Αυτο το θρεντ εχει 2 σκελη:
[size=16pt]1ο σκελος - Παρατηρησεις:[/size]
Σκαλισα τον Ισολογισμο της ΤτΕ και ομολογω οτι εξεπλαγην.
Κατ' αρχην, το Ενεργητικο του '15 ειναι σχεδον οσο το ΑΕΠ της χωρας! (163,5 δισ.)
Νομιζω πως η δευτερη, κατα μεγεθος "Ε"-"Π", ελληνικη επιχειρηση ειναι η ΔΕΗ - με κατω απ' το 1/10 του ποσού αυτού...
Λογος;
H "περηφανη διαπραγματευση", που απαιτησε 45 δισ. "Target 2" για τις ελληνικες τραπεζες (αναπληρωση καταθεσεων) και 15 δισ. μαξιλαρακι ρευστοτητας, cash (αυτα που ελεγε η Σπυρακη πως ερχονται με αεροπλανα και βαπορια).
Το δευτερο ποσόν μαλλον εμεινε κλειδωμενο, γτ στο (Ε) αναφερεται ως backup - τουλαχιστον ετσι το καταλαβα.
Παντως, ο Ισολογισμος ειναι αυξημενος κατα 60 δισ. σε σχεση με το 2014, χαρη στον Τσιπρα...
Το δευτερο βασικο στοιχειο του Παθητικου ειναι η ρευστοτητα: Ενω, προφανως, ΔΕΝ ανηκει στην Τραπεζα, θεωρειται ελεγχομενο απ' αυτην, περιουσιακο στοιχειο! Και, οταν μιλαμε για ρευστοτητα, εννοουμε... ολη!
Ετσι, ΚΑΙ τα 28 δισ. κυκλοφορουντος χρηματος της Ελλαδας εγγραφονται στο Παθητικο της ΤτΕ! (αυτα ειναι περιπου αμεταβλητα μεταξυ '14-'15).
Τελος, στο Ενεργητικο μπορειτε να δειτε τον περιφημο Χρυσο, Κρατους και ιδιωτων => Ψιχουλα, για δεδομενα ανεπτυγμενου Κρατους.
Ενα δευτερο ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ στοιχειο (περα απ' το ιδιο το μεγεθος του Ισολογισμου) ειναι τα Καθαρα Κερδη και η διανομη τους:
Ενω η Τραπεζα βγαζει ανω του 1 δισ. κερδη απ' τη διαφορά τοκων, μεταξυ ΕΚΤ και ελληνικων συστημικων τραπεζών, σχεδον το συνολο του ποσού δεσμευεται απ' το ελληνικο Δημοσιο (οχι με την ιδιοτητα του μετόχου της Τραπεζας, αλλά με το "ετσι θελω")!
Αποτελεσμα: Μενει ενα μικρο ποσό, γυρω στα 9 εκατ. μετα απο φορους, που διανεμεται εξ ολοκληρου στους μετόχους (Δημοσιο + Ιδιωτες).
Η τραπεζα, κατω απ' το Logo της γραφει "Ευρωσυστημα"...
Καταλαβαινετε, τωρα, τι αγνοια-βλακεια-μυθομανια εχουν ολοι εκεινοι που λενε για Ροθτσιλντς κλπ!
Μιλαμε για μια επιχειρηση που κανει δουλειες κατ' εντολην του ελληνικου Δημοσιου, ΧΩΡΙΣ να καρπωνεται τις μεσολαβησεις, και οντας κατευθειαν υπαγομενη στο θηριο της ΕΚΤ/ Μαλιστα, τους διοικητες των 4 συστημικων τραπεζων τους ελεγχει απευθειας η ΕΚΤ (δεν ξερω αν ειναι θεμα Μνημονιου, ή Ευρωζωνης εν γενει). Μόνο για την Attica παρεμβαινει το ιδιο το Ιδρυμα...
[size=16pt]2ο σκελος (του θρεντ) - Ερωτηση:[/size]
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΜΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΠΩΛΗΣΕΙΣ"?
Πχ, αυτη ειναι μια τεραστια κατασκευαστικη της Μ. Ανατολης (παρεμπιπτοντως, εχει εδρα στο Μαρουσι/ ιδιοκτητες ειναι μια οικογενεια Παλαιστινιων), η οποια δηλωνει "Revenue" 1,5 φορά μεγαλυτερο απο τα "Sales":
Ο "Παπαστρατος" δηλωνει 8-9 φορες μεγαλυτερο "Τζιρο" (ΜΕΤΑ απο φορους), σε σχεση με τις "Πωλησεις".
Σκεφτηκα μηπως κατασκευαζει τσιγαρα για λογαριασμο της Philip Morris, και τα πουλαει ενδο-εταιρικα.
Αλλά, και παλι, γιατι να μην καταχωρουνται στις πωλησεις ΤΟΥ?
Αν, παλι, πληρωνοταν κατευθειαν για την εργασια (με Α' υλες αλλοτριες), πώς ειναι δυνατον να δηλωνε 1,3 δισ? => Δεν παιζει!
Αρα, παραμενει το ερωτημα: Τι θα πει "κυκλος εργασιων ΜΕΤΑ φορων" και τι θα πει "Πωλησεις" (ως υποσυνολο του).
Σημειωτεον, οτι, πχ, ο Καρελιας εχει πωλησεις πιο κοντα στον "Κυκλο Εργασιων" του Παπαστρατου, και οχι στις "Πωλησεις" του.