δοκίμασε lubuntu αν θες κάτι πιο ελαφρύ.
καμία διαφωνία σε όσα λες, δεν μπορώ εγώ όμως να κάνω αντίστοιχη ανάλυση σε κάποιον που άκουσε κάτι από κάποιον.
στην πραγματικότητα έιναι λίγα τα κομμάτια τα οποία μπορούν να έχουν ίδια ρολόγια με λιγότερη τάση επομένος μικρότερο TDP. ο κανόνας όμως λέει ότι εάν εσύ θες να πειράξεις τα volt του επεξεργαστή τότε κατά πάσα πιθανότητα θα χάσεις ένα μέρος της ισχύς του επεξεργαστή.
ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν ξέρεις τι σύστημα έχει ο άλλος, τι μητρική, τι bios και ειδικά τι επεξεργαστή δεν γίνεται να τον κοροιδέψεις και να του πεις ότι αυτό που έχεις μπορείς να καταναλώνει λιγότερο και να αποδίδει το ίδιο.
να επισημάνω ότι ακόμα και σε περιπτώσεις overclock/undeclock μπορείς να πειράξεις τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή και να μην έχεις αλλαγή στο voltage αλλά να έχεις αυξομείωση στην κατανάλωση.
στην ουσία του πράγματος τώρα, 0.1 volt τάσης για μια συσκευή που δουλεύει στα 0.9-1.3 είναι πάνω κάτω 8% διαφορά από την αρχική τιμή. με αυτή την αύξηση/μείωση μπορεί να υπάρχει διαφορά στη συχνότητα από 500 έως 1GHz(στον δικό μου η διαφορά είναι 700 Mhz με την τάση να μειώνεται στα 0.9 και δουλεύει στα 900 MHz, στο 1.1 είναι στην νορμάλ συχνότητα 1.6 και με το turbo boost φτανει στα 2.7 GHz με 1.2 volt).
οπότε, εάν μειωθεί τόσο το η τάση ώστε να μην αλλάξει ο πολλαπλασιαστή συχνότητας, τότε το πρόγραμμα που ήταν 10 χιλιάδες εντολές θα εκτελεστεί στον ίδιο χρόνο.
αυτό όμως προυποθέτει ότι εφόσον έριξες την τάση δεν επιρεάστηκε κανένας ενσωματωμένος ελεγκτής στον επεξεργαστή, πχ αυτός της μνήμης RAM. εάν έχει αλλάξει η τάση για παράδειγμα σε αυτόν τον ελεγκτή της μνήμης τότε το bus θα δουλεύει σε μικρότερη συχνότητα, οπότε θα έχεις εξίσου γρήγορο επεξεργαστή αλλά πιο αργή επικοινωνία με την RAM και το αποτέλεσμα θα είναι αντιστρόφως ανάλογο της χρήσης load/store εντολών από τη RAM.
επίσης όταν αλλάζεις τους χρονισμούς του επεξεργαστή δεν ξέρεις το ίδιο bios/uefi ποια άλλα ρολόγια θα πειράξει.(στο automatic overclock/underclock)
ας πούμε και για τα λαπτοπ, μιας και ο θεματοθέτης μίλησε για λαπτοπ αν θυμάμαι καλά.
μέση κατανάλωση επεξεργαστή λάπτοπ κατά πάσα πιθανότητα 35 Watt.(οι xtreme είναι στα 55)
άντε να φτάσει για μερικά δευτερόλεπτα στα 55 Watt αν έχει κάτι αντίστοιχο του turbo boost
και στα 15 watt σε σχεδόν idle καταστάσεις όπως κανένα browser, αναπαραγωγή multimedia .
πόσο, στο διάολο, ρεύμα θα μπορέσει να εξοικονομήσει όταν ρίξει το χρονισμό ή voltage του επεξεργαστή όταν ο ίδιος καταναλώνει τόσο όσο μια μικρή λάμπα πυρακτώσεως;
αν κάτσει κανείς και υπολογίσει τι κέρδος θα έχει εάν το λαπτοπ καταναλώνει την μέγιστη αναγραφόμενη ισχύ τότε η εξοικονόμηση θα είναι γύρω στα 0.05 ευρώ τη μέρα, μισή τσίχλα(ένα μέσο λάπτοπ καταναλώνει max 90-120 Watt, η οποία είναι και η ισχύς που μπορεί να παρέχει το τροφοδοτικό του a.k.a μετασχηματιστής)
ο θεματοθέτης μίλησε για underclock με την μείωση της τάσης, δηλαδή μείωση της συχνότητας, δηλαδή μείωση της ταχύτητας εκτέλεσης των εντολών, για να μπορέσει να εξοικονομήσει μισή τσίχλα τη μέρα από μία συσκευή που ήδη είναι φτιαγμένη να καταναλώνει λίγη ενέργεια. (παρόλο που η πιο λογική αφορμή θα ήταν η υψηλή έκλυση θερμότητας τους επεξεργαστή την καλοκαιρινή περίοδο)
Υ.Γ. τα αντίστοιχα μεγέθη για επιτραπέζιους υπολογιστές είναι 125 Watt TDP εκτός των IB της Intel με TDP στα 70 αλλά και πάλι η πλειοψηφία αυτών των συστημάτων έχει discrete κάρτα γραφικών η οποίες καταναλώνουν σε μια μέση κατάσταση 50+ Watt(και πάλι ανάλογα το μοντέλο) οπότε η εκοικονόμηση ενέργειας μπορεί να γίνει με αυτό που είπα και πιο πάνω , δηλαδή με την αφαίρεση της κάρτας γραφικών και την χρήση της onboard(το οποίο δεν είναι πάντα εφικτό γιατί υπάρχουν chipset Που δεν υποστηρίζουν την χρήση των Onboard gpu)
αυτά.