Στην περίπτωση της Αλώσεως τάσσομαι αναφανδόν υπέρ των Οθωμανών. Το ίδιο, άλλωστε, έπραξαν και οι πολίτες στα περισσότερα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το ίδιο έπραξε και ένα μεγάλο τμήμα των εγκλείστων πίσω από τα τείχη της Πόλης.
Η ιστορική έρευνα, η έρευνα χωρίς εθνικές παρωπίδες, δείχνει πως η οθωμανική προέλαση ως τα τείχη της Πόλης έγινε σχεδόν αναίμακτα κυρίως επειδή είχαν την αποδοχή των αγροτών και του εκκλησιαστικού κλήρου. Οι αγρότες άκουγαν με ενδιαφέρον τα περί αναδιανομής της γης με χαμηλότερη φορολόγηση, οι δε εκκλησιαστικοί παράγοντες εκείνη την περίοδο δεν διατηρούσαν και τις αγαθότερες των σχέσεων με την κοσμική βυζαντινή εξουσία-ενδεικτικό είναι πως ο Παλαιολόγος έστειλε στην απομόνωση εκείνον τον ημίτρελο, τον Γεννάδιο Σχολάριο, που επανέφερε ο Μωάμεθ ως πατριάρχη. Την περίοδο της Αλώσεως το εσωτερικό της Πόλης είχε να αντιμετωπίσει και την εμφύλια αντιπαράθεση μεταξύ ενωτικών και ανθενωτικών. «Καλύτερα το σαρίκι του σουλτάνου παρά τη τιάρα του Πάπα» είχε πει ο Μέγας Λογοθέτης Λουκάς Νοταράς, συντασσόμενος με την εκκλησία που αντιδρούσε στη θρησκευτική ένωση με τη Δύση. Θυμηθείτε πως ένας συναρπαστικός μαχητής, ο Ιωάννης Ιουστινιάνης, ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τη θωράκιση της Πόλης (φυσικά θα τσέπωνε τη Λήμνο ως αντάλλαγμα) συγκρούστηκε με τον Νοταρα και τον κατηγόρησε πως υπονομεύει την άμυνα της Πόλης. Μάλιστα κατά μία εκδοχή ο Ιουστινιάνης, που έφυγε τραυματισμένος, χτυπήθηκε πισώπλατα, δηλαδή από τη γραμμή άμυνας των Βυζαντινών.
Κατά τα λοιπά:
Οι Οθωμανοί
και το ανεξίθρησκο καθεστώς τους έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διάσωση της ορθοδοξίας. Ο Μωάμεθ αποκατέστησε αμέσως το Πατριαρχείο και, ακόμα και σήμερα, το Φανάρι λειτουργεί με βάση τα προνόμια που εκχώρησε ο σουλτάνος. (Το βλέπεις και στην τοιχογραφία στα αριστερά της εισόδου στο κυρίως κτίριο)
Η Αλωση της Πόλης τροφοδότησε με έναν ιστορικό αλυτρωτισμό την ιδέα των σκλαβωμένων ρωμιών που, 300 χρόνια αργότερα, υιοθέτησαν την ελληνική ταυτότητα. Κοινώς αν ο Μωάμεθ δεν μας έκανε τη χάρη, δεν θα υπήρχαμε σήμερα ως κράτος, δεν θα είχαμε την ιδέα για να οικοδομήσουμε Επανάσταση και αίτημα ανεξαρτησίας.