αδελφια παναθηναικοι,επειδη εμεις ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ,σας παραθετω ενα σπουδαιο ελληνικο ντοκιμαντερ για να μαθετε την ιστορια των μεγαλων αιωνιων αντιπαλων μας
«Η Μηχανή του χρόνου», στις 14:30
Τρούμπα
«Η Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, το Σάββατο 3 Μαΐου, στις 14:30 ρίχνει φως στην αθέατη πλευρά του λιμανιού.
Η Τρούμπα, αποτέλεσε για δεκαετίες το κέντρο ενός σκοτεινού κόσμου, όπου πρωταγωνιστές ήταν γυναίκες του αγοραίου έρωτα, προστάτες, ναυτικοί και γενικότερα το περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας. Η εποχή με τα καμπαρέ και τα κόκκινα φανάρια ζωντανεύει μέσα από αποκαλυπτικές αφηγήσεις .
Η «Μηχανή του Χρόνου» ερευνά τον Τύπο της εποχής και αποκαλύπτει την ιστορία μιας δεκατετράχρονης που βρέθηκε να ζει μέσα σε κακόφημα κέντρα.
Ιστορίες σαν αυτή όμως, δεν ήταν αρκετές για να κινητοποιήσουν τις αρχές , που τη δεκαετία του ʼ50 ασχολούνταν με το κυνήγι των πολιτικών αντιπάλων.
Η εκπομπή περιγράφει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα των ανθρώπων της Τρούμπας . Όπως θυμάται ο συγγραφέας Γιάννης Χατζημανωλάκης, μια ιερόδουλος στην επίσκεψή του σε ένα οίκο ανοχής, αντί για χρήματα του ζήτησε να της γράψει τη βιογραφία της.
Άνθρωποι που σύχναζαν στα καμπαρέ περιγράφουν το κλίμα που επικρατούσε κατά την έλευση του 6ου Αμερικάνικου στόλου. Ο στόλος για τους εργαζόμενους στην Τρούμπα, ήταν «γιορτή».
Για τους Πειραιώτες όμως, οι Αμερικάνοι ναύτες ήταν ανεπιθύμητοι καθώς δυσκολεύονταν να ξεχωρίσουν τα σπίτια από τους οίκους ανοχής. Όπως περιγράφουν, αναγκάζονταν να κρεμάσουν στις πόρτες τους επιγραφές με την ένδειξη «εδώ κατοικεί οικογένεια», για να αποφύγουν τις δυσάρεστες παρεξηγήσεις. Ο πρωτοπρεσβύτερος του Αγίου Νικολάου ιερέας Παναγιώτης Μπαλκανάς θυμάται τις εξομολογήσεις των γυναικών της Τρούμπας και περιγράφει με ποιο τρόπο η εκκλησία τις βοήθησε για να ορθοποδήσουν.
Για πολλές κοπέλες η δουλειά στα καμπαρέ είχε αίσιο τέλος, αφού εκεί γνώρισαν τους μετέπειτα συζύγους τους. Για κάποιες όμως, δεν υπήρξε επιστροφή.
Στα χρόνια της χούντας ο δήμαρχος Πειραιά Αριστείδης Σκυλίτσης, εκτός από το θρυλικό ρολόι, έβαλε τέλος και στην Τρούμπα.
Ήταν το τέλος μια ολόκληρης εποχής που έγινε γνωστή από τα κινηματογραφικά «κόκκινα φανάρια», τη «Λόλα» και το «Καλώς ήρθε το δολάριο».