Το καράβι είναι δημόσιο μεταφορικό μέσο; Τι καλό πίνεις, αρχηγέ;
Μην βιάζεσαι και μην γράφεις ενώ δεν γνωρίζεις. Το καράβι, το λεωφορείο, το τρένο, το ταξί κλπ, ιδιοκτησιακά ανήκουν σε κάποιο φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία, εφόσον όμως έχουν καταχωρηθεί ως επιχείρηση και κάποιοι εργάζονται σε αυτά, θεωρούνται (και είναι) ΔΗΜΟΣΙΑ μέσα μεταφοράς με κόμιστρο που καθορίζεται, για το χρονικό διάστημα που ορίζεται πως αυτά λειτουργούν
Παράδειγμα: Ένα ταξί ανήκει ιδιοκτησιακά σε κάποιον (φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία) ο οποίος ΑΝ θέλει, το παρκάρει, το κλείνει σε ένα γκαράζ, σε μια μάντρα κλπ - σε αυτήν την περίπτωση το όχημα είναι ιδιωτικό. Εάν όμως το ταξί εργάζεται, τότε θεωρείται ΔΗΜΟΣΙΟ μέσο μεταφοράς με κόμιστρο που καθορίζεται
Ομοίως και αναλογικώς, ένα κατάστημα, ως ακίνητο ανήκει ιδιοκτησιακά σε κάποιον (φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία) ή ενοικιάζεται από κάποιον και θεωρείται ως ιδιωτικός χώρος όταν το κατάστημα ΔΕΝ λειτουργεί. Εφόσον το κατάστημα λειτουργεί εντός δηλωμένου ωραρίου και εργάζονται εντός, τότε θεωρείται ως δημόσιος χώρος, είτε είναι καφετερία, είτε κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών, είτε οτιδήποτε άλλο
Ως ΔΗΜΟΣΙΟΙ χώροι / μέσα μεταφοράς (άρα λοιπόν εφόσον λειτουργούν εντός ωραρίου και εργάζονται εντός), σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαγορευτεί είσοδος σε κάποιον που πληρώνει το αντίτιμο του εισητηρίου. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση που μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος σε κάποιον σε καταστήματα, σε κέντρα διασκέδασης, σε μέσα μεταφοράς κλπ είναι να είναι ρυπαρός (ακραίες περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να κατουρήθηκε ή να χέστηκε πάνω του και να επιμένει να μπει ενώ ζέχνει από χιλιόμετρα) ή να είναι εμφανώς μεθυσμένος & υπό επήρεια ουσιών ή να προκαλεί υλικές ζημιές ή να προκαλεί έριδες & καυγάδες με άλλους θαμώνες / συνεπιβάτες / εργαζόμενους και φυσικά, να μην πληρώνει το αντίτιμο εισητηρίου όταν ή όπου έχει καθοριστεί από πριν
Σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ άλλη περίπτωση, ή εάν κάποιος "
νταής" πορτιέρης θεωρήσει δικαίωμά του να επιτρέπει επιλεκτική είσοδο σε δημόσια μέσα μεταφοράς, καφετέριες, κλαμπ, καταστήματα κλπ τάχα με την δικαιολογία πως "
ακολουθεί εντολές αφεντικού" ή πως "
δεν συνοδεύεσαι" και λοιπές μπούρδες, η λύση βρίσκεται στην πληκτρολόγηση του μαγικού αριθμού 1-0-0 και σε λίγα λεπτά το πρώτο διαθέσιμο περιπολικό της ΕΛΑΣ θα φθάσει στο σημείο. Κι επειδή έχω δει με τα μάτια μου "
νταήδες" που δήθεν "
ακολουθούσαν εντολές αφεντικού" να κλαψουρίζουν σαν κοριτσάκια στην προοπτική μιας επί τόπου έγκλησης, σύλληψης & μεταφοράς για διανυκτέρευση στο οικείο ΑΤ και το επόμενο πρωί ραντεβού με τον εισαγγελέα στο αυτόφωρο, μην τρώτε πρόλογο από δήθεν ξερόλες την νύκτας, διότι αυτοί (οι "
νταήδες" σε ρόλο πορτιέρη) που τα κάνουν, τα τολμούν μόνο σε πιτσιρικάδες, ΑΜΕΑ και γενικώς ανθρώπους που νομίζουν πως έχουν του χεριού τους. Μα, θα μου πείτε, μπορεί ο "
νταής" να κάτσει μέσα μια νύχτα και την άλλη μέρα ο εισαγγελέας να του ορίσει δικάσιμο και να τον αφήσει ελεύθερο μέχρι την εκδίκαση. Ναι, έτσι είναι (θα αφεθεί μέχρι να δικαστεί - δεν σημαίνει πως αθωώθηκε), αλλά δεν νομίζω πως τον συμφέρει να μπαινοβγαίνει σε ΑΤ & γραφεία εισαγγελέων, μόνο και μόνο για να κόβει την είσοδο σε πιτσιρίκια που ούτως ή άλλως δεν έχουν ιδέα και χάφτουν αέρα
Τα λέγαμε!