Φίλοι μου, να με συγχωρέσετε αλλά θα επιμείνω.
Str81977 δεν ξέρω πώς λεγόταν αυτό που έχεις στο μυαλό σου (τιμαριωτική), αλλά αυτό που έχω σκεφτεί και έγραψα, 1) το έχω σκεφτεί αρκετά (και αρκετό καιρό) - δε μου κατέβηκε τώρα πάνω στη συζήτηση, 2) το έχω σκεφτεί και στην πράξη (πως δηλαδή είναι δυνατόν να δουλέψει ένα τέτοιο σύστημα), 3) έχω σκεφτεί και τις τυχόν κακές παρενέργειες, και πως θα μπορούσαν (όσο μπορούν) να ξεπεραστούν (ή ακυρωθούν καλύτερα) και 4) δεν το αντέγραψα από πουθενά, κάθισα και το σκέφτηκα εκ του μηδενός (το λέω γιατί ούτε θυμάμαι τι ήταν η τιμαριωτική ψήφος).
Επομένως αναγκαστικά θα μπω λίγο και σε λεπτομέρειες του συστήματος που έχω σκεφτεί, για να σας «μεταπείσω» για τις αντιρήσεις σας.
Κατ αρχή Yorgos, συγχέεις τις έννοιες ?πλούσιος? και ?καταβάλλων μεγάλο φόρο εισοδήματος?. Όπως ίσως θα ξέρεις, πάρα πολλοί ?πλούσιοι? (και μάλιστα
πολύ πλούσιοι) άνθρωποι, ΔΕΝ πληρώνουν φόρους.
Αυτοί ΔΕΝ θα έχουν αυξημένο συντελεστή στην ψήφο τους.
Ο συντελεστής θα «αγοράζεται» με μόνο αντάλλαγμα το τριπλότυπο είσπραξης του φόρου εισοδήματος. ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ, όχι τη βεβαίωση φόρου. Αν κάνει να τα δίνεις αλλά δε τα έχεις δώσει, έχασες. Η «αγορά» θα ισχύει απο τότε που τα έσκασες, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ας πούμε δηλαδή ότι εκλογές έχουμε 1/6/1996, 1/6/2000 και 1/6/2004. Οι φόροι που πλήρωσες για τα έτη 1996, 97, 98, 99, αθροιζόμενοι θα σου δίνουν το συντελεστή για τις εκλογές του 2000. Οι φόροι που πλήρωσες για τα έτη 2000, 01, 02, 03, αθροιζόμενοι θα σου δίνουν το συντελεστή για τις εκλογές του 2004. Η κάπως έτσι.
Αν γίνουν ξαφνικά εκλογές, θα ισχύει ο συντελεστής που έχεις μέχρι εκείνη τη στιγμή. Γενικώς, η διενέργεια εκλογών (άρα η χρήση της ψήφου) θα κάνει ?reset? στο συντελεστή, και το επόμενο φορολογικό έτος θα στον ξαναδίνει.
Για την «καλύτερη» λειτουργία του θεσμού, θα μπορούσε να εξαιρεθούν μερικές περιπτώσεις καταβολής φόρου (δηλαδή η καταβολή τέτοιων φόρων ΔΕ θα μετράει, ή δε θα μετράει τόσο στο συντελεστή). Τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι π.χ. «εισοδήματα από εκμισθώσεις γαιών», ή ενοίκια, που πράγματι προέρχονται από απλά «πλούσιους», και όχι δημιουργικούς και παραγωγικούς ανθρώπους.
Όλες οι εξαιρέσεις όμως θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί ένα σύστημα τόσο χειρότερα δουλεύει όσο πιο πολύπλοκοι είναι οι κανόνες λειτουργίας του.
Καταλαβαίνεις Yorgos, ότι άλλο πρότεινα και άλλο κατάλαβες... Κανείς δε θα «γεννιέται» με συντελεστή 30.000. Τα νεογέννητα δεν πληρώνουν φόρους. Ούτε αυτοί που τους τρέφουν (πουσιοπάροχα) οι μπαμπάδες τους, έστω και αφού κλείσουν τα 18!
ʼλλος ένας κανόνας π.χ: Εισοδήματα που αποκτήθηκαν από μερίσματα Εταιρειών, δε θα μετράνε. Ο φόρος που καταβάλουν οι Ανώνυμες Εταιρείες δηλαδή, δε θα δίνει ψήφο σε κανέναν.
Αυτό που είπες για τις εξετάσεις, το βλέπω μάλλον ανεφάρμοστο... Καταλαβαίνω ότι θέλεις να δώσεις το βάρος σε μορφωμένους, σκεπτόμενους, και γενικα ψηλού πνευματικού επιπέδου ανθρώπους, αλλά γίνεται ρε φίλε? Εδώ μιλάμε ότι οι πανελλήνιες (που τις δίνει μέρος μόνο του πληθυσμού για μια ή δυο φορές στη ζωή του) και δε μπορούν να βγάλουν καλά-καλά αξιολόγηση ποιος θα μπει στα ΑΕΙ... Φαντάζεσαι να έπρεπε να δίνει ΟΛΟΣ ο πληθυσμός εξετάσεις ανα 5ετία? Καήκαμε! ʼλλη δουλειά δε θα κάναμε! Και ποιός θα εξέταζε?
Yorgos: Γιατί το αποτέλεσμα διαμορφώνεται από αυτούς που εμείς ψηφίζουμε. Και ότι ισχύει σήμερα στη χώρα μας, ισχύει από αυτούς που εμείς ψηφίσαμε... τι γκρινιάζουμε τότε?
Κατ αρχή δε γκρινιάζω. Εκ χαρακτήρος αυτό. Προτιμώ να ειρωνεύομαι. Περνάω πιο ευχάριστα έτσι, και τελικά αυτό είναι που έχει σημασία. Κατά δεύτερον, αυτό ακριβώς λέω: Αφού «εμείς» που ψηφίζουμε έτσι φέραμε τα πράματα, μήπως αυτό το «εμείς» πρέπει να αλλάξει με κάποιο τρόπο? Και σαν τέτοιο, εγώ αυτόν που σας γράφω έχω σκεφτεί...
Str81977: γ) Πάσης φύσεως μεσάζοντες, λαμόγια, εργολάβοι, μεσίτες, κοράκια, έμποροι πρέζας, τοκογλύφοι, νταβατζήδες, εκβιαστές, καναλάρχες κτλ;
Αυτοί, φίλε Str81977, ΔΕ πληρώνουν φόρους, και το ξέρεις. Αρα δε θα πάρουν συντελεστή. Αν πληρώνουν, μαγκιά τους! Η εκκλησία είναι νομικό πρόσωπο, όχι φυσικό, και τα νομικά δεν ψηφίζουν. Και ΔΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ!
Ούτως ή άλλως οι έχοντες έχουν μηχανισμούς ελέγχου των μη εχόντων (μμε)..Ας μην τους το κάνουμε και πιο εύκολο!
Εγώ λέω φίλε μου, ότι με αυτό που προτείνω, τους το κάνουμε ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ, όχι πιο εύκολο. Δε μπορείς να αρνηθείς ότι η «πειθώ» που ασκείται σήμερα στο εκλογικό σώμα (και όχι μόνο στη χώρα μας ίσως) δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι... Οι παίκτες του big brother να βγαίνουν βουλευτές? (γιατί προς τα κει πάει το πράμα). Μήπως με αυτό που προτείνω αυτό φρενάρεται?
Λέω, μήπως?