Και επί Trump το ίδιο θα γινόταν. Αν διαβάζετε αναλυτές από διεθνείς ιστοσελίδες (new york times, bloomberg κτλπ) θα γνωρίζετε από το προηγούμενο καλοκαίρι κατά πού πάει το πράγμα.
Ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ δεν αντέχει τόση μεγάλη διασπορά δυνάμεων. Κλείνουν τα μέτωπα σε Μ. Ανατολή, ήδη έχουν αποχωρήσει στρατεύματα κ πολεμικό υλικό από ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.
Πάμε για μία καινούργια κατάσταση στην περιοχή. Αν είδατε πριν ~1 έτος για πρώτη φορά στην ιστορία Ισραήλ και ΗΑΕ (Αραβικά Εμιράτα) έχουν πλέον διπλωματικές σχέσεις και όχι μόνο. Από εχθροί πάνε σε αγαπημένοι σύμμαχοι.
Τυνησία πρίν εβδομάδες, έδιωξαν την Μουσουλμανική Αδελφότητα που είχε ανέβει με την Αραβική Άνοιξη.
Ο Λίβανος που έχει μέχρι κ Χεζμπολάχ, έχει ξεκινήσει διπλωματικές σχέσεις με γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ (εμάς).
Η Αίγυπτος που έχει τεράστιο πληθυσμό, ανεβαίνει εξαιρετικά γρήγορα ενώ επίσης εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ.
Η Λιβύη από τον χειμώνα θα ηρεμήσει κ αυτή.
Οι αναλυτές λοιπόν λένε πως οι ΗΠΑ στρέφονται κατά του νέου μεγάλου εχθρού την Κίνα. Η Ρωσία που αποτελεί την νο1 στρατιωτική απειλή έχει κακή οικονομία.
Δεν παράγει τίποτα πέραν από ορυκτό πλούτο που εξάγει. Τεχνολογίες, υπηρεσίες = μηδέν. Όσον αφορά τον εμπορικό τομέα.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο με την Κίνα η οποία έχει ήδη σχέσεις με το Ιράν ενώ πρόσφατα αναπτύχθηκαν και αυτές με το Πακιστάν.
Βλέπουν λοιπόν πως αναγκαστικά οι ΗΠΑ θα συμβιβαστούν με την αύξηση την επιρροής της Κίνας στην περιοχή και από ό,τι φαίνεται και το Αφγανιστάν
κατά εκεί θα πάει.
Το καλό με όλα αυτά είναι πως η Ελλάδα αναβαθμίζεται. Δεν είναι τυχαία όλη αυτή η υπερδραστηριότητα του Δένδια, ούτε είχαμε τόση δυνατή εξωτερική πολιτική. Ευτυχώς οι συγκυρίες μας ευνοούν και για αυτό τονίζεται από τις ΗΠΑ το ότι είμαστε ένας αξιόπιστος, σταθερός σύμμαχός τους.
Τριμερής Ελλάς, Κύπρος, Ισραήλ. Επαφές με Αραβικές χώρες, στην ουσία στρατιωτικές μας δυνάμεις (Α/Α συστήματα Patriot) αντικαθιστούν τις ΗΠΑ (!!) στη Σαουδική Αραβία. Επαφές με Αίγυπτο. Επαφές προσφάτως με Λίβανο.
Η πολιτισμική ιστορία της Ελλάδας με αυτές τις περιοχές, και όχι μόνο ιστορία αλλά φυσική συνέχεια αφού ακόμα και τώρα στον Λίβανο ζουν "Ρουμ" δηλαδή Λιβανέζοι με Ελληνική/Ρωμαϊκή καταγωγή και συνείδηση.
Αίγυπτο επίσης, παρό,τι εξισλαμίστηκαν και αραβοποιήθηκαν, οι περισσότεροι μας θεωρούν ανάδελφο έθνος.
Γενικώς να περιμένετε καλά πράγματα για την Ελλάδα στο μέλλον, από την στιγμή που οι ΗΠΑ το αποφάσισαν.
Παραγωγική ανάπτυξη κ ορθολογισμός. Το πρόβλημα βέβαια είναι το κατά πόσο τα εθνικά μας ζητήματα θα ικανοποιούνται.
Σίγουρα πολύ καλύτερα από ό,τι έχουμε συνηθίσει αλλά δεν ξέρω σε τί βαθμό. Δεν κάνουμε εμείς κουμάντο.
Η Ελλάδα πλέον καταλαβαίνει την θέση της, όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα που δεν είναι πυρηνική δύναμη, πως αποτελούν δυστυχώς πιόνι.
Αλλά ρεαλιστικά αυτό είμαστε, αν παμε κόντρα τότε θα έχουμε πάλι εμφύλιους, αναταραχές, δικτατορίες κτλπ μέχρι να έρθει μία κυβέρνηση συνεργάσιμη πάλι.
Και ο λόγος γιατί η Ελλάδα πρέπει να αποτάξει τον κομμουνισμό κ τις φιλορωσικές τάσεις. Από το Β' ΠΠ ανήκουμε στην Δυτ. σφαίρα επιρροής, το συμφώνησαν ΗΠΑ, Ρωσσία, Μ. Βρεττανία.
Το στοίχημα για αυτούς είναι ο Ερντογάν κ η Τουρκία που αποτελούν πρόβλημα για τις ΗΠΑ. Σίγουρα γίνονται και θα γίνουν περισσότερες προσπάθειες να τον ξεφορτωθούν ελπίζοντας πως θα επαναφέρουν την Τουρκία στη "Συμμαχία".