθεί, κάπου στο ένα ολόκληρο πιόνι, ή και πολύ παραπάνω, ανάλογα τη θέση. Η προσαύξηση μόλις 3 δευτερολέπτων το διασώζει αυτό.

Θα μου πεις, μια άλλη λύση είναι να αυξήσουμε το συνολικό χρόνο, δηλαδή να παίζουμε 15+0 (εννοώ στο ιντερνετ, γιατί στο "δια ζώσης" θεωρώ πως λίγα δευτερόλεπτα είναι απολύτως αναγκαία). Γιατί εδώ που τα λέμε και ο χρόνος του ρολογιού είναι μέρος του παιχνιδιού. Δε θα διαφωνήσω σε αυτό.
Στο συγκεκριμένο, ειναι θέμα οπτικής γωνίας πως το βλέπουμε. Θα προτιμούσα αύξηση συνολικού χρόνου αντί προσαύξηση για τον λόγο που έχω αναφέρει.
 

bloom5

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Φεβ 2009
Μηνύματα
659
Like
9.285
Πόντοι
1.046
Ο καθένας έχει διαφορετικές ενοχλήσεις. Δεκτό. Έχεις βλέπω κάποιες "ανοιγματικές" αντιλήψεις. Κι αυτό δεκτό. Περί αντιθεωρίας στα ανοίγματα μπορεί κάποιος να βγει σε νορμάλ μέσο παρτίδας υπό την αίρεση ότι ξέρει πως να παίξει έστω και αντιθεωρητικά, δηλαδή να γνωρίζει πολλά σε βάθος. Αν κάποιος είναι στουρνάρι και παίξει αντιθεωρητικά στο άνοιγμα, θα βγει χωνί,
ο κόσμος να χαλάσει. Για να το αναλύσω απλά, ότι άνοιγμα και θέση βγει μετά από ε4, ειδικά τα ανοίγματα, θεωρούνται ανοικτά και ημιανοικτά ανοίγματα, ενώ στα του δ4 θεωρούνται κλειστά. Για μένα ο σωστός τρόπος μάθησης ξεκινά από απλά ανοίγματα με σταθερότητα και ΠΟΤΕ αρχάριος δεν πρέπει να παίζει Ισπανική. Την Ισπανική θα την πιάσει να την διαβάζει όταν αρχίσει να παίζει καλά έως πολύ καλά αλλιώς θα τον φάει το μαύρο φίδι. Το Λονδρέζικο είναι ένα απλό άνοιγμα (το βρίσκουν όλοι βαρετό στην πορεία) αλλά στον αρχάριο προσδίδει μια σταθερότητα μιας που δεν έχει τρελλη θεωρία. Δεν το συνεχίζει σε Γκαμπί αν και θα μπορούσε λόγω δ4 αλλά η ιδέα είναι να ενισχύσει το κέντρο του με πιόνια στο γ3 και ε3. Μπορεί να ανταπεξέλθει σε όποια επίθεση μαύρου χωρίς να φάει άγριο τσεκούρι ο λευκός. Κι όπως πάντα εξαρτάται ποιοι παίζουν μεταξύ τους. Εν ολίγοις ορεξη να έχει κάποιος να διαβάζει. Ας πούμε και κάτι για τον μαύρο όμως. Σικελική με επίθεση Ροσολίμο. Θα διαβάσεις ένα μπαούλο βιβλία γενικώς για Σικελική που δεν έχει τελειωμό και αφού μπουχτησεις θα παίξεις Ροσολίμο που θέλει πολύ διάβασμα αλλά για μένα μετράει πολύ. Να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (όσο μπορείς).
Το σύστημα Λονδίνου είναι σταθερό, αλλά είναι λάθος: το γ3 είναι τετράγωνο για τον Ίππο. Και είναι λάθος η λογική τα Λευκά να ετοιμάζονται για άμυνα από τη δεύτερη κίνηση. Θα μου πεις, "άμα είναι λάθος, πήγαινε και κατέρριψέ την". Ε λοιπόν, όταν παίζω με τα Μαύρα και μου παίζουν σύστημα Λονδίνου, τρελαίνομαι, γιατί καταλήγουμε γρήγορα σε ένα εντελώς νεκρό και βαρετό παιχνίδι. Νομίζω όμως ότι το να αποφεύγει κανείς το Γκαμπί της Βασίλισσας είναι εντελώς λάθος ιδέα. Αν ο παίκτης στρωθεί και μάθει τι επιλογές υπάρχουν μετά το 2.γ4, θα έχει αποκτήσει γνώση μεγάλου μέρους της θεωρίας ανοιγμάτων. Οποιοσδήποτε σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ξέρει όλες τις σημαντικές γραμμές από το μη αποδεκτό Γκαμπί, κι ας είναι πολλές. Το να αποφεύγουμε τη θεωρία είναι σα να θέλουμε πτυχίο πανεπιστημίου χωρίς διάβασμα.

Όλοι λένε ότι την Ισπανική πρέπει να τη μαθαίνεις αργότερα, αλλά κάπως έτυχε και ήταν το πρώτο άνοιγμα που μελέτησα σε βάθος - το παίζω από 8 χρονών ως πρώτη επιλογή! Ξέρω όλη τη θεωρία της Κλειστής Ισπανικής, γιατί στα 8 ήξερα απ' έξω την άμυνα Τάρρας. Έτσι, μεγαλώνοντας, έμαθα εύκολα και όλες τις υπόλοιπες βαριάντες. Δε με έφαγε κανένα μαύρο φίδι. Βέβαια, σαν παιδιά παίζαμε και πολλή ιταλική, πολύ δανέζικο γκαμπί, πολλή Ρώσικη. Αλλά είναι αλήθεια ότι οι ερασιτέχνες συνολικά δεν ξέρουν τα ανοιχτά ανοίγματα επαρκώς. Για αυτό μου τη δίνει όταν βλέπω κάποιον να παίζει (και να έχει μελετήσει πολύ) το σύστημα Λονδίνου, αλλά να μην ξέρει την Ιταλική πέρα από την τέταρτη κίνηση.

Σικελική την κατέχω καλά - σα μαύρος παίζω μόνο αυτό ενάντια στο 1.ε4. Δε μου αρέσει η Ροσολίμο. Καλή, αλλά δε μου ταιριάζει - δε μου αρέσει η έξοδος του Αξιωματικού στο β5. Σα λευκός, πηγαίνω για Νάιντορφ, στη Σεβενίγκεν απαντώ με επίθεση Κέρες, στο 2...Ιγ6 πρώτα αλλάζω στο δ4 και μετά, αν μου επιτραπεί πάω για Ράουζερ. Αν μου παίξουν Δράκου, παίζω Γιουγκοσλαβική Επίθεση. Κύριες γραμμές πάντα. Με τα μαύρα, πηγαίνω πάντα για Νάιντορφ, τη βαριάντα με το φιανκέττο στο β7. Μόνο αυτό παίζω! Το παιχνίδι μου σα Μαύρος είναι λίγο βαρετό, αλλά τόσες φορές που έχω παίξει, η δουλειά γίνεται.
 
Τελευταία τροποποίηση:

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Μηνύματα
6.739
Κριτικές
1
Like
5.710
Πόντοι
2.356
Τεραστιες πατατες και απο τους δυο, ειδικα προς το τελος

57% accuracy??????!!!!!!

Σε τριλεπτο;;;

1686176406216.png
θα ειχε πιει ηδη 18 μπυρες ο μαγκνους τυπε :Ρ δεν ηταν η μοναδικη παρτιδα που παιξαν εκεινη τη μερα...

του πηρε μετα ισοπαλια με 83 ακριβεια.

πηρε και ισοπαλια με τον χικαρου...
 

stakaman21

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαρ 2012
Μηνύματα
534
Like
650
Πόντοι
86
Ο καθένας έχει διαφορετικές ενοχλήσεις. Δεκτό. Έχεις βλέπω κάποιες "ανοιγματικές" αντιλήψεις. Κι αυτό δεκτό. Περί αντιθεωρίας στα ανοίγματα μπορεί κάποιος να βγει σε νορμάλ μέσο παρτίδας υπό την αίρεση ότι ξέρει πως να παίξει έστω και αντιθεωρητικά, δηλαδή να γνωρίζει πολλά σε βάθος. Αν κάποιος είναι στουρνάρι και παίξει αντιθεωρητικά στο άνοιγμα, θα βγει χωνί,
ο κόσμος να χαλάσει. Για να το αναλύσω απλά, ότι άνοιγμα και θέση βγει μετά από ε4, ειδικά τα ανοίγματα, θεωρούνται ανοικτά και ημιανοικτά ανοίγματα, ενώ στα του δ4 θεωρούνται κλειστά. Για μένα ο σωστός τρόπος μάθησης ξεκινά από απλά ανοίγματα με σταθερότητα και ΠΟΤΕ αρχάριος δεν πρέπει να παίζει Ισπανική. Την Ισπανική θα την πιάσει να την διαβάζει όταν αρχίσει να παίζει καλά έως πολύ καλά αλλιώς θα τον φάει το μαύρο φίδι. Το Λονδρέζικο είναι ένα απλό άνοιγμα (το βρίσκουν όλοι βαρετό στην πορεία) αλλά στον αρχάριο προσδίδει μια σταθερότητα μιας που δεν έχει τρελλη θεωρία. Δεν το συνεχίζει σε Γκαμπί αν και θα μπορούσε λόγω δ4 αλλά η ιδέα είναι να ενισχύσει το κέντρο του με πιόνια στο γ3 και ε3. Μπορεί να ανταπεξέλθει σε όποια επίθεση μαύρου χωρίς να φάει άγριο τσεκούρι ο λευκός. Κι όπως πάντα εξαρτάται ποιοι παίζουν μεταξύ τους. Εν ολίγοις ορεξη να έχει κάποιος να διαβάζει. Ας πούμε και κάτι για τον μαύρο όμως. Σικελική με επίθεση Ροσολίμο. Θα διαβάσεις ένα μπαούλο βιβλία γενικώς για Σικελική που δεν έχει τελειωμό και αφού μπουχτησεις θα παίξεις Ροσολίμο που θέλει πολύ διάβασμα αλλά για μένα μετράει πολύ. Να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (όσο μπορείς).
Γνώμη για Pirc Defense?
 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
Το σύστημα Λονδίνου είναι σταθερό, αλλά είναι λάθος: το γ3 είναι τετράγωνο για τον Ίππο. Και είναι λάθος η λογική τα Λευκά να ετοιμάζονται για άμυνα από τη δεύτερη κίνηση. Θα μου πεις, "άμα είναι λάθος, πήγαινε και κατέρριψέ την". Ε λοιπόν, όταν παίζω με τα Μαύρα και μου παίζουν σύστημα Λονδίνου, τρελαίνομαι, γιατί καταλήγουμε γρήγορα σε ένα εντελώς νεκρό και βαρετό παιχνίδι. Νομίζω όμως ότι το να αποφεύγει κανείς το Γκαμπί της Βασίλισσας είναι εντελώς λάθος ιδέα. Αν ο παίκτης στρωθεί και μάθει τι επιλογές υπάρχουν μετά το 2.γ4, θα έχει αποκτήσει γνώση μεγάλου μέρους της θεωρίας ανοιγμάτων. Οποιοσδήποτε σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ξέρει όλες τις σημαντικές γραμμές από το μη αποδεκτό Γκαμπί, κι ας είναι πολλές. Το να αποφεύγουμε τη θεωρία είναι σα να θέλουμε πτυχίο πανεπιστημίου χωρίς διάβασμα.

Όλοι λένε ότι την Ισπανική πρέπει να τη μαθαίνεις αργότερα, αλλά κάπως έτυχε και ήταν το πρώτο άνοιγμα που μελέτησα σε βάθος - το παίζω από 8 χρονών ως πρώτη επιλογή! Ξέρω όλη τη θεωρία της Κλειστής Ισπανικής, γιατί στα 8 ήξερα απ' έξω την άμυνα Τάρρας. Έτσι, μεγαλώνοντας, έμαθα εύκολα και όλες τις υπόλοιπες βαριάντες. Δε με έφαγε κανένα μαύρο φίδι. Βέβαια, σαν παιδιά παίζαμε και πολλή ιταλική, πολύ δανέζικο γκαμπί, πολλή Ρώσικη. Αλλά είναι αλήθεια ότι οι ερασιτέχνες συνολικά δεν ξέρουν τα ανοιχτά ανοίγματα επαρκώς. Για αυτό μου τη δίνει όταν βλέπω κάποιον να παίζει (και να έχει μελετήσει πολύ) το σύστημα Λονδίνου, αλλά να μην ξέρει την Ιταλική πέρα από την τέταρτη κίνηση.

Σικελική την κατέχω καλά - σα μαύρος παίζω μόνο αυτό ενάντια στο 1.ε4. Δε μου αρέσει η Ροσολίμο. Καλή, αλλά δε μου ταιριάζει - δε μου αρέσει η έξοδος του Αξιωματικού στο β5. Σα λευκός, πηγαίνω για Νάιντορφ, στη Σεβενίγκεν απαντώ με επίθεση Κέρες, στο 2...Ιγ6 πρώτα αλλάζω στο δ4 και μετά, αν μου επιτραπεί πάω για Ράουζερ. Αν μου παίξουν Δράκου, παίζω Γιουγκοσλαβική Επίθεση. Κύριες γραμμές πάντα. Με τα μαύρα, πηγαίνω πάντα για Νάιντορφ, τη βαριάντα με το φιανκέττο στο β7. Μόνο αυτό παίζω! Το παιχνίδι μου σα Μαύρος είναι λίγο βαρετό, αλλά τόσες φορές που έχω παίξει, η δουλειά γίνεται.
Όπως σου είπα, έχεις κι εσύ όπως όλοι "ανοιγματικές" αντιλήψεις. Πρέπει όμως να τις στηρίζεις. Στο Λονδρέζικο δεν γίνεται να το κάνει κάποιος Γκαμπι διότι το άνοιγμα φτιάχτηκε ακριβώς για να αποφύγει το Γκαμπί. Συνεπώς το γ3 στο άνοιγμα αυτό δεν στηρίζει τον ίππο, άλλο που το γ3 είναι τετράγωνο ίππου. Επίσης δεν υπάρχει "αν"
ο παίκτης ασχοληθεί με το δ4 διότι όταν παίζει Λονδρέζικο είναι συνήθως αρχάριος και θέλει να αποφύγει το δ4 που θέλει ένα μπαούλο βιβλία. Την Ισπανική καλώς την έμαθες όπως λες αλλά μέχρι να την μάθεις θα σε είχαν κάνει άλογο λογικά. Αυτό εννοώ. Δεν μπορεί κάποιος να ξεκινάει με Ισπανική την καριέρα του επιτυχώς. Περί Σικελικής με μαύρο θεωρώ (εκτός Ροσολίμο) ασφαλή την Νάιντορφ με σύντομο α6. Γενικώς η Σικελική δεν έχει όρια. Διαλέγεις κάποιες βαριάντες και παίζεις αυτές μέχρι εξάντλησης. Για να την μάθεις όλη, πρέπει να διαβάζεις 12 ώρες την μέρα για κάνα δίχρονο. Χαχα. Σε γενικές γραμμές η Σικελική δείχνει και αποδεικνύει ότι ο μαύρος πάει για ασύμμετρο και τακτικό παιχνίδι. Εμπεριέχει πάρα πολλά τακτικά χτυπήματα. Για αυτό εξάλλου κι είναι τόσο δημοφιλές άνοιγμα.
 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
Γνώμη για Pirc Defense?
Αεράτη και δυνατή.
O μαύρος συνηθίζει να λιγουρεύεται τις θέσεις του λευκού από τα πλάγια.
Κάρλσεν, Κράμνικ, Μαμεντιάροφ κτλ την έχουν ως επιλογή. Μέχρι κι ο Φίσερ την είχε παίξει με Σπάσκι. Η Πίρτς είναι
η Ινδική Άμυνα του Βασιλιά χωρίς το πιόνι του λευκού στο γ4. Αν ξέρεις την μια, θα σου έρθει γάντι η άλλη. Ως πιο επιθετική για γλέντι η Αυστριακή βαριάντα να δούμε και λίγο τσόντα λευκού μαύρου μέσω της κάθετης ζ. Θέλει κι αυτή διάβασμα. Αν δεν βρέξεις κώλο, δεν τρως ψάρι.
 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
Στο μεταξύ γιατί το σκάκι δεν τελειώνει ποτέ των ποτών; ένα δείγμα στον συσχετισμό Ισπανικής - Ιταλικής που αναφέραμε πριν, είναι ότι ενώ ο λευκός αξιωματικός κάθεται στο β5 στην Ισπανική αντί στο γ4 που κάθεται στην Ιταλική, αλλάζουν τα πάντα. Δεν λοκάρει τον μαύρο βασιλιά αλλά υπονομεύει το μαύρο κεντρο πιονιών. Αυτό το απλό έχει ως αποτέλεσμα
η Ισπανική να συνεχίζει στους αιώνες ενώ η Ιταλική πέθανε όχι επειδή είναι άσχημη αλλα ως άοσμη πλούτου ιδεών. Ένα οξύ παιχνίδι και μόνο. Δεν έχει βάθος. Ισπανική λοιπόν κύριοι που αν κι ανήκει στα ανοικτά ανοίγματα του σετ ε4-ε5 η θεωρητική και πρακτική της μορφή απέχει από τα ανοικτά και μας οδηγεί σε φιλοσοφία κλειστών ανοιγμάτων!!! Έτσι ασέλγησε κι ο Κράμνικ στο κουφάρι του Κασπάροβ το 2000. Με βαριάντα Βερολίνου. Γκάρυ ακούς ; :2funny:
 

bloom5

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Φεβ 2009
Μηνύματα
659
Like
9.285
Πόντοι
1.046
Όπως σου είπα, έχεις κι εσύ όπως όλοι "ανοιγματικές" αντιλήψεις. Πρέπει όμως να τις στηρίζεις. Στο Λονδρέζικο δεν γίνεται να το κάνει κάποιος Γκαμπι διότι το άνοιγμα φτιάχτηκε ακριβώς για να αποφύγει το Γκαμπί. Συνεπώς το γ3 στο άνοιγμα αυτό δεν στηρίζει τον ίππο, άλλο που το γ3 είναι τετράγωνο ίππου. Επίσης δεν υπάρχει "αν"
ο παίκτης ασχοληθεί με το δ4 διότι όταν παίζει Λονδρέζικο είναι συνήθως αρχάριος και θέλει να αποφύγει το δ4 που θέλει ένα μπαούλο βιβλία. Την Ισπανική καλώς την έμαθες όπως λες αλλά μέχρι να την μάθεις θα σε είχαν κάνει άλογο λογικά. Αυτό εννοώ. Δεν μπορεί κάποιος να ξεκινάει με Ισπανική την καριέρα του επιτυχώς. Περί Σικελικής με μαύρο θεωρώ (εκτός Ροσολίμο) ασφαλή την Νάιντορφ με σύντομο α6. Γενικώς η Σικελική δεν έχει όρια. Διαλέγεις κάποιες βαριάντες και παίζεις αυτές μέχρι εξάντλησης. Για να την μάθεις όλη, πρέπει να διαβάζεις 12 ώρες την μέρα για κάνα δίχρονο. Χαχα. Σε γενικές γραμμές η Σικελική δείχνει και αποδεικνύει ότι ο μαύρος πάει για ασύμμετρο και τακτικό παιχνίδι. Εμπεριέχει πάρα πολλά τακτικά χτυπήματα. Για αυτό εξάλλου κι είναι τόσο δημοφιλές άνοιγμα.
Συμφωνώ στα περισσότερα, αν και επιμένω, το σύστημα Λονδίνου, εκτός κι αν παίζεται στο υψηλότατο επίπεδο, είναι κακό για τα Λευκά. Πολύ σωστό αυτό που λες για τη Σικελική, ότι δεν είναι συμμετρική. Όταν μιλούσα για τα κλειστά ανοίγματα, εννοούσα πως ο Λευκός αυτονόητα παίζει 1.δ4 και 2.γ4. Όσον αφορά την Ισπανική, δε με δυσκόλεψε στην σκακιστική μου εξέλιξη (όχι ότι ήταν καμιά σπουδαία εξέλιξη). Μάλσιτα, σαν παιδί και έφηβος, ήξερα καλά ένα άνοιγμα που οι άλλοι δεν ήξεραν. Πολύ αργότερα, μετά από το πανεπιστήμιο μάλιστα, ανακάλυψα τι με αναχαίτισε για χρόνια και τι πιθανώς θα με είχε κάνει σπουδαίο παίκτη αν το είχα διδαχτεί μικρός: τακτική. Και έρχομαι στα περί σκακιστικής παιδείας.

Είναι τόσα εκείνα που πρέπει να μάθει κανείς για να παίξει ωραίο σκάκι (αυτό είναι ο σκοπός, το ωραίο σκάκι, σωστό, ακριβές, ενεργητικό, απλό και όμορφο), ώστε ποτέ δε θα συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να διδαχτεί. Κατέληξα όμως ότι πρέπει να διδάσκεται από νωρίς και πρώτα απ' όλα η τακτική. Συνέχεια! Κάθε μέρα, εφ' όρου ζωής. Μπορεί το σκάκι να μην είναι μόνο τακτική, αν όμως είσαι καλός στην τακτική φέρνεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι αν είσαι καλός στα βασικά ανοίγματα. Θέλει όμως και θεωρία ανοιγμάτων, αλλά όχι μόνη της. Σε συνδυασμό πρέπει να δείχνονται και παρτίδες μεγάλων με αυτά τα ανοίγματα. Τέλος, θέλει φινάλε, αλλά τελευταία δεν ξέρω πόσο αναγκαίο είναι να εμβαθύνει κανείς σε αυτά. Σίγουρα πολλές θέσεις δεν προκύπτουν ποτέ στην πράξη. Επίσης, υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ έλλειμμα στην ελληνική βιβλιογραφία. Και άντε εγώ ξέρω άπταιστα αγγλικά και διαβάζω το "The Road to Chess Improvment", ή τα μεταφρασμένα βιβλία του Κότοβ, άνετα - οι υπόλοιποι όμως; Μόνο Σιαπέρα και Γρίβα (το δραματοποιώ λίγο, αλλά νομίζω έχω δίκιο);
 

bloom5

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Φεβ 2009
Μηνύματα
659
Like
9.285
Πόντοι
1.046
Στο μεταξύ γιατί το σκάκι δεν τελειώνει ποτέ των ποτών; ένα δείγμα στον συσχετισμό Ισπανικής - Ιταλικής που αναφέραμε πριν, είναι ότι ενώ ο λευκός αξιωματικός κάθεται στο β5 στην Ισπανική αντί στο γ4 που κάθεται στην Ιταλική, αλλάζουν τα πάντα. Δεν λοκάρει τον μαύρο βασιλιά αλλά υπονομεύει το μαύρο κεντρο πιονιών. Αυτό το απλό έχει ως αποτέλεσμα
η Ισπανική να συνεχίζει στους αιώνες ενώ η Ιταλική πέθανε όχι επειδή είναι άσχημη αλλα ως άοσμη πλούτου ιδεών. Ένα οξύ παιχνίδι και μόνο. Δεν έχει βάθος. Ισπανική λοιπόν κύριοι που αν κι ανήκει στα ανοικτά ανοίγματα του σετ ε4-ε5 η θεωρητική και πρακτική της μορφή απέχει από τα ανοικτά και μας οδηγεί σε φιλοσοφία κλειστών ανοιγμάτων!!! Έτσι ασέλγησε κι ο Κράμνικ στο κουφάρι του Κασπάροβ το 2000. Με βαριάντα Βερολίνου. Γκάρυ ακούς ; :2funny:
Η Ιταλική έχει αναλυθεί σε βάθος 30 κινήσεων, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες ιδέες. Σίγουρα όχι για στρατηγικές ιδέες, είναι μόνο παιχνίδι κομματιών. Πάντως, πρόσφατα ένας μου έπαιξε Γκαμπί Έβανς και το ήξερε και έπαιξε καλά και παρότι νίκησα (και μάλιστα με ωραίο συνδυασμό) είπα από μέσα μου "τι ωραίο άνοιγμα!" Λέω να το δοκιμάσω τις επόμενες εβδομάδες.

Μια και λέμε για υποτίθεται υπεραναλυμμένα συστήματα στην Ισπανική, εντύπωση μου έκανε στο τελευταίο παγκόσμιο που ο Νεπομιάτσκι έπαιζε Ισπανική με δ2-δ3! Καταλαβαίνω ότι προσπαθούσε να βγάλει ισόπαλες θέσεις, ώστε να ωθήσει το παιχνίδι στα ράπιντ, όπου είχε σημαντικό πλεονέκτημα, αλλά δεν περίμενα το δ2-δ3 να έχει βρει εκτίμηση στο υψηλότατο επίπεδο. Από την άλλη, ίσως πριν το ματς είχε τα κομπιούτερ να υπολογίζουν τη θέση για τρεις μήνες και οι συγκεκριμένες παρτίδες δεν πήγαν άσχημα. Τέλος πάντων, εκτίμησα πάρα πολύ το Λίρεν, που έπαιζε για τη νίκη και ρίσκαρε περιπλοκές σε θέσεις ισόπαλες (πάντως, εκείνο το θ2-θ3 στο πρώτο παιχνίδι, ήταν λάθος χοντρό).
 

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Μηνύματα
7.732
Like
3.135
Πόντοι
506

mikhail-botvinnik.jpg



GM Vasyl Ivanchuk (Ukraine)
FIDE-ELO Rapid: 2672
CHESS-COM ELO Rapid: 2529

/////

GM Fabiano Caruana (USA)
LICHESS-ELO Bullet: 2983
CHESS-COM ELO Bullet: 3030

FIDE-ELO Rapid: 2752
CHESS-COM ELO Rapid: 2796

/////

GM Magnus Carlsen (Norway)
LICHESS-ELO Bullet: 3336
CHESS-COM ELO Bullet: 3349

FIDE-ELO Rapid: 2829
CHESS-COM ELO Rapid: 2898

/////

WGM Alexandra Kosteniuk (Russia)
FIDE-ELO Rapid: 2524
CHESS-COM ELO Rapid: 2491

/////

WGM Alina Kashlinskaya (Russia)
FIDE-ELO Rapid: 2377
CHESS-COM ELO Rapid: 2368

/////

WGM Anne Haast (Holland)
FIDE-ELO Blitz: 2320
LICHESS-ELO Blitz: 2370
CHESS-COM ELO Blitz: 2344

/////

WGM Kateryna Lagno (Russia)
FIDE-ELO Rapid: 2494
CHESS-COM ELO Rapid: 2395

/////

WGM Anna Rudolf (Hungary)
FIDE-ELO Classical: 2325
LICHESS-ELO Rapid: 2346
LICHESS-ELO Classical: 2361

/////

WIM Annmarie Muetsch (Germany)
FIDE-ELO Rapid: 2219
CHESS-COM ELO Rapid: 2220

/////

WGM Jana Schneider (Germany)
FIDE-ELO Rapid: 2244
CHESS-COM ELO Rapid: 2204

/////

WIM Sonja Maria Bluhm (Germany)
FIDE-ELO Blitz: 2102
LICHESS-ELO Blitz: 2285

FIDE-ELO Rapid: 2189
LICHESS-ELO Rapid: 2247

/////

WGM Anna Ushenina (Ukraine)
FIDE-ELO Rapid: 2384
CHESS-COM ELO Rapid: 2342

/////

GM Sam Shankland (USA)
FIDE-ELO Blitz: 2657
LICHESS-ELO Blitz: 2458
CHESS-COM ELO Blitz: 2872

FIDE-ELO Rapid: 2597
CHESS-COM ELO Rapid: 2561

/////

GM Daniel Naroditsky (USA)
FIDE-ELO Rapid: 2642
CHESS-COM ELO Rapid: 2555

/////

GM Vincent Keymer (Germany)
FIDE-ELO Rapid: 2617
CHESS-COM ELO Rapid: 2671

/////

GM Frederik Svane (Germany)
FIDE-ELO Rapid: 2455
CHESS-COM ELO Rapid: 2451

/////

GM Vladimir Kramnik (Russia)
FIDE-ELO Rapid: 2739
CHESS-COM ELO Rapid: 2743

/////

GM Daniil Dubov (Russia)
FIDE-ELO Blitz: 2793
LICHESS-ELO ELO Blitz: 2863

FIDE-ELO Rapid: 2727
CHESS-COM ELO Rapid: 2694

/////

GM Alireza Firouzja (France)
FIDE-ELO Rapid: 2745
CHESS-COM ELO Rapid: 2741

/////

GM Nikolas Theodorou (Greece)
FIDE-ELO Rapid: 2543
CHESS-COM ELO Rapid: 2607

/////

GM Jan Gustafson (Germany)
FIDE-ELO Rapid: 2641
LICHESS-ELO Rapid: 2788

/////

WGM Valentina Gunina (Russia)
FIDE-ELO Rapid: 2412
CHESS-COM ELO Rapid: 2305

/////

WGM Olga Badelka (Belarus)
FIDE-ELO Blitz: 2375
LICHESS-ELO Blitz: 2534
CHESS-COM ELO Blitz: 2520

FIDE-ELO Rapid: 2231
CHESS-COM ELO Rapid: 2113

/////

WGM Karina Cyfka (Poland)
FIDE-ELO Blitz: 2241
LICHESS-ELO Blitz: 2388
CHESS-COM ELO Blitz: 2420

FIDE-ELO Rapid: 2234
CHESS-COM ELO Rapid: 2293

/////

WGM Daria Pustovoitova (Russia)
FIDE-ELO Rapid: 2330
CHESS-COM ELO Rapid: 2385

/////

WGM Polina Shuvalova (Russia)
FIDE-ELO Rapid: 2357
LICHESS-ELO Rapid: 2279
CHESS-COM ELO Rapid: 2337

/////

WGM Melanie Lubbe (Germany)
FIDE-ELO Blitz: 2253
LICHESS-ELO Blitz: 2058
CHESS-COM ELO Blitz: 2188

/////

WGM Sarah Papp (Germany)
FIDE-ELO Blitz: 2325
LICHESS-ELO Blitz: 2358
CHESS-COM ELO Blitz: 2302

FIDE-ELO Rapid: 2323
CHESS-COM ELO Rapid: 2309

/////

WGM Hanna Marie Klek (Germany)
FIDE-ELO Rapid: 2271
CHESS-COM ELO Rapid: 2334

/////

WGM Aleksandra Maltsevskaya (Poland)
FIDE-ELO Rapid: 2371
CHESS-COM ELO Rapid: 2307

/////

WGM Josefine Heinemann (Germany)
FIDE-ELO Blitz: 2342
LICHESS-ELO Blitz: 2475
CHESS-COM ELO Blitz: 2451

FIDE-ELO Rapid: 2218
CHESS-COM ELO Rapid: 2193

/////

WIM Lara Schulze (Germany)
FIDE-ELO Blitz: 2115
CHESS-COM ELO Blitz: 2158

FIDE-ELO Rapid: 2191
CHESS-COM ELO Rapid: 2227

/////

GM Benjamin Finegold (USA)
FIDE-ELO Blitz: 2501
LICHESS-ELO Blitz: 2439
CHESS-COM ELO Blitz: 2730

FIDE-ELO Rapid: 2400
CHESS-COM ELO Rapid: 2315

/////

GM Sakis Mastrovasilis (Greece)
FIDE-ELO Blitz: 2521
LICHESS-ELO Blitz: 2663
CHESS-COM ELO Blitz: 2724

FIDE-ELO Rapid: 2521
LICHESS-ELO Rapid: 2613

////

IM Georgios Souleidis (Greece)
FIDE-ELO Rapid: 2420
CHESS-COM ELO Rapid: 2335

/////

GM R. Praggnanandhaa (India)
FIDE-ELO Rapid: 2587
CHESS-COM ELO Rapid: 2664

/////

WGM Elisabeth Pähtz (Germany)
FIDE-ELO Rapid: 2373
LICHESS-ELO Rapid: 2459
CHESS-COM ELO Rapid: 2481

/////

GM Nodirbek Abdusattorov (Uzbekistan)
FIDE-ELO Blitz: 2708
LICHESS-ELO Blitz: 2815
CHESS-COM ELO Blitz: 2989

FIDE-ELO Rapid: 2703
CHESS-COM ELO Rapid: 2814

/////

WGM Anna Muzychuk (Ukraine)
FIDE-ELO Blitz: 2452
CHESS-COM ELO Blitz: 2642

/////

WGM Iozefina Werle (Holland)
FIDE-ELO Blitz: 2255
LICHESS-ELO Blitz: 2132
CHESS-COM ELO Blitz: 2061


FIDE-ELO Rapid: 2261
CHESS-COM ELO Rapid: 2254

/////

WGM Dina Belenkaya (Russia)
FIDE-ELO Blitz: 2208
CHESS-COM ELO Blitz: 2452

FIDE-ELO Rapid: 2163
CHESS-COM ELO Rapid: 2039

/////

GM Niclas Huschenbeht (Germany)
FIDE-ELO Blitz: 2605
LICHESS-ELO Blitz: 2741
CHESS-COM ELO Blitz: 2660

FIDE-ELO Rapid: 2566
LICHESS-ELO Rapid: 2526
CHESS-COM ELO Rapid: 2335

/////

GM Christos Banikas (Greece)
FIDE-ELO Blitz: 2601
LICHESS-ELO Blitz: 2790
CHESS-COM ELO Blitz: 2916

FIDE-ELO Rapid: 2606
LICHESS-ELO Rapid: 2482

/////

GM Ian Nepomniachtchi (Russia)
FIDE-ELO Rapid: 2760
CHESS-COM ELO Rapid: 2786

/////

GM Ding Liren (China)
FIDE-ELO Rapid: 2830
CHESS-COM ELO Rapid: 2728

/////

GM Nils Grandelius (Sweden)
FIDE-ELO Rapid: 2649
LICHESS-ELO Rapid: 2407
CHESS-COM ELO Rapid: 2505

/////

GM Erik Blomqvist (Sweden)
FIDE-ELO Rapid: 2489
LICHESS-ELO Rapid: 2276
CHESS-COM ELO Rapid: 2376

/////

WGM Yifan Hou (China)
FIDE-ELO Rapid: 2540
CHESS-COM ELO Rapid: 2572

/////

GM Igor Kovalenko (Ukraine)
FIDE-ELO Rapid: 2608
CHESS-COM ELO Rapid: 2592

/////

GM Dimitrios Mastrovasilis (Greece)
FIDE-ELO Rapid: 2560
LICHESS-ELO Rapid: 2481

/////

GM Stelios Halkias (Greece)
FIDE-ELO Rapid: 2511
CHESS-COM ELO Rapid: 2316
 

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Μηνύματα
7.732
Like
3.135
Πόντοι
506
358732.957a3156.5000x5000o.0493dd19563a.jpeg


Interview with Vasyl Ivanchuk for the Ukrainian Sport-Express (2017)

Vlad Tkachiev dedicated an article to the topic of “Is Ivanchuk a genius?” and whatever your answer to that question there’s no doubting Vassily’s exceptional chess ability, which he gave his best recent demonstration of at the World Rapid and Blitz Championships in Doha. That was the starting point for Ivanchuk’s interview with Sport-Express, with Alexey Ryzhkov citing Ivanchuk’s wins over Carlsen and asking whether speed chess differs from the classical game:

Ivanchuk: Of course rapid and blitz differ from classical chess. However, that in no way means that rapid and blitz games can’t be interesting and full of ideas. In both games against Carlsen to a certain degree I managed to catch him out in the opening. In the first game I somehow immediately managed to seize the initiative.

In the second, after playing a novelty, I got a pretty good position. However, I then slightly spoiled it and the advantage was already on my opponent’s side, but Magnus played the endgame badly and I managed to win. The special feature of such events is that it’s very hard to play the whole tournament at the same level. Everyone, including me, had both wins and losses. Mental resilience is then of no small importance. If you suffer some kind of loss you need to get over it as soon as possible and get ready to play the next game with maximum concentration.



Which World Champions of the past would you be interested in playing?

Ivanchuk: I respect all the holders of that highest of chess titles, and I’d be interested in having chess encounters with all of them. However, if I had to choose one, then I’d like to play Bobby Fischer. It would be interesting to feel the spirit of rivalry with that man at the chessboard and to come up against his specific chess style.

 

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Μηνύματα
7.732
Like
3.135
Πόντοι
506
Να ρωτήσω κάτι; Ποια η λογική του Bullet; Ποτέ δεν κατάλαβα τι νόημα έχει να παίζει κανείς τόσο βιαστικά, αλλά βλέπω πάρα πολύ κόσμο να τρελαίνονται.
- Ειναι το αμεσο αισθημα ηδονης και υπεροχης που σου χαριζει ενα ματ στο μπουλετ (οχι, δεν νιωθεις τετοια ευφορια στο Blitz/Rapid/Classical)

- Ειναι η ταχυτητα της σκεψης

- Ειναι η απελευθερωση ντοπαμινης

- Ειναι ο αυθορμητισμος των κινησεων

- Ειναι η συγκεντρωση που βρισκεται στο μαξιμουμ

- Ειναι η ικανοτητα διατηρησης καθαρης σκεψης σε εξτρεμ καταστασεις

- Ειναι οι αγριες τακτικες, ο ρομαντισμος των επιθεσεων αλλα και οι κινησεις απελπισιας που βλεπεις μονο στις παρτιδες μπουλετ

- Πανω απ ολα, ομως, ειναι το Flash που νιωθεις
 

Donald-Duck

Σπουδαίος
Εγγρ.
31 Μαρ 2023
Μηνύματα
5.810
Like
8.032
Πόντοι
2.356
Η Ιταλική έχει αναλυθεί σε βάθος 30 κινήσεων, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες ιδέες. Σίγουρα όχι για στρατηγικές ιδέες, είναι μόνο παιχνίδι κομματιών. Πάντως, πρόσφατα ένας μου έπαιξε Γκαμπί Έβανς και το ήξερε και έπαιξε καλά και παρότι νίκησα (και μάλιστα με ωραίο συνδυασμό) είπα από μέσα μου "τι ωραίο άνοιγμα!" Λέω να το δοκιμάσω τις επόμενες εβδομάδες.

Μια και λέμε για υποτίθεται υπεραναλυμμένα συστήματα στην Ισπανική, εντύπωση μου έκανε στο τελευταίο παγκόσμιο που ο Νεπομιάτσκι έπαιζε Ισπανική με δ2-δ3! Καταλαβαίνω ότι προσπαθούσε να βγάλει ισόπαλες θέσεις, ώστε να ωθήσει το παιχνίδι στα ράπιντ, όπου είχε σημαντικό πλεονέκτημα, αλλά δεν περίμενα το δ2-δ3 να έχει βρει εκτίμηση στο υψηλότατο επίπεδο. Από την άλλη, ίσως πριν το ματς είχε τα κομπιούτερ να υπολογίζουν τη θέση για τρεις μήνες και οι συγκεκριμένες παρτίδες δεν πήγαν άσχημα. Τέλος πάντων, εκτίμησα πάρα πολύ το Λίρεν, που έπαιζε για τη νίκη και ρίσκαρε περιπλοκές σε θέσεις ισόπαλες (πάντως, εκείνο το θ2-θ3 στο πρώτο παιχνίδι, ήταν λάθος χοντρό).
Το Γκαμπί του Έβανς είναι σαν Ιταλική μόνο που έρχεται το πιόνι β4 κι αλλάζει μουτσούνα. Είναι επιθετικό αλλά δεν το παίζει σχεδόν κανείς πια. Υποτίθεται ότι το παίζουν αρχάριοι η προχωρημένοι για να γελάνε μεταξύ τους (με την καλή έννοια το λέω). Σε υψηλό επίπεδο έχει εκλείψει. Όσον αφορά τον Νέπο, δεν παύει να είναι παικταράς αλλά έχει δειλό επιτελείο. Εγώ τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει. Με τον Λίρεν δεν είδα ούτε μια παρτίδα του οπότε το θ2 - θ3 που λες δεν το ξέρω. Ίσως κάποια στιγμή το τσεκάρω.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom