Εγω ειμαι εδω για να λυσω τις αποριες σου φιλε μου, με τις ποιοτικες μεταμεσονυκτιες ανησυχιες σου, μπικοζ αι νοου μαι σετ.
"Τοτε που η μουσικη ηταν καλυτερη"
Πρωτον, πολλα απο αυτα τα κομματια που αναφερεις, ηταν για αρκετες βδομαδες στα τοτε charts του ελληνικου ραδιοφωνου, εποχες 80ς-90ς-00ς, ενω σε παγκοσμιο επιπεδο δεν ειχαν την ιδια ανταποκριση γιατι η ποικιλια εξω ηταν μεγαλυτερη και οι τασεις ειχαν διαφορετικη διαρκεια, ας πουμε μπακαλικα. Μικροτερο κοινο, ευκολοτερη καταξιωση.
Δευτερον, πολλα απο αυτα, ανεβηκαν στο youtube απο (μικρα) ελληνικα καναλια στις "αρχες" του youtube ως πλατφορμα, παραδειγματος χαρη, το Julia που εχεις βαλει εχει ανεβει απο καναλι "eleni" πριν απο 12 χρονια, οποτε αυτοματα ηταν στα προτεινομενα ελληνων χρηστων ή ατομων που ακολουθουσαν το συγκεκριμενο (ή παρομοια) καναλι(α) τοτε, εξου και τα σχολια.
Τριτον, και ισως σημαντικοτερο, πολλα απο αυτα τα κομματια ειναι συνυφασμενα με στιγμες της ελληνικης τιβι/σινεμα, και εχουν καλτ αξια προς τους ελληνες. Παραδειγμα, ολα σχεδον τα κομματια του σκηνοθετη κοκκινοπουλου, που εβαζε να παιζουν σε "10η εντολη" και "κοκκινο κυκλο". Madrugada, Blackfield κτλ. Θα μπορουσαμε να γραφουμε ολη μερα για τετοια κομματια αλλα ας μην το παρακανουμε.
Τεταρτον και τελευταιο, μιας και ειπα madrugada, καποιες μπαντες αγαπουσαν (και αγαπουν) την ελλαδα και το κοινο της, οπότε, ερχοντουσαν για λαιβ προφανως και γιατι ειχαν ανταποκριση, αλλα και επειδη γουσταραν και οι ιδιοι. Ετσι, το κοινο απεκτησε μια οικειοτητα μαζι τους δυσαναλογη με την φημη τους. Με ενα τυχαιο γκουγκλαρισμα βρισκω μαζεμενους αυτους τους καλλιτεχνες.
Ποια συγκροτήματα έχουν έρθει στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές από τη δεκαετία του '80 μέχρι και σήμερα;
www.mixgrill.gr
Οπως θα δεις, πολλες ΔΕΝ ειναι πασιγνωστες (σε παγκοσμια δεδομενα) μπαντες, αλλα απλα αναγνωρισιμες. Εδω ομως, τους αγαπαμε, και μας αγαπανε κι αυτοι.
Προφανως αυτο το φαινομενο συνολικα, αρχιζει να φθινει, γιατι οι μουσικες τασεις αρχιζουν να γινονται λιγο πιο παγκοσμιοποιημενες (αρα πρεπει να σκαψεισ για να βρεις ελληνικα σχολια σε τραγουδια με billion views/comments), και η αντιεμπορικη μουσικη αγγιζει ολο και λιγοτερους ακροατες. Eπισης οι πλατφορμες σαβουρας εχουν πολλαπλασιαστει και γιγαντωθει (τικτοκ), αρα οι νεες γενιες αυτοματα μενουν πισω στο "ψαξιμο μουσικης" που καναμε εμεις οι παλαιοτεροι, γιατι αναλωνουν το χρονο τους σε ανουσια χαζοχαρουμενα βιντεακια και ημιγυμνες
ΚΑΡΙΟΛΕΣ ρηχες υπαρξεις, αρα, που καιρος για επεκταση ακουσματων και ποσο μαλλον σχολιων σε αυτα.
Κλεινω την διαλεξη μου, με μια μπαλαντα του τιτανοκαραφλοδαιμονα hoyem, μιας και τον ανεφερα ηδη 2 φορες.