Χρονια Πολλα κ Καλη Χρονια σε ολους
Ζητω συγγνωμη εκ των προτερων, αλλα δεν γνωριζω πως γινεται το copy/paste - κατα συνεπεια:
@ koproni65: Συμφωνω με την προσεγγιση σου. Κατα πληροφοριες μου, 8α υπαρξουν αρκετα margin calls στους επομενους μηνες, κατα συνεπεια 8α υπαρξουν περιοχες στην Αττικη (που γνωριζω) οι οποιες 8α 'χτυπη8ουν' πλεον του 10% - οπως ορ8α περιεγραψε k ο str81977
@ Chevalier Fidele: Ποιητικη αδεια, κανεις πρεπει να μην ξεχναει οτι ζουμε σε ενα μη ντετερμινιστικο περιβαλλον, στο οποιο το extrapolation παρελ8οντων δεδομενων σε μελλοντικο χρονο ισοδυναμει με οδηγηση κοιτωντας πισω - οτι 'περασε' δεν ειναι απαραιτητο οτι 8α 'ερ8ει'. Κατα συνεπεια, εγω πρωτος 8α υποστηριξω οτι τα οποια reports δεν αποτελουν πανακεια κ απτεται στην κριση, κ ικανοτητα του κα8ενος, να 'αντλησει' χρησιμη πληροφορηση. Κανεις δεν πρεπει να ξεχναει ομως τα reports της Meredith Whitney (
) η οποια απο τον Οκτωβριο του 07 (κ με διαδοχικα αρ8ρα της) εκρουε τον κωδωνα - προφανως για κα8ε Meredith υπαρχουν κ 15-20 reports αντικρουομενα, και οπως απεδειχ8ει, με λα8εμενο forecasting - αλλιμονο, αν το μελλον ηταν τοσο ευκολο να προβλεφ8ει μεσα απο μερικους αλγορι8μους
@ enforcer:
1. Προφανως ο αγοραστης εχει την δυναμη - οπως αλλωστε πρεπει να ειναι σε μια υγιη αγορα (προφανως κ δεν εγινε η Ελληνικη υγιης αγορα ακομα)
2. Δεν ειπα κατι διαφορετικο οσον αφορα τους δεικτες κ την επιδραση τους στην 'πραγματικη' οικονομια - Συμφωνω κ με την αποψη σου πως νεοι κανονες, παικτες και, γιατι οχι, νοοτροπιες 8α προκυψουν στο τελος της κρισης (ειμαστε στις παρυφες ενος paradigm shift). Η οικονομια παραμενει πρωτιστως ψυχολογια και η αγορα ενος καταναλωτη ειναι βασικα μια προεξοφληση μελλοντικης ευμαρειας με discount ισο με το risk aversion του κα8ενος μας
3. Προφανως ειμαι χαμενος - opportunity cost. Ισως να μην εγινα κατανοητος ομως - πιστευω οτι για εκεινους τους κατασκευαστες με υγιη βαση, κ επαρκη ταμειακη ρευστοτητα, η μεγιστη δυνατη τιμης της εκπτωσης εχει καταγραφει - η 8α καταγραφει λιαν συντομως. Το opportunity cost που σωστα ανεφερες δεν αποτελει τροχοπεδη εφοσον τα assets χρησιμοποιηθουν ως collateral (με περιορισμους σε LTV κ αλλα). Επιπλεον, το αξιωμα της αγορας ακριβης γης δεν ειναι απαραιτητα σωστο - η συνηθης πρακτικη ειναι το land banking το οποιο κανει offset μερους της ενδεχομενης αυξησης τιμης - 8α πρεπει επισης να ξερει κανεις οτι η βαρυτητα του κοστους του οικοπεδου σε ενα project της ταξης των 3-4,000 τετραγωνικων με εναν συντελεστη δομησης (>4) ειναι αμελητεο
4. Με κινδυνο να χαρακτηριστω γραφικος απο τους συμμετεχοντες στο, ενδιαφερον, thread, να εμμεινω στην διαπιστωση μου, πως η κριση δεν προεκυψε με παρ8ενογενεση αλλα προηλ8ε απο μια συγκεκριμενη πολιτικη, κυριως των Η.Π.Α, η οποια εν ειδη ευαγγελιου 'εκτελεστηκε' πιστα κ συνειδητα τοθς τελευταιες 3 δεκαετιες
Αντιλαμβανομαι οτι οι τοπο8ετησεις μου ειναι περισσοτερο 8εωρητικες και δεν απαντουν στο κυριως ερωτημα του thread - επιπλεον οι οικονομικες πρακτικες που αναφερω (πχ currency hedging - δανεισμος σε Ευρω, αγορα σε τοπικο νομισμα κ παραλληλα ασφαληστηριο συμβολαιο στην 'διαφορα') δεν αφορουν ενα μερος των Ελληνων κατασκευαστων
Κατα συνεπεια, εαν κανεις 8α η8ελε περαιτερω πληροφοριες για την Ρουμανικη αγορα (κ τις περιξ αυτης) ειμαι στην δια8εση του
Για τους υπολοιπους, Καλη Χρονια