Νέα

Πολιτικά νέα/άρθρα από websites, blogs κλπ.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 5K
  • Εμφανίσεις 232K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Συμφωνείτε με την αποπομπή της Δραγωνας από το Υπουργείο παιδείας αφού δεν έχει τα τυπικά προσόντα;

  • Ναι

    Ψήφοι: 103 86,6%
  • Όχι

    Ψήφοι: 16 13,4%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    119

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
Ειδική ηλεκτρονική σελίδα για καταγγελίες άνοιξε η ΓΣΕΕ

Εκατοντάδες καταγγελίες συμβάσεων εργασίας που έγιναν πριν από την εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας, κατατέθηκαν τις πρώτες ώρες λειτουργίας στην ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων δημιούργησε η ΓΣΕΕ, προωθώντας ειδική ηλεκτρονική φόρμα στην οποία μπορούν να καταγγέλλονται παραβιάσεις των κανονισμών και της νομοθεσίας στους χώρους εργασίας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της  Συνομοσπονδίας «η ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων  μέσα από ειδική σελίδα και ειδική φόρμα θέτει στη διάθεση των εργαζομένων το σύνολο των δομών της για πληροφόρηση, αλλά και υποβολή καταγγελιών, διαφυλάσσοντας την ανωνυμία εκείνων που κάνουν την καταγγελία, αφού ήδη έχουν εμφανιστεί φαινόμενα εργοδοτικών αυθαιρεσιών».

Επίσης η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε ατομική και συλλογική επαγρύπνηση για τη διαχείριση των συνεπειών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με την άμεση ενημέρωση και εμπλοκή των πρωτοβάθμιων σωματείων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τα εργασιακά προβλήματα που προκύπτουν.

⇒ Το link για την ειδική σελίδα ΕΔΩ:

Καταιγισμός καταγγελιών υπήρξε για μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης καθώς και για παράνομες διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών. Επίσης ερωτήματα και καταγγελίες φτάνουν για τα εξής θέματα:

- Τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές παρά την απαγόρευση λειτουργίας
- Τη μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας,
- Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ,
- Τα call centers που στοιβάζουν στα τηλεφωνικά κέντρα εκατοντάδες εργαζόμενους
- Τις άδειες ειδικού σκοπού,
- Τα δικαιώματα ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων,
- Τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος ειδικού σκοπού που εξήγγειλε η κυβέρνηση,
- Την ανησυχία εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού (ειδικά των εποχικών)
- Τη μη επέκταση χορήγησης του ταμείου ανεργίας στη μερική απασχόληση


 

Συνημμένα

  • anticovid.jpg
    anticovid.jpg
    47 KB · Εμφανίσεις: 52

daima703

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2019
Μηνύματα
5.805
Like
1.508
Πόντοι
266
δευτερη δεσμη οικονομικων μετρων

έτρα ύψους 2 δισ. ευρώ με κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόβλεψη για ακόμα 1,8 δισ ευρώ από το νέο ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία 220.000 επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται περίπου 600.000 εργαζόμενοι. Σε αυτούς τους εργαζόμενους θα δοθεί επίδομα 800 ευρώ για την περίοδο 15 Μαρτίου έως τέλος Απριλίου, το οποίο θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Ακόμα 100.000 επιχειρήσεις με 200.000 εργαζόμενους έχουν επηρεαστεί άμεσα από τις συνέπειες της εξάπλωσης του ιού.
Η δεύτερη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει

1)Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων για όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται. Τα μέτρα είναι οριζόντια για συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε είναι ανοικτές, είτε όχι. Αφορά τον Μάρτιο και αν απαιτείται θα δοθεί παράταση.
Για όλες τις παραπάνω εταιρείες αναστέλλονται χωρίς τόκους: οφειλές από ΦΠΑ Μαρτίου, η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ και η καταβολή ρυθμίσεων.
Προσοχή. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Για τις συγκεκριμένες εταιρείες προβλέπεται η Αναστολή χωρίς τόκους έως 31 Μαρτίου της καταβολής οφειλών ΦΠΑ, όπως και της καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων στις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής 
2) Χρηματοδότηση των εταιρειών για τις εταιρείες που πλήττονται με 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου και το μη μισθολογικού κόστους. Προϋπόθεση και εδώ η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
3) Οι εργαζόμενοι εταιρειών που έκλεισαν θα πάρουν αρχές Απριλίου 800 ευρώ. Το μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους και κοστίζει 400 εκατ. ευρώ. Το κράτος καλύπτει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και εισφορές επί του ονομαστικού μισθού. Το κόστος είναι 450 εκατ. ευρώ. Αναστέλλεται για αυτούς η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες
4) Για τους αυτοαπασχολούμενους σε κλάδους οι οποίοι επηρεάζονται από την κρίση  αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ.
5) Προβλέπεται η επιπλέον διάθεση μέτρων ύψους 1.8δισ ευρώ από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Ταμείου που δημιούργησε η Κομισιόν. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα ήδη συζητούνται οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Ελλάδα. Αυτές αφορούν δράσεις για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως και δράσεις για την στήριξη των εργαζομένων
6)Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ για προϊόντα που είναι απαραίτητα για αντιμετώπιση του κορονοϊου (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντιλάκια, σαπούνι κ.τλ.) και η αιθυλική αλκοόλη αν χρησιμοποιείται για παραγωγή των παραπάνω. Ο συντελεστής θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.
7) Για τις επιχειρήσεις οι οποίες διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητας τους, προβλέπεται να πληρώσουν το 60% του ενοικίου για το μήνα Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το ίδιο θα ισχύσει και για του εργαζόμενους που σταμάτησαν τη δουλειά τους. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.
8) O EΝΦΙΑ του 2020 θα παραμείνει ως έχει και οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν την επόμενη χρονιά, καθώς παρατείνεται η διαδικασία εκτίμησης των νέων αντικειμενικών αξιών.
9) Η ΑΑΔΕ θα πληρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες έως και ευρώ. Ταυτόχρονα προωθείται απλοποίηση των διαδικασιών για να μην στερηθεί ρευστότητα η οικονομία.
10) Ζητείται από τις τράπεζες παρέμβαση και για τα φυσικά πρόσωπα και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων θα πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου για 3 μήνες στους κλάδους που πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, ενώ θα δημιουργηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός του δημοσίου για την παροχή δανείων έως 3δισ ευρώ στις ΜΜΕ.
 

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
Η Ομοσπονδία ξεμπροστιάζει κυβέρνηση και πρωθυπουργό επειδή οι ώρες είναι κρίσιμες και δεν αντιμετωπίζονται με ματαιόσπουδους και σοβαροφανείς ηγετίσκους.

Τα καμπανάκια χτυπούν, οι ηγετίσκοι και τα επιτελεία τους κωφεύουν.

~ ~

ΟΕΝΓΕ: Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη.

Στον πόλεμο χρειάζονται στρατιώτες και όπλα

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η αναγκαία ατομική υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη, την ευθύνη της κυβέρνησής σας, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού.

Επαναλάβατε στο διάγγελμα ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος.

Είναι δική σας ευθύνη να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστεί όσο είναι δυνατόν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Είναι δική σας ευθύνη να εξασφαλίσετε στην εμπροσθοφυλακή όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσει να αναμετρηθεί με τον εχθρό και να τον νικήσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

Μία εβδομάδα μετά την εξαγγελία σας για 2000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πόσες έχετε κάνει; Τι περιμένετε; Στο διάγγελμά σας δεν κάνατε την παραμικρή νύξη για προσλήψεις γιατρών.

Έστω αυτή τη στιγμή ακούστε τη φωνή των «μαχητών των νοσοκομείων» όπως μας αποκαλέσατε. Αυτών που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον «αόρατο» εχθρό, αλλά αναμετρώνται καθημερινά με τις ΟΡΑΤΕΣ, οφθαλμοφανείς, τραγικές ελλείψεις για τις οποίες έχετε την αποκλειστική ευθύνη. Εσείς και οι προκάτοχοι σας. Οι 2000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού δε φτάνουν. Τόσες είχατε εξαγγείλει και τον Ιούλιο όταν δεν ήμασταν σε πόλεμο και δεν τις κάνατε.

Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα σε μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων με προτεραιότητα την στελέχωση των τμημάτων πρώτης γραμμής ΤΕΠ, ΜΕΘ, ΕΚΑΒ αλλά και των Κ.Υ για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Είναι δική σας ευθύνη έστω και τώρα να φροντίσετε για τον εφοδιασμό του υγειονομικού προσωπικού με τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας.

Λέτε ότι μιλάτε πάντα την γλώσσα της αλήθειας. Γιατί λοιπόν δεν λέτε την αλήθεια;

Οι 1900 κλίνες οι οποίες εύχεστε να μη χρειαστούν, χρειάζονται ήδη αποδεδειγμένα. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα περιέθαλπαν ασθενείς με άλλα νοσήματα. Από εκεί προέρχονται κατά κύριο λόγο. Από την αναστολή «μέχρι νεοτέρας» της λειτουργίας αυτών των τμημάτων και των κλινικών. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι νέες κλίνες. Δεν προστίθενται στο σύστημα υγείας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όσες νέες κλίνες ΜΕΘ αναπτυχθούν: ήταν απολύτως απαραίτητες κι αυτές, και πολύ περισσότερες και πριν την επιδημία.
Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα στην επίταξη κρεβατιών, κλινικών, ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό ο κ. Τσιόδρας είπε ότι: «ναι μεν υπάρχει επάρκεια σε αντιδραστήρια για το test του κορονοϊού» αλλά «στόχος είναι να μην ξοδεύεται άσκοπα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Αν δεχτούμε πως ισχύουν τα παραπάνω τότε είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να λέτε ότι «όποιος θέλει να στέλνει δείγμα εξέτασης μέσω του ιδιωτικού τομέα, είναι ελεύθερος να το κάνει».

Ειλικρινά ΔΕΝ το κατανοούμε.

Ας υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται μόνο τα οριζόντια γενικά μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση:

1. Έχετε ή δεν έχετε την ευθύνη όταν εσείς δεν απαγορεύετε σε όποιον το επιθυμεί να το κάνει στα ιδιωτικά εργαστήρια, χωρίς να υπάρχει επιστημονική ένδειξη;

2. Αν το test διενεργηθεί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της επώασης, βγει ψευδώς αρνητικό και ο ασυμπτωματικός ή ο ασθενής με ήπια κλινικά συμπτώματα θεωρήσει ότι δεν έχει προσβληθεί από κορονοϊό και δεν παίρνει τις αναγκαίες προφυλάξεις, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς ή όχι;

3. Θα έχετε ή δεν θα έχετε εσείς στο ακέραιο την ευθύνη τόσο για την διασπορά όσο και για την «άσκοπη σπατάλη» της διαθέσιμης ποσότητας αντιδραστηρίων αν δεν πάρετε την απόφαση να επιτάξετε το σύνολο της ποσότητας των αντιδραστηρίων του ιδιωτικού τομέα και δεν εξασφαλίσετε ότι το test θα διενεργείται απολύτως δωρεάν και μόνο αν υπάρχει ένδειξη;

Αν υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται και εντοπισμένα μέτρα «εντός κοινότητας» (όπως σε χώρες όπως Κίνα, Ν. Κορέα, Ταϊβάν κλπ, «μοντέλο» που άλλωστε φαίνεται να είναι και το πιο αποτελεσματικό ως τώρα) τότε και μόνο τότε, έχει νόημα η μαζική διενέργεια του test σε ασυμπτωματικούς.

Σε αυτή την περίπτωση:

1. Πρέπει να είναι εξασφαλισμένη πολύ μεγάλη επάρκεια κιτ και αντιδραστηρίων.

2. Τα test πρέπει να διενεργούνται απολύτως δωρεάν με αποκλειστική ευθύνη των επίσημων κρατικών φορέων.

Σε κάθε περίπτωση το μοναδικό που εξυπηρετεί το: «οποιοσδήποτε επιθυμεί (χωρίς ενδείξεις και οδηγίες) να πηγαίνει να το κάνει ιδιωτικά», είναι η κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και θεραπευτηρίων.

Οι στιγμές είναι δύσκολες. Ακούστε τη φωνή αυτών που «χθες» θέλατε να φιμώσετε γιατί αναδείκνυαν τις ελλείψεις, διεκδικούσαν και κατέθεταν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ακούστε την φωνή αυτών που μέχρι και σήμερα, αυτήν την στιγμή, αφήνετε να αντιμετωπίζουν τον «αόρατο εχθρό» ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Αυτούς που προσπαθείτε να φιμώσετε για να μην διαμαρτύρονται δημόσια.

Κύριε Μητσοτάκη, μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό να μας δώσετε, όχι «φίμωτρα» για να μην μιλάμε.

Κύριε Μητσοτάκη, αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή πρώτα και κύρια δεν είναι «ένα οικονομικό αντάλλαγμα» που υπαινιχθήκατε ότι θα μας δώσετε.

Στη μάχη ενάντια στον «αόρατο εχθρό» χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μην βγει εκτός μάχης). Αυτά διεκδικούμε για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία.

Εσείς το είπατε στο χθεσινό σας διάγγελμα. Ο πρώτος και κύριος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς.

Ακούστε μας λοιπόν έστω και τώρα.


 

Συνημμένα

  • FB_IMG_1584614129257.jpg
    FB_IMG_1584614129257.jpg
    11,2 KB · Εμφανίσεις: 51

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.340
Κριτικές
9
Like
4.698
Πόντοι
1.830
Η Ομοσπονδία ξεμπροστιάζει κυβέρνηση και πρωθυπουργό επειδή οι ώρες είναι κρίσιμες και δεν αντιμετωπίζονται με ματαιόσπουδους και σοβαροφανείς ηγετίσκους.

Τα καμπανάκια χτυπούν, οι ηγετίσκοι και τα επιτελεία τους κωφεύουν.

~ ~

ΟΕΝΓΕ: Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη.

Στον πόλεμο χρειάζονται στρατιώτες και όπλα

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η αναγκαία ατομική υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη, την ευθύνη της κυβέρνησής σας, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού.

Επαναλάβατε στο διάγγελμα ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος.

Είναι δική σας ευθύνη να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστεί όσο είναι δυνατόν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Είναι δική σας ευθύνη να εξασφαλίσετε στην εμπροσθοφυλακή όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσει να αναμετρηθεί με τον εχθρό και να τον νικήσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

Μία εβδομάδα μετά την εξαγγελία σας για 2000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πόσες έχετε κάνει; Τι περιμένετε; Στο διάγγελμά σας δεν κάνατε την παραμικρή νύξη για προσλήψεις γιατρών.

Έστω αυτή τη στιγμή ακούστε τη φωνή των «μαχητών των νοσοκομείων» όπως μας αποκαλέσατε. Αυτών που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον «αόρατο» εχθρό, αλλά αναμετρώνται καθημερινά με τις ΟΡΑΤΕΣ, οφθαλμοφανείς, τραγικές ελλείψεις για τις οποίες έχετε την αποκλειστική ευθύνη. Εσείς και οι προκάτοχοι σας. Οι 2000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού δε φτάνουν. Τόσες είχατε εξαγγείλει και τον Ιούλιο όταν δεν ήμασταν σε πόλεμο και δεν τις κάνατε.

Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα σε μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων με προτεραιότητα την στελέχωση των τμημάτων πρώτης γραμμής ΤΕΠ, ΜΕΘ, ΕΚΑΒ αλλά και των Κ.Υ για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Είναι δική σας ευθύνη έστω και τώρα να φροντίσετε για τον εφοδιασμό του υγειονομικού προσωπικού με τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας.

Λέτε ότι μιλάτε πάντα την γλώσσα της αλήθειας. Γιατί λοιπόν δεν λέτε την αλήθεια;

Οι 1900 κλίνες οι οποίες εύχεστε να μη χρειαστούν, χρειάζονται ήδη αποδεδειγμένα. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα περιέθαλπαν ασθενείς με άλλα νοσήματα. Από εκεί προέρχονται κατά κύριο λόγο. Από την αναστολή «μέχρι νεοτέρας» της λειτουργίας αυτών των τμημάτων και των κλινικών. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι νέες κλίνες. Δεν προστίθενται στο σύστημα υγείας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όσες νέες κλίνες ΜΕΘ αναπτυχθούν: ήταν απολύτως απαραίτητες κι αυτές, και πολύ περισσότερες και πριν την επιδημία.
Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα στην επίταξη κρεβατιών, κλινικών, ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό ο κ. Τσιόδρας είπε ότι: «ναι μεν υπάρχει επάρκεια σε αντιδραστήρια για το test του κορονοϊού» αλλά «στόχος είναι να μην ξοδεύεται άσκοπα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Αν δεχτούμε πως ισχύουν τα παραπάνω τότε είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να λέτε ότι «όποιος θέλει να στέλνει δείγμα εξέτασης μέσω του ιδιωτικού τομέα, είναι ελεύθερος να το κάνει».

Ειλικρινά ΔΕΝ το κατανοούμε.

Ας υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται μόνο τα οριζόντια γενικά μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση:

1. Έχετε ή δεν έχετε την ευθύνη όταν εσείς δεν απαγορεύετε σε όποιον το επιθυμεί να το κάνει στα ιδιωτικά εργαστήρια, χωρίς να υπάρχει επιστημονική ένδειξη;

2. Αν το test διενεργηθεί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της επώασης, βγει ψευδώς αρνητικό και ο ασυμπτωματικός ή ο ασθενής με ήπια κλινικά συμπτώματα θεωρήσει ότι δεν έχει προσβληθεί από κορονοϊό και δεν παίρνει τις αναγκαίες προφυλάξεις, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς ή όχι;

3. Θα έχετε ή δεν θα έχετε εσείς στο ακέραιο την ευθύνη τόσο για την διασπορά όσο και για την «άσκοπη σπατάλη» της διαθέσιμης ποσότητας αντιδραστηρίων αν δεν πάρετε την απόφαση να επιτάξετε το σύνολο της ποσότητας των αντιδραστηρίων του ιδιωτικού τομέα και δεν εξασφαλίσετε ότι το test θα διενεργείται απολύτως δωρεάν και μόνο αν υπάρχει ένδειξη;

Αν υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται και εντοπισμένα μέτρα «εντός κοινότητας» (όπως σε χώρες όπως Κίνα, Ν. Κορέα, Ταϊβάν κλπ, «μοντέλο» που άλλωστε φαίνεται να είναι και το πιο αποτελεσματικό ως τώρα) τότε και μόνο τότε, έχει νόημα η μαζική διενέργεια του test σε ασυμπτωματικούς.

Σε αυτή την περίπτωση:

1. Πρέπει να είναι εξασφαλισμένη πολύ μεγάλη επάρκεια κιτ και αντιδραστηρίων.

2. Τα test πρέπει να διενεργούνται απολύτως δωρεάν με αποκλειστική ευθύνη των επίσημων κρατικών φορέων.

Σε κάθε περίπτωση το μοναδικό που εξυπηρετεί το: «οποιοσδήποτε επιθυμεί (χωρίς ενδείξεις και οδηγίες) να πηγαίνει να το κάνει ιδιωτικά», είναι η κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και θεραπευτηρίων.

Οι στιγμές είναι δύσκολες. Ακούστε τη φωνή αυτών που «χθες» θέλατε να φιμώσετε γιατί αναδείκνυαν τις ελλείψεις, διεκδικούσαν και κατέθεταν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ακούστε την φωνή αυτών που μέχρι και σήμερα, αυτήν την στιγμή, αφήνετε να αντιμετωπίζουν τον «αόρατο εχθρό» ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Αυτούς που προσπαθείτε να φιμώσετε για να μην διαμαρτύρονται δημόσια.

Κύριε Μητσοτάκη, μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό να μας δώσετε, όχι «φίμωτρα» για να μην μιλάμε.

Κύριε Μητσοτάκη, αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή πρώτα και κύρια δεν είναι «ένα οικονομικό αντάλλαγμα» που υπαινιχθήκατε ότι θα μας δώσετε.

Στη μάχη ενάντια στον «αόρατο εχθρό» χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μην βγει εκτός μάχης). Αυτά διεκδικούμε για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία.

Εσείς το είπατε στο χθεσινό σας διάγγελμα. Ο πρώτος και κύριος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς.

Ακούστε μας λοιπόν έστω και τώρα.




επειδή κάθεσαι και αραδιάζεις πηγές σχεδόν αποκλειστικά προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ που βρήκαν ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να κάνουν αντιπολίτευση και να σπείρουν εκτός διχόνοια-τοξικότητα (όπως πάντα) αλλά και αμφισβήτηση των μέτρων και της αντιμετώπισης του ιού από την κυβέρνηση, να ενημερώσουμε όποιον διαβάζει για την ΟΕΝΓΕ χωρίς να ξέρει τι είναι η ΟΕΝΓΕ...

Στην ΟΕΝΓΕ λοιπόν γραμματέας είναι ο Παναγιώτης Παπανικολάου, αυτό το κάθαρμα που είναι απορίας άξιο πότε δουλεύει ως γιατρός μιας και ξημερωβραδιάζεται καθημερινά ως συριζοτρολ στο twitter βρίζοντας Μητσοτάκη, 'φιλελέ' κλπ κλπ
εδώ ο λογαριασμός του: δείτε με ποιους τσακώνεται, ποιους υπερασπίζεται, ποιους κάνει retweet και θα καταλάβετε τι ρόλο βαράει.
πριν δυο μέρες, έδωσε συνέντευξη στο Κόκκινο, ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ. Τυχαίο θα είναι...


Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ είναι η Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια ευροβουλευτης του ΚΚΕ στις εκλογές του 2019: εδώ συνέντευξή της στον ριζοσπάστη για το πως πρέπει να "σφυρηλατηθεί η ενότητα των εργαζομένων στην πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά":
Όπως καταλαβαίνετε, είναι τοξικά κομματόσκυλα που προσπαθούν να διαβάλουν και να αποδομίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Είμαστε η χώρα που σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πήρε πολύ πιο γρήγορα μέτρα και τουλάχιστον προς το παρόν δεν έχουμε το χάλι και τους νεκρούς που βλέπουμε σε άλλες χώρες, και ψάχνουν τα σκουπίδια κάτι να βρουν να κάνουν αντιπολίτευση.

Να είστε επιφυλακτικοί και να ψάχνετε πάντα ποιοι βρίζονται πίσω από ενώσεις με ωραία και ψαρωτικά ονόματα.

 

Monocle

Μέλος
Εγγρ.
12 Νοε 2019
Μηνύματα
1.602
Like
113
Πόντοι
16
Σωστός ο Νίκος Ξύδης. Ξεβράκωσε κανονικά το εμετικό κομματόσκυλο ΚΦ
 

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.340
Κριτικές
9
Like
4.698
Πόντοι
1.830
EDIΤ: O Παναγιώτης Παπανικολάου έκανα λάθος, δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι του ΑΝΤΑΡΣΥΑ... ακόμα χειρότερα δηλαδή.
 

Monocle

Μέλος
Εγγρ.
12 Νοε 2019
Μηνύματα
1.602
Like
113
Πόντοι
16
EDIΤ: O Παναγιώτης Παπανικολάου έκανα λάθος, δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι του ΑΝΤΑΡΣΥΑ... ακόμα χειρότερα δηλαδή.

Ωπ! Σε αυτους τους ανταρσυας ανήκει και ο ΚΦ, και η ομάδα του με τη ΜΚΟ.

Γιατί δε μπορώ να κάνω λαικ στο ποστ του Ξύδη ρε παιδιά;
 

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
Επειδή το τι λες αποκτά αξία μόνο σε σχέση με τον τρόπο που το λες, κρίνω ότι το σχόλιο του Θανάση Καμπαγιάννη* για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με των άλλων ευρωπαϊκών αξίζει να δημοσιευτεί κι εδώ.

~ ~

[tt]Τόσα χρόνια μνημονίων, οι μνημονιακοί παπαγάλοι μάς επαναλάμβαναν ότι αυτά γίνονται και στην Ευρώπη. Είχαν μάλιστα εφεύρει και τη φράση "βέλτιστη πρακτική", όταν έπρεπε να χωνέψουμε την τελευταία χοντράδα του ΟΟΣΑ, κλπ.

Λοιπόν, τώρα απέναντι στην κρίση του κορονοϊού, χρειάζεται ένα μνημόνιο. Και χρειάζεται να επιλέξουμε τη "βέλτιστη πρακτική" κάθε χώρας που τον καταπολεμά:

- Στη Δανία, το κράτος ανέλαβε το 75% του μισθού των εργαζόμενων που οι επιχειρήσεις τους δεν λειτουργούν λόγω ιού και οι εργοδότες ανέλαβαν το 25%. Πλήρεις αποδοχές δηλαδή και όχι 400άρικο επίδομα! Βέλτιστη πρακτική.

- Στη Γαλλία, το κράτος ανέστειλε την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, αερίου, νερού και ενοικίων. Βέλτιστη πρακτική.

- Στην Ιταλία, το κράτος ανακοίνωσε σχέδιο επανεθνικοποίησης της Alitalia, καθώς η αντιμετώπιση του ιού απαιτεί κρατικές αερογραμμές. Βέλτιστη πρακτική.

- Στην Ισπανία, το κράτος έθεσε όλες τις ιδιωτικές κλινικές υπό κρατικό σχεδιασμό. Βέλτιστη πρακτική.

Βέβαια, τώρα, είναι μάλλον αμφίβολο ότι θα ξανακούσουμε τα ΜΜΕ των ολιγαρχών να αναφέρονται στη "βέλτιστη πρακτική". Αυτά τα ακούγαμε μόνο όταν έπρεπε να περάσει καμία περικοπή στις συντάξεις.

Αυτό που διακρίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην παρούσα κρίση είναι το πόσο έχει αποφύγει οποιοδήποτε μέτρο που να θίγει τους ιδιώτες και την εργοδοσία: "έκκληση" στους τραπεζίτες για τα δάνεια των φυσικών προσώπων (άλλο οι επιχειρήσεις!), "συνεργασία" με τους κλινικάρχες για κρεβάτια ΜΕΘ, απαλλαγή εργοδοτών από κάθε μισθολογική/ασφαλιστική υποχρέωση.

Ο λόγος που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από ανέκδοτα για τον "κομμουνισμό" του Μητσοτάκη - θα το πω και ας στενοχωρήσω πολλές φίλες και φίλους - είναι η ανυπαρξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που παρακολουθεί συναινετική και μουδιασμένη.

Ας είναι. Τουλάχιστον, ας διεκδικήσουμε εμείς τη "βέλτιστη πρακτική" απέναντι σε μια κυβέρνηση που σε όλα τα ζητήματα περνάει κάτω από τον πήχυ. Και ας μην τους δώσουμε τη συναίνεσή μας.[/tt]

~ ~

* Ο Θανάσης Καμπαγιάννης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1978. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διπλωματική του εργασία Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1926 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Είναι δικηγόρος στην Αθήνα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Εκπροσώπησε τους Αιγύπτιους αλιεργάτες ως δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
 

Διαγραμμένο μέλος 85965

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Ιαν 2010
Μηνύματα
3.283
Κριτικές
5
Like
1.328
Πόντοι
216
Επειδή το τι λες αποκτά αξία μόνο σε σχέση με τον τρόπο που το λες, κρίνω ότι το σχόλιο του Θανάση Καμπαγιάννη* για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με των άλλων ευρωπαϊκών αξίζει να δημοσιευτεί κι εδώ.

~ ~

[tt]Τόσα χρόνια μνημονίων, οι μνημονιακοί παπαγάλοι μάς επαναλάμβαναν ότι αυτά γίνονται και στην Ευρώπη.

4 μνημονια,τα 2 του Συριζα.
Παλι την πεταξες τη μαλακια σου και επεσες μεσα στα σκατα σου
 

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
«Μη μου είσαι τόσο σκοτισμένος Χόλι. Όπως είπε κάποιος, στην Ιταλία για 30 χρόνια με τους Βοργίες είχαν πόλεμο, τρόμο, δολοφονίες και αιματοχυσία, αλλά έβγαλαν τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και την Αναγέννηση. Στην Ελβετία είχαν αδελφική αγάπη, 500 χρόνια δημοκρατίας και ειρήνης. Και τι έβγαλαν; Το ρολόι κούκο. Γειά χαρά Χόλι».
Όρσον Γουέλς, Ο Τρίτος Άνθρωπος


Το τι γράφεται αυτές τις μέρες και κυκλοφορεί στο δίκτυο είναι πρωτοφανές. Είστε που είστε κλεισμένοι μέσα σε τέσσερεις τοίχους, κάντε καμία παγκόσμια δικτυακή βόλτα, θα εκπλαγείτε.

~ ~

Τι σημαίνει "μένουμε σπίτι"


 

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.340
Κριτικές
9
Like
4.698
Πόντοι
1.830
Επειδή το τι λες αποκτά αξία μόνο σε σχέση με τον τρόπο που το λες, κρίνω ότι το σχόλιο του Θανάση Καμπαγιάννη* για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με των άλλων ευρωπαϊκών αξίζει να δημοσιευτεί κι εδώ.

~ ~

[tt]Τόσα χρόνια μνημονίων, οι μνημονιακοί παπαγάλοι μάς επαναλάμβαναν ότι αυτά γίνονται και στην Ευρώπη. Είχαν μάλιστα εφεύρει και τη φράση "βέλτιστη πρακτική", όταν έπρεπε να χωνέψουμε την τελευταία χοντράδα του ΟΟΣΑ, κλπ.

Λοιπόν, τώρα απέναντι στην κρίση του κορονοϊού, χρειάζεται ένα μνημόνιο. Και χρειάζεται να επιλέξουμε τη "βέλτιστη πρακτική" κάθε χώρας που τον καταπολεμά:

- Στη Δανία, το κράτος ανέλαβε το 75% του μισθού των εργαζόμενων που οι επιχειρήσεις τους δεν λειτουργούν λόγω ιού και οι εργοδότες ανέλαβαν το 25%. Πλήρεις αποδοχές δηλαδή και όχι 400άρικο επίδομα! Βέλτιστη πρακτική.

- Στη Γαλλία, το κράτος ανέστειλε την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, αερίου, νερού και ενοικίων. Βέλτιστη πρακτική.

- Στην Ιταλία, το κράτος ανακοίνωσε σχέδιο επανεθνικοποίησης της Alitalia, καθώς η αντιμετώπιση του ιού απαιτεί κρατικές αερογραμμές. Βέλτιστη πρακτική.

- Στην Ισπανία, το κράτος έθεσε όλες τις ιδιωτικές κλινικές υπό κρατικό σχεδιασμό. Βέλτιστη πρακτική.

Βέβαια, τώρα, είναι μάλλον αμφίβολο ότι θα ξανακούσουμε τα ΜΜΕ των ολιγαρχών να αναφέρονται στη "βέλτιστη πρακτική". Αυτά τα ακούγαμε μόνο όταν έπρεπε να περάσει καμία περικοπή στις συντάξεις.

Αυτό που διακρίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην παρούσα κρίση είναι το πόσο έχει αποφύγει οποιοδήποτε μέτρο που να θίγει τους ιδιώτες και την εργοδοσία: "έκκληση" στους τραπεζίτες για τα δάνεια των φυσικών προσώπων (άλλο οι επιχειρήσεις!), "συνεργασία" με τους κλινικάρχες για κρεβάτια ΜΕΘ, απαλλαγή εργοδοτών από κάθε μισθολογική/ασφαλιστική υποχρέωση.

Ο λόγος που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από ανέκδοτα για τον "κομμουνισμό" του Μητσοτάκη - θα το πω και ας στενοχωρήσω πολλές φίλες και φίλους - είναι η ανυπαρξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που παρακολουθεί συναινετική και μουδιασμένη.

Ας είναι. Τουλάχιστον, ας διεκδικήσουμε εμείς τη "βέλτιστη πρακτική" απέναντι σε μια κυβέρνηση που σε όλα τα ζητήματα περνάει κάτω από τον πήχυ. Και ας μην τους δώσουμε τη συναίνεσή μας.[/tt]

~ ~

* Ο Θανάσης Καμπαγιάννης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1978. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διπλωματική του εργασία Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1926 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Είναι δικηγόρος στην Αθήνα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Εκπροσώπησε τους Αιγύπτιους αλιεργάτες ως δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.


Στο βιογραφικό του Θανάση Καμπαγιάννη που παραθέτεις, δεν αναφέρεται ότι υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευροεκλογές του 2019: Βρήκε τώρα ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ του 0,41% να κάνει αντιπολίτευση εν μέσω πανδημίας σε αυτοδύναμη κυβέρνηση που κινήθηκε τάχιστα και πήρε σκληρά μέτρα άμεσα και πριν από πολύ πιο ισχυρά κράτη!

ΥΓ: Ποια η πηγή του κειμένου; 
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Στο βιογραφικό του Θανάση Καμπαγιάννη που παραθέτεις, δεν αναφέρεται ότι υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευροεκλογές του 2019: Βρήκε τώρα ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ του 0,41% να κάνει αντιπολίτευση εν μέσω πανδημίας σε αυτοδύναμη κυβέρνηση που κινήθηκε τάχιστα και πήρε σκληρά μέτρα άμεσα και πριν από πολύ πιο ισχυρά κράτη!

ΥΓ: Ποια η πηγή του κειμένου; 

και επιπλέον γράφει και παπαριές όπως εθνικοποίηση της ήδη κρατικής Alitalia
 

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.340
Κριτικές
9
Like
4.698
Πόντοι
1.830
και επιπλέον γράφει και παπαριές όπως εθνικοποίηση της ήδη κρατικής Alitalia

γι αυτό δεν γνωρίζω και για ό,τι δεν γνωρίζω προτιμώ να μην μιλάω. το μόνο που βρήκα σχετικά με αυτήν την πληροφορία είναι ένα άρθρο του βήματος:
 

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα λιγότερα τεστ ελέγχου για τον κοροναϊό

Από κάθε πηγή προκύπτει και τεκμηρώνεται πλέον, ότι το μοντέλο παρεμπόδισης της μαζικής διάδοσης του κοροναϊού που ακολουθείται  σε συνδυασμό με την τακτική της μερικής ανίχνευσης των νοσούντων του κοροναϊού, δεν αποτυπώνει τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας, όπως παρουσιαζόταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες στις επίσημες ενημερώσεις και από κυβερνητικές διαρροές, που έκαναν λόγο για «ανάσχεση» επικαλούμενες τα πλασματικά στοιχεία.

Όπως παραδέχτηκε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας η επιδημία συνειδητά «υποκαταγράφεται» και πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι υπερπολλαπλάσιοι, ενδεχομένως και 3.000.

Σχετικά με την «υποκαταγραφή», είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται στους New York Times σε πρόσφατο ρεπορταζ της 17ης Μαρτίου, η Ελλάδα βρίσκεται διεθνώς μέσα στην πρώτη τριάδα των χωρών που έχουν κάνει τα λιγότερα τεστ στον πληθυσμό. Συγκεκριμένα είναι δεύτερη στον κόσμο σε αριθμό λιγότερων τεστ, πίσω από τις πρώτες Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζε «απάτη» την κρίση του κορονοϊού.

Ευλόγως, λιγότερα τεστ σημαίνει λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και το αντίθετο. Όπως εξήγησε γλαφυρά στο Tvxs.gr καθηγητής βιολόγος «είναι σαν να σου ζητάνε να προσδιορίσεις τα τοξικά στις ελληνικές λίμνες κι εσύ να μετράς μόνο στην Παμβώτιδα ή να σου λένε να μετρήσεις το αρσενικό στο νερό κι εσύ να χρησιμοποιείς μια μέθοδο με περιθώριο λάθους 90%.».


Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως η τακτική αυτή θα έχει δραματικά αποτελέσματα στην εξάπλωση του ιού και προτείνουν την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής καταγραφής και ελέγχων.

Αυτή είναι και η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους ελέγχους. Tεστ για κάθε πιθανό κρούσμα, ως τον ενδεδειγμένο τρόπο επιβράδυνσης της εξέλιξης της πανδημίας, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Αντανόμ Γκεμπρεγεσού.

Μέχρι και πολύ πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας, υποστήριζε την επιλογή για τεστ με επιδημιολογικά κριτήρια και με στρατηγική να περιοριστούν κατ΄οίκον οι ελαφρές περιπτώσεις ώστε να εκμηδενιστεί η πιθανή επαφή τους με άλλους ασθενείς και γιατρούς, που θα μπορούσε να προκαλέσει εξάπλωση.

Πίσω από αυτήν την τακτική κρυβόταν η υποστελέχωση και οι μεγάλες ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας - για τις οποίες προειδοποιούσαν εδώ και πολύ καιρό οι υγειονομικοί του ΕΣΥ - που ουσιαστικά δεν μπορούσαν να επιτρέψουν άλλη προσέγγιση αφού προγανώς θα οδηγούσε σε κατάρρευσή του, καθώς και οι ελλείψεις σε διαγνωστικά υλικά για τα τεστ του κοροναϊού, όπως φάνηκε τα ταλευταία 24ωρα με την έλλειψη αντιδραστηρίων, των απαραίτητων, δηλαδή, ουσιών για τις εργαστηριακές αναλύσεις. Όπως είπε στο Tvxs.gr εκπρόσωπος των νοσοκομειαών γιατρών, «κανείς δεν άκουγε αυτό που φωνάζουμε εδώ και πολλές εβδομάδες, τρέχουν τώρα τελευταία στιγμή και τώρα που δίνουν λεφτά δεν τους πουλάει κανένας γιατί τα χρειάζονται για τις χώρες τους».

Οι αντιδράσεις οδήγησαν στην προαναγγελία μιας «διορθωτικής» αλλαγής αυτή της τακτικής, η οποία ουσιαστικά συνιστά παραδοχή αποτυχίας. Έτσι, κατά την τακτική ενημέρωση την Πέμπτη, ο Σ. Τσιόδρας, αν και υπερασπίστηκε το υπάρχον μοντέλο - «από μόνο του ένα τέτοιο σύστημα μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας» - πρόσθεσε ότι «επενδύουμε περισσότερο σε ενίσχυση αυτής της στρατηγικής, με διευρυμένο πρόσγραμμα ελέγχων, με προστασία, για να μην γίνεται διασποσρά της νόσου σε όλη την επικράτεια».

Αυτό το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα, θα το υλοποιήσει ο ΕΟΔΥ «και θα αφορά, τόσο επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και κρούσματα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού στην κοινότητα». Από την Παρασκευή, και καθημερινά, θα αναρτάται στον ιστότοπο του ΕΟΔΥ λεπτομερής αναφορά για τις περιπτώσεις της νόσου.

Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται κινητές μονάδες οι οποίες θα λαμβάνουν τα δείγματα βιολογικού υλικού.

Η παρέμβαση Κουρέτα και η κριτική πανεπιστημιακών στον Σ. Τσιόδρα

Το θέμα της υποκαταγραφής της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Ελλάδα έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από διάφορους επιστήμονες ενώ, ως γνωστό, απασχόλησε την επιστολή του Καθηγητή Βιοχημείας Δ. Κουρέτα προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μεγάλος αριθμός διαγνωστικών τεστ. Παρότι ο Σ. Τσιόδρας υπεραμύνθηκε της τακτικής του, εντούτοις προχώρησε στη δημιουργία των κινητών μονάδων.

Θέση στο ζήτημα πήρε πλέον και ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ο οποίος στηρίζει τις θέσεις του Καθηγητή Δ. Κουρέτα και ασκεί κριτική στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρα και την παράλειψή του να αναφερθεί σε επαρκή αριθμό δειγμάτων που θα απεικονίσουν τη χωροταξική και διαστρωματική διάδοση του ιού, σημειώνοντας ότι δεν ακολουθούνται τα προβλεπόμενα επιδημιολογικά πρωτόκολλα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Αλλά για ποιο λόγο δεν κάνουν τα προβλεπόμενα από τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα; Είπε πρώτον, επειδή δεν διαθέτουν τα μέσα. Δεύτερον, επειδή θα πανικοβάλλουν τον κόσμο αν παίρνουν δείγματα. Τρίτον επειδή έτσι θα παραβιαστούν οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων. Θα μας επιτρέψετε να θεωρήσουμε απαράδεκτες και τις τρεις θέσεις του κ. Τσιόδρα:

Πρώτον, ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης που μπορούν να καλύψουν τα κενά σε μέσα και επ’ αυτού δεν υπήρξε απάντηση.

Δεύτερον, όσο αφορά το ότι θα πανικοβληθεί ο κόσμος, κατά τη γνώμη μας πρόκειται για αστεία τοποθέτηση μπροστά στα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί. Όταν έχεις κλείσει μια ολόκληρη χώρα μέσα στα σπίτια της και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε λίγο θα βρεθούν στο δρόμο, είναι απλά αστείο να λες ότι ο κόσμος θα πανικοβληθεί από δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Τρίτον, τα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν ευσταθούν ούτε αντικειμενικά (δεν είναι αναγκαίο να ανακοινώνονται τα ονόματα των εξεταζομένων) ούτε νομικά (όταν συντρέχουν υπέρτατοι λόγοι προστασίας του πληθυσμού).

Τέλος, θα σας παρακαλέσουμε να διαβάσετε το άρθρο του διακεκριμένου καθηγητή επιδημιολογίας Joseph Eisenberg προκειμένου να κατανοήσετε τη σημασία όλων των παραπάνω. Στην επιστήμη δεν χωράνε πολιτικοί προσανατολισμοί και επιδιώξεις, τα πράγματα συζητιόνται σε αντικειμενική βάση.

Διεθνείς εκκλήσεις για όσο το δυνατό περισσότερα δείγματα

Η ανάγκη για διενέργεια του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού των τεστς, είναι η βασική οδηγία τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και των χωρών που αντιμετωπίζουν τη δραματική έξαρση του ιού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais αν και η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε το Σάββατο, μετρίασε το πρόβλημα, το "κλειδί" θα ήταν η διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων δοκιμών όπως αποδείχτηκε σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ν. Κορέα που επιτεύχθηκε η επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Οι ειδικοί στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα από την ημέρα που εμφανίστηκε το πρώτο θετικό κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ειδικότερα για την Ελλάδα, εξειδικευμένοι επιστήμονες αναφέρουν ότι η έλλειψη προετοιμασίας καθώς σχεδιασμού με βάση τις διεθνείς οδηγίες, επιχειρείται να υποκατασταθεί με την επικοινωνιακή διαχείριση. Πλην όμως καθώς πλησιάζει η έξαρση του ιού και η εκτίναξη του αριθμού των πραγματικών κρουσμάτων , οι αντοχές του συστήματος υγείας θα δοκιμαστούν επικίνδυνα.

Άλλωστε, όπως σχολίασαν ειδικοί, η αναφορά του Καθηγητή Τσιόδρα για την ανάγκη οι γιατροί που εκτίθενται να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ, καθώς και οι τρομακτικές ελλείψεις σε μέσα, δεν προδιαθέτουν για θετική εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα.

Συγκεντρωτικο μοντέλο ενημέρωσης - Έλλειψη στοιχείων

Τέλος, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι αρκετές μέρες μετά την εμφάνιση του ιού στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αναλυτική ενημέρωση και πρόσβαση σε στοιχεία για τη χωροταξική κατανομή των κρουσμάτων με ακρίβεια, ενώ δεν υπάρχει επίσημος φορέας που σε κάθε Περιφέρεια θα έπρεπε να ενημερώνει επίσημα για την εξάπλωση του ιού και τα στοιχεία προέρχοντια μόνο από ανεπίσημες πληροφορίες. Δείγμα ότι υπάρχει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο χειρισμού των πληροφοριών σε κεντρικό επίπεδο, οπου παρέχονται περιορισμένα στοιχεία.

 

Συνημμένα

  • 313143-22344461.jpg
    313143-22344461.jpg
    15,5 KB · Εμφανίσεις: 53

daima703

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2019
Μηνύματα
5.805
Like
1.508
Πόντοι
266
σεντονια ολοι λοιπον

τριτη δεσμη μετρων στην οικονομια

Σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι υπουργοί Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης και Ι. Βρούτσης εξειδίκευσαν την τρίτη δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τράπεζες και διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα με διευκόλυνση δόσεων των ενήμερων δανείων. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτεται, όπως ανέφερε, πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Επίσης παρέχεται στήριξη σε 1,4 εκατ. εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, με την επέκταση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη.
Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.
Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.
Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.
Όσον αφορά το δώρο Πάσχα αυτό θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις επιχειρήσεις, σημείωσε με έμφαση ο Χρ. Σταϊκούρας, με τη διευκρίνιση ότι δίδεται η δυνατότητα να καταβληθεί μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την καταβολή δώρου Πάσχα σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρόλο που έχει καταργηθεί.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους», σημείωσε.
Τέλος, ανέφερε ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ.
Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας».
«Όπως ανέφερε χθες και ο Πρωθυπουργός, το σύνολο των μέτρων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκούς πόρους, διαμορφώνεται πλέον, μέχρι σήμερα, στα 10 δισ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης προειδοποίηση ότι θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα τα πρώτα πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν για τα αντισηπτικά και τις μάσκες. Πρόσθεσε δε ότι «παρότι προμηθεύτηκαν τις αναγκαίες ποσότητες τα super market, από το απόγευμα παρατηρήθηκε έλλειψη γιατί, προφανώς, δεν τηρήθηκε η οδηγία για τα τρία τεμάχια ανά πελάτη. Όμως, τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης, με τη δημοσίευση της ΠΝΠ σήμερα, η οδηγία γίνεται νόμος του κράτους με σοβαρές ποινές για όλους».
Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι με ένα τηλεφώνημα στις τράπεζες θα γίνεται τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή των πάσης φύσεως χρεών σε όσους λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ. «Για όσους δανειολήπτες βρίσκονται στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό ισχύει τρίμηνη αναστολή και μπορούν να ζητήσουν και εξατομικευμένες λύσεις», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Τέλος, για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μετά την κρίση, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το σχετικό ποσό που δύναται να διατεθεί σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διπλασιάζεται και άρα, μπορεί να ανέλθει ως τα 6 δισ., ανέφερε ο υπουργός.
Ο υπουργός Εργασίας. Γ. Βρούτσης σημείωσε ότι επιχειρήσεις και εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τον κορωνοϊό θα μπορούν να θέσουν με απόφασή τους μέρος ή όλο προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Το μέτρο αυτό, το οποίο είναι έκτακτο, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, όπως διευκρίνισε. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου, απαγορεύται να προβεί σε καταγγελία συμβάσεων και αν το κάνει η απόλυση θα θεωρείται άκυρη. Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό συμβάσεων εργασίας.
Ολοι οι εργαζόμενοι που τελούν ή θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως τις 30 Απριλίου θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέχρι 31 Μαρτίου. Ο εργαζόμενος για να λάβει την ηλεκτρονική ενίσχυση θα δηλώνει σε ειδική πλατφόρμα ότι έχει αναστολή η σύμβαση εργασίας του. Τέλος, το δώρο του Πάσχα, προκειμένου να δοθεί, όπως είπε, «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις, αυτό θα δύναται να καταβληθεί στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. «Ωστόσο, όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το δώρο Πάσχα τους προτρέπω να το κάνουν», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.



 

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.340
Κριτικές
9
Like
4.698
Πόντοι
1.830
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα λιγότερα τεστ ελέγχου για τον κοροναϊό

Από κάθε πηγή προκύπτει και τεκμηρώνεται πλέον, ότι το μοντέλο παρεμπόδισης της μαζικής διάδοσης του κοροναϊού που ακολουθείται  σε συνδυασμό με την τακτική της μερικής ανίχνευσης των νοσούντων του κοροναϊού, δεν αποτυπώνει τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας, όπως παρουσιαζόταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες στις επίσημες ενημερώσεις και από κυβερνητικές διαρροές, που έκαναν λόγο για «ανάσχεση» επικαλούμενες τα πλασματικά στοιχεία.

Όπως παραδέχτηκε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας η επιδημία συνειδητά «υποκαταγράφεται» και πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι υπερπολλαπλάσιοι, ενδεχομένως και 3.000.

Σχετικά με την «υποκαταγραφή», είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται στους New York Times σε πρόσφατο ρεπορταζ της 17ης Μαρτίου, η Ελλάδα βρίσκεται διεθνώς μέσα στην πρώτη τριάδα των χωρών που έχουν κάνει τα λιγότερα τεστ στον πληθυσμό. Συγκεκριμένα είναι δεύτερη στον κόσμο σε αριθμό λιγότερων τεστ, πίσω από τις πρώτες Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζε «απάτη» την κρίση του κορονοϊού.

Ευλόγως, λιγότερα τεστ σημαίνει λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και το αντίθετο. Όπως εξήγησε γλαφυρά στο Tvxs.gr καθηγητής βιολόγος «είναι σαν να σου ζητάνε να προσδιορίσεις τα τοξικά στις ελληνικές λίμνες κι εσύ να μετράς μόνο στην Παμβώτιδα ή να σου λένε να μετρήσεις το αρσενικό στο νερό κι εσύ να χρησιμοποιείς μια μέθοδο με περιθώριο λάθους 90%.».


Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως η τακτική αυτή θα έχει δραματικά αποτελέσματα στην εξάπλωση του ιού και προτείνουν την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής καταγραφής και ελέγχων.

Αυτή είναι και η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους ελέγχους. Tεστ για κάθε πιθανό κρούσμα, ως τον ενδεδειγμένο τρόπο επιβράδυνσης της εξέλιξης της πανδημίας, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Αντανόμ Γκεμπρεγεσού.

Μέχρι και πολύ πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας, υποστήριζε την επιλογή για τεστ με επιδημιολογικά κριτήρια και με στρατηγική να περιοριστούν κατ΄οίκον οι ελαφρές περιπτώσεις ώστε να εκμηδενιστεί η πιθανή επαφή τους με άλλους ασθενείς και γιατρούς, που θα μπορούσε να προκαλέσει εξάπλωση.

Πίσω από αυτήν την τακτική κρυβόταν η υποστελέχωση και οι μεγάλες ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας - για τις οποίες προειδοποιούσαν εδώ και πολύ καιρό οι υγειονομικοί του ΕΣΥ - που ουσιαστικά δεν μπορούσαν να επιτρέψουν άλλη προσέγγιση αφού προγανώς θα οδηγούσε σε κατάρρευσή του, καθώς και οι ελλείψεις σε διαγνωστικά υλικά για τα τεστ του κοροναϊού, όπως φάνηκε τα ταλευταία 24ωρα με την έλλειψη αντιδραστηρίων, των απαραίτητων, δηλαδή, ουσιών για τις εργαστηριακές αναλύσεις. Όπως είπε στο Tvxs.gr εκπρόσωπος των νοσοκομειαών γιατρών, «κανείς δεν άκουγε αυτό που φωνάζουμε εδώ και πολλές εβδομάδες, τρέχουν τώρα τελευταία στιγμή και τώρα που δίνουν λεφτά δεν τους πουλάει κανένας γιατί τα χρειάζονται για τις χώρες τους».

Οι αντιδράσεις οδήγησαν στην προαναγγελία μιας «διορθωτικής» αλλαγής αυτή της τακτικής, η οποία ουσιαστικά συνιστά παραδοχή αποτυχίας. Έτσι, κατά την τακτική ενημέρωση την Πέμπτη, ο Σ. Τσιόδρας, αν και υπερασπίστηκε το υπάρχον μοντέλο - «από μόνο του ένα τέτοιο σύστημα μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας» - πρόσθεσε ότι «επενδύουμε περισσότερο σε ενίσχυση αυτής της στρατηγικής, με διευρυμένο πρόσγραμμα ελέγχων, με προστασία, για να μην γίνεται διασποσρά της νόσου σε όλη την επικράτεια».

Αυτό το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα, θα το υλοποιήσει ο ΕΟΔΥ «και θα αφορά, τόσο επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και κρούσματα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού στην κοινότητα». Από την Παρασκευή, και καθημερινά, θα αναρτάται στον ιστότοπο του ΕΟΔΥ λεπτομερής αναφορά για τις περιπτώσεις της νόσου.

Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται κινητές μονάδες οι οποίες θα λαμβάνουν τα δείγματα βιολογικού υλικού.

Η παρέμβαση Κουρέτα και η κριτική πανεπιστημιακών στον Σ. Τσιόδρα

Το θέμα της υποκαταγραφής της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Ελλάδα έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από διάφορους επιστήμονες ενώ, ως γνωστό, απασχόλησε την επιστολή του Καθηγητή Βιοχημείας Δ. Κουρέτα προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μεγάλος αριθμός διαγνωστικών τεστ. Παρότι ο Σ. Τσιόδρας υπεραμύνθηκε της τακτικής του, εντούτοις προχώρησε στη δημιουργία των κινητών μονάδων.

Θέση στο ζήτημα πήρε πλέον και ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ο οποίος στηρίζει τις θέσεις του Καθηγητή Δ. Κουρέτα και ασκεί κριτική στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρα και την παράλειψή του να αναφερθεί σε επαρκή αριθμό δειγμάτων που θα απεικονίσουν τη χωροταξική και διαστρωματική διάδοση του ιού, σημειώνοντας ότι δεν ακολουθούνται τα προβλεπόμενα επιδημιολογικά πρωτόκολλα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Αλλά για ποιο λόγο δεν κάνουν τα προβλεπόμενα από τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα; Είπε πρώτον, επειδή δεν διαθέτουν τα μέσα. Δεύτερον, επειδή θα πανικοβάλλουν τον κόσμο αν παίρνουν δείγματα. Τρίτον επειδή έτσι θα παραβιαστούν οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων. Θα μας επιτρέψετε να θεωρήσουμε απαράδεκτες και τις τρεις θέσεις του κ. Τσιόδρα:

Πρώτον, ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης που μπορούν να καλύψουν τα κενά σε μέσα και επ’ αυτού δεν υπήρξε απάντηση.

Δεύτερον, όσο αφορά το ότι θα πανικοβληθεί ο κόσμος, κατά τη γνώμη μας πρόκειται για αστεία τοποθέτηση μπροστά στα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί. Όταν έχεις κλείσει μια ολόκληρη χώρα μέσα στα σπίτια της και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε λίγο θα βρεθούν στο δρόμο, είναι απλά αστείο να λες ότι ο κόσμος θα πανικοβληθεί από δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Τρίτον, τα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν ευσταθούν ούτε αντικειμενικά (δεν είναι αναγκαίο να ανακοινώνονται τα ονόματα των εξεταζομένων) ούτε νομικά (όταν συντρέχουν υπέρτατοι λόγοι προστασίας του πληθυσμού).

Τέλος, θα σας παρακαλέσουμε να διαβάσετε το άρθρο του διακεκριμένου καθηγητή επιδημιολογίας Joseph Eisenberg προκειμένου να κατανοήσετε τη σημασία όλων των παραπάνω. Στην επιστήμη δεν χωράνε πολιτικοί προσανατολισμοί και επιδιώξεις, τα πράγματα συζητιόνται σε αντικειμενική βάση.

Διεθνείς εκκλήσεις για όσο το δυνατό περισσότερα δείγματα

Η ανάγκη για διενέργεια του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού των τεστς, είναι η βασική οδηγία τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και των χωρών που αντιμετωπίζουν τη δραματική έξαρση του ιού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais αν και η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε το Σάββατο, μετρίασε το πρόβλημα, το "κλειδί" θα ήταν η διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων δοκιμών όπως αποδείχτηκε σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ν. Κορέα που επιτεύχθηκε η επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Οι ειδικοί στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα από την ημέρα που εμφανίστηκε το πρώτο θετικό κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ειδικότερα για την Ελλάδα, εξειδικευμένοι επιστήμονες αναφέρουν ότι η έλλειψη προετοιμασίας καθώς σχεδιασμού με βάση τις διεθνείς οδηγίες, επιχειρείται να υποκατασταθεί με την επικοινωνιακή διαχείριση. Πλην όμως καθώς πλησιάζει η έξαρση του ιού και η εκτίναξη του αριθμού των πραγματικών κρουσμάτων , οι αντοχές του συστήματος υγείας θα δοκιμαστούν επικίνδυνα.

Άλλωστε, όπως σχολίασαν ειδικοί, η αναφορά του Καθηγητή Τσιόδρα για την ανάγκη οι γιατροί που εκτίθενται να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ, καθώς και οι τρομακτικές ελλείψεις σε μέσα, δεν προδιαθέτουν για θετική εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα.

Συγκεντρωτικο μοντέλο ενημέρωσης - Έλλειψη στοιχείων

Τέλος, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι αρκετές μέρες μετά την εμφάνιση του ιού στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αναλυτική ενημέρωση και πρόσβαση σε στοιχεία για τη χωροταξική κατανομή των κρουσμάτων με ακρίβεια, ενώ δεν υπάρχει επίσημος φορέας που σε κάθε Περιφέρεια θα έπρεπε να ενημερώνει επίσημα για την εξάπλωση του ιού και τα στοιχεία προέρχοντια μόνο από ανεπίσημες πληροφορίες. Δείγμα ότι υπάρχει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο χειρισμού των πληροφοριών σε κεντρικό επίπεδο, οπου παρέχονται περιορισμένα στοιχεία.




Από το έγκυρο και αντικειμενικό tvxs... του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κούλογλου. Έχει και ωραία και αντικειμενικά άρθρα για την Novartis εκεί, να πάτε να ενημερωθείτε...


'Εχουν βαλθεί να κάνουν χυδαία τοξική αντιπολίτευση εν μέσω πανδημίας οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να διαχειριστούν καμία κρίση και απέτυχαν παντού με τραγικά αποτελέσματα (βλέπε Μάτι κλπ). Η δε Δούρου κάνει και χιουμοράκι...
 

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.340
Κριτικές
9
Like
4.698
Πόντοι
1.830
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα λιγότερα τεστ ελέγχου για τον κοροναϊό

Από κάθε πηγή προκύπτει και τεκμηρώνεται πλέον, ότι το μοντέλο παρεμπόδισης της μαζικής διάδοσης του κοροναϊού που ακολουθείται  σε συνδυασμό με την τακτική της μερικής ανίχνευσης των νοσούντων του κοροναϊού, δεν αποτυπώνει τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας, όπως παρουσιαζόταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες στις επίσημες ενημερώσεις και από κυβερνητικές διαρροές, που έκαναν λόγο για «ανάσχεση» επικαλούμενες τα πλασματικά στοιχεία.

Όπως παραδέχτηκε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας η επιδημία συνειδητά «υποκαταγράφεται» και πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι υπερπολλαπλάσιοι, ενδεχομένως και 3.000.

Σχετικά με την «υποκαταγραφή», είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται στους New York Times σε πρόσφατο ρεπορταζ της 17ης Μαρτίου, η Ελλάδα βρίσκεται διεθνώς μέσα στην πρώτη τριάδα των χωρών που έχουν κάνει τα λιγότερα τεστ στον πληθυσμό. Συγκεκριμένα είναι δεύτερη στον κόσμο σε αριθμό λιγότερων τεστ, πίσω από τις πρώτες Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζε «απάτη» την κρίση του κορονοϊού.

Ευλόγως, λιγότερα τεστ σημαίνει λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και το αντίθετο. Όπως εξήγησε γλαφυρά στο Tvxs.gr καθηγητής βιολόγος «είναι σαν να σου ζητάνε να προσδιορίσεις τα τοξικά στις ελληνικές λίμνες κι εσύ να μετράς μόνο στην Παμβώτιδα ή να σου λένε να μετρήσεις το αρσενικό στο νερό κι εσύ να χρησιμοποιείς μια μέθοδο με περιθώριο λάθους 90%.».


Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως η τακτική αυτή θα έχει δραματικά αποτελέσματα στην εξάπλωση του ιού και προτείνουν την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής καταγραφής και ελέγχων.

Αυτή είναι και η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους ελέγχους. Tεστ για κάθε πιθανό κρούσμα, ως τον ενδεδειγμένο τρόπο επιβράδυνσης της εξέλιξης της πανδημίας, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Αντανόμ Γκεμπρεγεσού.

Μέχρι και πολύ πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας, υποστήριζε την επιλογή για τεστ με επιδημιολογικά κριτήρια και με στρατηγική να περιοριστούν κατ΄οίκον οι ελαφρές περιπτώσεις ώστε να εκμηδενιστεί η πιθανή επαφή τους με άλλους ασθενείς και γιατρούς, που θα μπορούσε να προκαλέσει εξάπλωση.

Πίσω από αυτήν την τακτική κρυβόταν η υποστελέχωση και οι μεγάλες ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας - για τις οποίες προειδοποιούσαν εδώ και πολύ καιρό οι υγειονομικοί του ΕΣΥ - που ουσιαστικά δεν μπορούσαν να επιτρέψουν άλλη προσέγγιση αφού προγανώς θα οδηγούσε σε κατάρρευσή του, καθώς και οι ελλείψεις σε διαγνωστικά υλικά για τα τεστ του κοροναϊού, όπως φάνηκε τα ταλευταία 24ωρα με την έλλειψη αντιδραστηρίων, των απαραίτητων, δηλαδή, ουσιών για τις εργαστηριακές αναλύσεις. Όπως είπε στο Tvxs.gr εκπρόσωπος των νοσοκομειαών γιατρών, «κανείς δεν άκουγε αυτό που φωνάζουμε εδώ και πολλές εβδομάδες, τρέχουν τώρα τελευταία στιγμή και τώρα που δίνουν λεφτά δεν τους πουλάει κανένας γιατί τα χρειάζονται για τις χώρες τους».

Οι αντιδράσεις οδήγησαν στην προαναγγελία μιας «διορθωτικής» αλλαγής αυτή της τακτικής, η οποία ουσιαστικά συνιστά παραδοχή αποτυχίας. Έτσι, κατά την τακτική ενημέρωση την Πέμπτη, ο Σ. Τσιόδρας, αν και υπερασπίστηκε το υπάρχον μοντέλο - «από μόνο του ένα τέτοιο σύστημα μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας» - πρόσθεσε ότι «επενδύουμε περισσότερο σε ενίσχυση αυτής της στρατηγικής, με διευρυμένο πρόσγραμμα ελέγχων, με προστασία, για να μην γίνεται διασποσρά της νόσου σε όλη την επικράτεια».

Αυτό το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα, θα το υλοποιήσει ο ΕΟΔΥ «και θα αφορά, τόσο επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και κρούσματα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού στην κοινότητα». Από την Παρασκευή, και καθημερινά, θα αναρτάται στον ιστότοπο του ΕΟΔΥ λεπτομερής αναφορά για τις περιπτώσεις της νόσου.

Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται κινητές μονάδες οι οποίες θα λαμβάνουν τα δείγματα βιολογικού υλικού.

Η παρέμβαση Κουρέτα και η κριτική πανεπιστημιακών στον Σ. Τσιόδρα

Το θέμα της υποκαταγραφής της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Ελλάδα έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από διάφορους επιστήμονες ενώ, ως γνωστό, απασχόλησε την επιστολή του Καθηγητή Βιοχημείας Δ. Κουρέτα προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μεγάλος αριθμός διαγνωστικών τεστ. Παρότι ο Σ. Τσιόδρας υπεραμύνθηκε της τακτικής του, εντούτοις προχώρησε στη δημιουργία των κινητών μονάδων.

Θέση στο ζήτημα πήρε πλέον και ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ο οποίος στηρίζει τις θέσεις του Καθηγητή Δ. Κουρέτα και ασκεί κριτική στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρα και την παράλειψή του να αναφερθεί σε επαρκή αριθμό δειγμάτων που θα απεικονίσουν τη χωροταξική και διαστρωματική διάδοση του ιού, σημειώνοντας ότι δεν ακολουθούνται τα προβλεπόμενα επιδημιολογικά πρωτόκολλα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Αλλά για ποιο λόγο δεν κάνουν τα προβλεπόμενα από τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα; Είπε πρώτον, επειδή δεν διαθέτουν τα μέσα. Δεύτερον, επειδή θα πανικοβάλλουν τον κόσμο αν παίρνουν δείγματα. Τρίτον επειδή έτσι θα παραβιαστούν οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων. Θα μας επιτρέψετε να θεωρήσουμε απαράδεκτες και τις τρεις θέσεις του κ. Τσιόδρα:

Πρώτον, ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης που μπορούν να καλύψουν τα κενά σε μέσα και επ’ αυτού δεν υπήρξε απάντηση.

Δεύτερον, όσο αφορά το ότι θα πανικοβληθεί ο κόσμος, κατά τη γνώμη μας πρόκειται για αστεία τοποθέτηση μπροστά στα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί. Όταν έχεις κλείσει μια ολόκληρη χώρα μέσα στα σπίτια της και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε λίγο θα βρεθούν στο δρόμο, είναι απλά αστείο να λες ότι ο κόσμος θα πανικοβληθεί από δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Τρίτον, τα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν ευσταθούν ούτε αντικειμενικά (δεν είναι αναγκαίο να ανακοινώνονται τα ονόματα των εξεταζομένων) ούτε νομικά (όταν συντρέχουν υπέρτατοι λόγοι προστασίας του πληθυσμού).

Τέλος, θα σας παρακαλέσουμε να διαβάσετε το άρθρο του διακεκριμένου καθηγητή επιδημιολογίας Joseph Eisenberg προκειμένου να κατανοήσετε τη σημασία όλων των παραπάνω. Στην επιστήμη δεν χωράνε πολιτικοί προσανατολισμοί και επιδιώξεις, τα πράγματα συζητιόνται σε αντικειμενική βάση.

Διεθνείς εκκλήσεις για όσο το δυνατό περισσότερα δείγματα

Η ανάγκη για διενέργεια του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού των τεστς, είναι η βασική οδηγία τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και των χωρών που αντιμετωπίζουν τη δραματική έξαρση του ιού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais αν και η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε το Σάββατο, μετρίασε το πρόβλημα, το "κλειδί" θα ήταν η διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων δοκιμών όπως αποδείχτηκε σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ν. Κορέα που επιτεύχθηκε η επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Οι ειδικοί στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα από την ημέρα που εμφανίστηκε το πρώτο θετικό κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ειδικότερα για την Ελλάδα, εξειδικευμένοι επιστήμονες αναφέρουν ότι η έλλειψη προετοιμασίας καθώς σχεδιασμού με βάση τις διεθνείς οδηγίες, επιχειρείται να υποκατασταθεί με την επικοινωνιακή διαχείριση. Πλην όμως καθώς πλησιάζει η έξαρση του ιού και η εκτίναξη του αριθμού των πραγματικών κρουσμάτων , οι αντοχές του συστήματος υγείας θα δοκιμαστούν επικίνδυνα.

Άλλωστε, όπως σχολίασαν ειδικοί, η αναφορά του Καθηγητή Τσιόδρα για την ανάγκη οι γιατροί που εκτίθενται να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ, καθώς και οι τρομακτικές ελλείψεις σε μέσα, δεν προδιαθέτουν για θετική εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα.

Συγκεντρωτικο μοντέλο ενημέρωσης - Έλλειψη στοιχείων

Τέλος, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι αρκετές μέρες μετά την εμφάνιση του ιού στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αναλυτική ενημέρωση και πρόσβαση σε στοιχεία για τη χωροταξική κατανομή των κρουσμάτων με ακρίβεια, ενώ δεν υπάρχει επίσημος φορέας που σε κάθε Περιφέρεια θα έπρεπε να ενημερώνει επίσημα για την εξάπλωση του ιού και τα στοιχεία προέρχοντια μόνο από ανεπίσημες πληροφορίες. Δείγμα ότι υπάρχει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο χειρισμού των πληροφοριών σε κεντρικό επίπεδο, οπου παρέχονται περιορισμένα στοιχεία.



'Ενα σχετικό κείμενο-απάντηση πάνω στην αντιπολιτευτική αθλιότητα του tvxs/ΣΥΡΙΖΑ:


Κείμενο του Γιωργο Θυφρονιτη καθηγητή Κυτταρικής και Μοριακής Ανοσολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Παν/μιου Ιωαννίνων)

"Στην επιστολή του στον Πρωθυπουργό, ο κ. Κουρέτας, γράφει ότι στην Ελλάδα γίνονται καθημερινά 300-400 διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Ανακριβές, 300-350 τεστ γίνονται καθημερινά μόνο στο Ινστιτούτο Παστέρ, ενώ υπάρχουν 4 ή 5 ακόμη πιστοποιημένα εργαστήρια που κάνουν το τεστ.

Εκτός όμως από τη σημαντική αυτή ανακρίβεια στην επιστολή υπάρχουν αρκετά παραπλανητικά σημεία και απλουστεύσεις. Ο κ. Κουρέτας δε μας εξηγεί γιατί ο έλεγχος του 1,2% του πληθυσμού της Ν. Κορέας βοηθάει στα εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα της χώρας αυτής, ή στον περιορισμό του ιού. Αναμφισβήτητα τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την κατανόηση της μεταδοτικότητας και της διεισδυτικότητας του ιού και βοηθούν στο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, ο ιός όμως δεν συμπεριφέρεται διαφορετικά στην κάθε χώρα. Ιδανικά θα θέλαμε να ελέγξουμε όλο τον πληθυσμό και να απομονώσουμε τους φορείς και όχι μόνο τους νοσούντες.

Τα αποτελέσματα θα ήταν εντυπωσιακά, σε 2-3 εβδομάδες ο ιός θα εξαφανιζόταν. Το κόστος των τεστ θα ήταν περίπου 200-250 εκατομμύρια €, πολύ μικρότερο, δηλαδή, από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση.

Γιατί λοιπόν δεν ακολουθούμε αυτή την προσέγγιση; Γιατί εκτός των νομικών εμποδίων (κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους πολίτες να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ), δεν υφίστανται οι υλικές προϋποθέσεις. Κάθε επιστήμονας που έχει έστω και μακρινή σχέση με τη διάγνωση, γνωρίζει ότι τα διαγνωστικά τεστ δεν γίνονται σε ερευνητικά εργαστήρια. H διάγνωση γίνεται σε πιστοποιημένα διαγνωστικά εργαστήρια σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, με πιστοποιημένα μηχανήματα και αντιδραστήρια (CE-IVD, CE Marking for In Vitro Diagnostic). Οτιδήποτε άλλο είναι απλά επικίνδυνο. Επίσης είναι γνωστό ότι τη στιγμή αυτή υπάρχει έλλειψη μηχανημάτων και αντιδραστηρίων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.

Στις 17/3 ο γνωστός επιδημιολόγος, καθηγητής στο Stanford κ. Ι. Ιωαννίδης, έγραψε: "Three months after the outbreak emerged, most countries, including the U.S., lack the ability to test a large number of people and no countries have reliable data on the prevalence of the virus in a representative random sample of the general population".

Και τέλος διερωτώμαι, ο κ. Κουρέτας αποφαίνεται βαρύγδουπα στην επιστολή του ως ειδικός επιδημιολόγος, λοιμωξιολόγος ή ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας; Το ρωτάω γιατί, αν δεν αναγράφεται λανθασμένα στην ιστοσελίδα του Παν. Θεσσαλίας, ο κ. Κουρέτας είναι καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας.

Όσο για τους επιστήμονες της σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, που συντάχθηκαν με τις απόψεις του κ. Κουρέτα, να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι επιστημονικό σωματείο, είναι συνδικαλιστικό σωματείο. Απλά η αντιπολιτευτική τους πολιτική συναντιέται με την επιθυμία του κ. Κουρέτα να τραβήξει, έστω και για λίγο, την προσοχή του εθνικού ακροατηρίου
"



από το facebook:
 

Le Blanc

Σεβαστός
Εγγρ.
27 Νοε 2018
Μηνύματα
1.951
Κριτικές
27
Like
4.322
Πόντοι
1.446
Από το έγκυρο και αντικειμενικό tvxs... του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κούλογλου. Έχει και ωραία και αντικειμενικά άρθρα για την Novartis εκεί, να πάτε να ενημερωθείτε...


'Εχουν βαλθεί να κάνουν χυδαία τοξική αντιπολίτευση εν μέσω πανδημίας οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να διαχειριστούν καμία κρίση και απέτυχαν παντού με τραγικά αποτελέσματα (βλέπε Μάτι κλπ). Η δε Δούρου κάνει και χιουμοράκι...

Ατακτούλης ο ΚΦ του τελείωσε η τούρκικη προπαγάνδα και σπινάρει Κούλογλου τώρα
 

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

[tt]Η Σφαγή του Σάρπβιλ[/tt]
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

 

Συνημμένα

  • Sharpeville_massacre.jpg
    Sharpeville_massacre.jpg
    31 KB · Εμφανίσεις: 71
  • unnamed.jpg
    unnamed.jpg
    32,1 KB · Εμφανίσεις: 51
  • xeri-aspro-mavro.jpg
    xeri-aspro-mavro.jpg
    39,4 KB · Εμφανίσεις: 50
  • 2628342.jpg
    2628342.jpg
    56,5 KB · Εμφανίσεις: 64

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom