Επί της ευκαιρίας των ημερών, θα ήθελα να γράψω πως εγώ αντιλαμβάνομαι τα πράγματα.
Το Πέσαχ ως γνωστόν είναι Ιουδαϊκή εορτή και καμία σχέση δεν έχει με το χριστιανισμό. Απλά, έμεινε ως λέξη, «πέρασμα».
Μελετώντας προσεχτικά την καινή διαθήκη, ιδιαιτέρα την διδασκαλία του Ιησού, αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και σήμερα να γεννιόταν, θα είχε την ίδια αντιμετώπιση από τους Ιουδαίους.
Όποιος έχει διαβάσει τα βιβλία, Πλάτων: πολιτεία, Γοργίας, Φαίδων, Αριστοτέλης: ηθικά Νικομάχεια, Πλούταρχος: ηθικά, η όλη διδασκαλία της ηθικής των Αρχαίων Ελλήνων είναι συμπτυγμένη στην καινή διαθήκη. Επομένως, ο Ιησούς καμία σχέση δεν είχε με τον Ιουδαϊσμό στην έννοια της ηθικής. Ο Ιουδαϊσμός και ο Ελληνισμός είναι τα δύο άκρα, η μέρα με την νύχτα, το άσπρο με το μαύρο. Πως είναι δυνατόν να λέει κάποιος στους Εβραίους, μην ασχολείστε καθόλου με τα χρήματα; Όταν, όλοι ξέρουμε ότι οι Ιουδαίοι διακρίνονται για την φιλαργυρία τους. Δεν έχει καμία σχέση, η Ελληνική πνευματική ηθική, με τον Ιουδαϊκό υλισμό.
Το γεγονός ότι κάποιος προέβλεψε, τι θα γίνει μετά από 2000 χρόνια, όπου η Ρώμη τότε φάνταζε η απόλυτη δύναμη, δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Το γεγονός ότι κάποιος εμφανίστηκε στους Ιουδαίους, να τους νουθετήσει, να τους αποτρέψει από αυτό που θέλουν να κάνουν και εκείνοι επικράτησαν μετά από 2000 χρόνια, δεν γίνεται να είναι τυχαίο.
Θεός; Για εμένα ναι. Δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση σε αυτό το γεγονός. Όπως έχω πει, δεν υπάρχει ευαγγέλιο, όλα είναι προς εξέταση, η όλη διδασκαλία του Ιησού που θυμίζει εκείνη του Σωκράτη, με καλύπτει απόλυτα.
Τι μας διδάσκει λοιπών το Ελληνικό «πέρασμα»; Τι μας δίδαξαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι και ο χριστός; Την αθανασία της ψυχής! Η ψυχή είναι κτίσμα του αΐδιου θεού, όπως είναι το σώμα, όπως είναι η άπυρη ύλη, όπως είναι ολόκληρο το σύμπαν. Κατά την γέννηση ενώνεται με το σώμα, αποκτά την ικανότητα να μπορεί να λαμβάνει γνώσεις, δοκιμάζεται, διοικεί το σώμα στο οποίο βρίσκεται και τέλος αποχωρίζεται από αυτό, χωρίς να χάνεται. Επίσης, δεν χάνεται ούτε το σώμα, ανακυκλώνεται ως ενέργεια και μετατρέπεται σε ύλη.
Εύχομαι σε όλους, χρόνια πολλά, καλό «πέρασμα», από το θάνατο του σώματος στην αιώνια ζωή της ψυχής!