Τα χιλιάδες απούλητα ακίνητα θα πουληθούν κανονικότατα. Αυτό που συμβαίνει είναι επιφυλακτικότητα και όχι κρίση. Στενάχωρο μεν, αλλά όχι καταστροφή όπως μέρα νύχτα κράζουν τα κανάλια.
Τα κανάλια πράγματι υπερβάλλουν σε όλα αλλά αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλή επιφυλακτικότητα...
Τα μηνύματα από τις αγορές είναι ήδη δυσοίωνα..Παίζουν απολύσεις και λουκέτα...Η δε πτώση της οικοδομής, θίγει άλλους πενήντα κλάδους, όπως σωστά έγραψες και αυτό θα προκαλέσει εν καιρώ χιονοστιβάδα...
Ακόμη ακούμε τις βροντές και βλέπουμε τις αστραπές αλλά δεν θα γλιτώσουμε την καταιγίδα, τουλάχιστόν όχι δεν πήραν ομπρέλα όσο έκανε καλό καιρό...
Άρα η αγορά θα ανοίξει με νέα καταναλωτικά, γιατί η ροή του χρήματος σύντροφοι καταναλωτές είναι αυτή που κάνει τον κόσμο να γυρίζει.
Άλλωστε τα δάνεια που είναι τα προϊόντα των τραπεζών, θα αρχίσουν να τα παίρνουν με χαμηλότερους όρους και οι κατώτερων εισοδημάτων αναξιοπαθούντες γενικότερα, όπως ακριβώς έγινε και με τους Πακιστανούς τις δεκαετίες 60 & 70 στην Αγγλία. Αν δε γίνει αυτό, απλά σύντομα οι bank managers και όλος ο κρίκος από κάτω μέχρι την κοπελίτσα στα τηλέφωνα, θα αρχίσει να παίρνει τον πούλο.
Τα καταναλωτικά δάνεια δεν είναι η λύση στο πρόβλημα...
Τα καταναλωτικά δάνεια είναι μέρος του προβλήματος...
Αυτά προκάλεσαν την ψευδαίσθηση ευμάρειας και ευημερίας που τώρα όλοι μας πληρώναμε...
Το να δανειστείς για να αγοράσεις σπίτι, θες υπερτιμημένο, θες πανάκριβο, θες μέτριας ποιότητας, έχει κάποια λογική διότι συνιστά επένδυση..
Το ίδιο και το να δανειστείς για να εκσυγχρονίσεις την επιχείρησή σου..
Με την προϋπόθεση ότι δεν κάνεις τρελά ανοίγματα και δεν βασίζεσαι στην πρόβλεψη ότι θα "ανοίξει" η αγορά..Πρέπει πάντοτε να έχεις επεξεργαστεί και ένα worst case scenario και να έχεις έτοιμες εναλλακτικές...
Ωστόσο, το να δανείζεσαι για να αποκτάς καταναλωτικά (= μη διαρκή και αναλώσιμα) αγαθά είναι μέγιστο φάουλ και χαίρομαι, όχι χωρίς δόση κακίας ομολογώ, που τώρα κάποιοι που έκαναν χαϊλίκια με δανεικά, τώρα είναι στη γύρα σε συγγενείς και φίλους να δανειστούν από αυτούς κανένα φράγκο να βγάλουν τη δόση των 8 πιστωτικών, των 3 καταναλωτικών και του στεγαστικού που είχαν τη φαεινή ιδέα να τα πάρουν όλα ταυτόχρονα....
Πάρε πρώτα το σπίτι ρε μαλάκα και αν πάνε όλα καλά, σε 2-3 χρόνια,αν σε παίρνει τότε, αγοράζεις και το καλό αμάξι!
Όσο για τις τράπεζες, στ' @@ τους...Οι ελληνικές έχουν καβάτζες...Τώρα με την κρίση, θα βρουν και ευκαιρία να διώξουν τους παλάιους υπαλλήλους τους, να αναδιαρθώσουν το δίκτυο και το κυριότερο, να νοικιάσουν παιδάκια των €700/μήνα για να πουλάνε καρτούλες και δάνεια χωρίς πολλές- πολλές διατυπώσεις και ερωτήσεις....
Μιλώντας για αποταμίευση κλπ από αυτά που έχω δει, τα λεφτά που με κόπο, θυσία και σύνεση έχεις μαζέψει τα επενδύεις μέχρι μια ηλικία. Μετά τα λυπάσαι και περιμένεις τη σουπερ ευκαιρία που δεν έρχεται ποτέ.
Η αποταμίευση σήμερα δεν έχει την έννοια του "κουμπαρά" που είχε κάποτε αλλά την έννοια της καβάτζας ή της κεφαλαιουχικής επάρκειας που λένε και τα golden boys...
Δεν αποταμιεύω για να αγοράσω σπίτι στα 60 μου...
Αποταμιεύω ένα ποσό για΄να έχω να πορευτώ σε μια δύσκολη στιγμή και από εκεί και πέρα κάνω πλάνο και πρόγραμμα...
Βγάζω τόσα, θέλω αυτά που κοστίζουν τόσα, λαμβάνω υπόψη το νόμο του μέρφυ και προχωρώ!
Επιμένω...
Το δάνειο ως μορφή αναγκαστικής αποταμίευσης για την αγορά διαρκούς αγαθού (ακίνητο) έχει θετικό πρόσημο...
Η αποταμίευσή μου είναι τα 10-20-30.000 που έχω στην μπαντα αν κάτι πάει στραβά...