Παραθέσεις απο komodino001
Σχετικα καλη αναλυση και συμφωνω στα περισσοτερα.Αλλα εχω καποιες ενστασεις:
1. Τονιζεις στην αρχη το "με τιμη λογικη".Τι σημαινει αυτο???Οταν για οποιοδηποτε λογο (που σωστα τους αναφερεις) 1 π.χ.οικοπεδο αν (ΛΕΩ ΑΝ) εχει 1700 ευρω το μ2 (Ισως κακως) και κτιζεται με 1200 ευρω το μ2 αρα 2900, ποια ειναι η λογικη τιμη????
Που πρεπει καποιος να συνυπολογισει ρισκο, κλπ...
Aπάντηση : Η ... λογική είναι από τους πιο δημοκρατικούς όρους και εξηγούμαι :
Η λογική είναι ο μέσος όρος της λογικής που διαθέτει στην εκάστοτε εποχή η εκάστοτε πλειοψηφία. Στο δικό μας παράδειγμα η πλειοψηφία του πληθυσμού του παραδείγματός μας είναι οι δυνητικοί αγοραστές. Οι υπόλοιποι - εργολάβοι, μεσίτες, οικοπεδούχοι κτλ είναι μειοψηφία ( αν δλδ είχαμε όλοι οικόπεδα θα χτίζαμε ο καθένας στο δικό του και το θέμα του θρεντ μας θα ήταν άλλο...).
Όταν λοιπόν αναφέρομαι σε λογική, επικαλούμαι τη λογική των αγοραστών. Τη λογική των εργολάβων την αναλύεις εύστοχα εσύ (τόσα το οικόπεδο, τόσα το χτίσιμο, τόσα τα λεφτα που θέλω να βγάλω κτλ κτλ = να η λογική τιμή του εργολάβου).
Τι λέει λοιπόν η λογική του αγοραστή ; (ή αν θες, τι θα έπρεπε να λέει ):
Χρειάζομαι σπίτι να μείνω.
Πόσο έκανε το τριάρι 82 τμ 3ου ορόφου σε μια λαϊκή γειτονιά πχ Καλλιθέα το 2000 ; Περίπου 100.000 (με τα γραφτικά). Άρα αν ο κατώτατος ονομαστικός μισθός τότε ήταν 534 ευρώ ( στοιχεία Eurostat), αυτό ισοδυναμεί με μισθούς 188 μηνών (σχεδόν 16 χρόνων).
Πόσος είναι ο κατώτατος ονομαστικός μισθός τώρα ; Είναι 681 ευρώ (στοιχεία Eurostat για το 2008 ). Άρα περιμένω το ίδιο διαμέρισμα να κάνει 128.000 ευρώ !!!. Γιατί λοιπόν το φθινόπωρο του 2008 μου ζητάνε 230.000 στην Καλλιθέα (338 μισθούς-μήνες );
Γιατί 102.000 ευρώ παραπάνω ;;; Γιατί επιπλέον 150 μισθούς ;;;
Φαντάζομαι ότι θα μου απαντήσετε (παραθέσεις από tomcat00) :
Εαν καποιος συναγωνιστης διαφωνει, ας μου υποδειξει παρακαλω τομεις της ελευθερης οικονομιας, οπου η συναρτηση αγορας/ζητησης δεν ειναι ατελης
και
Κανενα game theory δεν εμπεριεχει την μη-ορθολογιστικη χρηση πορων κ ιεραρχιση αναγκων οπως αυτες εμφανιζονται στον 'μεσο' αγοραστη
κι υποθέτω ότι εννοείτε ότι :
- στην ελεύθερη αγορά ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης κι όχι οι σχέσεις των κατώτατων μισθών με τις τιμές των αγαθών κάθε εποχής
- κι ότι ο μέσος αγοραστής ιεραρχεί τις ανάγκες του κατά το δικό του δοκούν και συχνά κάνει μη ορθολογιστική χρήση των πόρων του. Συμφωνώ απόλυτα σ' αυτό και γι αυτό λέω ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσουμε όλοι ξαφνικά κοινωνική συνείδηση και να δράσουμε συντεταγμένα σαν ενεργοί πολιτες.
Όσον αφορά το νόμο προσφοράς - ζήτησης στην ελεύθερη αγορά σας απαντώ :
Αφού φίλε κατασκευαστή παίρνεις την τιμή του διαμερίσματος και την εκτοξεύεις προς τα πάνω (ικανοποιώντας και την δίψα του οικοπεδούχου για μέγιστο κέρδος) ξεπερνώντας κατά πολύ το ¨ιστορικά αποδεκτό" για μένα ψυχολογικό όριο των 188 μηνών-μισθών για το συγκεκριμένο διαμέρισμα...
....Τότε κι εγώ παίρνω αυτό το νόμο προσφοράς - ζήτησης κι αντιστρέφω τους όρους του παιχνιδιού.
Καταργώ τη ζήτηση - σταματώ δλδ να αγοράζω και σε αφήνω να προσφέρεις σε ότι τιμές θες....όσο αντέχεις...
Όσο εσύ αντέχεις οικονομικά και κρατάς τις τιμές ψηλά εγώ θα μένω στο ενοίκιο (2 χρόνια, 5 χρόνια, 10 χρόνια...) σε αυτά τα νεόδμητα που παραμένουν απούλητα και που παλαιώνουν χρόνο με το χρόνο...
...κι αν εσείς κράτος - εργολάβοι - οικοπεδούχοι και λοιποί παρατρεχάμενοι θέλετε τιμές ακινήτων Ελβετίας ενώ οι μισθοί παραμένουν Ελλάδας τότε κι εγώ θα ζήσω την ταπεινή ζωούλα μου στο ενοίκιο και δε θα φάω τη φόλα του lifestyle που μου πουλάτε:
- δε θα γίνω ραγιάς της τράπεζας και του στεγαστικού δανείου (η τράπεζα για να με δανείσει το 100% των 230.000, στο τέλος των 30 ετών και με επιτόκιο 4,25% θα μου έχει πάρει 407,000 )
(Ενω αν ενοικιάσω ένα τριάρι πχ, για τα επόμενα 30 χρόνια, που ελπίζω να ζήσω, θα χρειαστώ : 30*12μήνες*500 ευρώ=180.000 ευρώ
- τα 500 ευρώ είναι υποθετική τιμή. Φυσικά αναφέρεται σε μεσο- μικροαστική συνοικία κι όχι στην Εκάλη.
- Διατηρώ τα 500 ευρώ σταθερά σαν τιμή για τα 30 χρόνια για να μην αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω πολύπλοκες εξισώσεις. Θεωρώ δλδ ότι περνώντας τα χρόνια, το ενοίκιο σε απόλυτο νούμερο θα αυξάνει (όπως και τα εισοδήματά μου), αλλά θα παραμένει σχεδόν στην ίδια αγοραστική ισχύ των αρχικών 500 ευρώ ( όπως και τα εισοδήματά μου - προφανώς αναφέρομαι στην πλειοψηφία των αγοραστών που είναι μισθωτοί).
Ή αν θές, κάθε φορά εγώ σαν ενοικιαστής θα προσπαθώ να βρίσκω ενοίκιο που δε θα υπερβαίνει το 40% των εισοδημάτων μου (τα σημερινά δλδ 500 ευρώ του παραδείγματός μας).)
Με τη διαφορά 407.000 - 180.000 = 227.000 που προκύπτει:
- κάθε χρόνο θα πηγαίνω ένα μήνα διακοπές στο χωριό μου (κόστος 30*1000=30.000 ευρώ) κι όχι στη Μύκονο 2-3 ημέρες
- δε θα αλλάζω το αυτοκίνητό μου κάθε 3-5 χρόνια (όφελος τουλάχιστον 20.000)
- αντί ένα διαμέρισμα θα αφήσω στα παιδιά μου Πανεπιστημιακή μόρφωση απο την Ευρώπη / Αμερική (νομίζω ότι 100.000 ευρώ για έκαστο θα είναι αρκετά για 4 χρόνια σπουδών) και θα τα ενθαρύνω να μεταναστεύσουν μόνιμα εκεί (μαθαίνω ότι έχουν πέσει πολύ τα ακίνητα στις Μεσοδυτικές Πολιτείες...)
κτλ κτλ κτλ
- Τελικά μήπως θα μου περισσέψουν χρήματα και για κείνο το Ταϋλάνδη sex trip ;;; ;)
2. Γιατι δεν προτεινεις να μην αγοραζει κανεις κ αλλα αγαθα (καταναλωτικα κ μη), Π.χ. Αυτοκινητα, ρουχα, παπουτσια, ακριβα τροφιμα, κλπ..???ΑΝ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ???ΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΜΑΓΑΖΙΑ κ οι μισες επιχειρησεις ολων των ειδων στην Ελλαδα θα ειναι προς το συμφερον ολων?????ΑΠαντηση??
Απάντηση : Το θέμα μας στο συγκεκριμένο θρεντ είναι η αγοραπωλησίες ακινήτων.
- Φυσικά κι όταν δεν αγοράζει ο πληθυσμός τα "αγαθά" που προανέφερες οι τιμές πιέζονται προς τα κάτω (ή οι καπιταλιστές κάνουν αποικιοκρατικούς πολέμους, όπως και στο παρελθόν για να εξασφαλίσουν νέες αγορές και πηγές πρώτων υλών από τον τρίτο κόσμο...άλλο θέμα κι αυτό).
- Στο ανάλογο θρεντ λοιπόν θα πρότεινα κανείς να μην ξαναπάει σε :
- βενζινάδικο, να βάλει βενζίνη με > 85 λεπτά/lt όταν η τιμή του πετρελαίου δεν ξεπερνά τα 80 δολ/βαρέλι
- καφετέρια, να πιει καφέ για 4 ευρώ και να φάει δυο μπάλες παγωτό για 6-10 ευρώ
- εστιατόριο, για να φάει με > 20 ευρώ το άτομο
- σούπερ μάρκετ, για να πάρει ελληνικό γάλα με 1 ευρώ (τιμή παραγωγού 30 λεπτά ;;;), φράουλες 4 ευρώ, κεράσια 8 ευρώ κοκ
- καταστήματα, για να πάρει πχ παντελόνια των 140 ευρώ (με κόστος παραγωγής - μεταφορικών 10 ευρώ)
- ξενοδοχεία (όσων ...αστέρων κι αν είναι), που δίνουν τα δικλινα 100 - 150 και άνω ευρώ, room-to-let-άδικα σε νησιά με απαράδεκτη συμπεριφορά-υπηρεσίες προς τον τουρίστα κοκ
Διαπιστώνεις φαντάζομαι ότι μπορώ να κάνω αυτή τη λίστα ατελείωτη.... Τι θα γίνει λοιπόν τότε ;
Υποθέτω ότι όλοι αυτοί οι αεριτζήδες που αισχροκερδούν θα αρχίσουν να σέβονται περισσότερο τους καταναλωτές, οι τιμές θα μειωθούν και οι υπηρεσίες θα βελτιωθούν.
Μην ξεχνάς ότι οι τιμές αυτές έχουν διαμορφωθεί ως επί το πλείστον από τα κυκλώματα των μεσαζόντων - εκβιαστών που λυμαίνονται κάθε κλάδο (καρτελ γάλακτος, καρτελ καυσίμων, νονοί της νύχτας στο χώρο της ψυχαγωγίας κτλ κτλ κτλ).
Το ερώτημα είναι : Μπορεί ο Νεοέλληνας που θέλει να λογίζεται απόγονος του Λεωνίδα, του Αλεξανδρου, του Κολοκοτρώνη, του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη να το κάνει ; Μπορεί να αποκτήσει κοινωνική συνείδηση, να γίνει ενεργός πολίτης και να πάψει να είναι επιτέλους ραγιάς ;;;
Ο Νεοϋρκέζος πάλι μπορεί !!! (κι ας μην έχει τόσο ένδοξο παρελθόν και τόσους αιώνες δημοκρατικής παράδοσης στην πλάτη του): Όταν πριν μερικά χρόνια οι 2 πολυεθνικές που ελέγχουν το εμπόριο φρούτων στην ΝΥ αποφάσισαν να αυξήσουν ετσιθελικά την τιμή των μήλων κατά 5 ολόκληρα σεντς το κιλό( από 90 στα 95 σεντς αν θυμάμαι καλα) οι Νεοϋρκέζοι σήκωσαν για το γαμώτο μια τεράστια καμπάνια διαμαρτυρίας μέσω του τύπου και δεν ξανααγόρασαν μήλα. Οι πολυεθνικές έβλεπαν για εβδομάδες τα τελάρα με τα μήλα τους να στοιβάζονται πια στα πεζοδρόμια των μανάβικων(αυτοματοποιημένο σύστημα εφοδιασμού των μανάβικων με βάση την κατανάλωση κάθε περιοχής) και να σαπίζουν και τραβούσαν τα μαλλιά τους. Στο τέλος η τιμή ξαναγύρισε στα 90 σεντς...
ΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΜΑΓΑΖΙΑ κ οι μισες επιχειρησεις ολων των ειδων στην Ελλαδα θα ειναι προς το συμφερον ολων?????ΑΠαντηση??
Απάντηση : Δυστυχώς εμείς, οι επίδοξοι απόγονοι του Αρχιμήδη, του Πυθαγόρα, του Θαλή, του Ευκλείδη, του Φειδία, του Ικτίνου, του Καλλικράτη, του Αισχύλου,του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη, του Ιπποκράτη, του Όμηρου (και πολλών άλλων ακόμη)
καταντήσαμε να μπορούμε να ασχοληθούμε μόνο με το εμπόριο ένδυσης-υπόδυσης-διατροφής, με τις καφετέριες και τα σκυλάδικα και με τις κατασκευές κακών κατοικιών...
Με ότι δλδ και οι νομαδικοί λαοί της Ασίας και της Αραβικής Χερσονήσου (στο ξεκίνημα της δικής τους ιστορίας, γιατί αργότερα, με εξαίρεση τους Τούρκους άφησαν κι αυτοί λαμπρούς πολιτισμούς).
Αυτά λοιπόν τα μαγαζιά που λες θα κλείσουν όλα ούτως ή άλλως. Στη γειτονιά μου κάθε 3-4 μήνες τα μισά εμπορικά καταστήματα χρεωκοπούν κι αλλάζουν μισθωτές.
Αντί να πρωταγωνιστούμε στην έρευνα, την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες
(Αφού προφανώς δε μπορούμε να συναρμολογούμε πχ τα αυτοκίνητα των ευρωπαϊκών ομίλων, όπως οι Τσέχοι, οι Ισπανοί, οι Τούρκοι κτλ)
αγωνιζόμαστε για μια θέση στο Δημόσιο και στην αιώνια κι επιδοτούμενη τεμπελιά - φραπεδιά - τσιγαριλίκι.
3. Γιατι η λογικη που κυριαρχει ειναι να μπουν μεσα οι εργολαβοι???Αν τυχον σε καποια φαση δε πουλιεται τιποτα και οι εργολαβοι αναγκαστουν οπως λενε πολλοι φιλοι να ξεπουλησουν οσο-οσο η να μπουν και καποιοι φυλακη ακομα προς τι η χαρα??
Αφου αλλωστε χρησιμοποιεις τον ορο αισχροκερδεια αλλα στην αναλυση σου λες για τραπεζες, αστυφιλια, κρατικο μηχ/σμο κλπ..
ενω ο ορος αισχροκερδεια εχει αλλα εννοια.
Απάντηση : Θέλω τα ακίνητα να πέσουν σε λογικές τιμές !!!
Δε με ενδιαφέρει να μπουν οι εργολάβοι μέσα.
Δε θέλω να χρεωκοπήσει και να δυστυχήσει κανείς τους.
Δε με ευχαριστεί η δυστυχία του άλλου.
Αν όμως η φούσκα των ακινήτων σκάσει τότε αρκετοί θα περάσουν άσχημα. Αλλά για αυτό θα φταίνε αποκλειστικά οι ίδιοι και οι επιλογές τους (μεγάλα ανοίγματα, χλιδάτη και σπάταλη ζωή κτλ)
Αφου αλλωστε χρησιμοποιεις τον ορο αισχροκερδεια αλλα στην αναλυση σου λες για τραπεζες, αστυφιλια, κρατικο μηχ/σμο κλπ..
ενω ο ορος αισχροκερδεια εχει αλλα εννοια.
Απάντηση :
- Οι τράπεζες αισχροκερδούν με τα επιτόκιά τους
- Ο κρατικός μηχανισμός λαδώνεται ασύστολα από τον πολίτη
- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αισχροκερδούν με τη φοροδιαφυγή και τα πλαστά τιμολόγια
κοκ
Προσπάθησα να καλύψω αυτές τις ερωτήσεις αλλά διαπιστώνετε ότι τα θέματα που θέτετε σηκώνουν πολλή ανάλυση και σχεδόν πάντα καταλήγουμε στην ποιότητα του πολίτη και στην ανοχή του στη διαφθορά.
Και κάτι ακόμη ρε παιδιά :
Γιατί όλοι να λυπηθούμε τους κακούς επαγγελματίες και το διεφθαρμένο σύστημα και να μη λυπηθούμε το μικρομεσαίο κακοπληρωμένο Έλληνα ;;;;;;
[/q] Εύγε...για να αρχίσουμε να ξυπνάμε...