Ομπράντοβιτς: «Οχι» στον Ολυμπιακό, «ναι» στον Σάρας!
PrintFacebookΜοιράσου το Την παραμονή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον Παναθηναϊκό προανήγγειλε ο Ζέλικο Ομπράντος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra 103,3».
Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη για όλους και για όλα και στην ερώτηση αν θα ήθελε στον Παναθηναϊκό τον ΜακΙντάιρ της Σιένα, ο τεχνικός των Πρωταθλητών υποστήριξε πως κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ δύσκολο, αφού η ομάδα του είναι περπλήρης στη θέση του πλέι μέικερ με την παρουσία των Διαμαντίδη, Σπανούλη και Γιασικεβίτσιους. Επίσης για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι δεν θα πήγαινε ποτέ στον Ολυμπιακό.
Από ‘κει και πέρα, ο Ομπράντοβιτς απάντησε στις εξής ερωτήσεις:
Για το φετινό triple crown και το αν ήταν το δυσκολότερο:
«Κάθε χρονιά είναι δύσκολη. Φέτος, η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για μας, είχαμε πολλά προβλήματα και έπρεπε να βρούμε τον τρόπο για να τα ξεπεράσουμε. Στην Ευρώπη αν κατακτήσεις ένα τρόπαιο η χρονιά θεωρείται πετυχημένη, αυτό που καταφέραμε φέτος είναι μεγάλη επιτυχία, είναι σούπερ».
Για την παρουσία του Ολυμπιακού και στα τρία τρόπαια που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός:
«Είναι ο μεγάλος αντίπαλος, τον βρήκαμε στο Κύπελλο, το Φάιναλ Φορ και στους τελικούς. Τον σεβόμαστε και γι΄αυτό τον λόγο τον γνωρίζουμε σαν αντίπαλο».
Για τις αντιδράσεις του κατά την διάρκεια του αγώνα:
«Προσέχω την υγεία μου, αν δεν είχα αυτή την ένταση κατά την διάρκεια του αγώνα δεν θα είχα λόγο να είμαι προπονητής»
Αν φοβήθηκε τα σκαμπανεβάσματα στη διάρκεια της περιόδου:
«Σε κάθε σεζόν υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, όταν έχεις παίξει 60 παιχνίδια και έχεις ρεκόρ 50-10 είναι φυσιολογικό να γίνεται. Το σημαντικό είναι να παίρνεις τις νίκες που οδηγούν σε τρόπαια και φέτος κατακτήσαμε τρεις τίτλους, οπότε όλα είναι καλά».
Για το αν πιστεύει ότι ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα:
«Απλά πράγματα, ο καθένας μπορεί να λέει την γνώμη του, όμως φέτος ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης».
Ποια νέα στοιχεία έβαλε στην ομάδα την φετινή σεζόν και μια σύγκριση με την φετινή Μπαρτσελόνα στο ποδόσφαιρο:
«Η Μπαρτσελόνα το έκανε στο ποδόσφαιρο για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ εμείς το επαναλάβαμε και αυτό είναι πιο δύσκολο. Χάρηκα την Μπαρτσελόνα για τον τρόπο που έπαιξε».
Για τη φιλοσοφία του και τα τελευταία λόγια πριν από το τζάμπολ:
«Εμείς έχουμε σαν κύριο στόχο κάθε σεζόν να φέρνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στο ΟΑΚΑ. Χθες λίγο πριν την έναρξη του αγώνα είπα στους παίκτες αυτή είναι η ζωή μας, βγείτε μπροστά σε 20.000 κόσμο και χαρείτε, γι' αυτό ζούμε».
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει ιδιόκτητο γήπεδο του Παναθηναϊκού:
«Εγώ θέλω να συνεχίσουμε στο ΟΑΚΑ, γιατί όλα είναι τέλεια μέχρι τώρα».
Για την συμπάθεια στον Ρέμο:
«Είναι πολύ καλός, έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο να κατακτούμε τίτλους γιατί εκείνος είναι έτοιμος να τραγουδήσει για μας (γέλια)».
Για την αγάπη του κόσμου:
«Ξέρω οτι ο κόσμος με αγαπάει, προσπαθούμε να τους δείχνουμε οτι κάνουμε κάτι πολύ ξεχωριστό και τους ευχαριστώ πολύ που μου δίνουν την αγάπη τους».
Για τον Ιτούδη:
«Ο Δημήτρης είναι έτοιμος να αναλάβει πρώτος προπονητής σε μια ομάδα. Είμαστε 10 χρόνια μαζί, πολλοί θα πλήρωναν για να μας δουν να είμαστε αντίπαλοι, όμως θα πρέπει να κάνουν υπομονή λίγο ακόμα».
Για τις πράσινες γραβάτες που φοράει:
«Όλοι στις γιορτές μου στέλνουν γραβάτες, πρέπει να έχω γύρω στις 500, ένας φίλος μου που είναι Ολυμπιακός μου κάνει συνέχεια γραβάτες. Χθες μιλήσαμε μετά το παιχνίδι και ήταν δίπλα μου στην χαρά».
Γιατί δεν μιλάει ελληνικά:
«Είναι ντροπή να μην μιλάω μετά απο 10 χρόνια ελληνικά, όμως μέσα στην ομάδα όλοι μιλούν αγγλικά και ο Ιτούδης τέλεια σέρβικα».
Για τον Παπαλουκά, τον Βασιλόπουλο και τους τραυματίες του Παναθηναϊκού:
«Είναι σπουδαίος παίκτης (σ.σ. Παπαλουκάς) χωρίς αμφιβολία. Χθες αν και τραυματίας ήθελε να βοηθήσει την ομάδα του, όπως και στο Βερολίνο καταλαβαίνω τον Βασιλόπουλο που ήταν τραυματίας, είναι πολύ δύσκολο να θες να βοηθήσεις την ομάδα σου και να μην μπορείς. Βεβαίως, είχαμε και εμείς προβλήματα τραυματισμών όπως οι Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσιους και Σπανούλης. Μάλιστα ο Σπανούλης είχε γυρίσει τον αστράγαλο του στον αγώνα με τον Άρη και ήθελε να συνεχίσει να παίζει. Ο Διαμαντίδης ήταν πραγματικά άτυχος φέτος γιατί είχε πολλούς τραυματισμούς.
Για το πόσο θα μείνει στον Παναθηναϊκό:
«Τα πάντα καθορίζονται απο το αποτέλεσμα, είμαστε 10 χρόνια μαζί με τον Δημήτρη, μπορεί κάποιοι να θεωρούν οτι όλα αυτά είναι εύκολα δεν είναι όμως έτσι, χρειάζεται αρκετή δουλειά. Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο για να σχεδιάσουμε την επόμενη σεζόν. Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί έχουν βοηθήσει με κάθε τρόπο την ομάδα να φθάσει εδώ που είναι, έχουν προσφέρει πάρα πολλά».
Για την επόμενη μέρα της ομάδας:
«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παίκτες που είχαμε στην διάθεση μας, απο τους νεαρούς Βεργίνη και Σερμαντίνι μέχρι τον Αλβέρτη».
Για τον Αλβέρτη:
«Είναι ο απόλυτος αρχηγός, όποιος μιλάει για τον Παναθηναϊκό σκέφτεται τον Αλβέρτη. Ελπίζω να συνεχίσει να είναι μαζί μας, στην Ευρώπη δεν γνωρίζω παίκτη που να έχει μείνει 19 χρόνια σε μια ομάδα και να κατακτήσει τόσους τίτλους. Είναι πραγματικός αρχηγός και ξέρει τι πρέπει να κάνει τόσο εντός όσο και εκτός του παρκέ».
Για το ενδεχόμενο να αναλάβει την Εθνική ομάδα
«Είμαι προπονητής του Παναθηναϊκού και πολύ χαρούμενος που συνεχίζω».
Για το πώς θα χαρακτήριζε τον εαυτό του σαν παίκτης:
«Ήμουν ένας παίκτης που πάντα ήθελα να ακολουθήσω τις οδηγίες του προπονητή και να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου. Στην Εθνική ομάδα ερχόντουσαν οι υπόλοιποι παίκτες και με ρώταγαν τι είπαμε στα ταιμ άουτ και τι θέλει ο προπονητής, απο μικρός λοιπόν είχα στο μυαλό μου το προπονητικό πλάνο. Την πρώτη χρονιά που κατέκτησα το τριπλ κράουν με την Παρτιζάν είχα πολλές προτάσεις απο ομάδες για να τις προπονήσω, εγώ όμως ήθελα να μείνω λίγο ακόμα κοντά στον Νίκολιτς.
Για τον αν θέλει τον Μπουρούση:
«Είναι καλός παίκτης, είναι όμως παίκτης του Ολυμπιακού. Αυτή την εβδομάδα έχουμε ραντεβού για να σχεδιάσουμε την επόμενη σεζόν».
Για το αν θα πήγαινε στο ΝΒΑ:
«Δεν με ενδιαφέρει το ΝΒΑ, όμως τα φετινά πλέι οφ είναι εκπληκτικά, έχω ξενυχτήσει αρκετές φορές. Είναι πολύ καλά τα πλέι-οφ, έχουμε στον τελικό τους Λέικερς και το Ορλάντο που δεν το περίμενε κανείς, είναι εκπληκτική σειρά».
Για τον Γκρεγκ Πόποβιτς:
«Έχουμε αλληλοεκτίμηση, είναι πολύ καλός προπονητής και μας έδειξε κάποια πράγματα όσον αφορά την λειτουργία του ΝΒΑ».
Τι πρέπει να αλλάξει στους κανονισμούς για να βελτιωθεί το θέαμα:
«Κάθε χρόνο γίνονται αλλαγές, ωστόσο ένας απο τους κανονισμούς που θα έπρεπε να αλλάξει είναι το πρώτο βήμα στον παίκτη, στην Ευρώπη είναι βήματα ενώ στο ΝΒΑ δεν είναι παράβαση. Πρέπει να μετατρέψουμε αυτό τον κανονισμό για να γίνει πιο γρήγορο το παιχνίδι. Αντίθετα, θα ήταν λάθος να μεταφέρουμε απο το ΝΒΑ στην Ευρώπη τον κανονισμό για τα τρία δεύτερα στην άμυνα».
Για καλύτερη πεντάδα στην ιστορία του Παναθηναϊκού:
«Δεν προπόνησα τους Γουΐλκινς και Γκάλη που είναι πολύ μεγάλοι αθλητές. Για μένα στην πεντάδα πρέπει να είναι ο Αλβέρτης αλλά δεν θα μπω στην διαδικασία να πω ονόματα γιατί έχουν περάσει πολλοί καλοί παίκτες».
Για τον ΜακΙντάιρ:
«Είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά στην θέση του έχουμε Διαμαντίδη, Σπανούλη και Γιασικεβίτσιους, οπότε είναι δύσκολο να χωρέσει αυτός στην ομάδα, γιατί ήδη διαθέτουμε μεγάλη ποιότητα στον συγκεκριμένο τομέα».
Για την αντίδραση του μετά τον αγώνα με την Πρόκομ:
«Δεν θέλω να κοροϊδεύω κανέναν, όταν έχω πρόβλημα με τους παίκτες το λέω ευθέως. Πρώτα απ' όλα τους δείχνω το βίντεο για να καταλάβουν τι έχουν κάνει λάθος. Όπως έγινε για παράδειγμα μετά τον αγώνα με την Πρόκομ».
Τι έχει να πει για το παρατσούκλι Γκαστόνε:
«Μιλάμε για 22 τελικούς όπου έχω κατακτήσει 19 τίτλους. Αν κάποιοι θεωρούν οτι αυτό είναι τύχη τότε τι να πω. Το ενδιαφέρον είναι ποιος ξεκίνησε αυτή την ιστορία με το “Γκαστόνε”, εγώ δεν θυμάμαι... Χωρίς αμφιβολία φέτος αποδείξαμε οτι ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης».
Τι είπε στον Μεσίνα μετά τον τελικό στο Βερολίνο:
«Του είπα οτι είναι απίστευτο να βρίσκεται 4 συνεχόμενα χρόνια στους τελικούς της Ευρωλίγκα. Τον σέβομαι πολύ σαν προπονητή και σαν άνθρωπο»
Για τον Περπέρογλου
«Πριν την έναρξη της σεζόν αποφασίσαμε οτι είναι παίκτης που έχει την ποιότητα να βοηθήσει και να γίνει βασικός. Ίσως στους τελικούς να μην είχε καλή απόδοση, όμως έχει μπροστά του όλο το καλοκαίρι να δουλέψει, του έχουμε εμπιστοσύνη και τον πιστεύουμε πολύ».
Για το μέλλον του:
«Έχω ένα χρόνο ακόμη συμβόλαιο, όλα μέχρι τώρα είναι τέλεια. Μετά απο 10 χρόνια στην Ελλάδα τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η χώρα, οι φίλοι και οι συνθήκες ζωής σημαίνουν πολλά για μένα. Δεν μελετάω τι θα κάνω τα επόμενα πέντε χρόνια, δεν ξέρεις τι θα φέρει η επόμενη μέρα».
Τι τον κρατάει στην Ελλάδα:
«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μένω στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Έχουμε έναν πρόεδρο που αγαπάει την ομάδα, το επιτελείο είναι σαν οικογένεια, μου αρέσει η Αθήνα και η Ελλάδα, ενώ είναι σημαντικό οτι υπάρχει απευθείας πτήση για το Βελιγράδι, όπου μένει μόνη της η μητέρα μου».
Για τα υπόλοιπα τμήματα του Παναθηναϊκού:
«Αγαπώ και στηρίζω όλα τα τμήματα, μου αρέσει το ποδόσφαιρο σαν φίλαθλος και καταλαβαίνω κάποια πράγματα. Φέτος παρακολουθούσα και αγώνες της ομάδας πόλο, αλλά ως εκεί...
Για τις φωνές που βάζει στον Ιτούδη κατά την διάρκεια του αγώνα
Είναι χαρακτηριστικό οτι κατά την διάρκεια ενός αγώνα στην Ευρωλίγκα ήρθε ένας διαιτητής και με ρώτησε αν έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τον Ιτούδη (γέλια). Του έχω πει οτι έτσι είναι ο χαρακτήρας μου, αλλά εκείνος να κάνει την δουλειά του. Πολλές φορές έχει δίκιο αλλά δεν θέλω να του το πω ευθέως».
Για Λαβρίνοβιτς
«Υπάρχουν δυο, ένας στην Ούνικς και ένας στην Σιένα που έχει συμβόλαιο. Στην ομάδα έχουμε πολλοί σημαντικούς παίκτες στην συγκεκριμένη θέση. Ο Φώτσης είναι πολύ ώριμος και με τον Πέκοβιτς μας έχει βοηθήσει να αλλάξουμε το σύστημα μας, ενώ βεβαίως μην ξεχνάμε και τους Μπατίστ, Τσαρτσαρή που προσφέρουν πάρα πολλά. Για τον Φώτση θέλω πω οτι είναι ένας παίκτης που ξεκίνησε απο την θέση δυο, όμως δούλεψε σκληρά και πλέον μας προσφέρει πολλά μέσα στην ρακέτα».
Για την κόρη του
«Είμαι πολύ υπερήφανος για την κόρη μου για οτι πετυχαίνει γιατί δεν χρησιμοποίησα το όνομα μου για να την βοηθήσω, κάνει την ζωή της και τώρα είναι στο Λονδίνο για το μεταπτυχιακό. Όσο για την ομορφιά της Άνια, αυτό οφείλεται στην όμορφη κόρη μου»
Για τον γιο του
«Ο Τζόρτζε είναι στο Βελιγράδι και κάθε φορά που μιλάμε με ρωτάει ποιοι ξεκινούν το παιχνίδι, όταν του λέω πέντε διαφορετικούς απο τον προηγούμενο αγώνα, αμέσως με ρωτάει γιατί δεν ξεκινάει η πεντάδα του προηγούμενο αγώνα».
Για Ολυμπιακό
«Σέβομαι πάρα πολύ τον Ολυμπιακό. Στην Ελλάδα πρέπει να είναι όλοι χαρούμενοι γιατί υπάρχουν δυο σύλλογοι σαν τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Έχω πει οτι σε δυο ομάδες δεν θα μπορούσα να είμαι προπονητής στον Ολυμπιακό και τον Ερυθρό Αστέρα».
Για την διαφήμιση της ομάδας
«Είναι πολύ σημαντική η προσφορά του τμήματος marketing του Παναθηναϊκού, κάθε μικρό παιδί θέλει να φοράει την φανέλα της ομάδας, θέλουμε τα παιδιά να έρχονται κοντά στην ομάδα, όμως σημαντικό ρόλο παίζουν και τα αποτελέσματα»
Για τον Θανάση Γιαννακόπουλο
«Δουλεύει 24 ώρες την ημέρα για την ομάδα, κάθε μέρα είναι στο προπονητήριο. Είναι ξεχωριστός για τις αντιδράσεις του αλλά και για τις γραβάτες όπου με... νικάει»
Ο Δημήτρης Ιτούδης απο την πλευρά του δήλωσε:
Για τους παίκτες του Παναθηναϊκού
Η συνεργασία των παικτών είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αρκετές φορές φύγαμε απο το ΟΑΚΑ μεσάνυχτα λόγω προπονήσεων, ο κόουτς είχε και την ιδέα να πάμε σε ένα στέκι όπου χτίζεται η σχέση μας. Αντλούμε δύναμη απο τον κόσμο, είναι σημαντικό να έχουμε την αγάπη τους και να είναι στο γήπεδο.
Στις συσκέψεις με τους παίκτες λέμε ανοικτά τι συμβαίνει, τα καλώς και τα κακώς κείμενα. Το σημαντικό είναι οτι οι παίκτες αποδέχονται αυτή την φιλοσοφία. Όποιος παίκτης έρχεται και προσπαθεί να μπει σε αυτή την φιλοσοφία, γιατί αυτό το σύστημα αποδίδει και φέρνει τίτλους.
Αν νιώθει έτοιμος να αναλάβει την ομάδα
Νιώθω έτοιμος αλλιώς δεν θα ήμουν σε αυτή την θέση. Εννοείται οτι μαθαίνεις απο τον... άρχοντα και εγώ μαθαίνω κάθε μέρα. Εδώ όμως πρέπει να αναφερθούμε στην συνεργασία μας. Πέρα απο τον στρατηγό υπάρχουν και κάποια άλλα άτομα που βοηθούν τον προπονητή να ξεπερνάει τις αποτυχίες και να του δίνει τις απαραίτητες βοήθειες για τις μεγάλες επιτυχίες. Το σημαντικό είναι να καταλαβαίνει ο καθένας τον ρόλο του και αυτό ισχύει σε μας.
Για τις αμυντικές επιδόσεις της ομάδας
Απο την άμυνα προσπαθούμε να δώσουμε τον τόνο για να φθάσουμε στον στόχο μας. Παίκτες που ήρθαν στην ομάδα και είχαν διαφορετικά στοιχεία όπως ο Αλβέρτης που είχε αδυναμίες και καταλάβαινε τις αδυναμίες του. Ο Νίκολας ή ο Πέκοβιτς που ήρθαν φέτος έπρεπε να συνειδητοποιήσουν οτι η ομάδα δεν δουλεύει για έναν παίκτη αλλά είναι σύνολο. Ξεκινάμε απο την άμυνα που είναι διάθεση, ικανότητα και πρέπει να θυσιάσεις το κορμί σου.
Για Περπέρογλου:
Δούλεψε, πίστεψε στον εαυτό του και έδειξε οτι αξίζει θέση στο ρόστερ. Στο πρώτο του φάιναλ φορ στην καριέρα του σημείωσε πολύ σημαντικά καλάθια και μας βοήθησε πάρα πολύ.
Για τις φετινές επιτυχίες:
Είναι σημαντικό οτι μικρά παιδιά γίνονται φίλαθλοι του Παναθηναϊκού. Προσθέσαμε ένα ακόμη αστέρι στην φανέλα του συλλόγου και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το επίπεδο που δείχνουμε στις δηλώσεις μας, προπονητής, διοίκηση, παίκτες, είναι σημαντικό γιατί δημιουργούμε νέους οπαδούς.