Εν συντομία. Παρά τις επιθέσεις σε αμάχους, το δίκαιο είναι εδώ και δεκαετίες με τους Παλαιστίνιους. Και είναι υποκρισία να θρηνούν οι Ισραηλινοί, επειδή τώρα, μετά από δεκαετίες εγκλημάτων, αυτή τη φορά βρέθηκαν αυτοί στη μεριά των θυμάτων. Αυτά που έκανε χτες η Χαμάς, ακόμα δε φτάνουν εκείνα που έκαναν οι Ισραηλινοί στα στρατόπεδα προσφύγων Σάμπρα και Σατίλα το 1982, όπου ο Ισραηλινός στρατός φέρθηκε ακριβώς όπως παλαιότερα τα SS. Και όποιος ψάξει την ιστορία, θα δει ότι η βία των Ισραηλινών, που κατά κανόνα τα δυτικά μέσα την αποσιωπούν, είναι εκατοντάδες φορές περισσότερη και συνήθως εντελώς απρόκλητη. ΟΚ, η Χαμάς είναι ταγάρια ισλαμιστές, ούτε εγώ τους χωνεύω, αλλά αν σε βομβαρδίζουν από μωρό κάθε μέρα, δε μπορούν να απαιτούν να είσαι πασιφιστής.
Από γεωπολιτική άποψη, φυσικά μάς μας συμφέρει να νικήσει το Ισραήλ. Θεωρητικά, το Ισραήλ μπορεί να τους λιώσει σαν κατσαρίδα. Πρόσφατα όμως, είδαμε πώς πήγαν κι άλλα θεωρητικά, που ο υποτιθέμενος ρωσικός περίπατος στην Ουκρανία εξελίχθηκε σε στρατιωτική καταστροφή. Ούτε πρέπει να υποτιμάμε τους "ξυπόλυτους", γιατί πολύ λίγο παλαιότερα, οι "ξυπόλυτοι" στο Αφγανιστάν έδιωξαν κακήν κακώς τους Αμερικάνους. Μην ξεχνάμε, ότι το 2006 η Χεζμπολά κατάφερε εκείνο που δεν πέτυχε κανένα αραβικό κράτος, νίκησαν στο πεδίο της μάχης τον Ισραηλινό στρατό. Τώρα, η Χαμάς επιτέθηκε και ο Ισραηλινός στρατός ήταν απών. Οπότε, δεν αποκλείω τίποτα πριν δω. Επίσης, πολλοί φανταζόμαστε ότι το Ισραήλ μπορεί να ισοπεδώσει τη Γάζα, ή ότι αν κάνει ντου, θα τους συντρίψει - η Γάζα όμως είναι μια μεγαλούπολη 2 εκατομμυρίων και αν της Ρωσίας της βγήκε η παναγία να πάρει το Μπαχμούτ των μόλις 50000 κατοίκων, είναι πολύ αμφίβολο αν θα τα καταφέρει το Ισραήλ σε πόλη 40 φορές μεγαλύτερη.
Ένας ακόμα λόγος που δεν είναι όλα ρόδινα για το Ισραήλ, είναι ότι ακόμα και αν μπορεί να πάρει τη Γάζα εύκολα, υπάρχει ένα όριο που δεν ξέρω αν μπορεί να το περάσει. Πέρα από ένα σημείο, κινδυνεύει να προκαλέσει την αντίδραση αραβικών χωρών, που χρόνια τώρα κοιτούν αδρανή - και αναφέρομαι τόσο στην Αίγυπτο, τόσο στο Ιράν φυσικά, ιδίως όμως στο νέο γίγαντα της περιοχής, τη Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία έχει τόσο τεράστιο οικονομικό και διπλωματικό βάρος, που κανείς δε μπορεί να κάνει σχέδια χωρίς να την υπολογίζει. Καθώς ελέγχει την τιμή του πετρελαίου, μπορεί αν θέλει να πιέσει τις ΗΠΑ να βάλουν φρένο στο Ισραήλ. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Ίδωμεν.
Μια καθαρή νίκη του Ισραήλ μας συμφέρει, γιατί αναχαιτίζει αρκετά τις φιλοδοξίες του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, γιατί μπαίνει τέλος σε όποιες προσπάθειες επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ. Επίσης, η σύρραξη τον αναγκάζει να εκφραστεί υπέρ της Χαμάς, οπότε αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο τις πραγματικές του φιλίες και χειροτερεύει ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, που βέβαια μας συμφέρει.