Νέα

"Περιεργοι" ισολογισμοι (θρεντ μόνο για σχετικους)

• Μέλος που άνοιξε το νήμα kosamf
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 49
  • Εμφανίσεις 5K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)
OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537

Κι αλλος ενας "περιεργος" ισολογισμος...

Αφ' ενος, διευρυνεται το Ενεργητικο, εν μεσω αλεπαλληλων ΜΕΓΑΛΩΝ ζημιων => Οχι απο ΑΜΚ, αλλά απο Υποχρεωσεις.
Μαλιστα, εκτος απ' τις "λοιπες" αυξανονται και οι "δανειακες"/ μειωνεται το Κεφάλαιιο, αλλά και παλι, το (Ε) αυξανει σημαντικα!
Αρα...
Ο Κοκκαλης βρηκε δανειοδοτηση μες στην Κριση, με την εταιρεια του να ειναι σκετο ναυαγιο.
ΣΥΡΙΖαρα (?)

Αφ' ετερου, ο πινακας "Στοιχεια Καταστασης Συνολικων Εσοδων" ειναι, για μενα, ακαταληπτος.
(Χωρις να εχω ψαξει περαιτερω)

kinky_boy

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2015
Κριτικές
4
Like
44
Πόντοι
1
Mα από την στιγμή που συμφωνούμε οτι η παρουσία των ιδιωτών δεν επηρεάζει τις λειτουργίες της τράπεζας και δεν ασκούν ουσιαστικό έλεγχο τι μας πειράζει που είναι εισηγμένη?

Όσο για την συμμετοχή στα αυξημένα κέρδη από ELA κλπ, το μέρισμα που αποδίδεται στους μετόχους είναι πολύ χαμηλό και βαίνει μειούμενο από το 2010 και μετά, ενώ το 2010 (που από εκεί κ μετά σημειώθηκε η αύξηση των κερδών) ήταν και η τελευταία χρονιά που δόθηκε έκτακτο μέρισμα. Οι ιδιώτες λοιπόν έλαβαν χαμηλότερο μέρισμα τα χρόνια των αυξημένων κερδών.

2010          2011            2012          2013          2014          2015
Μέρισμα προς πληρωμή    13.309.473   13.309.473    10.679.362   9.878.410    9.878.410    9.477.934
Πρόσθετο μέρισμα           25.943.542       0             0           0           0           0
Υ.Π.Ε.Δ.                      126.803.588   80.000.000   305.300.000  831.149.203  641.200.000  1.149.500.000

Υ.Π.Ε.Δ. = Υπόλοιπο περιερχόμενο στο Ελληνικό Δημόσιο

Αν λοιπόν πέραν του μικρού κ μειούμενου μερίσματος δεν υπάρχει άλλη επίπτωση από το listing της ΕΛΛ γιατί να μας πειράζει αυτό ? Έχετε υπόψιν σας κάποια άλλη επίπτωση από το listing?

Δεν ξέρω γιατί δεν γίνομαι κατανοητός, ίσως φταίνε τα ελληνικά μου. Άλλα λέω, άλλα γίνονται κατανοητά. Πάμε για τελευταία φορά βήμα προς βήμα:

1/ Mα από την στιγμή που συμφωνούμε οτι η παρουσία των ιδιωτών δεν επηρεάζει τις λειτουργίες της τράπεζας και δεν ασκούν ουσιαστικό έλεγχο τι μας πειράζει που είναι εισηγμένη?
Αντιστρέφω την ερώτηση για να μου απαντήσεις: Για ποιο λόγο να υπάρχουν ιδιώτες πλειοψηφούντες μέτοχοι από τη στιγμή που δεν μπορούν να έχουν τον έλεγχο? Εσύ θα πλήρωνες να είσαι βασικός μέτοχος εισηγμένης χωρίς να έχεις λόγο και να κάνουν κουμάντο άλλοι? Και άντε ότι θα το έκανες εσύ, για ποιο λόγο οι υπόλοιπες 200 κεντρικές τράπεζες δεν έχουν αυτό το σχήμα και επίσης καμιά 20αριά εκατ. εισηγμένες παγκοσμίως λειτουργούν ακριβώς ανάποδα (βασικός μέτοχος ----> κουμάντο, έλεγχο, στρατηγική)? Άρα ή αυτοί κάνουν κάτι στραβά ή εμείς έχουμε το ΠΑΡΑΔΟΞΟ που έχω αναφέρει. Δεν μιλάω για θεωρίες συνωμοσίας, πλεκτάνες κτλ, απλά ότι είναι παράδοξο και παγκόσμια πρωτοτυπία

2/ ΑΥτό με τα μερίσματα το γνωρίζω, το έχω αναφέρει άλλωστε. Και πάλι το ίδιο ερώτημα: είσαι μέτοχος με 70%, όμως το σύνολο σχεδόν των κερδών σου πάει αλλού, είσαι ικανοποιημένος με αυτό? Δεν θα ήθελες την αύξηση των κερδών να την ωφελείσαι εσύ (και δικαιολογημένα)?

nikolakis66

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Σεπ 2005
Κριτικές
4
Like
855
Πόντοι
376
Προφανώς και ο Παπαστράτος δουλεύει φασόν (επεξεργασία προιόντων τρίτων) και άλλες μάρκες από αυτές που έχει το σήμα τους ως ιδιοκτησία τα  έσοδα των οποίων (και σωστά) οι λογιστές του τα εμφανίζουν στα έσοδα από παρεπόμενες ασχολείες.Τα προιόντα αυτά πχ τα τσιγάρα  Malboro ή οποιαδήποτε άλλη μάρκα τα εμφανίζει ως πωλήσεις η εταιρεία που έχει το σήμα και τα χρήματα που πληρώνει στον Παπαστρατο για την παραγωγή των τσιγάρων τα εμφανίζει στον ισολογισμό της είτε στο κόστος πωλήσεων (πιο πιθανό) είτε στα εξοδα της. Αυτά. Ελπίζω να σε διαφωτησα λίγο.
δεν ισχυει αυτό που λες. Ισχυε παλιοτερα αλλά όχι πια. Ο Παπαστράτος είναι πλέον ιδιοκτησία της philip morris και παράγει μόνο για αυτή. Στο τζίρο υπάρχει η αξία του προιόντος (που στην ελλάδα είναι "ρυθμιζόμενη") και η αξία της ταινίας (φόροι) που είναι τουλάχιστο 5 φορές πάνω από την αξία πώλησης.
Για το παράδειγμα του malboro επίσης δεν ισχύει. Η πώληση του φαινόταν στα έσοδα του Παπαστρατου ο οποίος πλήρωνε στη philip morris 1. καπνό αφού τον αγόραζε από αυτή. 2. μερίδιο διαφήμισης που υπολογιζόταν στις πωλήσεις και ίσως και άλλα. Ο Παπαστράτος είχε φτάσει να παράγει προιόντα philip morris που ήταν περισσότερα από τα δικά του για αυτό και τελικά εξαγοράστηκε. Αντίθετα ο Καρέλιας "εδιωξε" πρώτα τη παραγωγή του winston και μετά του camel για να αποδεσμεύσει τη γραμμή παραγωγής για τα δικά του προιόντα.
Οι καπνοβιομηχανίες στο κλείσιμο της χρήσης έχουν το εξής παράδοξο. Εχουν έτοιμα προιόντα χωρίς ταινίες και έχουν και ταινίες αγορασμένες που όμως ακόμα δεν έχουν κολλήσει.Η ταινία είναι "αξιακή" δηλαδή μπορεί να κολληθεί σε οποιοδήποτε τσιγάρο που θα πωληθεί 4€ είτε camel λέγεται αυτό είτε malboro.αν τώρα περιμένουν αύξηση φόρων-τιμών στο τέρμα της χρονιάς θα έχουν προμηθευτεί επιπλέον ταινίες .
Η ταινία είναι κόστος πωλήσεων για την εταιρεία. Δεν συμπεριλαμβάνεται όμως στο κοστολόγιο παραγωγής του προιόντος.

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537
δεν ισχυει αυτό που λες. Ισχυε παλιοτερα αλλά όχι πια. Ο Παπαστράτος είναι πλέον ιδιοκτησία της philip morris και παράγει μόνο για αυτή. Στο τζίρο υπάρχει η αξία του προιόντος (που στην ελλάδα είναι "ρυθμιζόμενη") και η αξία της ταινίας (φόροι) που είναι τουλάχιστο 5 φορές πάνω από την αξία πώλησης.
Για το παράδειγμα του malboro επίσης δεν ισχύει. Η πώληση του φαινόταν στα έσοδα του Παπαστρατου ο οποίος πλήρωνε στη philip morris 1. καπνό αφού τον αγόραζε από αυτή. 2. μερίδιο διαφήμισης που υπολογιζόταν στις πωλήσεις και ίσως και άλλα. Ο Παπαστράτος είχε φτάσει να παράγει προιόντα philip morris που ήταν περισσότερα από τα δικά του για αυτό και τελικά εξαγοράστηκε. Αντίθετα ο Καρέλιας "εδιωξε" πρώτα τη παραγωγή του winston και μετά του camel για να αποδεσμεύσει τη γραμμή παραγωγής για τα δικά του προιόντα.
Οι καπνοβιομηχανίες στο κλείσιμο της χρήσης έχουν το εξής παράδοξο. Εχουν έτοιμα προιόντα χωρίς ταινίες και έχουν και ταινίες αγορασμένες που όμως ακόμα δεν έχουν κολλήσει.Η ταινία είναι "αξιακή" δηλαδή μπορεί να κολληθεί σε οποιοδήποτε τσιγάρο που θα πωληθεί 4€ είτε camel λέγεται αυτό είτε malboro.αν τώρα περιμένουν αύξηση φόρων-τιμών στο τέρμα της χρονιάς θα έχουν προμηθευτεί επιπλέον ταινίες .
Η ταινία είναι κόστος πωλήσεων για την εταιρεία. Δεν συμπεριλαμβάνεται όμως στο κοστολόγιο παραγωγής του προιόντος.

Ελα ρε...

Δηλαδη αγοραζουν τις ταινιες, απ' το Δημοσιο (πριν την παραγωγη)?

Πού βρισκουν τετοια ρευστοτητα?

kinky_boy

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2015
Κριτικές
4
Like
44
Πόντοι
1
Παιδιά μην το κουράζουμε παραπάνω. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο παράρτημα ισολογισμού της Καρέλιας ΑΕ που έχω βάλει, η διαφορά στα 2 νούμερα οφείλεται αποκλειστικά στον ΕΦΚ. Τελεία και παύλα. Ούτε σε παραγωγές άλλων ούτε οτιδήποτε άλλο.....

messy

Μέλος
Εγγρ.
30 Αυγ 2012
Like
34
Πόντοι
6
Δεν ξέρω γιατί δεν γίνομαι κατανοητός, ίσως φταίνε τα ελληνικά μου. Άλλα λέω, άλλα γίνονται κατανοητά. Πάμε για τελευταία φορά βήμα προς βήμα:

1/ Mα από την στιγμή που συμφωνούμε οτι η παρουσία των ιδιωτών δεν επηρεάζει τις λειτουργίες της τράπεζας και δεν ασκούν ουσιαστικό έλεγχο τι μας πειράζει που είναι εισηγμένη?
Αντιστρέφω την ερώτηση για να μου απαντήσεις: Για ποιο λόγο να υπάρχουν ιδιώτες πλειοψηφούντες μέτοχοι από τη στιγμή που δεν μπορούν να έχουν τον έλεγχο? Εσύ θα πλήρωνες να είσαι βασικός μέτοχος εισηγμένης χωρίς να έχεις λόγο και να κάνουν κουμάντο άλλοι? Και άντε ότι θα το έκανες εσύ, για ποιο λόγο οι υπόλοιπες 200 κεντρικές τράπεζες δεν έχουν αυτό το σχήμα και επίσης καμιά 20αριά εκατ. εισηγμένες παγκοσμίως λειτουργούν ακριβώς ανάποδα (βασικός μέτοχος ----> κουμάντο, έλεγχο, στρατηγική)? Άρα ή αυτοί κάνουν κάτι στραβά ή εμείς έχουμε το ΠΑΡΑΔΟΞΟ που έχω αναφέρει. Δεν μιλάω για θεωρίες συνωμοσίας, πλεκτάνες κτλ, απλά ότι είναι παράδοξο και παγκόσμια πρωτοτυπία

2/ ΑΥτό με τα μερίσματα το γνωρίζω, το έχω αναφέρει άλλωστε. Και πάλι το ίδιο ερώτημα: είσαι μέτοχος με 70%, όμως το σύνολο σχεδόν των κερδών σου πάει αλλού, είσαι ικανοποιημένος με αυτό? Δεν θα ήθελες την αύξηση των κερδών να την ωφελείσαι εσύ (και δικαιολογημένα)?

Δεν φταίνε τα ελληνικά σου, φταίει η αντιληπτική μου ικανότητα. Θεώρησα οτι το "όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...", η κατακλείδα σου, παρέπεμπε σε θεωρία συνομωσίας.

Κατά τα άλλα, ναι είναι περίεργο ένας θεσμικός να βάζει τα λεφτά του και να μην έχει λόγο στο management μιας επιχ/σης. Εφόσον βέβαια, μιλάμε για κοινές μετοχές όπως στην περίπτωση της ΤτΕ. Γιατί γενικά υπάρχει μια κατηγορία μετόχων που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά έχουν προτεραιότητα στο pecking order της πληρωμής, οι προνομιούχοι μέτοχοι. Εφόσον και το καταστατικό της ΤτΕ αναφέρει οτι το δημόσιο πληρώνεται αφού πληρωθεί απόδοση 12% επί του κεφαλαίου στους μετόχους, οι κοινές μετοχές της ΤτΕ έχουν embedded στοιχεία προνομιούχου μετοχής. Αυτός, μαζί με την υψηλή μερισματική απόδοση, την φήμη οτι η μετοχή έχει υψηλή μερισματική απόδοση και την θεώρηση από κάποιους οτι η κατοχή μετοχών μιας κεντρικής τράπεζας είναι "ασφαλής τοποθέτηση" εξηγούν γιατί κάποιοι αγοράζουν μετοχές της ΤτΕ. Εξάλλου, νομίζω οτι το μετοχολόγιο της ΤτΕ δεν έχει θεσμικούς μέσα αλλά λιανικούς οι οποίοι δεν έχουν σαν σκοπό τον έλεγχο μιας εταιρείας όταν προχωρούν σε κάποια τοποθέτηση. Κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτά μπορούν να εξηγήσουν γιατί κάποιοι τοποθετούνται εκεί.

Τώρα γιατί η ΤτΕ είναι εισηγμένη δεν ξέρω. Μπορώ να σκεφτώ κάποιον λόγο που έγινε η εισαγωγή της αρχικά. Η ίδρυση και αρχική κεφαλαιοποίηση της έγινε με δάνειο από έξω. Ίσως η εισαγωγή έγινε για να αλλάξει η κεφαλαιακή δομή και να υπάρχουν υποχρεώσεις απέναντι σε λιανικούς μετόχους που είναι πιο εύκολο να χειριστούν ως κατηγορία από ξένους πιστωτές. Από την άλλη μια εύλογη ερώτηση είναι γιατί δεν έγινε delisting της μετοχής  αργότερα. Σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί σου οτι είναι πράγματι παράδοξο να παραμένει εισηγμένη η ΕΛΛ αυτή την στιγμή.

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537

Θα ρωτησω κατι ασχετο - μιας που το θρεντ διαβαζεται απο οικονομολογους και λογιστες...

Πώς μπορω να βρω την Κεφαλαιοποιηση (Market Cap) μιας ελληνικης εταιριας, over time?

Πχ, με ολα αυτα που ακουγονται για την Τραπεζα Αττικης, μπηκα στο τρυπακι να τσεκαρω πώς κυμανθηκε η αξία της τα τελευταια 5 χρονια (Επειδη κεφαλαιοποιηθηκε μονης της, χωρις Τρόικα, και ακουγοταν οτι παει καλα. Αλλά τωρα εχει μαυρα χάλια...)

Λοιπον, η τιμη ηταν 18 ευρω στα τελη του '12 - αρχες '13. Σημερα ειναι 5 σεντς.
Ο αριθμος των μετοχών ειναι 3 δισεκατομμυρια. Αρα, η αξια της τραπεζας, το 2013, θα 'πρεπε να ειναι 60 δισ. Πραγμα που, προφανως, δεν ισχυει.

Εν ολιγοις, ειναι ΑΧΡΗΣΤΗ η ιστορικη πορεις της μετοχής/ Θα 'πρεπε να εχουμε την πορεια του market cap που, ομως, ΔΕΝ προσφερεται απ' τα οικονομικα σαιτ!
Αρα, πώς μπορει να βρει καποιος αυτο που θελει (την αλλαγη της εμπορικης αξίας, χωρις να νοιαζεται για το πληθος των μετοχών)??

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537

Και κατι αλλο:
Τωρα που το Capital δεν εμφανιζει τη μετοχικη συνθεση (δεν ξερω γιατι), πώς μπορουμε να τη βρισκουμε?

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Like
22.162
Πόντοι
5.006
τυπε κοσμα εισαι οικονομολογος ή απλα εχεις πολυ ελευθερο χρονο? :think:

messy

Μέλος
Εγγρ.
30 Αυγ 2012
Like
34
Πόντοι
6
OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537

Πατησα, τυχαια σε μια μετοχή (Ελλακτωρ).

Και δεν βλεπω πουθενα τη μετοχ. συνθεση.

Παιζει να εχω στραβομαρα, αλλά ειμαι σχεδον σιγουρος.

ΥΓ - Το ειδα αυτο που εστειλες (αν και δεν το δοκιμασα).
Μόνο ετσι, δηλαδη, τα βρισκεις?

kinky_boy

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2015
Κριτικές
4
Like
44
Πόντοι
1
Δεν φταίνε τα ελληνικά σου, φταίει η αντιληπτική μου ικανότητα. Θεώρησα οτι το "όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...", η κατακλείδα σου, παρέπεμπε σε θεωρία συνομωσίας.

Κατά τα άλλα, ναι είναι περίεργο ένας θεσμικός να βάζει τα λεφτά του και να μην έχει λόγο στο management μιας επιχ/σης. Εφόσον βέβαια, μιλάμε για κοινές μετοχές όπως στην περίπτωση της ΤτΕ. Γιατί γενικά υπάρχει μια κατηγορία μετόχων που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά έχουν προτεραιότητα στο pecking order της πληρωμής, οι προνομιούχοι μέτοχοι. Εφόσον και το καταστατικό της ΤτΕ αναφέρει οτι το δημόσιο πληρώνεται αφού πληρωθεί απόδοση 12% επί του κεφαλαίου στους μετόχους, οι κοινές μετοχές της ΤτΕ έχουν embedded στοιχεία προνομιούχου μετοχής. Αυτός, μαζί με την υψηλή μερισματική απόδοση, την φήμη οτι η μετοχή έχει υψηλή μερισματική απόδοση και την θεώρηση από κάποιους οτι η κατοχή μετοχών μιας κεντρικής τράπεζας είναι "ασφαλής τοποθέτηση" εξηγούν γιατί κάποιοι αγοράζουν μετοχές της ΤτΕ. Εξάλλου, νομίζω οτι το μετοχολόγιο της ΤτΕ δεν έχει θεσμικούς μέσα αλλά λιανικούς οι οποίοι δεν έχουν σαν σκοπό τον έλεγχο μιας εταιρείας όταν προχωρούν σε κάποια τοποθέτηση. Κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτά μπορούν να εξηγήσουν γιατί κάποιοι τοποθετούνται εκεί.

Τώρα γιατί η ΤτΕ είναι εισηγμένη δεν ξέρω. Μπορώ να σκεφτώ κάποιον λόγο που έγινε η εισαγωγή της αρχικά. Η ίδρυση και αρχική κεφαλαιοποίηση της έγινε με δάνειο από έξω. Ίσως η εισαγωγή έγινε για να αλλάξει η κεφαλαιακή δομή και να υπάρχουν υποχρεώσεις απέναντι σε λιανικούς μετόχους που είναι πιο εύκολο να χειριστούν ως κατηγορία από ξένους πιστωτές. Από την άλλη μια εύλογη ερώτηση είναι γιατί δεν έγινε delisting της μετοχής  αργότερα. Σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί σου οτι είναι πράγματι παράδοξο να παραμένει εισηγμένη η ΕΛΛ αυτή την στιγμή.

Φίλε, αν δεις από την πρώτη μου απάντηση στο θέμα ότι ουσιαστικά διακωμωδώ τις όποιες θεωρίες συνωμοσίας. Επίσης, αυτό που περιγράφεις και το αναφέρεις μάλιστα σε κάποια στιγμή (προτεραιότητα σε μερίσματα, αλλά μη έλεγχο management) αφορά τις προνομιούχες μετοχές (preferred stock). Οπότε καταλήγεις πάλι στο ίδιο ερώτημα: γιατί να έχω κοινές μετοχές, αφού τα χαρακτηριστικά τους προσομοιάζουν εκείνες των προνομιούχων?
Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Προφανώς υπάρχει αυτό το παράδοξο από παλιά και έπρεπε κατ' εμέ, να έχει γίνει delisting πολλά χρόνια ή έστω να περάσει στο Δημόσιο το πλειοψηφικό πακέτο, αν παρέμενε εισηγμένη. Γιατί να μην σκεφτώ πονηρά και έστω π.χ. σε κάποια χρόνια μαζεύονται οι μεγαλομέτοχοι (π.χ. 70%) και αποφασίζουν βάσει νόμου να ασκήσουν κάποια δικαιώματα, π.χ. delisting. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω ακριβώς εάν μπορούν και πως ακριβώς και τι περιορισμοί υπάρχουν, αλλά όπως καταλαβαίνεις ποιο το νόημα να δημιουργηθεί όλο αυτό το θέμα?

Όσον αφορά τα υπόλοιπα που λες για "ασφαλή" τοποθέτηση, κτλ, δεν έθεσα ποτέ θέμα γιατί κάποιος να αγοράσει μετοχές της ΤτΕ ή ότι δεν είναι καλή μετοχή. Και πάλι το βλέπεις από την πλευρά του μικρομετόχου (δεν με νοιάζει το management, έχω 200 μετοχές, παίρνω ετησίως το μέρισμά μου, κτλ). Σκέψου για λίγο ότι είσαι ο Λάτσης ή ο Βαρδινογιάννης. Θα έπερνες ποτέ το 60% μιας εταιρείας όπου δεν θα είχες επί της ουσίας λόγο? Έχεις δώσει 100-150 εκ. Πώς σου φάινεται τώρα η άποψη είναι "ασφαλής" η μετοχή, ενώ δεν λαμβάνω μέρισμα από το ΄συνολο των κερδών, δεν κάνω κουμάντο, κτλ . Πίστεψέ με δεν θα το έκανες ποτέ.
Είναι σαν να έχει ένα αμάξι και να το χρησιμοποιείς σαν ποδήλατο: δεν το βάζεις ποτέ μπροστά για να μην μολύνεις το περιβάλλον, το κουβαλάς στην ανηφόρα και στην κατηφόρα κάθεσαι πατάς μόνο φρένο και έχεις και φωτάκια για να σε βλέπουν. Ε, τότε ρε φίλε πάρε ποδήλατο αν έχεις οικολογικές ανησυχίες, δεν μπορείς να λες το έχω γιατί είμαι πιο "ασφαλής" σε περίπτωση ατυχήματος.

kinky_boy

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2015
Κριτικές
4
Like
44
Πόντοι
1
Θα ρωτησω κατι ασχετο - μιας που το θρεντ διαβαζεται απο οικονομολογους και λογιστες...

Πώς μπορω να βρω την Κεφαλαιοποιηση (Market Cap) μιας ελληνικης εταιριας, over time?

Πχ, με ολα αυτα που ακουγονται για την Τραπεζα Αττικης, μπηκα στο τρυπακι να τσεκαρω πώς κυμανθηκε η αξία της τα τελευταια 5 χρονια (Επειδη κεφαλαιοποιηθηκε μονης της, χωρις Τρόικα, και ακουγοταν οτι παει καλα. Αλλά τωρα εχει μαυρα χάλια...)

Λοιπον, η τιμη ηταν 18 ευρω στα τελη του '12 - αρχες '13. Σημερα ειναι 5 σεντς.
Ο αριθμος των μετοχών ειναι 3 δισεκατομμυρια. Αρα, η αξια της τραπεζας, το 2013, θα 'πρεπε να ειναι 60 δισ. Πραγμα που, προφανως, δεν ισχυει.

Εν ολιγοις, ειναι ΑΧΡΗΣΤΗ η ιστορικη πορεις της μετοχής/ Θα 'πρεπε να εχουμε την πορεια του market cap που, ομως, ΔΕΝ προσφερεται απ' τα οικονομικα σαιτ!
Αρα, πώς μπορει να βρει καποιος αυτο που θελει (την αλλαγη της εμπορικης αξίας, χωρις να νοιαζεται για το πληθος των μετοχών)??

Νομίζω ότι σε επίπεδο τιμών αυτά τα sites (capital, euro2day, κτλ) έχουν λάβει υπόψη τους τις νέες εκδόσεις μετοχών και τα όποια (reverse) splits. Οπότε μπορείς να δεις τα % κερδών ή απωλειών. Δες εδώ το (ακραίο) παράδειγμα της ΠΕΙΡΑΙΩΣ:

Η μετοχή στην κορύφωσή το 2008 είχε κάπου στα 12.000Ε. Προφανώς δεν είχε πραγματικά αυτή την τιμή, αλλά είναι προσαρμοσμένη για όλα τα splits/dilutions που έχουν γίνει εν συνεχεία λόγω ΑΜΚ (5 τουλάχιστον από τότε). Σήμερα έχει, ας πούμε χονδρικά, 12 λεπτά. Δηλαδή κάποιος μέτοχος από τότε που δεν έχει πουλήσει/ αγοράσει έχει (ορθά) χάσει το 9.999/10.000 της αξίας της ή αλλιώς το 99,99%. Αυτό για κάποιους που λένε ότι οι μεγαλοτραπεζίτες/ επιχειρηματίες και τα funds έχουν κερδοσκοπήσει σε βάρος των φτώχων στα χρόνια της κρίσης, κτλ (ειρωνικά το λέω πάλι messy, μην το παρεξηγήσεις).
Δεν μπορείς να πεις, α τότε είχε 20 δις cap (κάπου τόσο ήταν χονδρικά), σήμερα 1 δις, άρα αυτος που έχει το 1% ή το 5% έχει χάσει το 95% των χρημάτων. ΛΑΘΟΣ. Δεν λαμβάνεις υπόψην τις ΑΜΚ και τα χρήματα που θα έβαζες για να διατηρήσεις το ίδιο ποσοστό. Οπότε το market cap δεν έχει πολύ νόημα εν προσκειμένω. Οπότε όχι μόνο δεν είναι άχρηστη η (προσαρμοσμένη) αξία της μετοχής, αλλά μόνο αυτή σε διευκολύνεις να δεις την απόδοση διαχρονικά και όχι η κεφαλαιοποίηση.

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537

Χμμμ...

Αρα, παιρνεις το τωρινο market cap, κανεις την αναλογία των μετοχων και πολλαπλσιαζεις με το κλασμα (για να βρεις πόσο αξιζε η εταιρια, τοτε).

Αλλα, και παλι, η τραπεζα Αττικης βγαζει mαrket cαp 40-50 δισ. το 2013 => Δεν ειναι δυνατον!

kinky_boy

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2015
Κριτικές
4
Like
44
Πόντοι
1
Χμμμ...

Αρα, παιρνεις το τωρινο market cap, κανεις την αναλογία των μετοχων και πολλαπλσιαζεις με το κλασμα (για να βρεις πόσο αξιζε η εταιρια, τοτε).

Αλλα, και παλι, η τραπεζα Αττικης βγαζει mαrket cαp 40-50 δισ. το 2013 => Δεν ειναι δυνατον!

Μπορείς να μου πεις γιατί επιμένεις με την κεφαλαιοποίηση, αφού σου λέω ότι δεν είναι συγκρίσιμη? Τι θες να δεις? Οι πράξεις που κάνεις είναι λάθος.
Αν επιμένεις τόσο πολύ να την βρεις, μπες σε ένα παράρτημα ισολογισμού του 2013 όπου αναφέρεται τρέχουσα τιμή και αριθμός μεετοχών και κάνε έναν πλολλαπλασιασμό.

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537
Ειναι πολυ απλο αυτο που θελω να βρω:

Ποση (εμπορικη) αξία εχασε η τραπεζα, μεταξυ 2013 - 2016.

Δε νομιζω οτι λεω κατι παραλογο!

Επισης, βασει αυτου που λες (οτι η αξία των μτχ προσαρμοζεται, με βαση τα split κλπ), θα επρεπε να ισχυει η πραξη που ανεφερα:
Παρουσα Κεφαλαιοποιηση  x  μεταβολη της αξίας  =  Παλια κεφαλαιοποιηση!

Αρα, καποιο λαθος κανεις  (Μηπως δεν γινεται αυτοματα η προσαρμογη;)

kinky_boy

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2015
Κριτικές
4
Like
44
Πόντοι
1
Ειναι πολυ απλο αυτο που θελω να βρω:

Ποση (εμπορικη) αξία εχασε η τραπεζα, μεταξυ 2013 - 2016.

Δε νομιζω οτι λεω κατι παραλογο!

Επισης, βασει αυτου που λες (οτι η αξία των μτχ προσαρμοζεται, με βαση τα split κλπ), θα επρεπε να ισχυει η πραξη που ανεφερα:
Παρουσα Κεφαλαιοποιηση  x  μεταβολη της αξίας  =  Παλια κεφαλαιοποιηση!

Αρα, καποιο λαθος κανεις  (Μηπως δεν γινεται αυτοματα η προσαρμογη;)

όπως νομίζεις φίλε. Σου εύχομαι καλή τύχη αν την βρεις έτσι, όντως κάνω λάθος.

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537

Οχι, ΔΕΝ θα την βρω ετσι, γιατι ΔΕΝ ειναι 50 δισ.

Αν αναφερεται στα reports των ισολογισμων, μπορει να το κοιταξω, αλλα δεν καιγομαι κιολας...

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537

Το report της Αtticα (την κοιταξα ενδεικτικα), αναφερει το πληθος των μετοχών.

Κανοντας το γινομενο πληθους (του '12) με την τιμη (του '12, οπως αναφερεται στα σαιτ) βγαζεις ενα μεγαλο, μεν, αλλα "λογικοφανες" ποσον...

Αν, παλι, θεωρησεις την τιμη του "Cαpitαl" προσαρμοσμενη, τοτε το πληθος των μτχ που αναφερει η τραπεζα ΔΕΝ πρεπει να ληφθει υποψιν.

Εσυ, τελικα, εχεις καποια λυση?

Πώς το 'βρισκες, αν σε πληρωνε καποιος για να του πεις την απαντηση?

C4mper

Μέλος
Εγγρ.
8 Αυγ 2012
Like
0
Πόντοι
16
Πώς το 'βρισκες, αν σε πληρωνε καποιος για να του πεις την απαντηση?

δεν μπορεις χρησιμοποιοντας τις adjusted τιμες απο τα γραφημαta, θες πραγματικα ιστορια στοιχεια

πχ ... εστω εταιρεια ιδρυεται με 1000 μετοχες, διαπραγματευεται στο χρηματιστηριο για 5 χρονια χωρις να κανει split/rights issue κλπ και φτανει μετα 5 χρονια τιμη 20 ευρω. Εστω δινει μερισμα 2 ευρω. Οι ιστορικες τιμες της θα πολλαλασιαστουν με 0.9 για να γινει το adjustment (ετσι ωστε το χθεσινο κλεισιμο (πραγματικο 20ε) να συμπιπτει με το σημερινο ανοιγμα (18ε μετα το μερισμα) χωρις gaps. Αν πας να πολλαπλασιασεις το adjusted χθεσινο κλεισιμο (18ε) με τις 1000 μετοχες βγαζεις ... 18000 market cap, που φυσικα ειναι λαθος (χθες πριν δωσει μερισμα ειχε 20,000 market cap). Και αυτο ειναι σχετικα απλο, οσο πιο μπερδεμενα rights issue κανει τοσο ξεφευγει το market cap απο το πραγκατικο ειδικα σε τραπεζες που εχουν κανει www.bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/225601-%CF%83%CE%B5-reverse-split-19,68-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AC-%CE%B7-attica-bank,-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CE%BA.html]παπαδες corporate actions[/url].

Τα price adjustment εχουν σκοπο να "σβησουν" μεταβολες τιμης (gaps) απο corporate actions κλπ και να απομoνωσουν τη χρηματιστηριακη συμπεριφερα μιας μετοχης, τιποτα αλλο, δεν μπορεις να τα χρησιμοποιεις για τιποτα αλλο περα απο price action

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom