Η πραγματικότητα παραμένει. Δες τις μέσες τιμές των σπιτιών στην Γερμανία. Και σύγκρινε με τις 690.000€ που έδωσε ο πελάτης σου για εδω:
[URL unfurl="true"]http://www.ifs-staedtebauinstitut.de/hi/Hi2008/hi14_Anlage%20DEIX2-Dateien/hi14_Anlage%20DEIX2_28299_image001.gif[/img[/URL]]
Με αυτά τα χρήματα τι έπαιρνε στην Γερμανία;
[/quote]
Η μαγεία των αριθμών όπως θα γνωρίζεις πολύ καλά, είναι ότι ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως.
Εγώ θα επιμείνω, εάν δεν συγκρίνουμε όμοια πράγματα, δεν θα βγάλουμε άκρη.
Einfamilienhaus, δεν μου λέει τίποτα....άσε που όταν διαβάζω μέσες τιμές, με πιάνει κάτι....μου θυμίζει λιγάκι υπολογισμό πληθωρισμού και την σχέση του με την πραγματικότητα. Δλδ, για πόσα τετραγωνικά μιλάμε? Μέγεθος οικοπέδου? Reihenhaus? Δεν βγάζεις άκρη με μέσες τιμές....τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου.
Βλέπω π.χ., ότι στο κρατίδιο της Έσσης (το οποίο γνωρίζω απέξω και ανακατωτά) αναφέρει μέση τιμή γύρω στα 190.000€. Μπορεί...κάπου στην μέση του πουθενά (γνωρίζεις τον αποκεντρικό χαρακτήρα της Γερμανίας), αλλά πάμε σε ένα αστικό κέντρο για να συγκρίνουμε με Μαρούσι. Δες τυχαίο παράδειγμα που πλησιάζει την περίπτωση του πελάτη μου.
[url=http://[URL unfurl="true"]www.immobilienscout24.de/47631975;jsessionid=BFC2811321732863299F2F768E413A42.worker2?objectTabListControl=tab.expose&donotLog=t&style=is24&is24EC=IS24&navigationbarurl=]Εδώ[/URL] [/url] π.χ.
800.000€ για κατοικία του 1960!!! Χωρίς πισίνα. Μεγαλύτερο οικόπεδο (αλλά αυτά είναι πιο φτηνά στην συγκεκριμένη περιοχή συγκριτικά με Μαρούσι, αλλά έχουν ίδια κάλυψη). Καμία σχέση με τα 190.000 που εμφανίζει ο πίνακας.
Βρήκα και άλλα, που συγκρίνονται με Μαρούσι και παραμένω στην Έσση των 190.000€ βάσει πίνακα. Εννοείται ψάχνω όμοιες κατοικίες με αυτές του πελάτη μου.
[url=http://[URL unfurl="true"]www.immobilienscout24.de/47745613;jsessionid=BFC2811321732863299F2F768E413A42.worker2?_s_peprm=:2]Εδώ[/URL] [/url] π.χ.
Σε πόλη 150.000 κατοίκων, όμοια κατοικία. 550.000€ παρακαλώ, για σπίτι 36 χρόνων! Καμία σχέση με τα 190.000 που εμφανίζει ο πίνακας.
[url=http://[URL unfurl="true"]www.immobilienscout24.de/45452496;jsessionid=BFC2811321732863299F2F768E413A42.worker2?objectTabListControl=tab.expose&donotLog=t&style=is24&is24EC=IS24&navigationbarurl=]Εδώ[/URL] [/url] π.χ.
Στην ίδια πόλη...785.000€, σπίτι δεκαετίας σχεδόν, χωρίς πισίνα. Πάλι καμία σχέση ο πίνακας.
Μήπως ο πίνακας δεν περιλαμβάνει τιμές οικοπέδων? Δεν ξέρω, ρωτάω. Γιατί εάν εγώ για πλάκα βρίσκω τόσο εύκολα σπίτια σε 4πλάσια τιμή από την μέση που δίνει....τότε κάποια σπίτια πρέπει να πουλιούνται για κανένα 20άρικο για να βγει ο μέσος όρος. Δεν ειρωνεύομαι, απλά απορώ.
[QUOTE="voltaire45, post: 786502"]
Οπότε φθάνω στο ερώτημα μου:
Σε τι ποσοστό οι απαιτήσεις του αντισεισμικού κανονισμού αυξάνουν το κόστος για μία μέση κατασκευή;
[/quote]
Λοιπόν, να μπούμε λίγο σε λεπτομέρεια.
[b]Ένα 3όροφο σπίτι με υπόγειο και χωρίς Pilotis, χωρίς αντισεισμική προστασία στην Γερμανία,[/b] θα έχει μπετόν μόνο στις πλάκες του. Με πλάκα περιλαμβάνουμε και την πλάκα θεμελίωσης. Εάν χτίζαμε έτσι και στην Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε με απλούς υπολογισμούς τα ακόλουθα.
Ας πούμε μία κάτοψη γύρω στα 200 τετραγωνικά (10m x 20m). Μετράω 5 πλάκες. Πάχος 15 εκατοστά για τις πλάκες ανωδομής και 50 cm για την θεμελίωσης(και πολλά είναι). οπότε:
(200sqm x 0.15m x 4) + (200sqm x 0.5m x 1)= 220m3 σκυρόδεμα (μην πει κανείς τσιμέντο....σας παρακαλώ...)
Τα τοιχία υπογείου έχουν μήκος 60m (10+10+20+20), ύψος 3m και πάχος 20cm. Οπότε, 60m x 3m x 0.2m= 36m3
Σύνολο σκυροδέματος: [b]256 κυβικά μέτρα[/b]
Σύνολο οπλισμού: [b]17 τόνοι περίπου σίδηρος[/b]
Σύνολο ξυλοτύπου: (Εύκολο καλούπι, μόνο πλάκες) [b]1200 τετραγωνικά μέτρα περίπου[/b]
[b]Πάμε το ίδιο σπίτι με αντισεισμικό.[/b]
Καταρχήν θα έχουμε υποστυλώματα και δοκούς (κάτι που δεν είχαμε στο παραπάνω παράδειγμα).
Και λέμε λοιπόν (αποτελέσματα εν συντομία):
10 Υποστυλώματα, 4 Τοιχία, ένα πυρήνα κλιμακοστασίου, 24 δοκοί ανά όροφο, τοιχία υπογείου και η θεμελίωση που αναλογεί σε αυτά.
Δεν θα τα αναλύσω ένα ένα, αλλά έφτιαξα και το μοντέλο και το έτρεξα για σεισμική ζώνη 1 (η πιο ήπια στην Ελλάδα).
Σύνολο σκυροδέματος: [b]420 κυβικά μέτρα[/b]
Σύνολο οπλισμού: [b]39 τόνοι σίδηρος[/b]
Σύνολο ξυλοτύπου: [b]2200 τετραγωνικά μέτρα περίπου[/b] (πούτσα όμως λόγω δοκών, υποστυλωμάτων κλπ)
Κάνε τα μαθηματικά, και θα βρεις τις διαφορές στο υλικό, αδιαφόρησε για τις τιμές, απλά σε ποσότητες.
60% παραπάνω σκυρόδεμα, 130% παραπάνω σίδηρος, 70% παραπάνω ξυλότυπος
Δεν θα μπω στην λεπτομέρεια των εργατικών, των μεταφορικών κλπ κλπ κλπ και τι σημαίνουν όλα αυτά. Δες απλά το υλικό.
Όσο μάλιστα ψηλώνει το κτίριο, τόσο θα μεγαλώνει η διαφορά σε ποσοστό, και ο λόγος είναι, ότι τα 36 κυβικά σκυροδέματος του υπογείου, δεν θα παίζουν τόσο ρόλο στους υπολογισμούς (Είναι κοινή η ποσότητα και στις δύο περιπτώσεις).
Από εκεί και πέρα, η επόμενη εύλογη ερώτησή σου θα είναι τι σημαίνει αυτό για την συνολική κατασκευή. Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση σε αυτό. Όσο πιο χλιδάτο το φτιάχνεις το σπίτι, τόσο πιο λίγο ρόλο παίζει ο αντισεισμικός, όσιο πιο lowest bidder (το οποίο είναι και το σύνηθες σενάριο στην Ελλάδα δυστυχώς) τόσο πιο πολύ θα επηρεάζει. Να κάνουμε και εδώ ένα παράδειγμα.
Στο παραπάνω παράδειγμα, εξετάσαμε μία κατασκευή με πλάκες των 200 τετραγωνικών. Εγώ θα πω, ότι αυτό δίνει ανά όροφο δύο διαμερίσματα των 75 τετραγωνικών ανά όροφο. (υπολογίστε βεράντες, κοινόχρηστους χώρους κλπ κλπ κλπ). Αυτό σημαίνει χοντρικά, ότι έχουμε 75 x 2 x 3 = 450 τετραγωνικά κατοικίας.
Θα πω πολύ χοντρικά, ότι για τα 420 κυβικά μπετόν, τελειωμένα all included η δαπάνη θα είναι 330Ευρώ το κυβικό (χοντρικά, αλλά δεν είμαι πολύ έξω). Οπότε, 420κυβικά x 330€ = 140.000€ περίπου, δια τα τετραγωνικά κατοικίας μας δίνει 140.000€/450τετρ.= [b]311€[/b] ανά τετραγωνικό κατοικίας.
Εάν δεν ήταν ο αντισεισμικός στην μέση, το νούμερο αυτό θα ήταν 256 x 330 / 450 = [b]187€[/b] ανα τετραγωνικό κατοικίας.
[b]Μία επιβάρυνση δλδ της τάξης των 124€, δλδ 67% περίπου.[/b]
[b]
Πάμε στο σύνολο της κατασκευής.[/b]
Εγώ θα πω ότι κατ'ελάχιστον σήμερα στην Ελλάδα χτίζεις με 1000€ (όλα μέσα, τα πάντα όμως, απλά ότι πιο φτηνό βρω μπροστά μου). Αυτό σημαίνει, ότι τα 124€ ανά τετραγωνικό διαφοράς λόγω αντισεισμικού, αντιστοιχούν σε ένα [b]12% περίπου επιβάρυνση για μία απίστευτα φτηνή κατασκευή[/b]. Δεν βάζω το κεφάλαιο οικόπεδο, η τιμή του δεν με ενδιαφέρει στον υπολογισμό που αφορά τον αντισεισμικό.
Εάν τώρα, πας και χτίσεις χλίδα, από πολύ πρόσφατη περίπτωση θα πω 3500€ το τετραγωνικό. Παλάτι όμως....όχι μαλακίες. Η κουζίνα μόνο που μπήκε εκεί μέσα, έκανε 95.000€. Εκεί προφανώς, τα 124€ ευρώ επιβάρυνση λόγω αντισεισμικού....είναι αμελητέα.
Αυτά. Νομίζω δεν υπάρχουν άλλες απορίες.