Ρε το θέμα αν πρέπει να στέλνονται Έλληνες στρατιώτες και να πήζουν στην Κύπρο κλπ. δεν είναι θέμα υποκειμενικό αν κάποιος γουστάρει τους Κύπριους ή όχι. Αυτά τα θέματα δε λύνονται ανάλογα με τις εκάστοτε κάβλες μας.
Απλά η Κύπρος είναι κάποιο άλλο κράτος. Εγώ δε το θέτω στη βάση " δε παω τους Κύπριους". Έχω συναναστραφεί πολλές φορές Κύπριους - έχω μείνει και κάποιο χρονικό διάστημα στην Κύπρο- και δε μπορώ να πω ότι κάποιος Κύπριος με πείραξε.
Εν τέλει δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο λόγο να αντιπαθώ κάποιο Κύπριο κλπ. Κάποια πράγματα όμως είναι ξεκάθαρα. Είναι άλλο κράτος και εκεί δεν έχουν καμιά δουλειά Έλληνες πολίτες στρατιώτες. Τώρα για ελληνικότητες κλπ. αυτό δε παίζει ρόλο. Ο στρατός είναι κρατική υπηρεσία, όχι "εθνική". Κάθε κράτος έχει τη δική του. Στέλνονται Έλληνες εφοριακοί εκεί? Ή Πυροσβέστες? Γιατί τότε στρατιώτες? Αν υπάρχει κίνδυνος τουρκικής εισβολής, κυρίαρχο κράτος είναι, ας αμυνθεί μόνο του. Γιατί να πάω εγώ - γιατί αν γίνει κάποιος πόλεμος και εγώ προσωπικά αλλά και ο κάθε "εγώ" θα επιστρατευτεί- να πολεμήσω για κάποιο κράτος το οποίο τίποτα δε μου προσφέρει, δε μου ανήκει δε το επηρεάζω, δεν είμαι πολίτης του εν πάσει περιπτώσει? Υποτίθεται στρατό πας ανταποδοτικά, για να διατηρηθεί εν ζωή η χώρα από την οποία έχεις καποιοα οφέλη. Από την Κύπρο τι οφέλη έχουν αυτή που πηγαίνουν εκεί και υπηρετούν?
Και όλα αυτά χώρια το θέμα με την Ε.Ε. Την Ελλάδα αυτή η μεγάλη διεύρυνση την έχει τσακίσει. Σημαίνει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΠΑΚΕΤΑ! Καθίστε και θα δείτε στο μέλλον πόσο θα στοιχίσει αυτό. Κανονικά θα έπρεπε να θέσει βέτο στη διεύρυνση ή έστω να τη διαπραγματευτεί πολύ ακριβά, να ζητήσει εγγυήσεις κλπ. Αντ αυτού όμως τι έκανε? Τίποτα, ίσα ίσα παρακαλούσε για διεύρυνση. Γιατί? Γιατί ήθελε να μπει η Κύπρος. Και θυσίασε ένα σωρό πόρους για αυτό...
Χώρια το χρόνο και την ενέργεια και τους πόρους που ξοδεύει η ελληνική διπλωματία για το κυπριακό. Θα μπορούσε να κατευθύνει όλη αυτή τη δραστηριότητα στο να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας στα βαλκάνια π.χ.
Μη συγχέεται ασαφείς έννοιες όπως "ελληνικότητα" ( ορίστε την αν μπορείτε...) με σαφείς όπως κράτος, κυριαρχία κλπ. Είναι διαφορετικά πράγματα. Και αν γίνεται αποδεκτή μια τέτοια έννοια δε θα πρέπει να είναι αμοιβαίες οι ενέργειες?
Και στο κάτω κάτω της γραφής, αν εμάς μας κατηγορούν οι Κύπριοι για το 74, να πούμε κι εμείς ότι αναγκαστήκαμε τόσες φορές και μπλέξαμε σε μπελάδες επειδή είχαν την τρομοκρατική ΕΟΚΑ Β και έσφαζαν τουρκοκύπριους. Εμείς μετά καλούμασταν να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά ενώ τα πράγματα είχαν φτάσει σε άσχημο σημείο. Η ευθύνη λοιπόν του 74 δε βαραίνει μόνο εμάς καθώς η γενικότερη πολιτική και συμπεριφορά έναντι των τουρκοκυπρίων πριν έδοσε με την ευρύτερη έννοια πρόσχημα στην Τουρκία να επέμβει. Γιατί το πραξικόπημα ήταν αιτία για επέμβαση, οι προηγούμενες εθνοκαθάρσεις της ΕΟΚΑ Β΄ήταν όμως το πρόσχημα για παραμονή.