Αυτό όμως από μόνο του δε φτάνει. Ήδη έχει χάσει γκολ που για παίκτη με τέτοιο όνομα απαγορέύεται να τα χάνει. Θα πρέπει να πάρει λίγο πίστωση χρόνου ακόμη και μετά βλέπουμε.
""
αντωνιου..
Είναι λογικό πως εσείς είστε ο «κυματοθραύστης» της διαδικασίας με τις επιλογές, αν είναι θετικές ή αρνητικές. Έχει γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα για την αμυντική γραμμή. Ο προπονητής της ομάδας ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει καμία άλλη μεταγραφή. Συντάσσεστε και εσείς σε αυτό το πνεύμα;
«Εδώ είναι θέμα που πρέπει να εξηγηθεί διότι εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια γραμμή. Ή θα ακολουθήσουμε τη γραμμή ό,τι η διοίκηση κάνει ό,τι θέλει,
ή θα ακολουθήσουμε τη γραμμή ό,τι η διοίκηση ακολουθεί τις εισηγήσεις του προπονητή. Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο.καρφακι
Υπάρχουν εισηγήσεις του προπονητή, αυτό το οποίο κυρίως ελέγχουμε είναι αν η διαδικασία έχει τηρηθεί, αν η έγκριση υπάρχει και από τους σκάουτερ, αν η έγκριση υπάρχει και από εμένα σε ό,τι αφορά και τα οικονομικά δεδομένα κι έτσι έρχονται ποδοσφαιριστές και στον Παναθηναϊκό πλέον.
Θεωρώ ό,τι αυτό αποτελεί μια ασφαλή και πολύ σωστή διαδικασία. Αν θέλετε και στα πλαίσια της συνεργασίας μου με τον Χενκ, θεωρώ ό,τι έχουμε λύσεις για την αμυντική γραμμή, πάντα υπάρχουν καλύτερες λύσεις αλλά θα πρέπει να ξέρετε όλοι ό,τι δεν μπορείς να ενισχύσεις την ομάδα αμέσως και σε όλα τα επίπεδα, και για λόγους συνοχής της ομάδας και κάποιες φορές και για λόγους μπάτζετ, οικονομικούς. Έτσι, θεωρώ ‘ό,τι αυτό που έχουμε κάνει έχει ενισχύσει σημαντικά τον Παναθηναϊκό , έχοντας θέσει ως στόχο το ελληνικό πρωτάθλημα και πολλές φορές η αμυντική λειτουργία δεν είναι θέμα ενός προσώπου. Μένει αυτό να αποδειχθεί. Μέχρι στιγμής έχουμε μηδέν παθητικό στα γκολ πίσω και έχουμε τέσσερα στην επίθεση. Ελπίζω και η συνέχεια να είναι ανάλογη».
Από την άλλη πλευρά μπορεί να πει κανείς ό,τι είναι πολλά τα γκολ που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός κυρίως στα ματς ανταγωνιστικής συμμαχίας. Όπως με Ατλέτικο Μαδρίτης και Σπάρτα Πράγας…
«Πολλοί βάζουν ως κριτήριο τα ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης και πραγματικά είναι σημαντικά αυτά τα παιχνίδια, διότι παίζεις απέναντι σε ένα επίπεδο που είναι υψηλότερο από εσένα. Εκεί βλέπεις τι γίνετε. Θα έλεγα όμως αυτό, δεν πρέπει να είναι το κριτήριο για εμάς, τουλάχιστον στην συγκεκριμένη φάση. Ίσως στην επόμενη φάση να πρέπει να είναι».
Ο Παναθηναϊκός δεν έχει πάρει λίγα στόπερ τα τελευταία χρόνια. Νομίζω έχει γίνει προγραμματισμός πάνω σε αυτή την ιστορία άσχετα αν δημιουργήθηκαν αγωνιστικά προβλήματα από εκεί.
«Εγώ είμαι τις άποψης ό,τι οι ποδοσφαιριστές χτίζονται. Κάποια στιγμή πρέπει να αφήσουμε χώρο. Εμείς έχουμε επενδύσει πάρα πολλά πράγματα στην δεύτερη ομάδας μας. Το λέω με την εξής λογική. Εμείς ξέρουμε ό,τι υπάρχουν κάποια παιδιά στην δεύτερη ομάδα, στις δύο θέσεις στόπερ, ένας αριστεροπόδαρος, δύο δεξιοπόδαροι, παιδιά με μεγάλο ταλέντο, παιδιά ψηλά, 1,90 με δυνατά πόδια, πολύ καλοί ποδοσφαιριστές σε ηλικία 17 χρονών. Από τα δεξιά έχουμε επίσης αξιόλογους πρωταγωνιστές με μεγάλη δυνατότητα διάκρισης. Κάποια στιγμή πρέπει να αφήνουμε χώρο και για αυτά τα παιδιά.
Θα μπορούσαν να πουν γιατί στα δεξιά δεν έχουμε ένα πιο έμπειρο παίκτη ή ένα πιο έμπειρο μπακ. Ξέρετε είναι και δουλειά του προπονητή, κάποια στιγμή, να μας χτίσει ένα ποδοσφαιριστή. Είναι και διοικητική απαίτηση αν θέλετε. Υπάρχουν κάποιες επιλογές για την δεξιά πλευρά. Υπάρχει ο Γκάμπριελ, ο Μουν, ο Μαχλέλης, ο Βύντρα που έχει παίξει παλιά. Υπάρχουν παιδιά. Άρα, δεν πρέπει να στερήσουμε τη δυνατότητα σε κάποιον από αυτούς, ακόμα και μέσα από λάθη ή κακά παιχνίδια. Αυτό γίνεται σε όλες τις ομάδες. Δεν μου αρέσει να μιλάω για τα παλιά, ωστόσο θα σας θυμίσω πως το 1983, ο Παναθηναϊκός πήρε νταμπλ με εφτά παιδιά από το «πουθενά». Είκοσι ετών. Οι ομάδες χτίζονται. Δεν αγοράζονται μόνο. Είναι ένας συνδυασμός.
Κάπου αγοράζεις κάπου χτίζεις. Βλέπω τι γίνεται στα ανεπτυγμένα πρωταθλήματα. Η Μπαρτσελόνα τι κάνει; Έχει επτά οκτώ δικά της παιδιά. Από τις ακαδημίες της. Κάπου πρέπει να δούμε, και αυτή είναι η δουλειά μου, να βλέπουμε την στρατηγική. Πέρα από το εφήμερο και το «πιασάρικο» ή που μπορεί να ρίξουμε την ευθύνη ή όχι. Ξέρω μέσα μου και νιώθω καλά, ό,τι έχω επιχείρημα να σας απαντήσω το κάθε τι».
Με την περίπτωση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη τι γίνεται; Διαβάζουμε πως είναι ανοικτό το θέμα, γίνονται συζητήσεις…
«Ο “Σάλπι” είναι ένας ποδοσφαιριστής που ο Παναθηναϊκός θέλει να κρατήσει στις τάξεις του. Θέλει να τον τιμήσει για αυτά που έχει προσφέρει και γι αυτά που πιστεύει ό,τι θα προσφέρει. Θεωρώ ό,τι είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός ποδοσφαιριστής για εμάς. Του έχουμε κάνει κατά τη γνώμη μου μια εξαιρετική πρόταση.
Το σκεφτόμαστε. Έχουμε χρόνο. Το συμβόλαιο του λήγει σε ένα χρόνο από τώρα. Ακούμε και την άποψη του. Πιστεύουμε ό,τι το πράγμα θα πάει καλά».
Το ίδιο συμβαίνει και με τον Καραγκούνη; Ή με τον Καραγκούνη έχει υπάρξει συμφωνία;
«Με τον Καραγκούνη είμαστε πιο κοντά και είναι θέμα διαδικαστικό και ημερών να προχωρήσουμε στην ανανέωση του συμβολαίου του».
Μπορεί να συμβεί αυτό που είδαμε να συμβαίνει με τον Δάρλα, όπου παίζει και είναι βασικός ή λογικά αυτοί οι παίκτες θα είναι «ξένο σώμα» από την ομάδα και αναφέρομαι σε παίκτες όπως ο Μάντζιος, όπως ο Τζιόλης, παιδιά που στο παρελθόν ήταν βασικές ομάδες του Παναθηναϊκού.
«Αυτό για να το πετυχαίνεις πάντα χρειάζεται η καλή συνεργασία και με τον προπονητή. Διότι εμένα η δουλειά μου δεν είναι να ασχολούμαι με αυτά τα πράγματα.
Αυτά είναι αποφάσεις οι οποίες έρχονται από τον προπονητή. Αυτό που κάνουμε εμείς κυρίως, είναι ένας γενικός σχεδιασμός, μια γενική στρατηγική και κάποια στιγμή να βάζουμε ερωτήματα αν θα ήταν καλύτερο το ρόστερ μας ή πιο ισορροπημένο έχοντας άλλη μια λύση στα αριστερά ή αν τις αποφάσεις για το πώς λειτουργεί αυτό το ρόστερ τις έχει 100% ο προπονητής».
Η σχέση σας πως είναι με τον προπονητή;
«Πιστεύω στις ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες. Αυτό κάνει τις καλές ή τις κακές σχέσεις. Στον Παναθηναϊκό λοιπόν υπάρχουν πάρα πολύ ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Ο προπονητής ασχολείται με την διαχείριση του ρόστερ, αυτός είναι υπεύθυνος και αυτός εισπράττει και το καλό και το άσχημο για το πώς παίζει η ομάδα, για το αν κερδίζει η χάνει. Η διοικητική παρέμβαση είναι στον γενικότερο σχεδιασμό.
Η δουλειά μου δεν είναι μόνο το αγωνιστικό.
Το αγωνιστικό είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μου. Υπάρχουν οι ακαδημίες, υπάρχει το LAB, υπάρχουν γιατροί, το τμήμα σκάουτινγκ, η καθαρά διοικητική μέριμνα, ένα συνολικότερο πλαίσιο. Εγώ ασχολούμαι με τον προπονητή βάζοντας προβληματισμούς και ακούγοντας τις δικές του αναφορές πριν από κάθε ματς και μετά από κάθε ματς. Εκεί εξαντλείται η παρέμβαση μου.
Άρα το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, είναι ένα κομμάτι που το χειρίζεται αποκλειστικά ο προπονητής. Πολλές φορές ο κόσμος θεωρεί άλλα.
Ο Παναθηναϊκός πληρώνει πάρα πολλά χρήματα έναν διάσημο προπονητή να κάνει καλά τη δουλειά του, βάση των στόχων που ο ΠΑΟ βάζει σαν κλαμπ».
Είναι κομβικό σημείο τα χρήματα του συμβολαίου;
«Δεν το νομίζω. Όχι. Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τον Παναθηναϊκό. Και ο προπονητής μας, και σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο διοίκησης ξέρετε ό,τι χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης και δεν νομίζω ό,τι ο Παναθηναϊκός έχει «κολλήμα