messy
Μέλος
- Εγγρ.
- 30 Αυγ 2012
- Like
- 34
- Πόντοι
- 6
Φίλε, αν δεις από την πρώτη μου απάντηση στο θέμα ότι ουσιαστικά διακωμωδώ τις όποιες θεωρίες συνωμοσίας. Επίσης, αυτό που περιγράφεις και το αναφέρεις μάλιστα σε κάποια στιγμή (προτεραιότητα σε μερίσματα, αλλά μη έλεγχο management) αφορά τις προνομιούχες μετοχές (preferred stock). Οπότε καταλήγεις πάλι στο ίδιο ερώτημα: γιατί να έχω κοινές μετοχές, αφού τα χαρακτηριστικά τους προσομοιάζουν εκείνες των προνομιούχων?
Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Προφανώς υπάρχει αυτό το παράδοξο από παλιά και έπρεπε κατ' εμέ, να έχει γίνει delisting πολλά χρόνια ή έστω να περάσει στο Δημόσιο το πλειοψηφικό πακέτο, αν παρέμενε εισηγμένη. Γιατί να μην σκεφτώ πονηρά και έστω π.χ. σε κάποια χρόνια μαζεύονται οι μεγαλομέτοχοι (π.χ. 70%) και αποφασίζουν βάσει νόμου να ασκήσουν κάποια δικαιώματα, π.χ. delisting. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω ακριβώς εάν μπορούν και πως ακριβώς και τι περιορισμοί υπάρχουν, αλλά όπως καταλαβαίνεις ποιο το νόημα να δημιουργηθεί όλο αυτό το θέμα?
Όσον αφορά τα υπόλοιπα που λες για "ασφαλή" τοποθέτηση, κτλ, δεν έθεσα ποτέ θέμα γιατί κάποιος να αγοράσει μετοχές της ΤτΕ ή ότι δεν είναι καλή μετοχή. Και πάλι το βλέπεις από την πλευρά του μικρομετόχου (δεν με νοιάζει το management, έχω 200 μετοχές, παίρνω ετησίως το μέρισμά μου, κτλ). Σκέψου για λίγο ότι είσαι ο Λάτσης ή ο Βαρδινογιάννης. Θα έπερνες ποτέ το 60% μιας εταιρείας όπου δεν θα είχες επί της ουσίας λόγο? Έχεις δώσει 100-150 εκ. Πώς σου φάινεται τώρα η άποψη είναι "ασφαλής" η μετοχή, ενώ δεν λαμβάνω μέρισμα από το ΄συνολο των κερδών, δεν κάνω κουμάντο, κτλ . Πίστεψέ με δεν θα το έκανες ποτέ.
Είναι σαν να έχει ένα αμάξι και να το χρησιμοποιείς σαν ποδήλατο: δεν το βάζεις ποτέ μπροστά για να μην μολύνεις το περιβάλλον, το κουβαλάς στην ανηφόρα και στην κατηφόρα κάθεσαι πατάς μόνο φρένο και έχεις και φωτάκια για να σε βλέπουν. Ε, τότε ρε φίλε πάρε ποδήλατο αν έχεις οικολογικές ανησυχίες, δεν μπορείς να λες το έχω γιατί είμαι πιο "ασφαλής" σε περίπτωση ατυχήματος.
Σε καμία περίπτωση δεν εξέφρασα προσωπική άποψη για το αν είναι ή δεν είναι καλή τοποθέτηση η ΕΛΛ, έγραψα πως σκέφτεται ο κόσμος που τοποθετείται εκεί.
Γράφω την οπτική από την σκοπιά του μικρομετόχου γιατί λέγεται οτι η μετοχή είναι γεμάτη λιανικούς μετόχους και δεν έχει θεσμικούς μέσα. Έτσι κ αλλιώς σύμφωνα με το καταστατικό της τράπεζας κανένας μέτοχος εκτός του ελληνικου δημοσίου δεν μπορει να ασκήσει δικαίωμα ψήφου που αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο του 2% του μετοχικού κεφαλαίου.
Νομίζω οτι έχουμε εξαντλήσει το θέμα, ας μην κουράζουμε κ τους υπόλοιπους στο thread. Σε ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση, καλό βράδυ.