Οι περισσότερες που δηλώνουν ρωσίδες, μόνο ρωσίδες δεν είναι.
Βέβαια παλαίότερα κάποιοι πρόλαβαν και γευτηκαν πραγματικές ρωσίδες, αλλά τωρα πλέν δεν...
[URL unfurl="true"]http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_01/10/2010_416942[/url]
Ενισχυμένο ρούβλι, κάρτες έκλεισαν τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος
Associated Press, Reuters
Εκλεισαν όλα τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, τα οποία είχαν απομείνει στη Ρωσία, εξαιτίας του ότι το ρούβλι ενισχύθηκε και η χρήση των πιστωτικών καρτών αχρήστευσε την αναγκαιότητά τους. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος ξεπήδησαν σε κάθε γωνιά της χώρας. Ηταν συνήθως μικρά δωμάτια χωρίς παράθυρα, κρυμμένα πίσω από βαριές μεταλλικές πόρτες. Από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, είναι πλέον παράνομα. Από τον Απρίλιο είχε δοθεί προθεσμία στους ιδιοκτήτες τους να προετοιμαστούν για το κλείσιμό τους, ειδάλλως θα έπρεπε να τα τροποποιήσουν και, λόγου χάριν, θα μπορούσαν να αναλάβουν τη μεταφορά χρημάτων. «Σήμερα, πλέον, το ρούβλι λογίζεται ισχυρό νόμισμα, ανεξαρτήτως της διακύμανσής του», τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας Μιχαήλ Σουκόφ.
«Δεν χρειάζεται πλέον να μετατρέπει κανείς τον μισθό του σε ξένο συνάλλαγμα δύο φορές τον μήνα για να αγοράσει ένα ψυγείο». Επιπλέον, η ανάγκη συναλλάγματος και ρευστού περιορίστηκε από την ανάπτυξη και διείσδυση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 λειτουργούσαν περισσότερα από 11.000 ανταλλακτήρια σε όλη τη Ρωσία, εφόσον η εμπιστοσύνη στο ρούβλι αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είχε κλονιστεί σοβαρά. Εκτοτε, στη δεκαετία που ακολούθησε, η κατάσταση αποκαταστάθηκε και η οικονομία, η οποία πυροδοτήθηκε με τη βοήθεια της παραγωγής πετρελαίου, αναπτύχθηκε ζωηρά. Αν και η Ρωσία δέχθηκε πλήγματα λόγω της πρόσφατης κρίσης, η εμπιστοσύνη στο νόμισμα διατηρήθηκε και η ελεγχόμενη υποτίμησή του απέτρεψε τον πανικό. Τον Μάιο στη χώρα λειτουργούσαν 400 ανταλλακτήρια και στις 28 Σεπτεμβρίου είχαν απομείνει 140 μόνο.
Το 79% των Ρώσων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, προτιμά να έχει τις αποταμιεύσεις του σε ρούβλια και όχι σε ξένο νόμισμα.